mnóstwo, większość zjadam od razu, część postanowiłam wykorzystać do przygotowania czegoś dobrego. Tym razem wybór padł na lekki, szybki i pyszny deser z malinami w roli głównej, z dodatkiem kremówki i bez, niebo w buzi Ps. Jeśli w najbliższym czasie będziecie musieli kupić kilka gadżetów do pokoju niemowlęcego polecam http://babydeco.eu/ . W mojej rodzinie narodzi się niedługo sporo dzieci(...)dobra ciocia, już myślę o fajnych upominkach, wybrałam między innymi śliczną, pluszową owieczkę i standardowo - kocyk i grzechotkę, wszystko wykonane perfekcyjnie. Warto zapoznać się z ofertą :) Składniki: 300 ml kremówki kilka bezików maliny cukier puder Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku. Beziki rozkruszyć. Do pucharków wykładać ubitą śmietanę, na niej pokruszone bezy i maliny. Smacznego
Domowa cukiernia Ewynierafinowany olej kokosowy ) 50 g czekolady deserowej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 3 jajka 50 g czekolady deserowej 1 łyżeczka masła lub tłuszczu kokosowego 5-7 łyżek śmietanki kremówki mini pianki marshmallow lub dowolnej posypki Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Cukinię umyłam i starłam (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Wyłożyłam na sicie i odstawiłam(...)dużych pieczesz dłużej. Najbezpieczniej pod koniec czas sprawdzić patyczkiem stopień wypieczenia muffinek. Ekspresowa polewa. Do rondelka włożyłam 1 łyżeczkę masła i czekoladę, po rozpuszczeniu masła i czekolady wlałam śmietankę kremówkę i wymieszałam dokładnie do momentu uzyskania polewy. Jeśli wydaje ci się za gęsta (dla mnie była ok) dolej dodatkową łyżkę kremówki i wymieszaj. Polewą oblałam wystudzone muffiny, na końcu posypałam
Blondynka Gotujeproszku do pieczenia nasączenie: sok z 1 cytryny 10 g cukru masa: 1 galaretka czerwona , 1 zielona zielona 300 g serka waniliowego 8 g żelatyny 200 g kremówki 20 g cukru pudru jagody, porzeczki lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po żółtku, ciągle miksując. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy(...)piec ok 15 minut. Ostudzić. Każdą galaretkę rozpuścic w 300 ml wody, jak stężeją pokroić na kosteczkę. Kremówkę ubic na sztywno. Żelatynę namoczyć, kiedy napęcznieje podgrzać do rozp i ostudzić. Dodać do ubitej kremówki, dodać też cukier puder, oraz serki waniliowe,wymieszać. Do masy dodać pokrojone galaretki, wymieszać. Biszkopt nasączyć, wyłożyć masę serową, wyrównać. Wierzch udekorować owocami
Z Majeczką w kuchniłyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu(...)gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (ma być ciepła, ale nie gorąca). 11. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. 12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wlać białą czekoladę i krótko wymieszać. Dodać ciepłą żelatynę, wymieszać. Dodać owoce. 13. W środek ciasta włożyć nadzienie, wyrównać i przykryć odciętym ciastem (kawałkiem ciasta, żeby przykryć
Mała Cukierenkamlecznej czekolady o dużej zawartości kakao (im więcej, tym lepiej) 1 łyżka koniaku albo brandy 4 ekologiczne jajka (białka i żółtka osobno) 4 łyżki cukru 250 ml kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wody (przygotować wg opisu na opakowaniu) Wierzch: 50 g mlecznej czekolady łyżka mleka kubek jeżyn Wykonanie: Krakersy pokruszyć na mak. Dołożyć nutellę, ważne(...)minut, tak by masa nabrała białego koloru. 3. Do żółtek stopniowo dodajemy lekko przestygniętą już czekoladę, łyżka po łyżce, aż powstanie krem. 4. W innym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, a kiedy jest już ubita, to delikatnie należy wmiksować wcześniej przygotowane żółtka. 5. Na końcu ubijamy białka. Na sztywno. 6. Łączymy kremówkę najpierw za pomocą miksera z żelatyną (stopniowo
Poezja Smaków - blog kulinarnywymagają długiego suszenia w piekarniku, tę roladę przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy dobrze ubić białka, wstawić blaszkę na 25 minut do piekarnika i beza gotowa. Gdy macie w lodówce schłodzoną kremówkę (u mnie bywa zawsze...), pod ręką sezonowe owoce, ten pyszny deser wyczarujecie dosłownie w 1-2 godziny (razem z chłodzeniem). Przepis znaleziony u niezawodnej Margarytki . Zamieniłam tylko biały cukier(...)dużych jaj - 300g drobnego cukru trzcinowego lub zwykłego (można dać po połowie) - 1 łyżeczka octu winnego - szczypta soli - 1 płaska łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej Dodatkowo: - 350-400g *słodkiej kremówki 36% tłuszczu (można zastąpić zwykłą kremówką w połączeniu z mascarpone, ubijamy wówczas razem) - 1 łyżka pudru trzcinowego (lub zwykłego) - sezonowe owoce, ok. 2 szklanek (u mnie za pierwszym
Smaczne ZdroweLekki tort na jasnym biszkopcie przełożony masą z serka mascarone i kremówki oraz mandarynkami i ananasami. Ma delikatny i orzeźwiający smak. Będzie smakował i dzieciom i dorosłym. Ten prosty tort może przygotować każdy. Nie wymaga on ani specjalnych umiejętności, ani doświadczenia. Przygotowuje się go szybko i wystarczy mu 1-2 godziny w lodówce przed podaniem. Składniki na tortownicę o średnicy(...)pszennej 1/4 szklanki mąki tortowej mała szczypta soli 1 łyżka masła do wysmarowania boków tortownicy Krem do przełożenia 2 warstw: 500 g serka mascarpone (2 opakowania) 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 1 puszka mandarynek (można zastąpił świeżymi manadarynkami, dokładnie oczyszczonymi z błon) 1 puszka ananasa 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki soku z mandarynek
Trzeci talerzsobie wymyśliłam i zapisuję na listę, żeby je częściej robić. To są najłatwiejsze do wykonania i najsmaczniejsze lody bez jajek... Składniki: 500 ml kremówki (30%) 200 ml lemon curd * 2 łyżki cukru pudru skórka z cytryny do dekoracji Ponadto : 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Wykonanie: Zimną kremówkę ubiłam na puch(...)gotowy, to jeszcze doskonale oziębiony (lekko go rozmroziłam). Masę w plastikowym pojemniku wstawiłam na 2 godziny do lodówki, żeby się oziębiła. Dobrze jest, jeśli i kremówka i lemon curd są bardzo schłodzone. Wówczas wystarczy te 2 godziny do ziębienia masy. Teraz już masę lodową przełożyłam do maszyny do lodów postępując z godnie z zaleceniem producenta. Kiedy lody
Kuchnia u Krysiwłaśnie pyszny deser. Przygotowałam go na bazie kremu lemon curd, w którym się prawie zakochałam. Oczywiście nie sam lemon curd jest sprawcą tego puszystego deseru. Potrzebna jest niezastąpiona śmietana kremówka, z którą można zdziałać cuda. Tak więc dzięki tym wspaniałym składnikom powstał puszysty deser Składniki na lemon curd: 340 g drobnego cukru do wypieków(...)łyżka mąki ziemniaczanej Pozostałe składniki: 3 szklanki gotowego lemon curd 5 białek 170 g drobnego cukru 400 g śmietany kremówki (30%) 4 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Dzień wcześniej trzeba zrobić lemon curd wg tego przepisu A mianowicie: Z cytryn otarłam skórkę i wycisnęłam sok. Zmiksowałam
Kuchnia u Krysiłyżki cukru pudru 2 łyżki cukru pudru do jagód 100 ml śmietany kremówi (30%) 4 łyżki żelatyny 120 ml gorącej wody Dodatkowo: 350 ml śmietany kremówki (30%) odrobina barwnika spożywczego w kolorze jagodowym jagody, lub borówki do dekoracji Wykonanie: Upiekłam spód do sernika. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Spód tortownicy ( średnicy 26 cm) włożyłam(...)odsączyłam na sitku. Przesypałam do miski, dodałam 2 łyżki cukru i zmiksowałam blenderem Ser przełożyłam do misy miksera i utarłam z cukrem na puszystą masę. Kremówkę ubiłam na puch i wymieszałam z serem. Całość podzieliłam na dwie równe części. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie. Kiedy zastygła, rozgrzałam ją delikatnie, żeby była płynna
Kuchnia u Krysipapierem do pieczenia tortownicy, i piec 30-35 minut w temperaturze 170 stopni (ciasto musi się lekko zarumienić i odejść od brzegów, najlepiej sprawdzić patyczkiem). Krem: 750 ml śmietany kremówki 1 szklanka leśnych jagód (do masy dodałam leśne jagody bo oddają piękny kolor, ale można użyć także borówki amerykańskiej) pół szklanki cukru pudru (lub więcej wg uznania) 1 opakowanie(...)cukru waniliowego żelatyna 5 łyżeczek rozpuszczonych w 100 ml wody wg przepisu na opakowaniu 100 g wiórek kokosowych Kremówkę ubić na sztywną masę, stale miksując dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy, następnie wkręcić jagody i wiórki kokosowe (wiórki zmiękną w kremie). Na koniec także stopniowo dodać tężejącą żelatynę. Poncz: 100 ml przegotowanej wody posłodzonej łyżką cukru Każdy blat ciasta nasączyć
Poezja Smaków - blog kulinarnybiszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki zimnej wody na nadzienie: 600 ml kremówki 2 opakowania śnieżki szklanka malin 300 g dżemu z owoców leśnych sok z cytryny 1/2 szklanki przegotowanej wody do dekoracji: opłatek 500 ml śmietanki kremówki różowy barwnik zagęstnik do śmietany (śnieżka(...)wyścielonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w 175*. Przekroić na trzy blaty. Sok z cytryny wymieszać z woda i naponczować biszkopty. Dolny i środkowy posmarować dżemem. Kremówkę ubić ze śnieżkami i podzielić na dwie części, wmieszać do niej maliny. Biszkopty przekładać śmietaną. Pozostałą śmietanę ubić z zagęstnikiem. Odłożyć dwie łyżki i posmarować nimi wierzch tortu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarozpływa się w ustach, a ciasteczka znikają w mgnieniu oka :D Składniki: 300 g herbatników (wszystko zależy od wielkości blaszki, tak żeby starczyło na 2 warstwy) 300 ml śmietany kremówki (30%) 1 kg serka (u mnie o smaku brzoskwiniowym VITELLO) 2 galaretki (u mnie truskawkowe) Dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru cukiereczki Wykonanie: Rozpuść 2 galaretki(...)Wlej masę do blachy i ułóż na wierzchu drugą warstwę herbatników (zrób minimalne odstępy między ciasteczkami żeby później było lepiej kroić w kosteczki). Włóż do lodówki. Ubij pozostałą śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i ozdób ciasto za pomocą worka cukierniczego. Ozdób cukiereczkami. Ciasto musi być cały czas w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień jak herbatniki trochę zmiękną. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćszklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko(...)odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni W tym czasie kroimy czekoladę na małe kawałki i zagotowujemy śmietanę kremówkę. Pół szklanki malin miksujemy na mus w blenderze. Jeśli przeszkadzają Wam pestki mus można dodatkowo przetrzeć przez sitko, ja swój po prostu dokładnie zmiksowałam. Pokrojoną na kawałki czekoladę wrzucamy do gorącej
Ciastkozercyprzepis, a dalej zależy tylko od waszej wyobraźni! Dziś mam dla Was pyszny przepis na lody mleczne, które są zrobione tylko z 2 składników! Słodzone mleko skondensowane + śmietanka kremówka + kilka godzin chłodzenia i mamy pyszne lody! Lody wychodzą naprawdę SUPEROWE, bez krysztalików lodu, gładziutkie, kremowe i puszyste. Robią się po prostu w mgnieniu oka, a znikają jeszcze prędzej(...)suche do 600 g (wszystko zależy od waszych upodobań) :) Lody mleczne - przepis: Składniki: Puszka słodzonego mleka skondensowanego (400 g) (Przepis na domowe TUTAJ ) 500 ml śmietanki kremówki 30-36% Jak zrobić lody mleczne bez maszyny? Śmietankę kremówkę, oraz mleko skondensowane wstawiamy do lodówki na całą noc, aby były dobrze schłodzone. Schłodzoną śmietankę wlewamy do misy i ubijamy mikserem prawie
Kuchnia Łukasza