ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:61/892)

TORT PAPIER TOALETOWY I BABECZKI POOP EMOJI 210

grube biszkopty przełożone przepysznym kremem na bazie kaszy manny oraz dżemem malinowym... A do tego mega czekoladowe babeczki Poop Emoji z równie mocno czekoladowym kremem z kremówki, mascarpone i kakao...  Internet zalały memy z ludźmi wykupującymi w ilościach hurtowych papier toaletowy ze sklepów... Hmmm... Niby śmieszne, ale jednak nie do końca... Wystarczy zdrowy rozsadek(...)kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/4 szklanki oleju kilka kropli aromatu śmietankowego lub wanilinowego SKŁADNIKI  NA KREM CZEKOLADOWY: 250 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao DODATKOWO: cukierkowe oczka buźki wycięte z masy lukrowej WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Budyń z jabłek z czekoladą 114

pewnością przypadnie do gustu. Szczerze polecam:) Składniki 4 jabłka, obrane sok z 1/2 cytryny 6 łyżek cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej 300 ml kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu 1 łyżka tartej czekolady kilka plasterków nie obranego jabłka do dekoracji Obrane jabłka pokroić w kostkę. Wsypać do rondelka, wlać(...)mąkę w 100 ml wody lub soku jabłkowego i dodać do jabłek. Podgrzewać około 5 minut cały czas mieszając.Przełożyć do pucharków i wystudzić. Do rondelka wlać 50 ml kremówki, wsypać połamaną czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko wystudzić, polać jabłka i schłodzić. Resztę kremówki ubić z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną udekorować wierzch deseru. Posypać tartą

gotuj ze mną
Tarta czekoladowa z figami 108

figami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 100 ml mleka 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru 250 g gorzkiej czekolady 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 4 figi Dodatkowo: masło do posmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać(...)zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Nadzienie: Figi umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Do garnka wlać mleko i kremówkę, zagotować, następnie zdjąć z ognia. Dodać cukier, mieszać do jego rozpuszczenia się. Czekoladę połamać na kostki, wsypać do kremówki z mlekiem, mieszać tak długo, aż powstanie gęsta, jednolita masa

niecodziennikpary
Sernik waniliowo-truskawkowy na zimno 129

spód. Bardzo dobrze się to komponuje – zarówno pod względem różnych konsystencji, jak i smaków. Przed przystąpieniem do zrobienia sernika trzeba pamiętać o wcześniejszym wyjęciu z lodówki sera i kremówki, żeby zdążyły się ogrzać, bo wlewa się do nich ciepłą żelatynę. Składniki na sernik waniliowo-truskawkowy na zimno Spód: 200 g płatków kukurydzianych 100 g gorzkiej czekolady 100 g kremu(...)nutella Masa serowa: 1 kg sera o smaku waniliowym (z wiaderka) o temperaturze pokojowej 200 ml śmietany kremówki o temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 / 2 szklanki wody 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu) 400 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Spód: Płatki kukurydziane zmielić na drobne kawałki, powinny być wyczuwalne

niecodziennikpary
Deser z chia i truskawkami 115

polaliśmy jeszcze sokiem wypływającym z rozmrażanych truskawek. Składniki na deser z chia i truskawkami 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej) 250 ml mleka 200 g truskawek 150 ml śmietany kremówki cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Nasiona wsypać do dwóch naczyń, w których deser będzie podawany, wlać po połowie zimnego mleka, wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut(...)kolejne 30 minut w lodówce. Jeżeli nasiona lekko opadły, rozmieszać, pozostawić do zastygnięcia na kilka godzin. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, dokładnie zmiksować. Posłodzić według uznania i wyłożyć na chia. Kremówkę z odrobiną cukru ubić na sztywno, ułożyć na deserze z chia i truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Deser z chia i truskawkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami 96

mozzarellą i pomidorami Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 ml wody 2 łyżki oleju 1 łyżka suszonej bazylii szczypta soli dodatkowa mąka do oprószenia Nadzienie: 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki pesto szczypta soli i pieprzu 250 g pomidorów 125 sera mozzarella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Blat lub stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto(...)cienki placek. Przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadzienie: Kremówkę wymieszać z pesto, doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić na małe kawałki. Mozzarellę dobrze odsączyć. Wykonanie Całą powierzchnię ciasta pokryć kremówką z pesto. Wyłożyć pomidory oraz odrywane kawałki mozzarelli. Flammkuchen z mozzarellą i pomidorami wstawić na sam dół do nagrzanego

niecodziennikpary
Sałatka z pęczakiem na słodko 101

Sałatka z pęczakiem na słodko to moja ulubiona kompozycja tworząca smaczną przekąskę, którą można zjeść na deser lub zabrać do pracy. Niesamowitych wrażeń smakowych dostarcza połączenie miodu, śmietanki kremówki oraz liści mięty, sprawia ono, że sałatka z pęczakiem i owocami nie tylko orzeźwia, ale i słodko smakuje. Składniki na sałatkę z pęczakiem na słodko 1 szklanka kaszy pęczak(...)szklanki śmietanki kremówki 4 łyżeczki miodu garść świeżych liści mięty lub 1 łyżka suszonych 1 szklanka mieszanki bakalii (owoce kandyzowane i suszone np. kiwi, ananas, papaja, śliwka węgierka, rodzynki, morele oraz orzechy włoskie) Dodatkowo: 1 łyżka oleju sól do gotowania kaszy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pęczak 2-3 razy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 3 godziny

niecodziennikpary
Tartaletki z białą czekoladą i truskawkami 103

mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Nadzienie: 100 g białej czekolady 300 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%) 150 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki. Ciasto wyłożyć(...)piekarnika, piec z termoobiegiem 10-15 minut – do zezłocenia. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Nadzienie: Czekoladę połamać, umieścić w garnku, wlać 150 ml kremówki. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników, nie gotować. Odstawić do wystygnięcia. Resztę schłodzonej śmietany kremówki ubić mikserem, dodać ją do czekoladowej mieszaniny, delikatnie wmieszać. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plastry. Wykonanie

niecodziennikpary
Placek z porzeczkami 129

cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 90 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 50 ml oleju 100 g czerwonych porzeczek Krem: 300 g białego sera (z wiaderka) 200 ml kremówki 150 g czerwonych porzeczek 3-4 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Czerwone porzeczki (do ciasta i kremu) umyć, osuszyć, oderwać od gałązek. Ciasto: Jajka z cukrem i cukrem(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 20-25 minut – do suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Krem: Biały ser zmiksować z połową kremówki oraz cukrem pudrem. Drugą połowę śmietanki kremówki ubić na sztywno, delikatnie wmieszać ją w poprzednią masę. Krem równomiernie rozprowadzić na cieście, posypać porzeczkami. Wstawić do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

niecodziennikpary
Ciasto cukiniowe z limonką 99

cukru 450 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli skórka starta z 1 limonki Masa śmietanowo-limonkowa: 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki sok z 1 / 2 limonki skórka starta z 1 limonki 3 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżeczka żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto cukiniowe: Cukinię umyć, zetrzeć na tarce(...)suchego patyczka. Zostawić w uchylonym piekarniku na 10 minut, następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Masa śmietanowo-limonkowa: Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę kremówkę podbić, aż zacznie robić się gęsta, wsypać cukier puder i ubić na sztywno. Dodać sok i rozpuszczoną żelatynę wymieszaną z 2 łyżkami kremówki, krótko zmiksować. Masę śmietanowo-limonkową wyłożyć na zimne

niecodziennikpary
Szpinakowa zapiekanka makaronowa 114

Szpinakowa zapiekanka makaronowa wygląda jak jedzenie dla Shreka – jest taka zielona i zakręcona. Do zrobienia zielonego sosu użyliśmy sprawdzonego połączenia smakowego – szpinaku, sera feta oraz kremówki. Zapiekankę wzbogaciliśmy podpieczonym mięsem z piersi kurczaka oraz startym serem (parmezanem i żółtym). Tak przygotowana zapiekanka bardzo nam smakowała, była sycąca i pożywna, wprost idealna na jesienny, szybki obiad. Składniki na szpinakową zapiekankę(...)makaronową 250 g makaronu (np. cavatappi, świderek) 1 pierś z kurczaka 300 g świeżego szpinaku 150 g sera feta 250 ml śmietanki kremówki 3 ząbki czosnku 150 g startego żółtego sera sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem

niecodziennikpary
Bezy z kremem krówkowym 110

Składniki na bezy z kremem krówkowym Bezy: 4 białka 200 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Krem krówkowy: 250 g śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 2-3 łyżki masy krówkowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Bezy: Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie, cały czas ubijając, wsypywać po łyżce cukru pudru(...)papierem do pieczenia wyciskać podłużne bezy o dwóch warstwach. Suszyć je w piekarniku nagrzanym do 110 o C przez 2 godziny ( z termoobiegiem ). Pozostawić do wystygnięcia. Krem krówkowym: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki śmietany wymieszać z masą krówkową i delikatnie wmieszać ją w ubitą kremówkę. Wykonanie Bezy przekroić wzdłuż na dwie części. Na dolną nałożyć za pomocą rękawa

niecodziennikpary
Ciasto krówka 143

mąki pszennej 200 g miodu 1 / 2 szklanki cukru 150 g masła 4 jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki sody Masa krówkowa: 1 puszka masy krówkowej 500 ml kremówki dobrze schłodzonej 1 czubata łyżka żelatyny Dodatkowo: 1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Miodowe ciasto: Do garnka wsypać cukier, dodać masło oraz miód. Gotować na małym ogniu(...)zimnej wody, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce lub podgrzać na ogniu, uważając, aby jej nie zagotować, gdyż starci swoje żelujące właściwości. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno, delikatnie wmieszać 2 łyżki masy kajmakowej. Następnie dwie łyżki kremówki wymieszać z przestudzoną żelatyną i wmieszać w resztę śmietany. Wykonanie Na spodzie jednego placka równomiernie

niecodziennikpary
Puree z jadalnych kasztanów 109

części kupionych przez Bartka jadalnych kasztanów zrobiliśmy puree kasztanowe wzbogacone karmelem i nutką rumu. Można przygotować prostszą i szybszą wersję puree, gotując na koniec kasztany z kremówką i cukrem, ale warto poświęcić kilka minut więcej na zrobienie karmelu z tych dwóch składników i dodanie do niego kawałków kasztanów. Nasze karmelowe puree kasztanowe od razu po przestudzeniu wykorzystaliśmy do upieczenia kasztanowego(...)sernika , a resztę zjedliśmy jako dodatek do poobiedniego deseru. Składniki na puree z jadalnych kasztanów 500 g kasztanów 50 g cukru 200 ml kremówki 30% w temperaturze pokojowej 1 / 2 laski wanilii 1 łyżka rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kasztany umyć, włożyć do garnka z wodą. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu 20 minut. Odcedzić, najlepiej od razu na gorąco

niecodziennikpary
Panna cotta 112

podana została z sosem malinowym i przyozdobiona listkiem świeżej mięty, jak pewnie się domyślacie, zbyt długo nie postała w lodówce. Składniki na panna cottę Panna cotta: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 ml mleka 3,2% 3 łyżki cukru 1 / 2 laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny Sos malinowy: 200 g malin (mrożonych lub świeżych) 2-3 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, uważając, aby jej nie przegotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Do garnka wlać kremówkę i mleko, wsypać cukier. Dodać ziarenka wydrążone z wanilii i jej strąk, gotować, aż mieszanina stanie się gorąca, ale nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, wyjąć strąki wanilii, dwie

niecodziennikpary