składniki spód * 150 g herbatników * 100 g czekolady mlecznej * 50 g masła lub margaryny * 2 łyżki śmietany kremówki masa miętowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1 pęczek miety * 75 ml syropu miętowego * 1/4 szklanki cukru pudru * 5 łyżeczek żelatyny * 100 ml śmietany kremówki masa czekoladowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1/3 szklanki cukru pudru * 4 łyżeczki żelatyny(...)saszetka czekolady do picia ( w proszku taka do rozpuszczenia) * 100 ml śmietany kremówki * 1 zagęstnik do śmietany galaretka miętowa * 1/3 szklanki syropu miętowego * 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody * 1 łyżeczka żelatyny Sposób wykonania Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, żeby nie przegrzać, dodać masło
Mix smakuKremówka papieska lub nazywana po prostu kremówką wiedeńską- napoleonką jest jednym z moich ulubionych ciast. Od dawna chodził za mną ten przepis- ale przyznam szczerze ze względu na pracochłonność jaką zajmuje jego przygotowanie, przekładałam to w czasie. W końcu się udało :) wyszedł po prostu pyszny! Składniki na ciasto francuskie: ¼ kg masła ¼ kg mąki 1 żółtko szczypta soli ½ szklanki wody Składniki(...)bitą śmietanę: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Składniki na krem waniliowy: 2 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 3 jaja 3 żółtka ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 cukier waniliowy Wykonanie kremu waniliowego: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do pszennej mąki dodać cukier, całe jajka i żółtka, dokładnie wymieszać, wlewać gotujące mleko, ciągle mieszając i zagotować
Tradycyjna Kuchniaszklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów(...)suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu należy rzucić nim o podłogę i odstawić do piekarnika by powoli się ostudził. W tym czasie możemy wykonać masę. Kremówkę ubijany na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy serek mascarpone z cukrem. Następnie do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich
Ptasia Kuchniabrzoskwiniami Autor: zjemto Czas przygotowania: 20 minuty Czas gotowania: Całkowity czas: 20 minuty Do tegoracji użyłem bitej śmietany zzmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżek cukru pudru Składniki 1 puszka brzoskwiń w syropie 600g serka homogenizowanego 250ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 2 galaretki brzoskwiniowe 5 łyżek cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie(...)Następnie całość zalewamy galaretką i zostawiamy w lodów na jakieś 2 godziny, kiedy galaretka już zastygnie, Gotowe. Smacznego Rada Do dekoracji użyłem bitej śmietany zmiksowanej z 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżek cukru pudru 3.3.3070 The post Sernik na zimno z brzoskwiniami appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnyczasu, aż składniki się połączą. Wymieszać z orzechami i rodzynkami. Odstawić do wystudzenia. Składniki na masę serową: 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 200 g jogurtu greckiego 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki rumu 2-3 łyżeczki żelatyny + biszkopty 50 g płatków migdałowych Twaróg zmiksować z jogurtem, zimną masą makową, cukrem pudrem i rumem. Kremówkę ubić(...)sztywno, wymieszać z wystudzoną żelatyną. Masę serową delikatnie połączyć z kremówką. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód powykładać biszkopty, wylać masę serową, wyrównać. Schłodzić w lodówce, przez 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyszkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szkl. cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem do przełożenia 0,75 l. śmietany kremówki łyżka żelatyny cukier waniliowy sok z cytryny cukier puder do smaku kawałki owoców np. brzoskwiń z puszki Dodatkowo do dekoracji 1 galaretka owoce np. brzoskwinie z puszki Sposób Przygotowywanie biszkoptu(...)wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około 30 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. 5. Biszkopt wyciągamy z tortownicy, przecinamy tak aby powstały 3 krążki. Przygotowywanie kremu Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny, cukier puder oraz pokrojone w kostkę owoce. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką. Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając
Kuchenne aromatylodów: 3 żółtka z dużych jajek rozmiar L 80 g drobnego cukru (następnym razem dodam 40 g, bo ja wolę mniej słodkie) 300 ml śmietanki kremówki 30 %, zimnej 100 ml zimnego mleka (2%, 3,2%) 125 ml syropu miętowego barmańskiego 50 g czekolady gorzkiej, posiekanej * można dodać kilka kropel miętowych (ja nie dodawałam) Żółtka zmiksowałam z cukrem(...)mój cukier nie należał do najdrobniejszego :) Jak cukier był już niewyczuwalny pomiędzy placami, nadal miksując wlałam mleko, a potem syrop miętowy. W drugiej misce ubiłam na sztywno śmietankę kremówkę. I teraz tak. Do masy jajecznej dodałam ubitą kremówkę i wmieszałam ją rózgą delikatnie w masę jajeczną. Powstałą masę wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie włączamy maszynę
Blondynka Gotujetego czasu tortownicę wyciągamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. * użyłam ciasteczek holenderskich, półsłodkich Składniki na masę serową: 550 g twarogu 200 g mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżka budyniu waniliowego 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g 2 jajka Miksujemy razem twaróg z mascarpone. Po chwili dodajemy śmietankę, ja zawsze dodaję w dwóch(...)piekę jeszcze przez mniej więcej godzinę i piętnaście minut. Następnie wyłączamy piekarnik, ale sernik zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia, po czym chłodzimy w lodówce. 330 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki czubate masy krówkowej 4-5 łyżek śmietanki kremówki 30% prażone płatki migdałowe Śmietanę wraz z przesianym cukrem pudrem ubijamy na sztywno
Plate of Joyłyżeczki białego octu winnego, 1 i 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 800 g wydrylowanych czereśni, 1/4 szklanki wody, 5 łyżek cukru, 2 łyżki wody różanej*, 450 ml śmietany kremówki**, 4 łyżki cukru pudru, ew. skórka starta z cytryny, garstka pistacji Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas miksując(...)gotujemy do wyparowania większości powstałego syropu. Zajmie to ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy wodę różaną. Odstawiamy do ostygnięcia, próbując nie wyjeść większości czereśni ;) Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę. Wyłuskane pistacje siekamy nożem. Na wierzch bezy wykładamy bitą śmietanę, układamy czereśnie i posypujemy całość siekanymi pistacjami. *aromat różny jest delikatnie wyczuwalny, taka przysłowiowa kropka
Plate of Joytwarz w słońcu. Jakie to było dobre! Teraz porzeczki dodatkowo lubię w lodach i domowym kisielu. Pyszności. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne lody. Na bazie serka mascarpone, śmietany kremówki i owoców. Bardzo proste, szybkie i pyszne. Składniki: 300 g czarnych porzeczek, ok. szklanki cukru, 275 ml śmietanki kremówki, 140 g serka mascarpone Czarne porzeczki umyć, wrzucić do rondelka, zasypać(...)cukier rozpuści. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dokładnie wystudzić i schłodzić w lodówce. Wystudzone owoce wymieszać z serkiem mascarpone, następnie dodać ubitą śmietankę kremówkę. Całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlewamy do maszynki do lodów, dalej postępując zgodnie z dołączoną instrukcją od producenta. Smacznego
Plate of JoyCałość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy do jej zrobienia! :) Składniki: arkusz ciasta francuskiego ( na maśle), 150- 175 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny, pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy(...)minut. Po tym czasie ściągnąć z tarty obciążenie z papierem i dopiekać kolejne 20 minut, do ładnego zrumienienia tarty. Upieczoną tartę wyłożyć na kratkę i ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, jeśli zależy nam na delikatniejszym kremie dajmy więcej śmietanki kremówki, albo ubijmy tylko śmietankę bez mascarpone. Na koniec do kremu dodajemy drobno posiekane zioła i skórkę
Plate of Joypokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 500 g czerwonej kapusty, posiekaj w kawałki o szerokości 0,5 cm oliwa i masło do smażenia łyżka masła śmietana kremówka 30% sól morska, himalajska, opcjonalnie czarny pieprz ok. 700 ml zimnej wody świeża bazylia - tylko liście śmietana kremówka 30% - opcjonalnie Przygotowanie sparz czerwoną kapustę, aby usunąć gorycz: zagotuj(...)smaku, dodaj łyżkę masła i ponownie zmiksuj, w razie konieczności (gdyby był za gęsty) dolej więcej wywaru serwuj z posiekanymi liśćmi bazylii lub innego zioła oraz ze śmietaną kremówką UWAGA: Gotując zupy-krem, czasem użyję za dużo wody.i widzę to dopiero po ugotowaniu, gdy objętość warzyw ulegnie zmniejszeniu. Wówczas odlewam około 1 szklankę wywaru do osobnego naczynia
Szybko Szybkowarwaniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru 125 g miękkiego masła cukier waniliowy ok. 100 g herbatników wódka do nasączenia polewa: 100 g białej czekolady 30 ml śmietanki kremówki łyżka wódki lub 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki łyżka wódki konfitura lub dżem z czarnej porzeczki(opcjonalnie) ok. 1/4 szklanki wiórków kokosowych do posypania(...)masy budyniowej, na nią górną część biszkoptu i pozostałą część kremu. Każdego herbatnika przez moment maczamy w alkoholu i od razu układamy na wierzchu ciasta. Polewa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wsypujemy drobno połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Po lekkim przestudzeniu czekoladą polewamy wierzch ciasta
Słodka Stronablogu . Świetny, znany blog z super przepisami. Niestety miałam problem z przygotowaniem budyniu. Był ciągle rzadki, w związku z tym dodałam żelatyny. Dodatkowo użyłam 30% a nie 36% śmietanę kremówkę. Potrzebujemy Ciasto: 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 150g cukru pudru 45g kakao (przesiane) Krem cytrynowy: 1/2 szklanki soku cytrynowego ( mi wyszły 2,5 cytryny) 1 szklanka cukru 4 żółtka(...)115g masła ( musi być miękkie) 1 szklanka śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny ( jeżeli budyń nie zgęstnieje). Ucieramy (mikser z trzepaczką do białek) żółtka z cukrem pudrem na gęsty kogel - mogel. Dodajemy kakao, miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy kakaowej łyżka po łyżce i delikatnie mieszamy łyżką nie mikserem. Tortownicę o średnicy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/