Dziadunia (klik) . Dodatkowo na dnie każdej kokilki należy ułożyć po jednej cytrynce (razem 12 sztuk). Cytrynowy krem do muffin widoczny na zdjęciach powstał na bazie mascarpone, śmietany kremówki oraz galaretki cytrynowej: 250 gramów serka mascarpone 150 gramów śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki cytrynowej (można dodać również żółty barwnik spożywczy dla wzmocnienia koloru). Kremówkę należy ubić, następnie
Garniec Magaliejest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i galaretki agrestowej. Niestety Miętusek nie należy do szybkich ciast- stygnący budyń, tężejąca galaretka to wszystko sprawia, że trochę musimy poczekać na delektowanie się jego smakiem. Przepis(...)landrynek miętowych 3 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 4 łyżki syropu miętowego (victoria cymes) 1,5 kostki masła Pianka agrestowa: 600 ml kremówki 3/4 szklanki wrzącej wody 2 galaretki Ponadto: 200 g herbatników czekolada gorzka Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno stopniowo dodawać cukier i ubijać razem
Krakowskie smaki Aniodstawić ją z ognia i dodać cały likier, wymieszać i całkowicie ostudzić nie dopuszczając do stężenia żelatyny, w razie potrzeby można podgrzać. Do miski włożyć połowę (200 ml) śmietanki kremówki oraz serek mascarpone, miksować przez około minutę na wyższych obrotach do czasu aż otrzymamy gęstą masę. Dodać ostudzoną, płynną żelatynę i zmiksować do połączenia się składników. Oddzielnie ubić resztę kremówki(...)biszkopt nasączyć sokiem z 3 limonek. Wyłożyć żurawinę, niekoniecznie równą warstwą, może być po łyżeczce. Wyłożyć masę kawową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę: w rondelku zagotować kremówkę, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając całkowicie roztopić. Ostudzić. Polewę wylać na krem kawowy i schłodzić (minimum 3 godziny). Ciasto udekorować żurawiną namoczoną (około godzinę
wcinaj topieczenia szczypta soli * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Masa czekoladowa: 200 g czekolady deserowej (lub po 100 g mlecznej i gorzkiej) 1 łyżka masła 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej (lub po 50 g mlecznej i gorzkiej) 1 łyżka serka naturalnego (polecam ten , lub 1 łyżka śmietany kremówki) Ponadto(...)tortownicy, a na wierzchu rozsmarować kajmak. Masa czekoladowa: 1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła. Odstawić do wystygnięcia. 2. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną czekoladę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na warstwie kajmaku. Ciasto wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli
Domowa Cookierenka Agikonfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać(...)Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. kolejne 15 minut. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 75 ml kremówki zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać gorącą kremówką posiekaną czekoladę, wymieszać, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Na wystudzony spód równomiernie wyłożyć konfiturę, na wierzch wylać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię trzyma, jednak mi nie odpowiada zarówno smakiem jak i swoją "ciężkością." Polecam Wam mój ulubiony krem, sprawdzony i równie idealnie trzymający się - na bazie mascarpone i śmietany kremówki: 250 gramów serka mascarpone 150 gramów śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki owocowej o ładnym kolorze (można ją zastąpić barwnikiem spożywczym) Kremówkę należy ubić, następnie wymieszać z serkiem mascarpone, dodać
Garniec Magaliesezon. Ulubieniec większości gospodyń jak i dzieci. Zapraszam. Sk ład ni ki: 4 galaretki o różnych kolorach (według upodobań) 2,5 szklanki mleka 400 ml kremówki 1 szklanka cukru 8 łyżeczek żelatyny Wy k o na ni e: Każdą z galaretek należy rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Przelać do kwadratowych pojemników i wstawić do lodówki(...)stężenia. Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z palnika i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Po przestygnięciu dodać do mleka śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać. Galaretki pokroić w kostkę, pomieszać wszystkie kolory i wyłożyć na dno pojemnika. Zalać mieszanką mleka, kremówki oraz żelatyny tak, aby wszystkie galaretki były zakryte. Wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego! Drobna podpowiedź: Przepis można
Garniec Magaliełyżką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec przez 5 minut. Następnie blachę wciągnąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. 500 g twarogu, 250 g mascarpone, 200 g śmietany kremówki 30%, 180 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka budyniu waniliowego 300 g masy kajmakowej Twaróg włożyć do miski, dodać mascarpone i zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać śmietanę - najlepiej(...)piekarnika - piekę sernik wieczorem i zostawiam go później na noc w piekarniku do wystudzenia). Wystudzony sernik wkładamy do lodówki do schłodzenia. 3 kopiaste łyżki masy kajmakowej, 3 łyżki śmietany kremówki, płatki migdałowe Umieścić w miseczce masę kajmakową oraz śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć to na wierzch schłodzonego sernika. Równo rozsmarować i udekorować ciasto przy pomocy płatków migdałowych - boki oraz
Plate of Joydużych oczkach tarki marchewki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli Krem: 150 g serka philadelphia 150 ml śmietanki kremówki 30% ok. 1/2 szklanki cukru pudru Najlepsze Ciasto Marchewkowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Orzechy włoskie dość grubo siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych(...)papierem do pieczenia, brzegi smarujemy tłuszczem. Wykładamy przygotowane ciasto i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 170-180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). W osobnym naczyniu chwilkę miksujemy serek wraz z cukrem. Bardzo delikatnie mieszając łączymy kremówkę
Słodka StronaCzas przygotowania: ok. 90 minut ( w tym 60 minut chłodzenia) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 80g cukru 50g mąki pszennej 30g kakao 10g mąki ziemniaczanej Na krem:* 400g ubitej kremówki 200g czekolady deserowej 40ml naparu kawowego (20g na 100ml wody) 30g cukru 10g żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła * Kremu wyszło(...)Układamy na nowym papierze i równomiernie rozkładamy krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy w ciasną roladę i wkładamy od lodówki na godzinę. Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej umieszczamy kremówkę. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy roladę i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia. Smacznego
Kolizje SmakówBabeczki w formie uroczych, Wielkanocnych koszyczków z jajeczkami to idealna propozycja na świąteczny stół. Klasyczne kruche spody na babeczki z delikatnym kremem na bazie kremówki i mascarpone to połączenie świetnie ze sobą komponujące, które z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Ich wyglądem zauroczone będą szczególnie dzieci, które można zachęcić do dekoracji - zabawa gwarantowana. Wielkanocne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami(...)spody do babeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być lekko schłodzone) 3 żółtka ok. 70 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli masa: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 500 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 150 draży w kształcie jajeczek dowolna posypka (opcjonalnie) Wielkano cne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami - Sposób przygotowania
Słodka Stronałyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 150 g cukru mus bazyliowy: 10 g (pęczek) listków bazylii 250 ml śmietany kremówki (36%) 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: skórka otarta z 2 limonek kilka listków bazylii Masło rozpuścić, przestudzić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na spodzie(...)piec jeszcze 45-60 minut, aż sernik się zetnie. Wystudzić w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Listki bazyli i 50 ml kremówki zmiksować na gładką masę, przecedzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić i ostudzić. Dodać do bazylii, wymieszać. Gdyby zrobiły się grudki, można całość lekko podgrzać. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUrocze babeczki na klasycznym, delikatnym spodzie z aksamitną masą na bazie białej czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wielbiciele białej czekolady z pewnością pokochają ten krem, który jest prosty w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny. Masę warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Babeczki z Kremem(...)jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli Krem: 400 ml śmietanki kremówki 200 g groszków z białej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany dowolne ozdoby do dekoracji Babeczki z Kremem z Białej Czekolady - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę
Słodka Stronaczas na chłodzenie Ilość porcji: blacha o średnicy 23 cm Składniki: Na ciasto: 150g cukru 115g mąki pszennej 40g masła 6 jajek Barwniki ½ szklanki herbaty Na krem 500ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Polewa: 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady Łyżeczka masła 2 łyżki śmietany kremówki 30% Masło umieszczamy w garnuszku, topimy i odstawiamy(...)minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą do ¼ wysokości szklanki. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie mieszamy całość. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę. Wykonanie: Upieczone ciasto, przecinamy wzdłuż na 2 równe blaty. Połową przygotowanej herbaty nasączamy blat. Wykładamy krem zostawiając mniej więcej 1/5 na dekoracje
Kolizje Smakówbrulee z białą czekoladą i żurawiną Składniki: (na 8 porcji) mus żurawinowy: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 3cm kawałek imbiru creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 4 żółtka 120 g białej czekolady 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier(...)imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż żurawina popęka. Lekko odparować, przetrzeć przez sitko, przestudzić. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę zagotować, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Wąskim strumieniem wlać ciepłą kremówkę, cały czas miksując. Dodać mascarpone i ekstrakt, połączyć. Na dno kokilek równomiernie wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze