kasztany same w sobie smakują nieziemsko. Krem z kasztanów z truflami Składniki: (na 4 porcje) 400 g pieczonych kasztanów (waga po obraniu) 1 l bulionu 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 trufla sól pieprz dodatkowo: kilka pieczonych kasztanów (obranych) Kasztany zalać bulionem, gotować 30-40 minut, aż zupełnie zmiękną. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać kremówkę i stratą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250 g masła 3 budynie czekoladowe 800 ml mleka 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 500 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Dodatkowo: 5-6 bananów 3 łyżki konfitury wiśniowej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do nasączenia biszkoptu - czarna herbata, posłodzona sok z cytryny Biszkopt(...)przeciąć wzdłuż na pół. Poukładać na cieście i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na banany wyłożyć krem i wstawić do lodówki, aż krem zesztywnieje. Masa śmietanowa: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarować na kremie czekoladowym. Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę. Wstawić do lodówki minimum na 4 godziny
My simple kitchenprzygotować je nieco większe, w mniejszej ilości. Wybór pozostawiam Wam. Orzeszki z różowym pieprzem Składniki: (na około 450 sztuk) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka różowego pieprzu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ucierając, powoli wlewać kremówkę. Pieprz utrzeć w moździerzu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z przyprawami. Partiami wsypywać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować wałeczek grubości małego palca. Pociąć je na kawałki długości 1 cm. Ciasteczka układać pionowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki ciemnego cukru trzcinowego Muscovado 125 g jogurtu greckiego 3 łyżeczki żelatyny na 60 ml wody Mus żurawinowy : 40 g konfitury żurawinowej 330 ml śmietanki kremówki 30 % Dekoracja : Maczek o smaku Mango z serii Decorada Delecta cukrowe pastylki płatki śniegu złote perełki Wykonanie: 1. Masło roztapiamy w rondlu zostawiamy do przestudzenia. Ciastka mielimy w malakserze dodając(...)środku tortownicy i rozprowadzić ku brzegom pozostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni. 5. Ciemną masę wyłożyć tak by całkowicie zapełnić pozostawiony margines po zewnętrznej stronie . 6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić pod koniec ubijania dodawać po łyżce konfitury żurawinowej. Wyłożyć na masę serową wyrównując wierzch. 7. Całość schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę a najlepiej całą noc. 8, Udekorować
vaniliowoczekoladowafilety z kurczaka 2 łyżki złocistej przyprawy (z przepisu tutaj ) 2 jabłka 1-2 łyżeczki cukru 2 garstki suszonej żurawiny 150-200 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej/ masło ghee/olej kokosowy Wykonanie: filety z kurczaka umyć, usunąć błonki i natrzeć przyprawą. Odstawić na 15-30 minut na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć piersi z obu stron. Gdy się zrumienią podlać(...)białym winem. Po odparowaniu połowy alkoholu wlać na patelnię śmietankę kremówkę, przykryć pokrywką i dusić filety około 10-15 minut w międzyczasie obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Umieścić na patelni z rozgrzanym masłem, oprószyć cukrem i smażyć przez kilka minut. Dodać żurawinę. Zawartość patelni przełożyć do kurczaka i poddusić razem przez kilka minut, by połączyć smaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bułeczki scones. Dzisiaj kontynuacja choć przepis będzie zupełnie inny. Bułeczki w kształcie trójkątów, a we wnętrzu kwaskowata żurawina. Ciasto tym razem wykonane jest na mieszaninie mleka i wysokoprocentowej śmietanki - kremówki. Zwieńczeniem całości jest cytrynowy lukier, który nadaje bułeczkom charakteru. Składniki:(8 sztuk) 340 g mąki 80 g masła 65 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 ml mleka 3,2% 1 małe jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego garść suszonej żurawiny (może być również świeża) Ponadto: Na lukier 4-5 łyżek cukru pudru sok z ćwiartki cytryny Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 220 st C . 1. Mąkę wraz z solą, proszkiem do pieczenia oraz
vaniliowoczekoladowanigdy się nie znudzą, a dzisiejsze to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapraszam do przepisu! Składniki: 6-7 gotowych naleśników 4 dojrzałe gruszki 150 g gorzkiej czekolady 75 ml śmietany kremówki 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 40 g masła garść orzechów laskowych 1-2 łyżki cukru Wykonanie: naleśniki usmażyć z podstawowego przepisu tutaj w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamana czekoladę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na biszkopt: 3 jajka 75 g cukru/ksylitolu 30 g mąki pszennej 50 g maku cukier wanilowy sól Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 35% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki rumu 2 łyżki soku z aronii dodatkowo: dżem jeżynowy lub inny ciemny cukier puder do posypania Wykonanie: piekarnik(...)przygotowanej blaszce. Piec 10 minut. Gorący ułożyć na ściereczce kuchennej wysypanej cukrem pudrem i delikatnie zdjąć papier. Roladę lużno zwinąć i odstawić do przestudzenia mascarpone, cukier i śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę. Dodać rum i sok z aronii (aronię dodałam dla koloru) i ubijać razem przez chwilę rozwinąć roladę i posmarować dżemem, następnie równomiernie rozłożyć krem. Przy pomocy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jako, że jestem mieszkanką województwa małopolskiego, a zarazem powiatu wadowickiego i mam do papieskiego miasta 10 minut drogi nie mogłam nie jeść i nie zrobić kiedykolwiek w życiu KREMÓWKI. Ten deser jest słodki, pyszny i lekki. Na pewno zasmakuje każdemu. Polecam spróbować. Jest prosta i szybka(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -ILOŚĆ: ok. 15 Kremówka 1 opakowanie ciasta francuskiego 800 ml mleka 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 1 cukier wanilinowy pół opakowania cukru 1 kieliszek spirytusu Ciasto francuskie podzielić na dwie części. Położyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok. 20 minut
Gotuję TestujęIlość warstw z masłem orzechowym musi równoważyć warstwa czekoladowa, by wafel nie był za suchy. Składniki: paczka wafli 1/2 szklanki masła orzechowego 150 g gorzkiej czekolady 75 ml śmietany kremówki 4-5 łyżek kwaskowatego dżemu Wykonanie: w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia rozsmarować połowę przestudzonej czekolady na waflu. Smarować stronę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 200 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej) ok. 200 g wiórków kokosowych Biszkoptowa Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wyłożyć pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) . Mąki(...)miksujemy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Budyń również miksujemy w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do budyniu dodajemy ubitą kremówkę i na najniższych obrotach miksera krótko miksujemy masę do momentu otrzymania gładkiej konsystencji (masy nie możemy zbyt energicznie i długo miksować ponieważ krem może stać się zbyt rzadki
Słodka Stronaskórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej 75 g ciemnej czekolady (75%) 75 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko(...)rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać szklanką koła. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Czekoladę posiekać. Kremówkę zagotować, zalać czekoladę, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy polewa zacznie tężeć, posmarować nią ciasteczka. Odstawić do zastygnięcia. Cukier puder przesiać, utrzeć z białkiem na gładki lukier. Przełożyć do woreczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś wytrawna strona bloga. W zasadzie wpis zawdzięczam mojemu mężowi, który podsunął mi pomysł na obiad. Klasyczne małe kluseczki - kopytka z zasmażaną śmietanką kremówką. Dla niektórych zapewne będzie to podróż do czasów dzieciństwa, więc nie będę już się rozpisywać a raczej zaproszę was do wspólnego gotowania. Składniki : 1,5 kg surowych ziemniaków sól 1 jajko(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowa mąka do podsypania 330 ml śmietanki kremówki 30% Ziemniaki ugotować w mundurkach w słonej wodzie, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól
vaniliowoczekoladowaoleju. Doprawić ziołami prowansalskimi i solą. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Przełożyć na spód formy do pieczenia o średnicy ok 23 cm. Jajka rozmącić z kremówką, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać startą mozzarellę i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Ułożyć różyczki kolorowych kalafiorów i połówki pomidorków koktajlowych. Lekko skropić wierzch olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Jeżeli wierzch będzie się za bardzo przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Na specjalne okazje , Obiad , Zapiekanki Tagged: jajka , kalafior , kremówka , mozzarella , ziemniaki
https:KKuchniaMniamśrednicy 20 cm) spód: 80 g mąki kasztanowej 80 g mąki gryczanej 40 g cukru 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g masy kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami(...)pieczenia. Podpiec spód w 180 st. C. przez 12 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec jeszcze 12 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotować nadzienie. Mascarpone, kremówkę, kajmak, jajko i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec w 160 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze