domowych lodów? Polecamy lody miętowe z gorzką czekoladą. Pyszne i nie przesłodzone. Doskonałe cały rok. Składniki: 405 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 duże garści liści mięty 400 g śmietany kremówki 36% do ciast i deserów 150 g cukru pudru 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu miętowego (opcjonalnie) lub syrop Monin miętowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub inne kawałki czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)początek umyjmy i osuszmy miętę. Następnie wrzućmy liście mięty do blendera, dodajmy schłodzone mleko skondensowane i miksujmy, aby powstała gładka, jednolita masa. W drugim naczyniu ubijmy schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszmy obroty miksera i stopniowo dodawajmy zmiksowane mleko z miętą. Dolejmy ekstrakt miętowy. Przelejmy masę do pojemnika na lody, zamknijmy i wstawmy do zamrażarki
ProstePesto.plkontrast kolorystyczny – musicie przyznać, że deser wygląda zjawiskowo. Składniki (na dużą miskę, około 6 porcji): opakowanie rolady cytrynowej z kremem lub babki cytrynowej pudełko sera mascarpone 330ml śmietanki kremówki sok i skórka otarta z małej cytryny 4 dojrzałe brzoskwinie 2 garści borówek amerykańskich 3 łyżki prażonych płatków migdałowych około 4 łyżki cukru pudru lub do smaku łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)łyżkę cukru pudru oraz ekstrakt waniliowy – dokładnie mieszamy, aby owoce pokryły się płynami, a cukier rozpuścił. Odstawiamy do lodówki do krótkiego przegryzienia. Przygotowujemy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno mikserem. W osobnej misce chwilę miksujemy serek mascarpone z cukrem pudrem oraz skórką cytrynową. Następnie, delikatnie łączymy mascarpone z kremówką – dodajemy najpierw 2 łyżki ubitej śmietany
Smaczna StronaPrawdziwa zupa koperkowa z talarkami ziemniaków, zakłócona śmietanką kremówką. Pęczek posiekanego świeżego koperku i ziemniaki gotowane na wywarze jarzynowo – drobiowym. Przepyszna zupa koperkowa według najlepszego przepisu. Drukuj Zabielana zupa koperkowa z ziemniakami 5 od 2 osób Autor: Pawel Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 1 godz. 30 min. Kalorie(...)cebula kawałek pora 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa jarzynowo – drobiowa 2 skrzydełka z kurczaka ZUPA KOPERKOWA 6 ziemniaków 1 pęczek koperku 50 ml śmietanki kremówki 30 % sól i mielony pieprz Sposób przygotowania: BULION Jeśli posiadasz bulion jarzynowo – drobiowy z dnia poprzedniego w ilości 1,5 litra, użyj go do przepisu. Jeśli nie masz bulionu
ProstePesto.plbabeczki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko mała szczypta soli Na krem toffi i pistacjową posypkę: 250 g serka mascarpone 200 ml kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru około 2 łyżek masy krówkowej (kajmaku) – u mnie wersja z solą morską kilka pistacji Pakman Przygotowanie: Jak przygotować kruche babeczki? Do miski wsypujemy(...)dlatego babeczki należy obserwować. Powinny się ładnie zarumienić. Czas około 10-15 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Jak przygotować krem do babeczek? Mascarpone, kremówkę i cukier puder miksujemy aż powstanie gęsty krem. Pod koniec dodajemy masę kajmakową, miksujemy do połączenia. Rady: Kremówkę można wcześniej ubić, a mascarpone zmiksować z cukrem i kajmakiem
Słodkie okruszkioraz Facebook: MeCooks Lody jagodowe Składniki na lody jagodowe. 20 dkg jagód świeżych lub mrożonych 10 dkg cukru kryształu 1,5 łyżki soku z cytryny 200 ml śmietanki kremówki (36%) 100 ml mleka 3 żółtka Jak zrobić lody jagodowe. Do garnka włożyć 2,5 dkg cukru, jagody oraz sok z cytryny. Zagotować a następnie ciepłe jeszcze zmiksować. Do miski(...)wlać 100 ml śmietanki kremówki. Do osobnego garnka wlać pozostałą śmietankę (100 ml), mleko oraz pozostały cukier (7,5 dkg). Zagotować, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. W osobnej misce wymieszać żółtka. Kiedy składniki w garnku zaczynają się gotować małymi strużkami wlać ich połowę do żółtek, cały czas mieszając. Kolejno przelać wymieszane z płynem żółtka do pozostałego płynu
MeCooksGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 400 ml wody biszkopty na dno formy wykonanie: Galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy(...)gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopty układamy na dnie formy/ tortownicy (23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy zimną galaretkę i mieszamy do połączenia się. Gotową masę delikatnie wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Na tężejącej masie układamy owoce i ponownie wkładamy do lodówki aby masa całkowicie
Domowy Smak JedzeniaZapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową Składniki: Krem: 750g serka mascarpone 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 350g borówki (można pominąć, tort i tak będzie smaczny) Dodatkowo: około 220g herbatników 80-100ml mleka(...)łyżki kakao bez cukru Polewa czekoladowa: 70g gorzkiej czekolady (użyłam 64%) 50g mlecznej czekolady 100ml śmietanki kremówki 30% Wierzch: 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie) dowolne owoce do ozdoby listki bazylii greckiej do ozdoby Przygotujemy kakao do herbatników: 1. Do rondelka wlać zwykłe mleko, dodać kakao, wymieszać i postawić
Mała Cukierenkamleka 240 ml oleju 120 ml Baileys Irish Cream 180 ml gorącej wody Nasączenie czekoladowego ciasta 120 ml Baileys Irish Cream Krem czekoladowy 900 ml zimniej śmietany kremówki 36 % 170 gr cukru pudru 80 gr kakao 60 ml Baileys Irish Cream Mus porzeczkowy 950 ml kompotu z czarnej porzeczki 600 ml zimnej smietany kremówki 36 % 14 listków żelatyny cukier opcjonalnie(...)czarnej porzeczki podgrzac w rondelku, zdjąć z palnika. Do ciepłego puree dodac rozpuszczoną żelatynę. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka. Jesli nie dodać cukru według uznania. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Porzeczkowy mus wylać na czekoladowy krem. Wstawić do lodówki, do stężenia Na piankę Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć
Spice things upładnie się chwalić, ale te bułeczki wyszły mi idealne, pyszne, mięciutkie, najlepsze. Jednym słowem udały mi się. Ciasto jest niezwykle delikatne i bardzo puszyste. Zamiast mleka użyłam śmietanki kremówki. Może to ona sprawia, że te bułeczki takie są delikatne i obłędne w smaku. Bardzo polecam na podwieczorek, poczęstunek i na piknik. Odrywamy sobie bułeczkę i zjadamy. Upieczcie :) Dobrej niedzieli(...)Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 300 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 kopiaste szklanki mąki tortowej 4 łyżki oleju Na nadzienie: 15 dag sera białego półtłustego 1 jajko 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy cukier do smaku 2 łyżki masy krówkowej
Izabelawkuchnitemperatury pokojowej budyń i miksujemy na gładki krem. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy posiekane orzechy oraz czekoladę. składniki na krem czekoladowy do obłożenia: 125 ml śmietanki kremówki 30 % 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej o odstawiamy do lekkiego przestudzenia (ma być lekko ciepła(...)płynna). Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone miksujemy, dodajemy do niego czekoladę i miksujemy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy na wolnych obrotach na jednolity krem. wykonanie tortu: Pierwszy blat smarujemy 1/2 częścią kremu bez dodatków. Na środku delikatnie układamy stężałą galaretkę, którą smarujemy (wierzch i boki) pozostałą częścią kremu bez dodatków. Następnie układamy drugi blat na którym
Domowy Smak JedzeniaKremówka błyskawiczna , kremówka na tak zwaną ostatnią chwilę. W niecałą godzinę mamy pyszne ciastka z kremem budyniowym. Kremówki z „półproduktów”, oczywiście jeżeli mamy czas, proponuję przygotować samodzielnie ciasto francuskie i krem . 2 opakowania ciasta francuskiego (oczywiście najlepsze jest ciasto francuskie z masłem), 1 opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 14 g żelatyny, cukier puder do posypania ciasta. Ciasto upiec według
królestwo garówbiałek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 5 gałązek bazylii 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone sok z 1 limonki 3 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: sezonowe owoce, u mnie agrest, borówki i porzeczki listki bazylii Wykonanie: Białka wraz z solą umieszczamy(...)zmniejszyć. Po tym czasie bezę zostawiamy w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia. Ja zostawiam ją na całą noc. Beza będzie lekko ciągnąca w środku. W międzyczasie zaczynamy szykować krem. Kremówkę przelewamy do garnuszka i dodajmy gałązki bazylii. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż bazylia zwiędnie. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy śmietanka będzie chłodna wkładamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Kakaowy biszkopt genueński: 6 dużych jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 40 g kakao 40 g masła Masa*: 600 g śmietanki kremówki 250 ml porzeczkowego soku (przygotowałam poprzez rozcieńczenie wodą domowego syropu z czerwonej porzeczki ) 4 łyżki żelatyny (można zastąpić 2 opakowaniami galaretki w proszku) cukier puder do smaku Domowa galaretka(...)żelatynę i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać - prawie aż do zagotowania - drugą połowę soku, do gorącego dodać napęczniałą żelatynę i dobrze rozpuścić. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić mikserem. Zahartować domową galaretkę - do ostudzonej galaretki porzeczkowej dodać odrobinę ubitej śmietany, wymieszać i ciągle miksując kremówkę wlać zahartowaną galaretkę do masy. Zmiksować do połączenia, w razie potrzeby dodać
Kocham..lubię..gotuję..gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje pozostałą kremówką, wiśniami z alkoholu
RAROSSAgorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje pozostałą kremówką, wiśniami z alkoholu
RAROSSA