pysznego, kremowego kurczaka z dodatkiem boczku i parmezanu. Nie jest to stricte kopia słynnej Carbonary, gdyż w sosie nie ma jajek, a dla uzyskania aksamitnego sosu wykorzystałam śmietankę kremówkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Takiego kurczaka możecie podawać wedle uznania – z makaronem, ryżem lub kaszą. Ja najczęściej serwuję go z makaronem pappardelle lub tagliatelle. Danie to jest dość sycące i spokojnie(...)łyżki mąki pszennej do obtoczenia kurczaka 200 g boczku wędzonego w plastrach olej rzepakowy do smażenia 3 ząbki czosnku 1 mała cebula – ok. 75 g 450 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 30g sera typu Parmezan, Grana Padano lub Pecorino do sosu kilka gałązek natki pietruszki, bazylii lub innych ulubionych ziół – wedle uznania 200g makaronu spaghetti, pappardelle, tagliatelle
Kulinarne Przebojeznajdziecie świeżych owoców passiflory, to z powodzeniem możecie użyć gotowej pulpy. Gorąco polecam o każdej porze roku. ;) * SKŁADNIKI na 8 porcji panna cotty Panna cotta: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 250 ml mleka 1 laska wanilii 3-4 łyżki cukru 100 ml pulpy z marakui lub miąższ z ok. 3-4 owoców 4 łyżeczki żelatyny Do podania(...)pulpy z marakui lub miąższ z ok. 4-5 owoców * PRZYGOTOWANIE Śmietanę kremówkę wlej do rondelka wraz z mlekiem. Wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z wyskrobanymi nożykiem ziarenkami i gotuj na małym ogniu do zagotowania, nie doprowadzając do wrzenia. Wyjmij laskę wanilii, rozpuść cukier i dodaj pulpę z marakui lub miąższ wydrążony z owoców. Żelatynę namocz
Food Squareoleju 3/4 szklanki mleka Składniki na poncz: 50 ml białego rumu świeża mięta 1 limonka 2 łyżeczki brązowego cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) Babeczki mojito – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z połówki(...)nieco całość, żeby mięta i limonka puściły sok. Odstawiamy na min. godzinę lub całą noc. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Żeby babeczki wyglądały
Ciastkozercylistopada będę miała już dla Was przepisy świąteczne :) Składniki: 100 g brązowego ryżu 1/2 dyni hokkaido 2 filety z kurczaka 500 g pieczarek 1 litr bulionu 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżeczki curry sól, pieprz, słodka papryka Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Dynię obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić(...)przyprawić je 1/3 łyżeczki słodkiej papryki. Dorzucić dynię, chwilę ją przesmażyć a następnie wlać bulion. Gotować chwilę na małym ogniu i gdy dynia zmięknie zdjąć z palnika. Wlać śmietanę kremówkę, dosypać curry i doprawić solą oraz pieprzem
My simple kitchenudekorowana owocami i tak wygląda pięknie :) Składniki: 4 duże białka 220 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny + 200 g śmietany kremówki, świeże owoce, śmietan fix (opcjonalnie) Pavlova – jak to zrobić? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo(...)suszymy około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezę do wystudzenia – najlepiej na całą noc. Dobrze wystudzoną bezę dekorujemy ubitą śmietaną kremówką (może być z dodatkiem śmietan fixu) i świeżymi owocami. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Pavlova pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercyadwokatu / przy kupnym może wyjść Wam jasny krem (mój jest prawie biały, bo użyłam dziś likieru o smaku adwokata), żółty odcień uzyskacie dodając domowego adwokata 1 szklanka kremówki 150 g mascarpone 3 listki żelatyny Na kruche spody: 250g mąki pszennej tortowej 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła lub margaryny 1 jajko Dodatkowo: po łyżeczce konfitury z czarnej porzeczki na spód(...)mnie około 15 minut, kruche spody powinny być łanie zarumienione. Nasze kruche spody odstawiam do przestudzenia i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu (do płynnej konsystencji). Kremówkę mieszamy z zimnym serkiem mascarpone, a następnie miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Nie przerywając miksowania wlewamy powoli cienkim strumieniem adwokat oraz płynną żelatynę. Krem przekładamy do szprycy. Kruche spody smarujemy konfiturą
Słodkie okruszkipiersi kurczaka – ok. 700g 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki 1 duża cebula – ok. 120g 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora – ok. 100g 250 ml śmietanki kremówka 30% lub 36% 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 100 ml gorącej wody 100 ml zimnej wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)słodkiej oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i odstawić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Pora pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, posiekać bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Śmietankę kremówkę wymieszać z kwaśną śmietaną, dodać przyprawy (oregano, bazylię, tymianek, majeranek) oraz cukier, ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulę i pora, smażyć do czasu aż się zeszklą. Następnie
Kulinarne Przebojejabłkowa: 3 łyżki dżemu morelowego lub jabłkowego do posmarowania biszkopta 5-6 jabłek - u mnie renety 3 galaretki - cytrynowe, jabłkowe albo gruszkowe *można dodać cynamon masa śmietanowa: 500 ml kremówki 30 albo 36% 2 śmietan fixy *ewentualnie cukier do smaku - ja nie dodaję płatki migdałów do posypania Przygotowanie : BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę(...)papieru i odwracam go do góry dnem i wtedy na tę stronę wylewam masę). Galaretkę z jabłkami wyrównać i włożyć ciasto do lodówki na czas ubicia śmietany. BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubić ze śmietan fixem. Wyłożyć na galaretkę. Wyrównać i posypać płatkami migdałów. Można je najpierw podprażyć krótko na suchej patelni. Zamiast migdałów ciasto można posypać startą czekoladą
Ze smakiem i z pasjąnaleśnikowy: 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) – ok. 150g 2 średnie jajka 1 szklanka mleka – 250 ml 1/5 szklanki wody – 50 ml 1/5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% – 50ml szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego opcjonalnie niewielka ilość oleju rzepakowego do smażenia Dodatkowe składniki: 1 cebula – ok. 120g 3 ząbki czosnku ok. 200g(...)boczku wędzonego 3 duże jajka 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 100g 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% – ok. 1/3 szklanki olej rzepakowy do smażenia 30g parmezanu natka pietruszki do oprószenia dania sól i pieprz do smaku *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Naleśniki a’la Carbonara – Wykonanie: Przygotować makaron naleśnikowy : Wszystkie
Kulinarne Przebojeszklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa kajmakowa: 125 g margaryny 500 g kajmaku 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 200 g sezamu (u mnie Helio) 2,5 szklanki śmietany kremówki 1 opakowanie mix-u/fix-u do śmietany Wymiary dwie formy po 30 x 26 cm. Najpierw sezam podprażamy chwilkę na suchej patelni. Cały czas go mieszamy, żeby się nie przypalił(...)będzie dość lejąca. Dlatego musimy dodać do niej żelatynę, którą rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę dokładnie mieszamy z przestudzoną żelatyną i następnie pozostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając fix/mix do śmietany. Następnie dodajemy do niej pozostałe 50 g kajmaku i dokładnie mieszamy. Jedno z ciast układamy bezą do góry, później smarujemy
PatiGotujedodatkiem serka mascarpone, z mniejszą ilością wiórków kokosowych i bez alkoholu. Zachęcam do wypróbowania obu i wybrania swojego faworyta. 🙂 Składniki na około 30 trufli: 200g białej czekolady 125ml śmietanki kremówki 30% 200g wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do obtoczenia 2 łyżki masła 6 łyżek likieru kokosowego Śmietankę kremówkę i masło umieszczamy w garnuszku, a następnie podgrzewamy. Przeczytaj cały przepis - Trufle
AleTorcikjestem przyjemnie usatysfakcjonowana tym smakiem, jest taki inny;) Ciasto to w zasadzie biszkopt z dodatkiem rozmrożonego szpinaku, a masa… każdy wie jak smakuje i ile czasu zajmuje ubicie kremówki i wymieszanie jej z mascarpone. Dodajmy do tego minutkę na wmieszanie jeszcze konfitury morelowej i voila! Tak jak pisałam – szybko i smacznie…. bardzo smacznie. Ciasto: 400 g szpinaku(...)rozdrobnionego (u mnie brykiet Hortex) 4 duże jajka 1/2 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 szkl. kremówki 250 g mascarpone 1 słoiczek konfitury morelowej (w oryginale dżem brzoskwiniowy) 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru Szpinak wyjmujemy z zamrażarki odpowiednio wcześniej. Przekładamy na sito i odstawiamy do całkowitego rozmrożenia. Białka ubijamy na sztywną
Smaki Na Talerzuduża cebula ok 200 g grzybów leśnych 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól i pieprz czarny Olej wymieszać z papryką słodką, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z marynatą. Odstawić na około godzinę(...)Odsączyć i odłożyć. Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni. Dodać pokrojone papryki w trzech kolorach i smażyć, aż zmiękną. Wtedy dołożyć grzyby, oprószając całość mąką. Podsmażyć i mieszając wlać śmietankę kremówkę. Sos rozcieńczać dolewając powoli bulion. Chwilę pogotować doprawiając do smaku, a na końcu do sosu włożyć usmażone medaliony z kurczaka. Podawać z dodatkami, np ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego
https:KKuchniaMniamosób Bezowe blaty: 15 białek (ok. 525 g) 750 g cukru duża szczypta soli 3 łyżeczki octu winnego 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki 36 % 200 g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyża cukru pudru z wanilią Dodatkowo: 750 g ulubionych owoców * PRZYGOTOWANIE Bezowe blaty Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli(...)ilość składników na 3 porcje i pamiętając, aby ubijać je przed samym pieczeniem. (Mój piekarnik radzi sobie np. z dwoma blachami jednocześnie, a trzecią piekę osobno). Bita śmietana Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serem mascarpone i cukrem pudrem. Podziel ją na 3 porcje. Tort bezowy przełóż bitą śmietaną przed samym podaniem! Pierwszy upieczony i wystudzony blat bezowy posmaruj
Food Square