kostki masła 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego Masa cukrowa: 1 białko 500 gram cukru pudru 1 łyżka namoczonej i rozpuszczonej żelatyny Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 1/2 litra śmietany kremówki 36% 3 zagęstniki do śmietany typu śmietan-fix masa cukrowa lub gotowe ozdoby z masy cukrowej lub marcepanowej Wykonanie: Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera(...)układam kolejny blat biszkoptowy, nasączam, ponownie układam plasterki brzoskwiń i ponownie smaruję kremem. Na wierzch kładę ostatni blat, nasączam nektarem , smaruje pozostałym kremem wierzch i boki tortu. Kremówkę ubijam na sztywno dosypując zagęstnik( dzięki niemu nie potrzeba dodawać żelatyny i kremówka nie podchodzi wodą) Przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję boki mojego tortu. Odstawiam do lodówki. Białko ubijam rózgą
Ciasteczkowy Potwórpyszny i delikatny deser. Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :) Biszkopt: 12 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 ml śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam na sztywno(...)jednakowej wielkości blaszki wykładam papierem do pieczenia, dziele ciasto na dwie części i piekę dwa biszkopty czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia się cukru. Żelatynę zalewam, czekam aż spęcznieje, podgrzewam w kąpieli wodnej i łączę ze śmietaną 18%, szybko przelewam
Ciasteczkowy Potwórpiec około 12-15 minut do tzw. suchego patyczka. Blaty można naponczować, np. przestudzoną kawą z amaretto. Składniki na masę cappucino: 250 g serka mascarpone; 250 g śmietany kremówki (30%); 3 płaskie łyżeczki żelatyny; 60 g kawy cappucino (proszku); około 3 łyżki drobnego cukru do wypieków; Serek mascarpone wymieszać dokładnie z cappucino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody (około(...)sztywno, cały czas miksując wlewać do śmietany przestudzoną żelatynę. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować. Składniki na wierzch ciasta: 250 ml śmietany kremówki (30%); 1 łyżka drobnego cukru do wypieków; 20 g kawy cappucino (proszku); Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Wykończenie ciasta: Wystudzone i ewentualnie naponczowane blaty ciasta przełożyć kremem cappucino
In my kitchenwysypać masę ciasteczkową, wyrównać, odstawić. Składniki na masę serową: 800 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie; 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków; 4 duże jajka; 125 ml śmietany kremówki (30%); 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej pokruszonej na grubsze kawałki); 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii; Wszystkie składniki powinny(...)Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej), schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Składniki na polewę chałwową: 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej); 125 ml śmietany kremówki 30%; Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (najlepiej zmiksować blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, cały czas przy tym mieszając
In my kitchenzielonym pieprzem powstał dzisiejszy sos. Najbardziej łagodna z odmian pieprzu idealnie nadaje się do sosów. W pieczarkowym też się sprawdził. Smak zielonego pieprzu idealnie komponuje się ze słodką śmietaną kremówką i delikatnym smakiem pieczarek, nadając przy tym sosowi niezwykłej wyrazistości. Zapraszam do przepisu. Składniki na 2 porcje: 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki zielonego pieprzu 150 ml śmietany kremówki(...)zeszklic na maśle z pieczarek usunąć ewentalne drobinki ziemi, podciąć ogonki i pokroić w plasterki. Dołozyć do cebuli i podsmażyć razem, aż z patelni odparuje cały płyn dolać śmietanę kremówkę i poddusić z pieczarkami kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dosolic do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny i odsączony z zalewy zielony pieprz. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami posypany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut do zrumienienia. Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i postawiłam do wystudzenia. W czasie, którym ciasto stygło, ja zabrałam się za robienie żelki ajerkoniakowej. Ajerkoniakowa (Advocatowa) żelka: 125 ml śmietanki kremówki 30% 125 ml Advocaat Dalkowski Strotoruński 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam minimalną ilością wody, tak aby woda tylko pokryła żelatynę. Odstawiłam do napęcznienia ok 10 minut. Do rondelka(...)wlałam kremówkę i doprowadziłam do wrzenia, a w tym czasie podgrzałam napęczniałą żelatynę w mikrofalówce i rozpuściłam dokładnie (nie należy zbyt mocno podgrzewać żelatyny, aby nie straciła swoich właściwości żelujących). Kremówkę zestawiłam z palnika, wlałam do niej rozpuszczoną żelatynę, wymieszałam dokładnie, na końcu wlałam likier Advocat i ponownie wymieszałam. DODATKOWO: 1 mały słoiczek domowego dżemu z czarnej porzeczki (można
Blondynka Gotujezamrażalce :) 'rolada bezowa z bitą śmietaną i borówką amerykańską' Składniki: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka octu winnego - 400ml śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej - cukier puder do śmietany kremówki (2-3 łyżki) - borówka amerykańska lub inne owoce Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać(...)papierem) i delikatnie wystudzić. Czystą, bawełnianą ściereczkę oprószyć dość mocno, cukrem pudrem. Przełożyć na nią bezę (górą bezy do ściereczki). Oderwać papier i zostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Śmietanę rozsmarować na bezie (zostawiając z góry ok 2-3 cm pasek - śmietana nam się "rozejdzie" podczas zwijania), położyć owoce i zwijać wzdłuż długiego boku. Gotową
CookYourselfmasła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200g solonych orzeszków ziemnych (z grubsza posiekanych) * krem: - 100g masła miękkiego - 100g masła orzechowego - 40-50g cukru pudru - 100ml śmietany kremówki (schłodzonej) Ciasto: Masło utrzeć z masłem orzechowym, mlekiem i cukrem na gładką i puszysta masę (ok.7 min miksowania na najwyższych obrotach). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane z grubsza(...)wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut (do tzw "suchego patyczka"). Muffiny wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce utrzeć ze sobą masło, masło orzechowe i cukier puder (ilość do smaku). Dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować muffiny.* Posypać
CookYourselfDelikatne w smaku i lekko słodkie naleśniki. Idealne do słodkiego nadzienia. Naleśniki przygotowane są na bazie śmietanki kremówki, której wcześniej nie wykorzystywałam w ten sposób. Ale kiedyś musi być ten pierwszy raz - i oto są - pyszne miodowe naleśniki. Ważne jest, aby do przepisu wziąć kremówkę lejącą, najlepiej UHT, aby nam się nie zważyła podczas smażenia. Polecam! 'miodowe naleśniki' Składniki(...)ok.10 naleśników): - 300 ml śmietany kremówki (użyłam UHT Łaciata) - 100 ml mleka - 150g mąki pszenej - 2 jajka - 2 łyżki oleju - 1,5 łyżki miodu Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego
CookYourselfRobi się go błyskawicznie i błyskawicznie znika ze stołu. Plusem jest też to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne i do tego jest na serku homogenizowanym. Dzięki połączeniu śmietany kremówki i serka, jest delikatny w smaku i gładki w konsystencji. Polecam! Zamiast musu możecie wylać samą galaretkę, będzie równie smaczny. U nas w wersji "szklankowej". 'sernik na zimno na serku(...)homogenizowanym z musem z truskawek' Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm): - 800 g serka homogenizowanego (typu Danio) - 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% - 2-4 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 2 łyżki żelatyny - 0,5 szklanki gorącej wody - 0,5 truskawek - 2 galaretki truskawkowe - biszkopty na spód Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder (2 łyżki
CookYourselfchwilę. Gdyby masa się zważyła, należy dolać troszkę chłodnej wody i energicznie zamieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie oblać nią babkę. Polewa ganache: - 100g gorzkiej czekolady - 120g śmietany kremówki W rondelku roztopić czekoladę razem z kremówką. Można także zagotować kremówkę, odstawić z palnika, wrzucić do niej pokruszoną czekoladę i po chwili zamieszać. Letnią polewą oblewamy naszą babkę. Smacznego
Smaczne Zdrowestopień upieczenia. Po wystudzeniu ciasto przecięłam na dwa blaty i jak zobaczycie na zdjęciu poniżej upiłam ciasto advocatem :) Masa z czerwoną porzeczką: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% około 2-4 łyżek cukru pudru (dodajemy go do smaku) 1 słoiczek domowego dżemu z czerwonej porzeczki Wykonanie: Ja taką masę robię tak: Mascarpone miksuję z jednej misce, dodaję(...)dżem porzeczkowy, miksuję, odstawiam. W drugiej miksuję samą śmietanę kremówkę, pod koniec dodaję cukier puder i po łyżce serka mascarpone z dżemem. Miksuję z pełną uwagą, aby nie przebić kremówki. Masę wstawiam do lodówki. DODATKOWO: Advocaat Dalkowski Cytrynki z wanilią Mandarynka z Hibiskusem Limonki w syropie Wiśnie kandyzowane Tak więc upojone alkoholem blaty czekoladowe przełożyłam masą porzeczkową. Masę wyciskamy przez
Blondynka Gotujeśmietanki kremówki 30% 5 białek jaj 4 łyżki cukru 100 g ciastek Petit Beurre Krem z żółtek: 5 żółtek 5 łyżek cukru 5 łyżek wody Jakiś czas temu w sieci sklepów Biedronka, podczas trwania tygodnia Portugalskiego zauważyłam bardzo fajny deser - Natas do Céu. Postanowiłam spróbować... no i od tego czasu nie potrafiłam przejść obojętnie obok półki(...)wrzenia. W małej miseczce żółtka rozkłócić widelcem i dodać do wrzącej wody z cukrem. Odstawić z ognia i mieszać, aż do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Białka również na sztywno i również pod koniec ubiajania dodać 2 łyżki cukru. Ubitą kremówkę przełożyć do miski z białkami
Świat Domowej Kuchniporcje 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 6- 7 sztuk połówek brzoskwiń z syropu 6-7 sztuk truskawek 300 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru przepis Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier a pod koniec mąkę ziemniaczaną oraz ocet i jeszcze chwilę miksujemy. Piana powinna(...)st.C około 50 minut po czym zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Do miski przekładamy 3 połówki brzoskwiń i miksujemy je blenderem. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Odsączone z syropu połówki brzoskwiń przekrawamy na mniejsze części, a truskawki wzdłuż na połówki. Na wystudzoną bezę nakładamy ubitą kremówkę i polewamy ją musem brzoskwiniowym
Smakowite Daniablaszce o wym. 20cm x 20 cm. Ciasto milionera – Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej (140g) 100g masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany kremówki Dodatkowo: 1 puszka kajmaku Polewa: 80g mlecznej czekolady 40g gorzkiej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki Ciasto milionera – Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić(...)kostkę, dodać do mąki i wyrobić rękoma tak, by powstało ciasto przypominające ‚okruszki chleba’. Następnie dodać śmietanę kremówkę, cukier i zagnieść jednolite ciasto. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto. Ponakłuwać je widelcem. Piec w temp. 190C przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia). Masę kajmakową wyłożyć na upieczony spód (najlepiej jeszcze ciepły, dzięki czemu kajmak da się
Kulinarne Przeboje