pieczenia KREM POMARAŃCZOWY: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 2 pomarańczy 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 3 żółtka 1 budyń waniliowy 200 g śmietanki kremówki 30% DEKORACJA: 100 g czekolady białej ok 100 g okruchów ciasta ze szpinakiem 1 łyżka masła ciasteczka typu oreo cząstki pomarańczy Liście świeżego szpinaku umyć pod bieżącą wodą, a następnie(...)rozprowadzony proszek budyniowy z żółtkami, ugotować i zdjąć z ognia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić i wlać do budyniu. Przestudzić mieszając co jakiś czas. Odłożyć łyżkę budyniu do dekoracji. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i w paru porcjach wmieszać w przestudzony krem. Krem powinien być gęsty, więc przed nałożeniem można go jeszcze schłodzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskać punktowo
https:KKuchniaMniamrodzinny, niedzielny obiad :) 1 tuszka królika sól pieprz czarny mielony mąka pszenna 1 por olej rzepakowy do smażenia 1 liść laurowy 4 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka śmietanki kremówki 30% pieprz ziołowy Mięso z królika pokroić na części, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Królika obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na dobrze(...)przełożyć do mięsa i całość zalać bulionem, tak aby wszystko znalazło się pod jego powierzchnią. Wrzucić liść laurowy, przyprawić pieprzem ziołowym i dusić na średnim ogniu. Pod koniec wlać kremówkę, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu i miękkości mięsa. Podawać np z ziemniakami lub ryżem. Smacznego
https:KKuchniaMniambiałą czekoladą Składniki: (na 1 porcję) 150 ml mleka 20 g białej czekolady 100 ml mocnej kawy 30 g malin 1 łyżeczka przecieru z płatków róży 30 ml śmietany kremówki suszone płatki róży Maliny rozgnieść widelcem, dodać przecier z róży, wymieszać. Czekoladę posiekać. Mleko podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Na dni szklanki wyłożyć maliny z różą, zalać(...)gorącą kawą i mlekiem. Na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, posypać płatkami róży. Smacznego! Tymczasem ja wczoraj skończyłam książkę. A z domu nie zabrałam następnej naiwnie sądząc, że ta mi wystarczy (no w końcu gruba jest jak się patrzy!). No i wystarczyła... Ale tylko do środy. A co z czwartkiem...? Gdybym była w Polsce, po prostu poszłabym do księgarni i coś
Pożeraczka, czyli raz adobrzenoworoczne diety! Gorąca czekolada karmelowo-orzechowa Składniki: (na 1 porcję) 150 ml mleka 1/4 łyżeczki cynamonu 90 g karmelowej czekolady 1 łyżka masła orzechowego dodatkowo: 50 ml śmietany kremówki (38%) odrobina cynamonu Mleko z cynamonem zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać drobno posiekaną czekoladę i masło orzechowe, wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do szklanki. Kremówkę ubić, wyłożyć na wierzch, oprószyć cynamonem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoleju 3/4 szklanki mleka Składniki na poncz: 50 ml białego rumu świeża mięta 1 limonka 2 łyżeczki brązowego cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z połówki. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre(...)nieco całość, żeby mięta i limonka puściły sok. Odstawiamy na min. godzinę lub całą noc. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Żeby babeczki wyglądały
CiastkozercyMasa budyniowa: 750 ml soku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pianka śmietanowa: 1 galaretka pomarańczowa 300 ml gorącej wody 500 ml kremówki 30%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe 400 ml gorącej wody 2 pomarańcze około 220 g herbatników kakaowych Na dnie blaszki (21x28cm(...)zgęstnienia masy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym powstały budyń rozprowadzamy na ciasteczkach. Wyrównujemy. Rozkładamy drugą warstwę ciastek. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy. Na koniec do śmietany dodajemy zimną, lecz jeszcze płynną galaretkę. Miksujemy do połączenia. Przekładamy na blaszkę. Wstawiamy
Smaki Na Talerzubrązowego cukru 3 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Krem cynamonowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych 120 ml Amaretto cynamon do pospania Pierniczki: 75 g miodu 75 g masła(...)małej średnicy albo śniadaniowego woreczka, nacinając jego końcówkę. Lukrem ozdób pierniczki i odstaw do zastygnięcia polewy. *Dla pokrycia większych powierzchni rozrzedź lukier białkiem, aby był płynny. Krem cynamonowy Kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem przed samym składaniem tortu. Przełożenie tortu Na paterze ułóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go częścią amaretto, posmaruj powidłami śliwkowymi
Food Squaremasła 200 g cukru pudru/ksylitolu 1 proszek do pieczenia - 2 pełne łyżeczki 1 jajko 5 łyżek kakao Składniki na masą serową: 600 g twarogu 3 jajka 150 g śmietany kremówki 150 g cukru/ksylitolu 1 budyń waniliowy 180`C 60 minut Wykonanie: do misy robota odważyć mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, przesiane przez sitko kakao i masło pokrojone w małe(...)odłożyć na bok. Resztę ciasta rozwałkować na kształ koła. Wylepić ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm, a resztkami po wycięciu koła wykleić rant blaszki twaróg wymieszać ze śmietaną kremówką, cukrem i przesianym proszkiem budyniowym przy pomocy miksera, następnie dodawać po jednym jajku i mieszać tylko do połączenia składników masę serową wylać do foremki wylepionej czekoladowym ciastem. Odłożone ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki (750 ml) bulionu 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku(...)chwilkę smażyć. 3) Zalać gorącym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać imbir oraz gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4) Na koniec dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni
Fitsweet.meczerwonymi owocami Składniki: (na 1 duży wieniec) beza: 5 białek 250 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej krem: 400 ml śmietany kremówki (38%) 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego dodatkowo: 1 czerwona pomarańcza czerwona porzeczka maliny mięta w cukrze: listki świeżej mięty 1 białko 3-4 łyżki drobnego cukru Białka(...)suszyć przez 1,5-2 godziny. Zostawić do całkowitego wystygnięcia w wyłączonym piekarniku. Listki mięty maczać w lekko ubitybiałku, a następnie w cukrze. Odłożyć do zastygnięcia. Przed podaniem ubić kremówkę z mascarpone i cukrem waniliowym. Wyłożyć na bezę. Udekorować pokrojonymi w plastry pomarańczami, porzeczkami, malinami i listkami mięty w cukrze. Smacznego! Wiem, że w tym roku słabo u mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotowania: 60 Składniki Spód piernikowy: -200 g pierników w czekoladzie z nadzieniem -2 łyżki masła rozpuszczonego Masa serowa: -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka) -200 ml śmietany kremówki 30 % -4 całe jajka -2 żółtka -3/4 szklanki cukru -łyżka cukru waniliowego -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka mąki pszennej -czubata łyżka przyprawy do piernika Polewa czekoladowa(...)śmietany kremówki 30 % -50 g czekolady gorzkiej -50 g czekolady mlecznej Przygotowanie --> Spód piernikowy: --> Pierniczki miksujemy w malakserze do momentu otrzymania małych okruchów. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na spód formy i dobrze ugniatamy. ODstawiamy do lodówki do momentu przygotowania masy serowej. --> Masa serowa: --> Do miski przekładamy wszystkie
Marta Gotujeszklanki mleka SOS POMIDOROWY: 1 szklanka obgotowanych grzybów leśnych 1 cebula 1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego papryka słodka mielona sól pieprz czarny mielony Plastry schabu lekko rozbić i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na parę godzin lub najlepiej na całą(...)przepis miesiąca na Winiary.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: bulion , grzyby leśne , koncentrat pomidorowy , kremówka , wieprzowina
https:KKuchniaMniamśmietanki 36% (dobrze schłodzonej) 2 fixy do ubijania śmietany 4 łyżki cukru pudru 60 g czekolady gorzkiej 4-5 bananów sok z połowy cytryny Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady 65 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Ciasto Czekoladowe z Kremem Straciatella i Bananami - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki(...)Ciasto czekoladowe przekrawamy wzdłuż i umieszczamy w formie jego dolną część. Następnie na cieście pasami umieszczamy banany. Następnie wykładamy masę i przykrywamy górną częścią ciasta. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przestudzamy i przygotowaną czekoladą polewamy wierzch ciasta. Ciasto powinno
Słodka StronaSkładniki: Na serniczki: 12 okrągłych biszkoptów (mogą być wyschnięte) 250g twarogu do serników 250g serka ricotta ½ szklanki cukru 20g budyniu waniliowego (mniej więcej połowa opakowania) Jajko Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Owoce do ozdobienia (u nas maliny i jeżyny) Do sporej miski od miksera wrzucamy oba rodzaje serów, jajko, cukier i budyń waniliowy. Całość miksujemy do otrzymania(...)jednym biszkopcie. Wykładamy masę serową do muffinek. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. W misce miksera umieszczamy śmietanę kremówkę i miksujemy do uzyskania bitej śmietany pod koniec dodając cukier puder. Przy pomocy rękawa cukierniczego wykładamy śmietanę na ostudzone serniczki, ozdabiamy owocami i podajemy. Smacznego
Kolizje Smakówpieczarek 30 sztuk czarnych oliwek 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2 szklanki makaronu kokardki (130 g) 100 g sera żółtego 1 ½ szklanki bulionu (375 ml) 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % (250 ml) 2 – 3 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek (do dekoracji) Przygotowanie: Do przygotowania tego dania będzie nam potrzebna duża (28 cm), wysoka patelnia lub garnek(...)pieczarki, smażyć pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie do całości dodać mięso. Całość zalać letnim bulionem oraz śmietanką kremówką. Zagotować. Do gotującego się dania wrzucić makaron (ważne jest, aby ilość płynu oraz makaronu się zgadzała, aby danie nie było ani zbyt wodniste, ani za gęste
KuchniaWeDwoje.pl