serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia Składniki: Spód: 22 ciasteczka oreo 60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 450g gotowego sera na sernik 350g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 500g malin 3 łyżki cukru kryształu(...)żelatyny 160ml zimnej wody 1 galaretka malinowa + 250ml gorącej wody Dodatkowo: bita śmietana do ozdoby (około 100g śmietanki kremówki 36% ubitej z 1 łyżeczką cukru pudru) pokruszone ciasteczka oreo maliny Spód: 1. Do miksera przełożyć ciasteczka i wmiksować je na piasek. Do ciasteczek dodać miękkie masło i wymieszać rękoma, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm
Mała CukierenkaPiernikowe tiramisu Składniki 500 g serka mascarpone 3 opakowania toruńskich pierników Katarzynki 1/2 kubka mocnej kawy 4 łyżki prawdziwego amaretto 6 łyżek cukru pudru 4 żółtka 200 ml śmietany kremówki 2 kostki czekolady kakao do posypywania Sposób przygotowania Kawę łączymy z amaretto i odstawiamy do ostygnięcia. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Mascarpone ubijamy, dodając po jednym żółtku(...)koniec ubijania dodajemy po 2-3 łyżki ubitej kremówki. Jeśli robimy tiramisu w szklankach, pierniki kroimy, wrzucamy warstwę do szklanki i polewamy kilkoma łyżkami kawy. Jeśli robimy deser w większym naczyniu, pierniki namaczamy w miseczce z kawą i układamy jedną warstwę ciastek. Na ciastka układamy połowę masy kremowej. Posypujemy kakao. Wykładamy drugą warstwę namoczonych w kawie ciastek. Na ciastka wykładamy
Mieszam w GarnkuDeser ekspresowy. Chyba nie znam szybszego i łatwiejszego sposobu na coś pysznego w domowej wersji ;) Biszkopty, ubita kremówka i jagody. Prościej być nie może! Spróbujcie koniecznie, szczególnie w jakiś leniwy dzień ;) PS - agitproject.pl profesjonalne zasilacze UPS, niezawodne, najwyższa jakość. Celem firmy jest wspieranie przedsiębiorstw i dostarczanie rozwiązań, które sprzyjają bezpieczeństwu informacji :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu(...)zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 2 porcje: 250 ml śmietany kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru biszkopty jagody Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jagody, delikatnie wymieszać. Na dnie pucharków ułożyć biszkopty, przykryć pierwszą warstwą śmietany z owocami, przełożyć
Domowa cukiernia EwyLody domowe z nuta mięty i czekoladą białą. Nawet bez maszyny lody mogą być dobre. Wiemy co jemy i jemy zdrowo. 300 g jagód 250 ml śmietany kremówki 36 % 125 ml śmietany 18 % 50 g czekolady białej 7 gałązek mięty Do garnka wlewam śmietanę 18 % i 125 ml śmietany kremówki. Miętę myję, osuszam i przekładam do śmietany. Zagotowuję(...)mocno i wyrzucam. Śmietanę zagotowuję ponownie, odstawiam i dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę aż się rozpuści i mieszam. Jagody miksuję blenderem, dodaję do zimnej śmietany czekoladowej. Pozostałą kremówkę miksuję blenderem i dolewam jagodową masę. Przelewam do pojemnika, wstawiam do zamrażalnika. Po trzech godzinach miksuję żeby nie wytworzyły się kryształki i robię tak jeszcze ze trzy razy co jakiś
wesoła kuchnianatknęłam się na przepis na wuzetkę. Szczerze? Nie pamiętam bym kiedyś jadła to ciasto. Widziałam je w cukierniach, owszem, ale jakoś zawsze połączenie kakaowego biszkoptu z ubitą na sztywno kremówką (bo tak sobie to ciasto wyobrażałam) nie przekonywało mnie. A tu właśnie, na tej stronie autorka przepisu podaje, że klasyczna wuzetka to nie ubita kremówka, a kwaśna śmietana utarta(...)temperaturze pokojowej Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Przygotowanym kremem przekładamy kakaowe ciasto. Polewa: 200g czekolady deserowej 1/4 szklanki kremówki lub mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i ciągle mieszając rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Gdy wszystkie składniki się połączą, polewamy ciasto przygotowaną polewą. Moje
Smaki Na Talerzuwystudzone rurki zamknąć w szczelnym pojemniku. Potem tylko robimy krem, nadziewamy i możemy częstować gości :). Ja do swoich rurek wykonałam krem budyniowo - śmietankowy, czyli budyń połączony z ubitą śmietaną kremówką. Krem jest pyszny, delikatny, nie tak ciężki jak krem budyniowo - maślany. Jego konsystencja jest mniej zwarta jak kremu z masłem, ale moim zdaniem do rurek taki krem jest(...)gęstej, kwaśnej śmietany 18 % Krem: 600 ml mleka 120 g cukru 60 g mąki pszennej 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. " śmietan - fixu " Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystkie składniki szybko
Opowieści z piekarnikamaślanych lub maślanych ciastek kokosowych ( pasować będą też herbatniki czekoladowe ) 45 g masła Masa jogurtowo - kokosowa z wiśniami: 500 g jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 150 g cukru pudru 28 g żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii około 200 g wiśni - waga po wydrylowaniu Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa Wykonanie: Spód : Herbatniki(...)Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Masa jogurtowo - kokosowa z wiśniami : Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Z puszki z mlekiem kokosowym wyjąć gęstą śmietankę (wodę odlać, nie będzie potrzebna ). UWAGA: Puszkę z mlekiem kokosowym należy wstawić do lodówki minimum 12 godzin
Opowieści z piekarnikaciastek kokosowych lub herbatników maślanych 45 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 230 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 ml mleka kokosowego 100 ml likieru kokosowego ( można zastąpić mlekiem kokosowym ) 60 g wiórków kokosowych 30 g żelatyny ( 7,5 łyżeczki ) około 8 łyżek zimnej wody(...)obręczy tortownicy ). Masę ciasteczkową wysypać na spód tortownicy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zemleć w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie ( sera z wiaderka nie trzeba już mielić ). Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać zimną wodą, tylko
Opowieści z piekarnikaniżej w przepisie :) Dzięki tej metodzie pieczywo wychodzi naprawdę bardzo puszyste i dłużej zachowuje świeżość. A swój mleczny smak bułeczki zawdzięczają dodatkowi mleka w proszku, mleka skondensowanego oraz śmietany kremówki. Niskokaloryczny wypiek więc to nie jest, ale jakże smaczny ;) Do zrobienia tych bułek przymierzałam się już dawno, ale że lista wypieków jakie chciałabym, aby znalazły się na blogu jest dłuuuga(...)cukru 3 żółtka 80 g miękkiego masła 6 łyżek mleka w proszku 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego ( najlepiej opłaca się kupić takie w tubce ) 1 szklanka śmietany kremówki 30 % ( 250 ml ) pół łyżeczki soli 110 g "startera" Dodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: "Starter": Mąkę oraz wodę umieścić w garnuszku z grubszym dnem i wymieszać dokładnie tak, aby nie było
Opowieści z piekarnikaowocami Składniki na formę 28cm: Na biszkopt: 3 jajka 120g drobnego cukru do wypieków pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g białej czekolady Dodatkowo: świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielmy od białek i ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Pod koniec(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, aż biszkopt będzie miał złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w piekarniku, następnie wyjmujemy i układamy na paterze spodem do góry. Krem: kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po lekkim przestudzeniu wlewamy do ubitej kremówki i miksujemy. Krem wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Ciasto
Smak mojej kuchnilato i dla tych, kt órzy lubią zdrową żywność. Przygotowanie: 5 min Dla 4 osób: ● 800 g ciecierzycy z puszki ● 50 cl serka śmietankowego naturalnego* ● ok.10 cl śmietany kremówki (opcjonalnie) ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 4 gałązki mięty ● 1 szczypta papryki lub pieprzu kajeńskiego** ● sól Przygotowanie: Odcedź cieciorkę i opłucz ją. Zmiksuj do konsystencji gładkiego purée. Zmiksuj serek z purée(...)cieciorki (możesz ewentualnie odłożyć ok. 2 łyżki serka do dekoracji), jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj trochę śmietany kremówki. Posól. Wlej krem do miseczek i odstaw do schłodzenia. Polej odrobiną oliwy, udekoruj odrobiną sera (opcjonalnie) i posyp szczyptą pieprzu kajeńskiego lub papryki, oraz drobno posiekanymi listkami mięty. Podawaj krem schłodzony. *Typu np. mielony twar óg sernikowy lub inny serek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskachleba tostowego i innych wypieków. Do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlaczego puszysty chleb pszenny mleczny nazywa się mleczny? Nie znajdziecie w nim mleka – ale za to kremówkę i mleko w proszku – ale to właśnie te składniki nadają mu delikatnie mlecznego posmaku, jak najlepsze bułeczki mleczne babci. Można go piec w formie klasycznego bochenka(...)pewno nic się nie zmarnuje (o ile w ogóle cokolwiek zostanie, żeby zdążyło lekko sczerstwieć :) ). Składniki: 670g mąki pszennej zwykłej lub do wypieku chleba 240 ml słodkiej kremówki 30% 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego (może być granulowane) 80 ml miodu, najlepiej płynnego (można dać więcej, jeśli chcecie, żeby chleb był słodszy) 21g suchych drożdży (3 opakowania
Pociąg Do Kuchnimocno alkoholowy. Do nasączenia użyłam cytrynówki, ale równie dobry byłby biały rum, lub czysty alkohol z sokiem cytrynowym. Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty. Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone i kropli olejku miętowego. Polecam wypróbować ! Biszkopt pieczony jest w kwadratowej formie(...)wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mus miętowo cytrynowy 600 ml śmietany kremówki 2 galaretki cytrynowe 200 ml wody spora garść listków mięty 2-3 łyżki cukru Miętowe listki utrzyjcie z cukrem na gęstą, jednolitą papkę, lub zmiksujcie blenderem. Galaretki rozpuśćcie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrawie jak tiramisu ;) Biszkopty nasączone kawą, połączoną z likierem kawowym i kremówka ubita z malinami... Cudo, mówię Wam cudo <3 Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 4 małe pucharki(...)kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru 100 g malin + kilka do dekoracji biszkopty 100 ml mocnej kawy 1-2 łyżki likieru kawowego Kawę wymieszać z likierem kawowym, odłożyć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać maliny, zmiksować. Biszkopty maczać z kawie, układać je na dnie pucharków. Na biszkopciki nakładać krem, później kolejne ciasteczko i drugą warstwę kremu
Domowa cukiernia Ewygałka, ale dzieciaki bez problemu pochłaniają olbrzymie ilości. Żeby jakoś osłodzić im czas powrotu do szkoły rozpieszczam ich ulubionymi lodami Lody z masłem orzechowym i fistaszkami 2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% szczypta soli 1 puszka (450 g) mleka skondensowanego niesłodzonego cukier puder – do smaku (można zastąpić płynnym miodem) 6 dużych łyżek niesłodzonego masła orzechowego 2 duże garście orzechów(...)ziemnych posiekanych na mniejsze kawałki ew. ulubione dodatki: pokruszone pełnoziarniste ciasteczka, wiórki kokosowe, groszki czekoladowe Kremówkę ubić ze szczyptą soli. W drugiej misce wymieszać masło orzechowe z mlekiem skondensowanym oraz cukrem pudrem. Dosłodzić według upodobań, pamiętając, że kremówka nie jest dosłodzona. Delikatnie dodać połowę ubitej śmietany do masy orzechowej, wmieszać szpatułką. Następnie ostrożnie wmieszać drugą część śmietany i dosłodzić jeśli
Pieguskowa Kuchnia