upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa 100 g wody 300 g śmietany kremówki Galaretkę truskawkową rozpuśćcie w 100 ml gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia ale uważać aby nie stężała. Następnie zacząć ubijać śmietanę, jak zacznie gęstnieć dolewać schłodzoną galaretkę(...)Ubijać aż zrobi się puszysta. Pianka kiwi 1 galaretka kiwi 100 g wody 300 ml śmietany kremówki Postępować dokładnie tak samo, jak przy piance truskawkowej. Krem waniliowy z malinami 125 g mascarpone 250 g śmietany 1/2 łyżeczki wanilii 100 g malin Krem do posmarowania tortu z wierzchu 400 g masła 400 g mleka słodzonego skondensowanego Barwniki Różowy zielony
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdyni hokkaido lub zwyczajnej* ● 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki) ● 1 duża cebula ● ok. 1 l bulionu warzywnego bio (z kostki) ● 400 ml śmietany kremówki 30%** ● oliwa z oliwek ● kilka gałązek kolendry lub pietruszki do dekoracji ● sól i pieprz Składniki na grzanki z karmelizowaną cebulą i serem: ● ½ bagietki*** ● 120 g startego sera gruyère lub comté ● 1 żółta(...)cebula ● ½ łyżeczki cukru ● ok. 40 g masła Do dekoracji: ● 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie: Dynię przekrój na pół, usuń pestki i włókna, obierz ze skórki, następnie pokrój miąższ w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i kasztany. Smaż przez chwilę, mieszając
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaheight: 1em;" /> Kotlety robi się naprawdę szybko i nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Do przygotowania sosu użyłam gotowego koncentratu pomidorowego z przyprawami „Winiary”, dodałam tylko śmietanę kremówkę, odrobinę soli , pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym, czasami trzeba pójść na łatwiznę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Kotlety: 200 g kaszy bulgur 200 g świeżego(...)łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła kilka łyżek wody sól pieprz Sos: 1 koncentrat z przyprawami „Winiary” – pomidorowa 100 g śmietany kremówki 30 % sól pieprz Przygotowanie: Kotlety: Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek granulowany i wodę. Dokładnie wymieszać. Gdyby
Oryginalny smakbezowych gniazdek: Beza: 3 białka (z dużych jaj) 150g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków Krem: 75g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original 300g śmietanki kremówki 30% lub 36% + 4 łyżki 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Polewa: 100g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original(...)łyżki śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: pierniczki do ozdoby (przepis na pierniczki znajduje się na moim kanale na YouTube) złoty barwnik spożywczy w proszku Bezy: 1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować 6 okręgów o średnicy około 6cm ( patrz FILM ). Papier odwrócić na drugą stronę i położyć go na blaszce
Mała Cukierenkacukru 50 g mąki 2 łyżki kakao garść świeżej żurawiny (ok. 100 g) domowa skórka pomarańczowa lub skórka starta z jednej pomarańczy Składniki na krem: 400 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej, ja użyłam czekolady z pomarańczą) + pomarańcze do dekoracji, 2 galaretki pomarańczowe Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao(...)piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Do przygotowania kremu potrzebny jest czekoladowy ganache – można zrobić go sobie dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nia połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do zupełnego ostudzenia, kiedy masa nie jest już gorąca wkładamy
Ciastkozercypiekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku. Masa: Śmietankę kremówkę dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, a w drugą wlewamy do garnka, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę. Nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy i wkładamy(...)lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy kremówkę z czekoladą na sztywną masę. Pozostałą kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem również na sztywną masę. Na ostudzoną bezę wykładamy wiśnie deserowe i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy jasną bitą śmietanę, a na nią bitą śmietanę z czekoladą. Na wierzch wykładamy wiśnie deserowe. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenyTort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia Składniki: Spód: 220g herbatników 120g masła – roztopionego i przestudzonego 1 łyżka kakao Krem: 12 czekoladek ferrero rocher 300g nutelli 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 17g żelatyny 100ml zimnej wody 250ml mleka Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100ml śmietanki kremówki 36% 30g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo: 150ml schłodzonej śmietanki(...)kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru czekoladki ferrero rocher do ozdoby Spód: 1. Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć (można przy pomocy wałka) lub zemleć w blenderze. Przesypać je do miski, dodać roztopione masło, kakao i wymieszać. Masę herbatnikową przesypać do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać, docisnąć masę i wstawić do lodówki. 2. Żelatynę
Mała CukierenkaMuffiny z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady z polewą z masła orzechowego z dodatkiem śmietany kremówki i cukru pudru. Nie za słodkie, o lekko zwartej konsystencji i bardzo smaczne. Idealne na podwieczorek Składniki (na około 14 sztuk) : 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 180 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów) 80 g masła 3/4 szklanki(...)mleka 100 g mlecznej czekolady 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 3 łyżki masła orzechowego (z kawałkami orzechów) 2 łyżki cukru pudru 100 g śmietany kremówki 30% Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i masło orzechowe. Ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać mleko i roztopione masło z masłem orzechowym. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem
Oryginalny smakPrzelać do foremek i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 - 35 minut (sprawdzajcie patyczkiem czy jest gotowe) Wystudzić na kratce. Krem kawowy 600 g śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej zmielonej na proszek (lub mniej czy więcej zależy od upodobań) 3 łyżki cukru pudru (można użyć mniej lub więcej ) Wszystkie produkty włóżcie(...)misy miksera i zmiksujcie na stabilny krem. Ganache czekoladowe 400 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady (możecie użyć mlecznej) 1 łyżka cukru pudru- opcjonalnie- Śmietanę doprowadź do wrzenia i odstawić z ognia, wsypać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie wymieszać do uzyskania sosu czekoladowego. Schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin. Schłodzony krem zmiksować do uzyskania
Piekarz-Kucharz-Garkotłukskutek improwizacji w zaciszu domowej kuchni rodzą się niezapomniane receptury. I taki jest właśnie ten torcik, powstał ze składników jakie miałam pod ręką, czyli głównie chałwa, kremówka i budyń. Goście nie szczędzili pochwał i zachwytów, więc nie będę was dłużej przekonywać, że był naprawdę pyszny. Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego(...)Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzącej wody. Ubijamy i masę wylewamy na biszkopt. Ugotowany budyń ubijamy mikserem, aby się "rozbił". Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do budyniu dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę i ubijamy, następnie budyń dodajemy porcjami do kremówki i też ubijamy. Czynność tą musimy przeprowadzić dosyć sprawnie, tak aby masa
Jadło i czytadłojajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kajmakowa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki gotowej masy kajmakowej (ja dałam kopiate) Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Poncz: 120 ml ciepłej wody(...)poncz do nasączenia. 3. Do kubka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy, ponczujemy ciasto. Masa kajmakowa: 1. Do misy miksera dajemy serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Ubijamy, dodajemy trzy łyżki kajmaku, miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia się składników dosłownie kilka sekund. 2. Banany obieramy, kroimy w plasterki skraplamy sokiem z cytryny i układamy
kruche babeczkiziemniaczanej szczypta soli Biszkopt makowo-kokosowy 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórek kokosowych 100 g maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 400 ml kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30 % 100 -150 g czekolady (w zależności jak gęsta ma być polewa) Poncz: 100 ml wódki(...)mieszamy łącząc wszystkie składniki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o identycznych wymiarach co pierwsza aby blaty były jednakowej wielkości. Pieczemy przez 40 minut w temp. 160*C Kremówkę na krem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy dalej miksując na mniejszych obrotach cukier puder, a następnie serek mascarpone. Pierwszy blat nasączamy ponczem (woda + alkohol). Smarujemy biszkopt dżemem z czarnej
W Moim Magicznym Domubiszkopt: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3 szklanki musu z malin 2 łyżki żelatyny cukier do smaku chmurka: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku na wierzch: czekolada mleczna do starkowania Wykonanie: biszkopt: *Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Dodajemy cukier nadal ubijamy(...)malin podgrzewamy, dosładzamy wedle uznania. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Nie zagotowujemy. Studzimy, aż zacznie tężeć. Wylewamy wtedy na spód biszkoptowy, odstawiamy do lodówki do stężenia. * Kremówkę ubijamy na sztywno. Dosładzamy wedle uznania. * Ubitą kremówkę wykładamy na ciasto. Na wierzch tarkujemy czekoladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Z Majeczką w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki ciemnego kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 3/4 szklanki mleka Ganache: 400 g czekolady (50/50 mlecznej i gorzkiej) 350 ml śmietanki kremówki 30-36 % 20 g masła Jak zrobić ciasto podwójnie czekoladowe? Ciasto: Dno tortownicy o śr. 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Jajka wbijamy(...)studzimy, jeżeli jest potrzeba wierzch ciasta równamy (ciasta nie wybieramy z tortownicy) . Ganache: W międzyczasie póki ciasto się piecze, czekoladę kruszymy na mniejsze kawałeczki. Przekładamy do miseczki. Śmietankę kremówkę podgrzewamy w rondelku do momentu, aż śmietanka przy ściance rondla zacznie mocno bąbelkować (50-60 stopni). Śmietanka nie powinna wrzeć! Ciepłą śmietanką zalewamy pokruszoną czekoladę, dodajemy masło i odstawiamy
Kuchnia Łukaszabędzie im przyjemnie. By wszystko scalić, miałam ugotować budyń. Ale wiecie... otwieram lodówkę po mleko, a tam otwarty kartonik łaciatej... 30 ;) No więc zmiana planów i zamiast budyniu kremówka. Sami widzicie, jak z resztek można wyczarować coś fajnego i zarazem smacznego. Tak! To musiało być smaczne, bo zjadł nie tylko najmłodszy w rodzinie (Mało tego! Zaczął tańczyć(...)Migdały prażymy na suchej patelni. Przełożenie: odrobina pokruszonych biszkoptów (ok 4 łyżeczki)- 3 łyżeczki jabłek w karmelu- 3 łyżeczki kremówki- ponownie biszkopty- jabłka i ubita kremówka. Wierzch posypujemy płatkami migdałów
Kuchnia w czekoladzie