smakiem. Pyszna i wilgotna była również kolejnego dnia. U mnie wersja na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru (dałam ksylitol + niewielką ilość cukru trzcinowego). Bez laktozy- mleko, masło i kremówka, których użyłam były bez laktozy. I choć inspiracją był ten przepis , (świetny opis), to masa makowa jest mojego autorstwa (bazowałam na farszu do moich makowców). Wbrew pozorom ciasto jest bardzo(...)programie góra-dół, bez termoobiegu ok. 25 minut. U mnie 22 minuty (mój piekarnik dość mocno przypieka na tym programie...) Lukier marcepanowy: - 2-3 łyżki pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego Do pudru dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji (dość gęsty). Lukrem smarujemy jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżeczka przyprawy do piernika kisiel żurawinowy: 40 dkg żurawiny świeżej 30 dkg malin mrożonych 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml wody krem: 500 ml śmietany kremówki 30 % 100 g czekolady białej 1/3 kisielu żurawinowego 2 łyżeczki żelatyny płatki migdałów do dekoracji Śmietanę kremówkę zagotowuję, zdejmuję z ognia dodaję połamaną czekoladę białą i zostawiam chwile(...)Mieszam aż stężeje. Zdejmuję z ognia i zostawiam do przestudzenia. Zimny biszkopt kroję na dwa blaty. Na dolny blat wykładam kisiel 2/3 i rozsmarowuje. Układam drugi blat ciasta. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Żelatynę namaczam w odrobinie wody zimnej i rozpuszczam.Jeszcze ciepłą wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Na końcu dodaję kisiel i mieszam już tylko łyżką ale nie dokładnie
wesoła kuchniaprostu podjadać. Muffinki piekłam w specjalnych kartonowych papilotkach z motywem świątecznym, wyszło mi ich 8 sporych sztuk. A jakie pyszne mi wyszły, delikatne w smaku, bo na kremówce. Macie ochotę? To skorzystajcie z mojego przepisu. Udanych wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku(...)łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: kremówkę, obie mąki proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon i całość dokładnie miksujemy. 1. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do kartonowych papilotek do pieczenia muffinek, następnie posypujemy kandyzowaną porzeczką czarną
Izabelawkuchnirazem zapraszam Was na pyszny tort cytrynowy :). Tort smakuje lekko, mimo iż krem jest cięższy niż zazwyczaj w moich tortach, nie jest to bowiem krem na bazie kremówki i/lub mascarpone, lecz krem budyniowo - maślany. Jednak w związku z tym, że krem jest nie za słodki, kwaskowy i wyraźnie cytrynowy, całość smakuje naprawdę delikatnie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;). Blaty(...)pokojowej Nasączenie: 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 50 ml likieru kokosowego ( można zastąpić wódką ) 50 ml wody Dodatkowo: około 8 łyżek dżemu malinowego 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej ( przy użyciu śmietany 30% polecam dodać 1 opakowanie zagęstnika do śmietany ) 2 - 3 łyżeczki cukru pudru wiórki kokosowe, do obsypania boków tortu Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki
Opowieści z piekarnikasłodko znajdzie wśród moich czytelników swoich fanów. Zapraszam po przepis:) Składniki 250 g płatów lasagne, ugotowanych według przepisu na opakowaniu 2 jajka 500 g białego sera, zmielonego 150 g kremówki 1/2 szklanki mleka 7-10 łyżek cukru 1 szklanka musu jabłkowego 400 g jabłek cynamon 2 łyżki masła tłuszcz do posmarowania formy Ser, jajka, mleko, kremówkę i 6 łyżek cukru(...)jabłka. Zakończyć masą serową ( lekko posmarowana góra serem) Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Podzielić na porcje, posypać cynamonem. Można udekorować kleksami ubitej śmietany kremówki. zobacz również: lasagne ze szpinakiem Smacznego:) Artykuł Lasagne na słodko pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąwszystkimi wskazówkami oraz wideo znajdziesz w poniższym artykule: Jak zrobić idealny biszkopt kakaowy Masa chałwowa Składniki: (na tort o średnicy 18 cm) 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki (30-36 %) 150 g chałwy waniliowej Wykonanie: Serek mascarpone i śmietankę przechowuj w lodówce, muszą być bardzo dobrze schłodzone. Chałwę pokrusz na małe kawałki i również umieść w lodówce. Miskę(...)Średnica tortownicy [cm] 10 16 18 20 21 22 23 24 26 28 30 serek mascarpone [g] 75 200 250 300 330 360 400 430 500 600 680 śmietanka kremówka [g] 75 200 250 300 330 360 400 430 500 600 680 chałwa waniliowa [g] 45 120 150 180 200 220 240 260 300 360 400 Masa do otynkowania tortu
Słodki Blogubijaniu śmietany. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube Co potrzebujesz? Dzień przed planowanym eksperymentem idź do sklepu i kup kilka opakowań śmietany kremówki. Mogą być różnych firm o różnej zawartości tłuszczu. Potem umieść je wszystkie w lodówce żeby dobrze się schłodziły, najlepiej zrobić to dzień wcześniej żeby mieć pewność, że śmietana jest naprawdę zimna(...)ubijać. Ja zaczynam od najwolniejszych obrotów żeby nie mieć białych ciapek w całej kuchni;) Następnie zwiększ obroty i ubijaj aż konsystencja zacznie się zmieniać. Zobaczysz, że z tak przygotowanej kremówki (dobrze schłodzonej) zrobi się piękna gęsta i puszysta bita śmietana. Dobrze ubita śmietana jest wtedy gdy staje się sztywna i po odwróceniu miski do góry nogami nie zmienia swojego położenia
Słodki Blogprawdziwą wanilią. A wszystko to bez użycia maszynki do lodów i bez mieszania co dwie godziny! Lody są bardzo proste w wykonaniu, wystarczy ubić w osobnych naczyniach śmietankę kremówkę, pianę z białek oraz żółtka. Składniki: 5 jaj 500 ml śmietany kremówki 1 szkl cukru pudru 1 laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy Jajka sparzyć wrzątkiem, żółtka oddzielić(...)białek. Ubić osobno: żółtka z 1/3 cukru i wanilią, białka z 1/3 cukru (na sztywną pianę) oraz śmietanę (jak ubić kremówkę zobacz tutaj ) z 1/3 cukru. Następnie wszystkie masy łączymy ze sobą do powstania jednolitej konsystencji i zamrażamy przez kilka godzin. I to wszystko, lody są gotowe! Moje wskazówki i uwagi: Lody zamarzają. Po kilku godzinach są tak twarde
Słodki Blogszkl. drobnego cukru 5 jajek + 2 żółtka Mus malinowy : 800 g malin (świeżych lub mrożonych) 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1,5 łyżki żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 5-6 łyżek cukru pudru Polewa: 100 g białej czekolady 1-2 łyżki słodkiej śmietanki Masło roztapiamy na małym ogniu. Łączymy z pokruszonymi drobno ciastkami. Powstałą masą ciasteczkową wykładamy dno wyłożonej(...)napęcznienia. Następnie krótko podgrzewamy na małej mocy palnika. Podgrzaną, płynną żelatynę łączymy z 1 łyżką musu malinowego, energicznie mieszamy. Następnie przelewamy do reszty malin i mieszamy do połączenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Łączymy z musem malinowym, miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy resztę malin (jeśli mamy mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), mieszamy
Smaki Na Talerzulodów, gofrów, deserów .. i wyjadania łyżeczką ze słoiczka :) Pyszny! Przepis ze strony Moje Wypieki. Składniki: 220 g cukru (1 szklanka) 1/4 szklanki wody 50 g masła 180 ml śmietany kremówki 30 lub 36% duża szczypta soli morskiej Przygotowanie: W garnuszku o grubym dnie umieścić cukier, wodę i golden syrup. Wymieszać i garnuszek postawić na palniku, prawie na maksymalnej mocy(...)minut. Mieszanka powinna mieć kolor bursztynowy. Należy uważać aby nie spalić karmelu - wtedy będzie sos gorzki. Po osiągnięciu wymaganej temperatury, garnuszek zestawić z palnika, dodać szybko masło i kremówkę. W tym momencie uważać - reakcja jest silna, zabulgocze i może prysnąć. W garnuszku po dodaniu masła i kremówki zrobi się "bryła". Garnuszek z powrotem postawić na palnik i gotować ciągle mieszając
Kocham..lubię..gotuję..Kolejny przepis na budyń ryżowy, tym razem czekoladowy - a raczej kakaowy. Świetna propozycja na zagospodarowanie resztek ryżu. Ponownie dodałam kremówki, która nadaje świetnego posmaku i aksamitności lecz oczywiście można zamiast niej dać zwykłe mleko, roślinne lub zwierzęce. Polecam serdecznie :) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietanki kremówki 1-1,5 łyżeczki kakao (w proszku(...)słodzone) cukier do smaku 1-2 łyżeczki dowolne owoce, świeże lub mrożone Przygotowanie: W garnuszku umieścić mleko, kremówkę, kakao i cukier. Wymieszać i podgrzać, dodać ryż i chwilkę razem podgrzać. Całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować na gładki i gęsty budyń. Przelać do pucharka, udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Pyszny kremowy deser z mascarpone, kremówką, frużeliną truskawkową i biszkoptami maczanymi w cytrynowym ponczu. Słodki i lekko kwaskowy zarazem za sprawą soku z cytryny. Serdecznie polecam z różnymi owocami :) Składniki (4 pucharki): Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek, świeżych lub mrożonych (umyte, pozbawione szypułek) 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżka soku(...)cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Krem: 150 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: biszkopty ladyfingers świeże truskawki sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki wody Przygotowanie: Przygotować frużelinę: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Truskawki wraz z cukrem
Kocham..lubię..gotuję..kiełbasą i kukurydzą. Zamiast kiełbasy można użyć szynki - też będzie pysznie! Składniki: 400 g makaronu (świderki, kokardki, penne) 300 g kiełbasy (lub szynki) 1/2 puszki kukurydzy 1 szklanka śmietanki kremówki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 200 g żółtego sera Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, kukurydzę odcedzić z zalewy, ser żółty zetrzeć(...)tarce. Śmietanę kremówkę wymieszać z 150 g startego sera żółtego, doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z kiełbasą, kukurydzą, posiekaną natką pietruszki. Zalać wszystko kremówką wymieszaną z serem i całość dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem lub olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Kocham..lubię..gotuję..