deser. Żebyście widzieli Jego minę – bezcenna:))) Jeśli i Wy chcecie sprawić Waszym pociechom taką radość, przygotujcie galaretkowe arbuzy u siebie;) 3 galaretki czerwone 2 galaretki zielone 1/2 szkl. kremówki 2 kostki czekolady Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Galaretki czerwone rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody. Studzimy. Formę keksową wykładamy szczelnie folią aluminiową. Na dno wylewamy(...)niewielką ilość zielonej galaretki. Wstawiamy formę do lodówki. Resztę zielonej galaretki mieszamy z połową kremówki. Wylewamy ją do formy na stężałą galaretkę. Formę wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy zielonej. Gdy to nastąpi do formy wlewamy całą galaretkę czerwoną. Formę ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia. Drugą galaretkę zieloną rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Mniej więcej
Smaki Na Talerzupiekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy go likierem kawowym lub kawą. Masa kawowa: - 300 ml zaparzonej mocnej kawy - 1,5 łyżki żelatyny - 3 łyżki wody do namoczenia - 500ml kremówki 30% (schłodzonej) - 375g mascarpone - 8 łyżek likieru kawowego (opcjonalnie) lub 4 łyżki cukru (lub ksylitolu) + 100g konfitury, np.wiśniowej (ja pominęłam) Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut. Następnie(...)kawy dodajemy mascarpone (po 1 łyżce, po każdej łyżce dokładnie mieszając, dodajemy w ten sposób 3 łyżki, następnie dodajemy resztę mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką). W osobnej misce ubijamy kremówkę, dodajemy ją do mascarpone i delikatnie mieszamy. Wykładamy na czekoladowy biszkopt konfiturę owocową, np.wiśniową (ja pominęłam), na niej rozsmarowujemy masę kawową i odstawiamy do lodówki, na ok.1h. Polewa czekoladowa
Smaczne ZdrowePrzepis bierze udział - LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Bezy: 2 zimne białka pół szklanki cukru niebieski barwnik w proszku według uznania Dodatkowo: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki mleka w proszku cukier puder do smaku niebieskie cukierki Monti 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: 1. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy(...)godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z papieru. 4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. 5. Krem śmietanowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy
Izabelawkuchnipół litra mleka każdy ) Masa wiśniowa: 60 dag wiśni świeżych lub mrożonych ( bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe pół szklanki gorącej wody Bita śmietana: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych mąka pszenna do posypania stolnicy 5 dag mlecznej czekolady 3 łyżki płatków migdałowych(...)zimny sernik i wstawiamy do lodówki do dokładnego zastygnięcia. Najlepiej na kilka godzin lub całą noc. 5. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 6. Dekorowanie: Dobrze schłodzony sernik kroimy
Izabelawkuchnioderwać, a pianka cytrynowa dodaje mu lekkiego orzeźwienia. Tort jest idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Jest również prosty i szybki w wykonaniu. Dodam, że zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można ubić kremówkę, ja używam ,,Śnieżki'' ponieważ u mnie nie wszyscy mogą jeść kremówkę. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. 7. Smacznego. Rady: Tortownica o średnicy 18 cm. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % na każdy potrzebny krem, ewentualnie z cukrem pudrem do smaku
Izabelawkuchnitalerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka agrestowa 250 ml gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Rolada: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki mąki tortowej pół małej(...)temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, ewentualnie można dodać cukru pudru do smaku i ubić. Następnie piankę wykładamy równomiernie na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki
IzabelawkuchniLubicie domowe lody? Myślę, że tak, bo takie są najlepsze. Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne lody na serku mascarpone i śmietance kremówce z dodatkiem wiórek kokosowych. Lody w smaku są bardzo delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: 25 dag serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30 % cukier puder do smaku 4 łyżki wiórek(...)kokosowych Wykonanie: 1. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i wiórki kokosowe, cały czas ubijamy dodając cukier puder do smaku. 2. Masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. 3. Masę lodową mrozimy aż będzie miała odpowiednią konsystencję od czasu do czasu mieszając, dzięki temu lody będą bardziej puszyste. 4. Gotowe lody podajemy
Izabelawkuchniszklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka rodzynek Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 10 dag ulubionej chałwy ( u mnie smak waniliowy ) 1 łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 2 szklanki świeżych malin 5 dag mlecznej czekolady mąka pszenna(...)pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszoną chałwę i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę rozsmarowujemy równomiernie na zimnym serniku. Wstawiamy do lodówki
Izabelawkuchnipół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 4 kopiaste łyżki masy krówkowej ( kajmaku ) 5 jajek niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 kopiaste łyżki masy krówkowej ( kajmaku ) 1 płaska łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny dowolna cukrowa posypka(...)minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Dobrze wystudzony sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie
Izabelawkuchnicukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny olejek pomarańczowy według uznania Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 kopiaste łyżki mleka w proszku 1 płaska łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 40 dag pierników w czekoladzie nadziewanych 5 dag mlecznej czekolady(...)Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku i wkładamy
Izabelawkuchniorzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) opcjonalnie łyżka cukru pudru Masło orzechowe wymieszać z mascarpone i jeśli będzie potrzeba dosłodzić. Czekoladowy krem (ganache) 150 g gorzkiej czekolady 600 ml śmietany kremówki 2-3łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Śmietanę podgrzać i do gorącej włożyć pokruszoną czekoladę. Następnie wymieszać do uzyskania jednolitego czekoladowego sosu. Schłodzić conajmiej 3 godziny. Przed składaniem tortu ubić(...)solonego karmelu (można użyć gotowej masy korówkowej ale nie będzie tak gęsta jak sos karmelowy) 1/4 szklanki wody 150 g cukru 1/3 szklanki śmietany kremówki (double cream) sól do smaku Zagotować wodę z cukrem aż się rozpuści. Na małym "ogniu" gotować nie mieszać (można potrząsać garnkiem ) aż masa przybierze
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmała blacha 25minut w 170 stopniach. Ale każdy piekarnik może piec inaczej więc należy sprawdzać stan upieczenia. Masa michałkowa porcja na 1 przełożenie dużej blachy Składniki: 300 ml śmietany kremówki 36% 250g mlecznej czekolady u mnie Goplana 0,5 szklanki mleka w proszku 250g serka mascarpone 1 szklanka drobno siekanych orzechów włoskich tak aby były wyczuwalne kruszynki Kilka kropli olejku(...)rumowego Przygotowanie: Śmietankę kremówkę podgrzać w garneczku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Nie należy zagotować śmietany. Gdy odstawimy garneczek dodać do masy mleko w proszku, dokładnie wymieszać i schłodzić masę. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Po wystudzeniu zmiksować masę na puszysto dodając pod koniec serek mascarpone oraz posiekane orzeszki, wymieszać dokładnie łyżką. Masa śmietanowa - malinowa
W garach u Gosiwięcej do odpowiedniej gęstości ciasta) Składniki na środek: 1 całe jajko i 2 żółtka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki cynamonu 100 ml śmietany kremówki Składniki na bezę: 2 białka 0,5 szklanki cukru + ok. 500 g śliwek Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli masa będzie za sucha można dodać więcej(...)śmitany (kwaśnej lub kremówki). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 20-30 min. można je nieco spłaszczyć, żeby przyspieszyć ten proces. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Przekładamy do formy na tartę i dociskamy do brzegów, dziurkujemy spód widelcem. Zgniatamy w kulkę kawałek papieru
Ciastkozercywięcej dla nas. Zwłaszcza mój mąż nie narzekał No i wiem, że nawet po trzech dniach ciasto jest nadal świeże i pyszne. Mam też spostrzeżenie odnośnie kremu. Kiedyś ubijałam kremówkę i dopiero wtedy łączyłam ja z mascarpone. Tutaj wszystko wrzuca się do jednej miski i miksuje do zgęstnienia: prosto, szybko i najważniejsze efektywnie. Ten krem w połączeniu z galaretką bardzo(...)kawą. Możecie też pokusić się o jakiś alkohol Połówkę ciasta przekładamy do foremki i nasączamy ją tym na co się zdecydowaliśmy. Na wierzchu układamy owoce. Krem: – 570 ml kremówki 30% – 570 g mascarpone – 1 szklanka cukru pudru – 1 galaretka cytrynowa – opcjonalnie 3 łyżki soku spod brzoskwiń (jeżeli korzystacie z brzoskwiń w puszce) – dowolne owoce
Relaxtimewersji przyśpieszonej użyć herbatników, krakersów lub biszkoptów. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 0,75 l kremówki 30% 300 g czekolady białej 1 puszka mleczka kokosowego bio * 200 ml mleka 2 szczypty aromatu kokosowego w proszku 7 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl gorącej wody płatki migdałów(...)Masę przelać do formy 33*24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Pianka kokosowa: Dzień wcześniej kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i dokładnie rozmieszać. Przykryć, przestudzić i zimne włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zimną kremówkę z czekoladą ubijać
Ala piecze i gotuje