Bardzo delikatny sernik z kokosem. Sernik zrobiony na bazie sera twarogowego z wiaderka i śmietanki kremówki, dzięki czemu jest bardzo kremowy i gładki. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mi kokosowego smaku. Sernik robiłam dwa razu, ponieważ pierwszy raz użyłam mniejszej formy i podczas pieczenia sernik wypłynął poza blaszkę i popękał od góry. Dlatego(...)Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym żółtku. Ciągle miksując dodać ser z wiaderka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać pozostałe składniki (śmietankę kremówkę, wiórki kokosowe, budyń oraz aromat). W wysokim naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą serową za pomocą łyżki. Masę przelać
KuchniaWeDwoje.plcukru 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju rzepakowego Krem: 1 kubeczek śmietany kremówki 30% (330 g), schłodzonej 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 8 batoników Kinder Chocolate (jedno 100 g opakowanie) 2 łyżki kakao Poncz: 1/2 szkl malinowej herbaty z cytryną i cukrem(...)st.c przez ok. 25-35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu przekroić na 3 równe blaty. Krem: Schłodzoną (!) śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec serek mascarpone, dobrze zmiksować do otrzymania puszystego kremu. Krem podzielić na 2 części w stosunku 1:3. Do mniejszej części dodać cukier puder, zmiksować
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) spód: 150 g ciastek digestive 55 g masła masa serowa: 500 g twarogu 3krotnie mielonego 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: 200 g kremu cytrynowego kandyzowane kumkwaty bezy: 1 białko 40 g cukru(...)papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, ugnieść na dnie łyżką lub dłońmi. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Piec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Twaróg, mascarpone, kremówkę, cukier, jajka, sok oraz skórkę z cytryny krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać masę na przestudzony spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminimum 3 h chłodzenia Ilość porcji: 3 Składniki: 100 g czekolady (50 g mlecznej, 50 g gorzkiej) ½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego 70 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki (30-36%) 2 ½ łyżki cukru pudru 1 ½ łyżeczki żelatyny Dekoracja: 2 kostka białej czekolady (opcjonalnie) 6 szt. dekoracji czekoladowej (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odczekać, aż przestygnie(...)talerzyk zanurzyć filiżanki we wrzątku, aby łatwiej wyjąć mus. Mus podawać posypany białą czekoladą. Krok po kroku: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 2. Kremówkę ubić na sztywno 3. Żelatynę rozpuścić 4. Zmiksować czekoladę z resztą składników 5. Dodać do masy żelatynę (cały czas miksując) 6. Mus delikatnie wymieszać ze śmietaną 7. Przełożyć
KuchniaWeDwoje.plmielonego 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy 160-200 g ksylitolu 6 jajek L skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: 100 g gorzkiej czejkolady 100 ml śmietany kremówki opcjonalnie: rodzynki skórka pomarańczowa Wykonanie: odzielić białka od żółtek. Zółtka utrzeć z ksylitolem na biały, puszysty kogel-mogel. Ksylitol należy wcześniej zmielić na puder np. w młynku do kawy(...)wysmarować masłem. Wlać przygotowaną masę serową, wyrównać wierzch szpatułką piec w 180`C 70 minut. Początkowo studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Smarować perzestudzony sernik. Przez noc szhłodzić w lodówce lub w pojemniku na balkonie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryny szczypta soli 1 łyżka kakao Masa: 4 żółtka 65 g wody 380 g skondensowanego mleka słodzonego (ok. 3/4 puszki) 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 400 g śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) 1 łyżka likieru (pominęłam) Polewa: (u mnie z mlecznej czekolady) 1 łyżka masła 100 g Nutelli (ok.2 łyżek) 50 ml śmietanki(...)czekolada się rozpuści zmiksować masę przez ok. 8 minut na najwyższych obrotach miksera, do jej całkowitego wystudzenia. Garnek przykryć pokrywką i włożyć do lodówki do schłodzenia masy. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki (powinna mieć konsystencję musu) i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać do ubitej śmietany, za każdym razem
Nastoletnie Wypiekaniespód: 180 g ciastek typu Oreo 50 g masła roztopionego Na masę serową jasną : 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków skórka starta z połowy pomarańczy 1 łyżka likieru pomarańczowego 2-3 krople olejku pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej Na masę(...)czekoladową : 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków 100 g startej czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji : posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango
vaniliowoczekoladowaFrancuskie rurki z aromatycznym, puszystym kremem piernikowym na kremówce. Smaczny deser nie tylko na święta :) Rurki nie są wcale aż tak pracochłonne jak się może wydawać, dlatego warto wypróbować przepis jeśli lubicie słodkości z kremem :) Składniki na 12 rurek rurki: 1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle) 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu masło do posmarowania foremek(...)Rurki maczać z każdej strony w czekoladzie i zostawić na papierze do zastygnięcia. Krem: Cukier puder i kakao przesiać. Dodać łyżkę przyprawy korzennej, saszetkę fixu i wymieszać. Schłodzoną kremówkę zacząć ubijać. Kiedy zaczyna zwiększać swoją objętość, wsypywać powoli suche składniki (cały czas miksując). W razie potrzeby pod koniec dodać cukru pudru lub przyprawy - wg. własnego uznania. Rurki nadziewamy przy
Ze smakiem i z pasjąkasztany same w sobie smakują nieziemsko. Krem z kasztanów z truflami Składniki: (na 4 porcje) 400 g pieczonych kasztanów (waga po obraniu) 1 l bulionu 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 trufla sól pieprz dodatkowo: kilka pieczonych kasztanów (obranych) Kasztany zalać bulionem, gotować 30-40 minut, aż zupełnie zmiękną. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać kremówkę i stratą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250 g masła 3 budynie czekoladowe 800 ml mleka 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 500 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Dodatkowo: 5-6 bananów 3 łyżki konfitury wiśniowej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do nasączenia biszkoptu - czarna herbata, posłodzona sok z cytryny Biszkopt(...)przeciąć wzdłuż na pół. Poukładać na cieście i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na banany wyłożyć krem i wstawić do lodówki, aż krem zesztywnieje. Masa śmietanowa: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Rozsmarować na kremie czekoladowym. Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę. Wstawić do lodówki minimum na 4 godziny
My simple kitchenprzygotować je nieco większe, w mniejszej ilości. Wybór pozostawiam Wam. Orzeszki z różowym pieprzem Składniki: (na około 450 sztuk) 250 g miękkiego masła 250 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka różowego pieprzu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ucierając, powoli wlewać kremówkę. Pieprz utrzeć w moździerzu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z przyprawami. Partiami wsypywać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować wałeczek grubości małego palca. Pociąć je na kawałki długości 1 cm. Ciasteczka układać pionowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szkl mąki pszennej tortowej Krem bananowy: 4 banany sok z 1/2 cytryny 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) 1 kopiasta łyżeczka żelatyny+ 3 łyżki zimnej wody Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła(...)bananowy: Banany, tak jak w cieście, rozgnieść widelcem na papkę (można również zmiksować w blenderze). Od razu zalać je sokiem z cytryny, by nie ściemniały i wymieszać. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder (opcjonalnie, krem będzie już słodki od bananów) oraz serek mascarpone i papkę bananową, zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą (3 łyżki
Nastoletnie Wypiekaniełyżki ciemnego cukru trzcinowego Muscovado 125 g jogurtu greckiego 3 łyżeczki żelatyny na 60 ml wody Mus żurawinowy : 40 g konfitury żurawinowej 330 ml śmietanki kremówki 30 % Dekoracja : Maczek o smaku Mango z serii Decorada Delecta cukrowe pastylki płatki śniegu złote perełki Wykonanie: 1. Masło roztapiamy w rondlu zostawiamy do przestudzenia. Ciastka mielimy w malakserze dodając(...)środku tortownicy i rozprowadzić ku brzegom pozostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni. 5. Ciemną masę wyłożyć tak by całkowicie zapełnić pozostawiony margines po zewnętrznej stronie . 6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić pod koniec ubijania dodawać po łyżce konfitury żurawinowej. Wyłożyć na masę serową wyrównując wierzch. 7. Całość schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę a najlepiej całą noc. 8, Udekorować
vaniliowoczekoladowafilety z kurczaka 2 łyżki złocistej przyprawy (z przepisu tutaj ) 2 jabłka 1-2 łyżeczki cukru 2 garstki suszonej żurawiny 150-200 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej/ masło ghee/olej kokosowy Wykonanie: filety z kurczaka umyć, usunąć błonki i natrzeć przyprawą. Odstawić na 15-30 minut na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć piersi z obu stron. Gdy się zrumienią podlać(...)białym winem. Po odparowaniu połowy alkoholu wlać na patelnię śmietankę kremówkę, przykryć pokrywką i dusić filety około 10-15 minut w międzyczasie obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Umieścić na patelni z rozgrzanym masłem, oprószyć cukrem i smażyć przez kilka minut. Dodać żurawinę. Zawartość patelni przełożyć do kurczaka i poddusić razem przez kilka minut, by połączyć smaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bułeczki scones. Dzisiaj kontynuacja choć przepis będzie zupełnie inny. Bułeczki w kształcie trójkątów, a we wnętrzu kwaskowata żurawina. Ciasto tym razem wykonane jest na mieszaninie mleka i wysokoprocentowej śmietanki - kremówki. Zwieńczeniem całości jest cytrynowy lukier, który nadaje bułeczkom charakteru. Składniki:(8 sztuk) 340 g mąki 80 g masła 65 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 ml mleka 3,2% 1 małe jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego garść suszonej żurawiny (może być również świeża) Ponadto: Na lukier 4-5 łyżek cukru pudru sok z ćwiartki cytryny Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 220 st C . 1. Mąkę wraz z solą, proszkiem do pieczenia oraz
vaniliowoczekoladowa