jako rodzaj pasztetu. Ta, z racji swoich składników, doskonale sprawdzi się na eleganckie śniadanie, gdy mamy gości. Cudownie będzie prezentować się także na Wielkanocnym stole. Bazę przystawki stanowią bulion, kremówka i dobrej jakości majonez – dzięki nim terrina jest idealnie zbalansowana i oprócz pieczywa nie potrzeba jej nic więcej. Ja do przygotowania bazy użyłam majonezu Kieleckiego. Zobaczcie jego skład(...)mimo efektownego wyglądu wcale nie jest pracochłonna. Terrina z jajkiem i wędzonym łososiem: 6 jajek ugotowanych na twardo lub półtwardo 6 lekko czubatych łyżeczek żelatyny 200 ml śmietanki kremówki 30% 200 ml majonezu Kieleckiego 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ok. 60 ml zimnej wody 100 g wędzonego łososia sałatkowego ½ niedużej czerwonej papryki ¾ szklanki mrożonego, zielonego groszku sól morska świeżo
Poezja smakutortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru Masa czekoladowa do przełożenia: 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 250g śmietanki kremówki 80g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa 120g masła Masa śmietankowa do obłożenia tortu: 250ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny szczypta(...)wykładamy resztę masy *** *** Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki *** *** Następnie przygotowujemy masę śmietankową do obłożenia tortu: żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odkładamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Cały czas miksujemy *** *** Masą śmietankową wykładamy wierzch i boki tortu. Ciasto wkładamy
Blog z Apetytemblaszki (ok.21x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na warstwę śmietankowo jogurtową: 1 galaretka wiśniowa 350 ml gorącej wody 350 – 400 g jogurtu, gęstego np. greckiego 400 ml śmietanki kremówki wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia się z kremówką. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy. Gotową
Domowy Smak Jedzeniaherbatników regionalnych Cukry Nyskie 110 g masła 100 g czekolady mlecznej Milka Krem : 250 ml mleka 250 g masła 110 g cukru 1 cukier waniliowy 220 ml kremówki 30 % 1/2 szklanki płatków migdałowych Helio 450 g mleka w proszku 1 puszka masy krówkowej Helio 1 żelatyna deserowa Dr. Oetkera + 50 ml zimnej wody + 100 ml gorącej wody Wykonanie(...)cukier waniliowy, rozpuszczamy na małym ogniu, jednak mleko nie może się zagotować.Odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę wsypujemy do wody tak jak podane w przepisie i mieszamy chwilę mikserem. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Do mleka wsypujemy mleko w proszku, mieszamy tak długo aby nie było grudek, następnie dodajemy masę krówkową, kremówkę i żelatynę, delikatnie mieszamy wsypujemy płatki migdałowe i jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliprocentów stworzyły deser, któremu nie oprze się żaden czekoholik. *foremka 23*23 cm Składniki: na warstwę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 300 ml śmietanki kremówki 200 g biszkoptów 100 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 3 kieliszki wódki 2 łyżki kakao na piankę: 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 ml śmietanki(...)kremówki Rodzynki zalać wódką. Dodać skórkę pomarańczową, orzechy i pokruszone biszkopty. Czekoladę połamać do miski, zalać 300 ml śmietanki i wsypać kakao. Miskę ustawić na garnku z wolno gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Wlać do biszkoptów i wymieszać. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć do niej masę. Wygładzić i wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagorzkiej 70% kakao – 2 łyżki wody – 1 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie nalewka malinowa) – 15 g masła w temperaturze pokojowej – 2 małe jajka – 25 g cukru – 60 ml śmietanki kremówki Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub tak jak ja w garnku z grubym dnem na małym ogniu. Do rozpuszczonej dodajemy masło, wodę i alkohol i krótko miksujemy. Możecie odnieść wrażenie(...)sparzamy gorącą wodą. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy do nich cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę. Do czekolady dodajemy żółtka i krótko miksujemy (masa stanie się gęstsza). Następnie na zmianę do masy czekoladowej dodajemy po trochę ubitych białek i ubitą kremówkę. Delikatnie mieszamy szpatułką, aż całość
Relaxtimełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem kajmakowy z pistacjami: 100 g oczyszczonych, słonych pistacji +30 g pistacji do dekoracji ciasta 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g masy kajmakowej 2 łyżeczki żelatyny Solona polewa karmelowa: Szklanka cukru 50 g zimnego masła Szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny 3/4 płaskiej łyżeczki soli Jak zrobić(...)studzimy. Po wystudzeniu, odkrawamy wszelkie nierówności. Ciasto przekrawamy poziomo na dwa równe blaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem: Żelatynę zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera do miękkiej piany. Napęczniałą żelatynę topimy. Ja użyłem mikrofalówki, można roztopić w rondelku. Do roztopionej żelatyny dodajemy 4-5 łyżek lekko ubitej kremówki. Tak przyszykowaną żelatynę
Kuchnia Łukaszacytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉 Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru do ciasta(...)łyżka do masy 1 łyżka kakao 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 op. śmietan-fix skórka z całej cytryny okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej ( ja użyłam herbatniki Rido z Biedronki ) Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane
Kuchnia MagdaLenywody – 2 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie nalewka malinowa) – 30 g masła w temperaturze pokojowej – 3 duże jajka – 50 g cukru – 125 ml śmietanki kremówki Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub tak jak ja w garnku z grubym dnem na małym ogniu. Do rozpuszczonej dodajemy masło, wodę i alkohol i krótko miksujemy. Możecie odnieść(...)sparzamy gorącą wodą. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy do nich cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę. Do czekolady dodajemy żółtka i krótko miksujemy (masa stanie się gęstsza). Następnie na zmianę do masy czekoladowej dodajemy po trochę ubitych białek i ubitą kremówkę. Delikatnie mieszamy szpatułką, aż całość
Relaxtimepapierem do pieczenia i wylepić dno zmiksowanymi ciastkami i na pół godziny włożyć do lodówki. Składniki na masę serową: 800 g twarogu półtłustego lub serka kremowego 250 ml śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej masa z ciastek oreo użytych do wylepienia dna tortownicy 1 opakowanie(...)powkładać w masę ciasteczka. Piec w temperaturze 150st. ok godziny czasu. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku, a zimny włożyć do lodówki na 12 godzin. Krem śmietankowy 250 ml śmietany kremówki 36% opakowanie mascarpone 1 łyżka cukru pudru Kremówkę i mascarpone ubić razem, pod koniec dodając cukier puder. Częścią kremu posmarować schłodzone ciasto, a z reszty wykonać dekorację, szprycą wycisnąć
Moje Wyrobyzakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania deserku bananowego. 15 dkg herbatników maślanych karmel duże banany 300 ml śmietany kremówki (36%) 2 łyżki tartej czekolady mlecznej Domowy karmel : 500 ml mleka 15 dkg cukru pudru 7 dkg masła bez soli Jak przygotować słodki deser bananowy . Domowy karmel: do garnka wlać(...)uzyskać 200 ml karmelu. Do gorącego karmelu dodać masło, rozpuścić mieszając po czym karmel odstawić do wystygnięcia. Herbatniki pokruszyć, banany obrać i pokroić na kawałki. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do pucharka włożyć część pokruszonych herbatników, na herbatnikach ułożyć kilka plasterków bananów, które polać częścią sosu karmelowego a na sos położyć część bitej śmietany. Potwórzyć tę samą czynność kilka
mecooksodrobinę naparu kawowego, pod każdą postacią jest pyszny J Jeden pucharek tego deseru to potężna dawka endrofin szczęścia J Składniki na 6 dużych pucharków : 330 ml śmietanki kremówki 30% 20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 10 dag mlecznej czekolady 4 jajka Szczypta soli 25 ml likieru amaretto lub rumu Bita śmietana: 300 ml śmietanki kremówki 1 pełna łyżeczka cukru(...)czek9oladowego musu mieszając delikatnie aby nie utracić struktury piany. Gotowy mus przelać po równo do szklanych pucharków. Chłodzić mus w lodówce przez godzinę aby lekko stężał. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem wsypując pod koniec cukier puder. Wyłożyć śmietankę na czekoladowy mus polać sosem owocowym, posypać wiórkami tartej czekolady, włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego
Wanilia i Kardamonłyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Krem czekoladowy 500 g serka mascarpone 800 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru + kwaśny domowy dżem (ja dałam porzeczkowy), 24 sztuki ciasteczek Oreo (więcej, jeśli zamierzacie podjadać ;), 50 g gorzkiej czekolady na polewę, 1 łyżeczka oleju kokosowego – dzięki(...)podczas składania tortu i mniej się kruszą. 20 sztuk ciasteczek Oreo rozkrawamy i wyciągamy z nich nadzienie. Ciasteczka kruszymy w blenderze. Do nadzienia Oreo dodajemy ok. 100 ml śmietany kremówki i mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Serek mascarpone miksujemy mikserem, dodajemy stopniowo pozostałą śmietanę kremówkę (ok. 700 ml). Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy krem na 2 równe
Ciastkozercykakao, masło przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Stężałą masę miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała). Krem miętowy: 500 ml śmietanki kremówki garść świeżej mięty opakowanie śnieżki w proszku 2 śmietan- fixy szczypta zielonego barwnika spożywczego Kremówkę wlewamy do garnka i wsypujemy do niej miętę. Gotujemy na małym ogniu ok 4 minuty(...)cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła). Przygotowujemy naczynie i odcedzamy do niego śmietankę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia( śmietanka musi być zimna). Schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy śnieżkę, fixy do śmietany oraz barwnik. Nasączenie : 3 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej 4-5 łyżek cukru 200 ml gorącej wody 100 ml alkoholu( spirytus) Kawę z cukrem zalewamy
Domowe ciasta