biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 1 paczka biszkoptów okrągłych masa jogurtowa: 400 ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukier puder 1 i 1/2 łyżeczki(...)płaskie żelatyny wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki musu truskawkowego 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka fix do śmietany truskawki do dekoracji Biszkopt: Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli, dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka po jednym i mieszam już delikatnie mikserem i wyłączam go. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo i mieszam drewnianą
wesoła kuchniatortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jagodowa 2 szklanki jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny czubate 350 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 cytryny wierzch: 1 szklanka śmietany 30% 1 fix do śmietany jagody do dekoracji Do miski przelewam białka temp pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję cukier(...)rulon jeszcze ciepłą. Odstawiam do przestygnięcia. Półtorej szklanki jagód miksuję blenderem z sokiem z cytryny.Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącego mleka i rozpuszczam. Śmietankę kremówkę ubijam na pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną przestudzoną. Krem wstawiam na godzinę do lodówki i sprawdzam co jakiś czas czy ma odpowiednią konsystencję do smarowania. Biszkopt
wesoła kuchniakwaskowego.Ciasto z akcentem alkoholu. biszkopt kakaowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g mąki tortowej 3 łyżki kakao krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 300 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki 3 łyżki galaretki z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady gorzkiej 25 g masła 125 ml śmietany kremówki
wesoła kuchniamigdałów 15 g orzechów włoskich 2 opakowania Delecta Decorada płatki czekoladowe 25 g rodzynek wódka/likier kokosowy aromat migdałowy Delecta 1,5 łyżeczki żelatyny 275 ml śmietany kremówki 1 mix do śmietany Delecta Migdały, orzechy i rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Kokosanki rozdrobnić. Bakalie i ciasteczka zalać alkoholem, dodać 2-3 krople aromatu migdałowego i odłożyć na minimum 12 godzin(...)czasie kremówkę ubić na sztywno z mixem do śmietany, schłodzić w lodówce. Jajka dokładnie umyć i sparzyć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Ubite jajka delikatnie połączyć z kremówką, namoczonymi bakaliami. Dodać 1 paczkę płatków czekoladowych, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Do masy śmietanowej, ciągle mieszając, stopniowo wlewać jeszcze ciepłą żelatynę
Domowa cukiernia Ewyłyżeczka olej 2 łyżki NADZIENIE SEROWE TIRAMISU: twaróg 1 kostka (250 g.) cukier puder 5 łyżek kawa rozpuszczalna 2 łyżki ciepła woda 50 ml. amaretto 2 łyżki śmietana kremówka 250 ml. żelatyna 4 łyżeczki woda ciepła ok. 5 łyżek ( tyle, aby pokryła żelatynę ) WIERZCH: śmietana kremówka 300 ml. kakao do posypania cukier puder 1 łyżka gorzka czekolada(...)NADZIENIE: W malakserze umieścic twaróg, amaretto i cukier puder. Kawę rozpuścić w wodzie. Wymieszać i dodać do twarogu. Zmiksować na gładką konsystencję. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać do masy. Zmiksować. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w garnuszku lub w mikrofali ( ok. 10 sekund, nie może dojść do wrzenia, bo straci swoje
Kuchnia Paulettesmielone 2 łyżki mąka 1 szkl. jaja 5 szt. cukier muscovado 3/4 szkl. Mus czekoladowy: czekolada gorzka 100 gram masło 1 łyżka białka jaja 2 szt. śmietana kremówka 100 gram cukier muscovado 2 łyżki Wierzch: śmietana kremówka 500 ml. czereśnie kilka szt. borówki kilkanaście szt. kakao 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Ciasto: 1. W garnku gotujemy(...)miski z ubitymi białkami dodać ubitą śmietanę oraz roztopioną czekoladę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód brownie. Wyrównać. Wierzch: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na mus czekoladowy. Całość posypać kakao. Ułożyć umyte i osuszone owoce. Wstawić do lodówki
Kuchnia Paulettesłyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki Krem: mleko w proszku 2 szkl. mleko 3.2 % 1/2 szkl. cukier waniliowy 1 op. masło miękkie 250 g. śmietana kremówka 500 ml. cukier 4 łyżki ryż preparowany w miodzie 3 szkl. Dodatkowo: ryż preparowany w miodzie 1 szkl. mleczna czekolada 100 g. powidła śliwkowe(...)ważne, aby masło było miękkie, inaczej masa może zważyć się lub powstaną grudki ). Mleko zwykłe zagotować z cukrami. Odstawić do ostudzenia. Wlać do masy z mleka w proszku. Zmiksować. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać szpatułką ( nie mikserem, ponieważ może nam się zrobić masło z kremówki ). Na koniec wsypać ryż w miodzie. Wymieszać. 3. Przekładanie
Kuchnia Paulettesłyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki olej 1 łyżka Poncz: woda przegotowana 1/2 szkl. koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki Krem: śmietana kremówka 36% 400 g. cukier puder 1 łyżka koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki żelatyna 2 łyżeczki woda zimna, tylko do pokrycia żelatyny(...)łyżek Polewa lustrzana: cukier puder 120 g. woda 80 ml. kakao prawdziwe 50 g. śmietana kremówka 36 % 100 ml. żelatyna 1 i 1/2 łyżeczki + woda do jej pokrycia ok. 3-4 łyżki Dodatkowo: dżem malinowy 5-6 łyżek METODA: Ciasto: W mikserze ucieramy jaja z cukrem na najwyższych obrotach
Kuchnia Paulettesmasę ciasteczkową. Ugniatamy ją dokładnie np. dnem szklanki. Foremkę wraz ze spodem wstawiamy do lodówki. Masa malinowa: – 750 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej – 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% – można ewentualnie zrezygnować – 80 g cukru pudru – 400 g malin (waga po rozmrożeniu) – 4 łyżki żelatyny – 0,5 szklanki gorącej wody Żelatynę(...)zalać gorącą wodą i zostawić do napęcznienia. Maliny zmiksować lub rozgnieść widelcem (ja swoje rozgniotłam, zachowując niektóre w większych kawałkach) i połączyć z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Kremówkę ubić i wmieszać ją do masy delikatnie szpatułką. Żelatynę delikatnie podgrzewamy, żeby się rozpuściła i dodajemy do masy, energicznie ją mieszając. Przelewamy masę na spód i wkładamy foremkę do lodówki
Relaxtimeszkl cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki naturalnego ciemnego kakao Bita śmietana: 800 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Poncz: 1/2 szkl mocnej zaparzonej kawy, posłodzonej 4 łyżki wódki lub rumu (można pominąć(...)Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 36% Dodatkowo: ok. 200 g powideł śliwkowych (polecam domowej roboty ) 150 g schłodzonej śmietanki kremówki do dekoracji 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować
Nastoletnie WypiekaniePodaję przepis na większą blaszkę - tę typową 27x35 (około). Składniki: herbatniki na dwie warstwy - około 300 g 200 g dobrej mlecznej czekolady 300 g białej czekolady 1 litr śmietany kremówki 500 g serka mascarpone dwie łyżki miodu zboża preparowane - 70 g żelatyna 4 łyżeczki Wykonanie: Na spodzie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu(...)proporcji 4 łyżeczki na 70-80 ml. Białą czekoladę łamiemy na kawałeczki, wkładamy do metalowej miseczki i stawiamy nad parą by się rozpuściła. 800 ml kremówki ubijamy na sztywno i dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną czekoladę ciągle miksując. Następnie wkręcamy do śmietany, także stopniowo serki mascarpone. A na koniec dodajemy żelatynę wlewając ją cienkim strumieniem. Pierwsza masa jest gotowa
Poezja Smaków - blog kulinarnyKinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie aby wykonać ten przysmak:) 5 godzin 1 blaszka składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 250 g herbatników 2 mleczne czekolady 2 białe czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy z miodem wykonanie: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 200 ml śmietany kremówki ubić. Dodać mascarpone(...)wystudzoną czekoladę. Wsypać 3 szklanki prażonej pszenicy i pomieszać łyżką. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostała kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej przestudzoną czekoladę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim herbatniki obok siebie. Nałożyć na nie masę białą, przykryć ponownie herbatnikami. Wylać masę z mleczną czekolada i udekorować prażoną pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce
Ania i Marcin gotująprostu obłędny. Konsumowanie tego upiornego deseru jest tak samo przyjemne jak jego przygotowywanie : ) To co moi Drodzy? Trick or treat? Mus kawowy z bezowymi duchami: 250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g mrożonych wiśni 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka soku(...)cytryny 1 białko dużego jajka 1/3 szklanki wody odrobina rozpuszczonej, gorzkiej czekolady szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g mrożonych wiśni 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 białko
Poezja smakulepszej recenzji pisać nie muszę... a!! to nie tylko moje zdanie :) Koniecznie spróbujcie! Składniki (mała blaszka 20x20 lub 20x25 lub tortownica 22-24 cm): Masa jasna: 200 ml śmietanki kremówki 30-36% śmietan-fix (opcjonalnie) 250 g serka mascarpone 2 białe czekolady (2x100g) 3 szklanki płatków typu Kangus/orkiszu ekspandowanego/ryżu preparowanego Masa ciemna: 200 ml śmietanki kremówki 30-36% śmietan(...)szklanka płatków typu Kangus/orkiszu ekspandowanego/ryżu preparowanego do posypania Przygotowanie: Masa jasna: Rozpuścić białą czekoladę, najlepiej zrobic to w mikrofalówce, należy jednak uważać by jej nie przypalić. Kremówkę ubić, jeśli boimy się "przebić" śmietankę możemy doddać śmietan-fix, by ta szybciej się ubiła. Następnie dodać mascarpone, rożpuszczoną białą czekoladę, a na końcu płatki. Wymieszać. Masa ciemna: Czekolady rozpuścić. Śmietankę
Malinowo w kuchni