Oczywiście go zmodyfikowałam według moich upodobań. Pomyślałam sobie, że to będzie spód mojego ciasta. Na to chciałam krem z bitej śmietany, ale nie taki typowy. Wymyśliłam krem ze śmietany kremówki, bitej śmietany w proszku i kwaśnej śmietany. I to był bardzo dobry pomysł, krem jest świetny. Bardzo mi smakował i na pewno wykorzystam go do innych moich wypieków. Na krem(...)miękkiego masła 150 g cukru 100 g posiekanej białej czekolady laska wanilii 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej tortowej Krem: 400 g śmietany kremówki 30% 3 opakowania bitej śmietany w proszku 300 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% Ponadto! około 350 g truskawek Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychkiedy to do galaretki możemy dodać masę sezonowych owoców. Przepisów na sernik na zimno jest masa. Ja nie lubię takich galaretowatych serników. Ten jest delikatny, dzięki zawartości mascarpone i kremówki. Im więcej dodacie ich do masy, tym będzie lżejsza. Na wierzch możecie użyć dowolną galaretkę i owoce. Tym razem nie miałam zbyt dużo truskawek, więc ratowałam się bananem. Spód(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Spód 100 gr rozpuszczonego masła 200 gr kakaowych herbatników lub zwykłych Masa 750 g sera białego dwukrotnie zmielonego (może być wiaderkowy) 250 gr mascarpone 200 ml kremówki 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl cukru 2 galaretki truskawkowe owoce sezonowe (truskawki, maliny itp) Wykonanie Herbatniki przesypujemy do torebki. Rozgniatamy herbatniki wałkiem w torebce. Powstałe okruchy mieszamy
Mieszam w Garnkuwypróbowania! Pyszne, słodkie i mega kaloryczne. Kinder Country Składniki: 250 g herbatników, 3 szklanki płatków prażonej pszenicy, szklanka płatków kukurydzianych, szklanka płatków czekoladowe kulki, 250 g mascarpone, 660 ml kremówki (śmietana 30%), 150 g serka naturalnego, 3/4 szklanki cukru pudru, tabliczka białej czekolady, tabliczka gorzkiej czekolady, Wykonanie: Ciasto zaczynamy od poukładania herbatników na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Następnie przygotowujemy(...)masę jasną: Pokruszoną czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. 330 ml kremówki ubijamy, dodajemy połowę cukru pudru, białą czekoladę i mascarpone. Całość dokładnie miksujemy a następnie dodajemy 1 szklankę płatków prażonej pszenicy, szklankę płatków kukurydzianych, 1/2 szklanki płatków czekoladowe kulki i dokładnie mieszamy łyżką aby składniki się połączyły. Jasną masę nakładamy na przygotowane wcześniej herbatniki
paapilotkaaOczywiście można też zrobić z innych świeżych i dojrzałych owoców np rabarbar , jagody, maliny. Nie zwlekajcie bo truskawki już są a sezon krótki. Składniki: 200 g truskawek 150 ml kremówki 30%* bezy Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i rozgnieść widelcem. W szklanych przeźroczystych szklankach lub pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bita śmietana, rozgniecione truskawki(...)Deser podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. *Do kremówki nie dodajemy cukru pudru ponieważ bezy są słodkie
Ala piecze i gotujeDeser Eton Mess, to niesamowite połączenie kruchych bezików, z puszystą kremówką, soczystymi truskawkami (w delikatnie waniliowej nucie) i prażonych płatków migdałowych. Sam deser swoim chaotycznym wyglądem może i nie zachęca, ale ten nieład jest całkowicie zamierzony, gdyż Mess oznacza właśnie bałagan, Eton zaś jego angielskie pochodzenie :) Jakiś czas temu Jamie Oliver w programie również przygotowywał ten deser i podał(...)również zaserwowałam go w taki sposób- dzięki temu każdy członek rodziny mógł nałożyć taką porcję, na jaką miał chęć, a nie już wydzieloną ;) 4 porcje: * truskawki- 600 g * śmietana kremówka- 300 ml * pokruszone bezy- około 60 g * cukier waniliowy- 2 płaskie łyżki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * listki mięty- do ozdoby Truskawki zasypać cukrem waniliowym, odstawić na 15 minut
Kraina Miodem Płynącabanany sok z 1/2 cytryny 500g naturalnego jogurtu 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 500g śmietanki kremówki 36% 1 fix do śmietany 6 łyżeczek żelatyny (około 18g) 10 łyżek wody Wierzch i boki: około 650g-700g śmietanki kremówki 30% lub 36% 3-4 łyżki cukru pudru(...)odstawić na około 10 minut do przestygnięcia. 8. Truskawki pokroić, 2-3 rozgnieść widelcem na „papkę”. Banany obrać, pokroić w plasterki i polać sokiem z 1/2 cytryny. 9. Śmietankę kremówkę ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. 10. Do jogurtu dodać żelatynę, wymieszać. Następnie jogurt wlać do śmietanki, wymieszać. Masę jogurtowo- śmietanową podzielić na dwie części. Do jednej dodać
Mała Cukierenkapszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 150 ml mleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Pianka z białej czekolady: ½ litra śmietany kremówki 2 tabliczki białej czekolady 50 g startej białej(...)ostudzony spód. Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia. Pianka: Kremówkę podgrzej w rondelku ale nie gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie. Całkiem zimną masę wstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubij
Wanilia i KardamonPyszna, puszysta rolada kakaowa na szybkiego. Coś słodkiego do popołudniowej kawki. Upiec biszkopt na roladę to nic prostszego. A do przełożenia polecam prosty krem z mascarpone i kremówki o smaku waniliowym. Rolada kakaowa, szybko i łatwo! Rolada kakaowa Składniki: 1 rolada Biszkopt kakaowy 4 duże jajka 90 g cukru pudru 3 czubate łyżki pszennej mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)waniliowego ekstraktu Krem mascarpone 250 g mascarpone 100 ml kremówki, 36% 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Czekoladowa polewa 150 g czekolady 1 łyżka golden syropu 1 łyżka śmietanki 2 łyżki perłowej posypki Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, pod koniec dodając po trochu cukier puder. Cały czas miksując
codojedzeniaspód 400 g wafelków czekoladowych (ja użyłam w polewie czekoladowej „Pryncypałki”) 120 g stopionego i przestudzonego masła lub bardzo miękkiego Składniki na krem 250-330 ml. schłodzonej kremówki 30% 250 g schłodzonego serka mascarpone 1 tabliczka gorzkiej czekolady – 90% kakao 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: cukierki czekoladowe trufle sztuk kilka Przygotowanie Wafelki rozdrabniamy na pył(...)Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jak nie mogę się doczekać pomagam sobie chwilowo zamrażalnikiem.Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Kremówkę ubijamy mikserem na niskich obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Następnie delikatnie łączymy kremówkę z serkiem mascarpone. Do kremu dodajemy czekoladę. Mieszamy. Tak przygotowany
Kocham Czekoladęłyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Masa arbuzowa: ok 1/2 kg miąższu z arbuza 1 galaretka arbuzowa bądź truskawkowa Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 50 ml mleka 1 łyżka cukru pudru (pominęłam) Dodatkowo: ok 250 gr truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt kakaowy: Białka ubić z cukrem,dodać żółtka(...)delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 min w 160 -170 stopniach. Masa śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem ( bądź samą). Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimnym mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzewać (nie gotować!), aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, wystudzić i jeszcze płynną zmiksować
Niespełnione zdolności kulinarnekandyzowanym , które robiłam w zeszłym roku i z nich zrobiłam frużelinę, którą pokryłam panna cottę. Bardzo lubimy kokosowy smak, więc dla nas wyszło idealnie. Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) ok. 70 g cukru trzcinowego 4 - 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie Dodatkowo: chipsy kokosowe mus owocowy(...)Czasami żelatynę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ważne aby żelatyny nie doprowadzić do wrzenia, oraz aby nie dodawać jej do wrzątku, bo straci swoje właściwości żelujące. Kiedy mleko i kremówka lekko przestygła rozpuszczoną żelatynę wlałam do rondelka z mlekiem i wymieszałam dokładnie. Zawartość rondelka przelałam do metalowej miski i wstawiłam ją do zimnej wody aby wystudzić mieszankę, co jakiś czas
Blondynka Gotujeprzejechaliśmy się jedynym w kraju podwodnym tunelem samochodowym. I z każdym przejechanym metrem narastała w nas duma z bycia gdańszczanami ;) Składniki: Warstwa custard: 150 ml mleka 50 ml śmietanki kremówki 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 laska wanilii Warstwa ciasteczkowa: 1 opakowanie biszkoptów" kocie języczki" (jak do tiramisu) 100 ml sherry 3 łyżki dżemu malinowego (najlepiej(...)domowego) Warstwa owocowa: 1/2 kg truskawek 1 łyżka sherry 1 łyżka cukru opcjonalnie dodatek innych owoców: jagód, malin Warstwa śmietanowa: 150 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Custard: Połączyć mleko, śmietankę i nasionka z laski wanilii w garnku i doprowadzić do wrzenia. W dużej misce wymieszać widelcem na gładką masę żółtka, cukier i skrobię. Zdjąć garnek z mlekiem
zadanie-gotowaniedzięki zamknięciu wygodnie przechowamy je w lodówce. Z podanych składników zrobiłam 6 porcji w niedużych słoiczkach. Składniki: 500 g sernika na sernik (może być z wiaderka) 100 g śmietany kremówki + 200 g do dekoracji (w wersji piknikowej można wziąć ze sobą śmietanę w spray’u) 70 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 żółtka 15 g żelatyny 1 cytryna(...)spód: 100 g herbatników 50 g masła Ser i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy cukier z cukrem waniliowym, wlewamy śmietanę kremówkę i żółtka. Miskę umieszczamy nad kąpielą wodną i mieszamy aż cały cukier dobrze się rozpuści, a jajka dosyć mocno podgrzeją. Żelatynę zalewamy w tym czasie wodą (tyle, żeby cała była
Ciastkozercyszklanki drobnego cukru do wypieków Na krem z mascarpone: · 200 gramów śmietany kremówki 36% · 250 gramów mascarpone · 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy wanilii · 3 łyżki(...)gramów miękkiego masła · 300 gramów cukru pudru - przesianego · 1 łyżka śmietany kremówki · 2 łyżki ekstraktu waniliowego · barwnik spożywczy Dodatkowo
Bazując na smakuChyba wszyscy znają kremówki? Bardzo je lubię, od czasu do czasu serwuję sobie takie ciacho z jakiejś dobrej cukierni. Zdarzyło mi się także przygotowywać w domu kremówki na gotowym cieście francuskim. Tym razem postawiłam na wyrób w 100% własny. Do przygotowania tego ciacha zainspirowała mnie znajoma, podała przepis, który sama wypróbowała. Jak zwykle po swojemu wprowadziłam pewne zmiany i upiekłam(...)Kremówki z tego przepisu są bardzo dobre: w sam raz słodkie, ciasto delikatnie się listkuje, ale chyba bliżej mu do kruchego niż francuskiego, krem jest zwarty, bardzo budyniowy. Ciastka ładnie się kroją, znakomicie prezentują. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem: 1 l mleka 200 g masła
6niebo