szklanki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Truskawkowe nadzienie: 50g żelatyny 1 kg truskawek 100g cukru Krem: 7 łyżeczek żelatyny 300g śmietany kremówki 36% 250g kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru Polewa: 5 łyżeczek żelatyny 200g likieru adwokat 150ml śmietany kremówki 36% Dodatkowo: świeże truskawki(...)się rozpuści. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę mieszamy z łyżką kwaśnej śmietany, następnie dodajemy resztę śmietany- po łyżce, ciągle mieszając. Dodajemy ubitą kremówkę i dokładnie mieszamy – łyżką. Gotowy krem wykładamy na masę truskawkową i całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tak aby była cła zakryta i odstawiamy
Blog z Apetytemlodówki. Przygotowanie masy 250 ml jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa) 250 g mascarpone (temperatura pokojowa) 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (kotanyi) 1 szklanka śmietany kremówki 36% - schłodzonej 3 łyżeczki żelatyny w proszku - rozpuszczamy w 50 ml wody 178 g ciastek Oreo (opakowanie) Jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią włóż(...)gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. W misie z żelatyną dodajemy stopniowo łyżkę masy serowej i dokładnie mieszamy, dodajemy kolejne łyżki masy serowej i mieszamy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do sztywności w wysokim naczyniu, dodajemy ją do masy serowej, na końcu dodajemy połamane ciastka i mieszamy. Na spód z ciastek oreo wykładamy masę i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej
KurnikowoŚmietankę z cukrem ubić na sztywno. (Wg potrzeby można dodać śmietan-fixy. Dla pewności dałam 2 opakowania.) Całość schłodzić w lodówce przez około 10-15 minut. Tort. Odrobinę kremówki pozostawić do posmarowania wierzchu i boków. Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć oraz posmarować dżemem, warstwą bitej śmietany, położyć kolejny spód - nasączyć oraz umieścić na nim pozostałą ubitą kremówkę(...)posmarować odłożoną ubitą śmietanką - aby ciastka i opłatek mogły się trzymać. Gotowy tort udekorować według uznania. (*) Jeśli nie chcecie tortu dekorować opłatkiem i/lub boków obkładać biszkoptami do użyjcie więcej kremówki - o około
Di gotujebiszkopt: 6 jajek (o temperaturze pokojowej) 140 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 170 g drobnego cukru szczypta soli Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka maskarpone 2 łyżeczki cukru pudru 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej Do nasączenia: ¾ szklanki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru Do przybrania tortu(...)śmietanki kremówki (36%) 200 g serka maskarpone 1 łyżeczka cukru pudru odrobina barwnika spożywczego 4 łyżki rozdrobnionych biszkoptów puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie biszkoptu: Do miski przesiałam i zmieszałam obie mąki. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę dodając partiami cukier. Łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Kiedy piana była już sztywna
Kuchnia u Krysimasła lub margaryny 5 jajek 1 cukier waniliowy 3 kopiaste łyżki kakao 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1-2 łyżki kakao 2 kopiaste łyżki żelatyny 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: około 20 okrągłych biszkoptów około 20 dag kruchych okrągłych ciasteczek w czekoladzie(...)takie kawałki jakie chcemy podać. Ja sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki. 3. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy kakao i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym
Izabelawkuchnichyba mój pierwszy, tak udany tort bezowy :D Smakuje rewelacyjnie! Idealne połączenie słodkiej bezy i kwaśnego, cytrynowego kremu na bazie lemon curd i kremówki, przełożony truskawkami, udekorowany także innymi owocami. Bajka Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu(...)Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc). Krem cytrynowy: 250 g serka mascarpone 300 g lemon curd 500 ml śmietany kremówki + truskawki do przełożenia i dekoracji kiwi plasterki cytryny płatki migdałowe Mascarpone połączyć z lemon curd, odłożyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać ją do masy cytrynowej, całość delikatnie połączyć. Truskawki pokroić w cienkie
Domowa cukiernia Ewyprzykryć to, że sernik jest krzywy (ciiiii… ;) ). Składniki: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny + ok. 100 g biszkoptów na spód, 3 opakowania galaretki, truskawki Ser na sernik miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Nie macie miksera? Nie szkodzi, masę można(...)wymieszać trzepaczką. Kremówkę zagotowujemy. Do jeszcze gorącej dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ciepłą kremówkę z żelatyną dodajemy do rozmiksowanego sera i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na spodzie tortownicy układamy biszkopty. Brzegi tortownicy można wyłożyć sztywną folią (polecam sztywniejszą od mojej, najlepiej z czystej biurowej teczki
Ciastkozercyagrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki) 1/2 szklanki cukru 500 ml wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe Krem z białej czekolady: 375 ml kremówki 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce(...)Mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować. Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. Gotowy krem wyłożyć na masę owocową, wyrównać
Domowa cukiernia EwyPrzekładamy masę do formy, która umieszczamy w zamrażarce na 30 minut. masa serowa: 3/4 szkl. migdałów pół na pól z orzechami włoskimi 1 op. serka kanapkowego 1 szkl. śmietany kremówki 6 łyżek cukru brązowego Do blendera wsypujemy orzechy. Miksujemy i przesypujemy do miski. Dodajemy serek kanapkowy, śmietanę kremówkę oraz cukier. Wszystko miksujemy. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. polewa: tabliczka(...)gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki łyżeczka masła opakowanie kulek Ferrero Rosche i cukrowe perełki Do miseczki wkładamy gorzką czekoladę, dodajemy śmietankę i dorzucamy masło. Wszystko rozpuszczamy w kapieli wodnej. Na serowa masę wykładamy roztopioną czekoladę i układamy kulki Ferrero. Posypujemy cukrowymi perełkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Dzieje kuchennej Wiewióryprzypadku naleśników na słodo szczypta soli 150 ml zimnego (!) mleka 150 ml zimnej wody (niegazowanej) 3 łyżki masła masło do smarowania patelni 250g serka mascaropone 200 ml kremówki 30% lub 36% 250g czarnej porzeczki (może być mrożona) 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny ok. 60g cukru, najlepiej brązowego (w zależności od Waszych upodobań smakowych może(...)być konieczne więcej cukru) 2 łyżki wody Wykonanie: Zacznij od przygotowania kremu i sosu. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem (pamiętaj, że kremówka do ubijania musi być dobrze schłodzona). Partiami dodawaj mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach do połączenia. Odstaw. W małym rondelku wymieszaj porzeczki, cukier, sok z cytryny i wodę. Gotuj ok. 10-15 minut aż owoce się
Pociąg Do Kuchnikandyzowanych 25 g posiekanej skórki pomarańczowej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 100 g zblendowanych płatków migdałowych 25 g mąki pszennej 50 g masła 60 g cukru 25 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kakao Ciasto: 1 kg twarogu do sernika 200 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 500 ml śmietanki kremówki(...)mieszamy. Bakaliami z masłem wykładamy spód tortownicy i ugniatamy łyżeczką. Pieczemy spód 1 temp 160 st przez ok. 10 minut. Studzimy spód. Przygotowujemy ciasto: 100 ml śmietany kremówki gotujemy z 1 garścią mięty i zostawiamy pod przykryciem aż mięta odda smak i kolor. Odcedzamy śmietanę od mięty. Ser miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i czekamy
Kuchnia w oparachZamiast dużego sernika polecam upiec takie małe serniczki w formie muffinek. Pyszne i słodkie, idealne na podwieczorek i spotkanie ze znajomymi. Rodzynki i czekolada nadają im słodkości, a śmietanka kremówka delikatności. Czego chcieć więcej...mniam. Macie składniki? To koniecznie upieczcie. Zapraszam :) Składniki: Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 3 małe jajka pół szklanki cukru(...)cukier waniliowy pół szklanki śmietanki kremówki 30 % 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 5 dag mlecznej czekolady pół szklanki rodzynek Wykonanie: 1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia się
Izabelawkuchniświeżą miętą, galaretkami miętowymi i pastylkami o tym samym smaku. Jest obłędnie miętowy w smaku i orzeźwiający. Poleca miłośniczka serników :-) sernik: 800 g sera twarogowego tłustego 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 2/3 szklanki cukru pudru 4 jajka wielkość M 2 kisiele kiwi po 30 g barwnik zielony 1 doniczka mięty 1 cytryna pianka miętowa: 140 g galaretki miętowej w pudrze(...)albo cukierki miętowe landryny/ 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny wierzch: czekolada gorzka do posypania 4 pastylki miętowe w czekoladzie Sernik: Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Z mięty odrywam listki, kroję je nożem, przekładam do moździerza, dodaj dwie łyżki pudru, i łyżkę soku z cytryny. Ucieram tak długo aż zrobi się gładka papka. Przekładam
wesoła kuchniaUlubiony " - jest to w 100% biały ser bez zbędnej serwatki i innych dodatków) 500 g serka mascarpone 2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 budynie waniliowe 200 ml śmietany kremówki 10 jaj pół szklanki zaparzonej mocnej kawy do nasączenia biszkoptów opakowanie biszkoptów na wyłożenie drugiej warstwy blachy (około 150 g). Biały ser miksujemy z cukrem i kremówką, następnie dodajemy(...)siądzie. Jest to normalne przy sernikach pieczonych z całych jaj. Polewa: 150 g czekolady z nadzieniem amaretto (lub innym o wyraźnym alkoholowym smaku np. truflowym) 50 ml śmietany kremówki. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem śmietany. Gdy sernik jest już przestygnięty, polewamy go tak przygotowana masą. Wstawimy do lodówki. Smacznego! Zobacz inne serniki na blogu
Poezja Smaków - blog kulinarnypół litra mleka każdy ) 2 pełne szklanki mleka pół szklanki cukru pudru 5 połówek brzoskwiń w syropie Pianka: 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody 250 ml śmietanki kremówki 30 % ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego(...)kroimy w małą kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy równomiernie na wystudzony biszkopt. 3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku, w zależności czy chcemy mieć słodką czy kwaśną piankę. Dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Ciasto
Izabelawkuchni