Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 250 ml wody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka Krem adwokatowy: 250 ml kremówki 30% 125 g mascarpone 200 ml adwokatu 2 łyżki żelatyny ale-raj Bita śmietana: 400 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Polewa adwokatowa(...)eście i przykryć drugim ciastem. Odło ż yć na godzinę w chłodne miejsce do stężenia. B ita śmietana: Żelatynę ro zp uści ć w ciepłej wodzie. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. W lewać powoli letnią żelatyn ę i krótko miksować. Bitą ś mietanę rozsmarować na cieście. Polewa adwokatowa: Żelatynę wsypać do adwokatu, podgrzać do rozpuszczenia
Ala piecze i gotujejogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki - ja kupiłam już ugotowane) 3 szklanki mąki pszennej(...)jogurtu greckiego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast'; document.write(" "); Ugotowane i obrane buraki kroimy na mniejsze części. Dolewamy do nich olej rzepakowy i miksujemy blenderem ręcznym, aż otrzymamy jednolitą masę. Dodajemy po jednym jajku
Poezja smakuszklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka kostka masła 82% Polewa: 2 czekolady gorzkie każda po 100 g 200 g kremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo na zmianę dodawać wodę i olej. Do masy żółtkowej dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem(...)smarować kremem i układać je jedna obok drugiej na zmianę tzn jasna ciemna, jasna i tak do skończenia się ciasta. Metrowiec schłodzić w lodówce a następnie oblać czekoladą. Polewa: Kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzewać prawie do wrzenia. W między czasie połamać na drobne kawałki czekoladę. Dobrze ciepłą kremówka zalać czekoladę i rozmieszać na gładką masę. Smacznego
Krakowskie smaki Anibiszkopcie Składniki Biszkopt : jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 4 łyżki kakao -1 łyżki proszek do pieczenia - szczypta Masa serowa : ser w kostce - 500 g śmietana kremówka 36 % - 450 ml cukier puder - 5 łyżek żelatyna - 4 łyżeczki woda gotowana - 1/4 szkl Dodatkowo : 2 galaretki truskawkowe 3 szkl gotowanej wody Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę(...)rozpuścić w trzech szklankach wody, odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyjąć galaretki ze szklanek i nożem lub foremką wycinać słupki, dociskając foremką przez całą długość galaretki. Masa serowa: Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do kremówki dodawać po trochu rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, ciągle miksując. Ser zmiksować blenderem, dodawać po łyżce do śmietany, dobrze zmiksować. Wyłożyć część masy
Kuchnia Danusiśrednicy 28cm) spód: 180g zmielonych herbatników 90g stopionego masła 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kakao łyżeczka kawy rozpuszczalnej masa: 1kg sera twarogowego o temperaturze pokojowej 350ml śmietany kremówki 150ml + 50ml likieru Baileys ½-3/4 szklanki cukru (w zależności jak kwaśny jest ser) 100g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Wszystkie składniki spodu dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy (28cm(...)średnicy), dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy
Pyry na Gazłyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao Dodatkowe składniki: 3-4 łyżki masła orzechowego 1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok. 500 g 500-600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 3 saszetki Śmietan Fix 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej orzeszki ziemne Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu . Można upiec jeden biszkopt od razu(...)jajek, ja wolę podzielić sobie go na dwie tury, dzięki temu nie mam już potem problemu z przekrawaniem. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wody. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i Śmietan Fixem. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Masło orzechowe mieszamy z mlekiem lub śmietaną kremówką (mnie zostało nieco z poprzedniego ciasta) do uzyskania
Ciastkozercyzrobiłyśmy ten deser w formie małych babeczek. Pracy przy tym tyle co nic a radocha dziecka ogromna! Składniki: 1 opakowanie galaretki malinowej 1 opakowanie galaretki niebieskiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 2 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą osobno. Kremówkę ubić. Podzielić na połowę i przełożyć do osobnych miseczek. Kiedy galaretki wystygną, z każdej odlać połowę i wymieszać(...)kremówką. Do foremek na babeczki wlewać galaretki na zmianę z tymi wymieszanymi ze śmietanką. Odstawić do stężenia. Aby łatwiej wyciągnąć później babeczki z foremek najlepiej zanurzyć na kilka sekund dno foremki w gorącej wodzie (ale nie trzymać ich tak zbyt długo, bo galaretki się rozpuszczą). Do tego typu deserów najlepiej użyć foremek silikonowych. Można w nich zarówno robić desery
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatakie ciasto deser.Zapraszam do wypróbowania bo jest lekkie i pyszne :) Ciasto podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda . Składniki : około 15 batonów mleczna kanapka 500 ml kremówki 36 % 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone 2 cukry waniliowe 2 łyżki żelatyny 100 ml wody 1 puszka brzoskwiń 1 szklanka wiśni mogą być z kompotu 3 galaretki(...)poarańczowe 1 l przegotowanej wody 100 ml likieru tiramisu Canari Wykonanie: Blaszkę wyłożyć ściśle batonami mleczna kanapka. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody. Serki mascarpone utrzeć blenderem. Do ubitej kremówki stopniowo dodawać serek i likier. Na końcu wlać żelatynę i dobrze wymieszać. Galaretki rozpuścić w 1 litrze przegotowanej wody
Sama słodycz i szczypta chilipotęguje doskonały jego smak. Spód ciasteczkowy 300g herbatników 110 g masła roztopionego Masa serowa: 1,2 kg białego sera w kiełbaskach - trzykrotniemielony 12 jajek 1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36% 2 szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel olejku waniliowego Polewa 100g.białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 30% Spód ciasteczkowy Herbatniki(...)zmiksować w blenderze i zmieszać z roztopionym masłem tak by powstał mokry piasek. Wbić w blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x26). Odstawić w chłodne miejsce. Masa serowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka z 10 jajek ubić na sztywno, a 12 Żółtek utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wan. do momentu kiedy powstanie gęsta masa, następnie dodawać
Kubki smakupowinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g masy kajamkowej z puszki ( dulce de leche ) pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych 10 daktyli, posiekanych Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone(...)wymieszać z masą kajamkową na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać. Dodatkowo: cukier puder plus kakao do oprószenia daktyle i orzechy do dekoracji Wykonanie Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem
Kubki smakuserową: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 3 jajka 125 g drobnego cukru do wypieków- dałam 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka olejku waniliowego 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować do połączenia. Dodać pozostałe skladniki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy, nie dłużej. Formę o średnicy(...)termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Trufla czekoladowa z Bailey's: 500 ml śmietany kremówki 36% 400 g gorzkiej czekolady, posiekanej 4 łyżki cukru pudru 150 ml likieru Bailey's Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku do momentu wrzenia. Zdjąć z palinka, dodać czekoladę, odstawić
Kubki smakuudało się, wyszedł przepyszny:) Składniki: Ciasto 150 g margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/3 szklanki cukru Polewa toffi 80 g masła 80 g cukru 2 łyżki śmietanki kremówki Masa serowa 1 kg. twarogu sernikowego 4 jajka 2 szklanki cukru pudru 15 g cukru waniliowego 100 ml śmietanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa Przygotowanie: Najpierw robimy ciasto(...)zrobione więc zabieramy się do zrobienia masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym miksujemy. Następnie dodajemy twaróg sernikowy, mąkę ziemniaczaną i wlewamy śmietankę kremówkę. Wszystko razem dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W misce najlepiej metalowej ubijamy trzepaczką białka na sztywną pianę i dodajemy do masy sernikowej. Dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na podpieczony spód
Smaczne Potrawylodówki na co najmniej 30 min. Składniki na masę serową: 60 dag sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego 3 jajka + żółtko 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36 % 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 ml likieru miętowego * 80 g listków i łodyżek świeżej mięty ** lub 2 torebki herbaty miętowej(...)mięty i je wyrzucić W mikserze wstępnie roztrzepać jajka, dodać cukier i dokładnie zmiksować, dodawać po łyżce sera i miksować do otrzymania serowej masy bezgrudkowej- nie dłużej Dodać miętową kremówkę, sok z cytryny, zmieszane i przesiane mąki, likier miętowy i wszystko połączyć Piekarnik nagrzać do temp. 170 *C Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, włożyć do piekarnika i zaraz
Proste PotrawyDzięki temu kiedy na stole jest zamieszanie to desery się nie mylą i każdy wie, który jest jego. Składniki na 6 pucharków: 3 jajka 400 ml śmietanki kremówki 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżka masła Czekoladę połamać, razem z masłem i kawą wrzucić do miski i rozpuścić nad rondelkiem z gorącą(...)wodą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji. Resztę kremówki zmiksować z czekoladą, żółtkami i pianą z białek. Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany i czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia