smakach to kolorowe i uroczo prezentujące się mini wypieki idealne dla dzieci . Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Masa na bazie kremówki i czekolady o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie komponuje się z cało ścią tworząc przepyszne babeczki, któr ym nie sposób się oprzeć. Czekoladowe Babeczki z Płatkami Śniadaniowymi Lubella - Składniki: płatki(...)mleka 250 g mąki 210 g cukru 50 g kakao w proszku czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli Krem: 4 00 ml śmietanki kremówki 15 0 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 1 00 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany Czekoladowe Babeczki z Płatkami Śniadaniowymi Lubella - Sposób przygotowania
Słodka StronaDelikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne babeczki z delikatnym, aksamitnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować. Babeczki ozdobione samodzielnie przygotowanymi lukrowymi płatkami śniegu nadają im wyjątkowego, zimowego wyglądu - idealne na Boże Narodzenie, a także cały zimowy okres. Zimowe Babeczki z Lukrowymi Płatkami Śniegu z Delikatnym Kremem Mascarpone - Składniki: Ciasto(...)proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka odrobina soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru odrobina barwnika niebieskiego Lukrowe p łatki śniegu : 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru cukier
Słodka Stronacukru) 5 jajek 1/2 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku (40 g) Mus czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 300 g schłodzonej (!) śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka naturalnego ciemnego kakao Dodatkowo: kakao do oprószenia Przygotowanie: Spód: Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć(...)gorzką czekoladę posiekać, a następnie wrzucić do jednej metalowej miski. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (jak to się robi, możesz przeczytać w tej notce ), przestudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, przesiane kakao oraz strumyczkiem wlewać ostudzone czekolady. Miksować do uzyskania jednolitego meeega czekoladowego musu. Ważne, by rozpuszczone czekolady były ostudzone, nie mogą być ciepłe. Jeśli
Nastoletnie Wypiekaniemasę serową: 1000 g (1 kg) sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego 60 g mąki pszennej 280 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka (L) 250 g śmietanki kremówki 36% 60 g ciemnego kakao 1 łyżeczka ciemnego rumu 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 150 g czekolady gorzkiej 70% Na galaretkę adwokatową : 500 ml adwokatu(...)kremówki 1 op galaretki cytrynowej 2 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody 125 ml wody do rozpuszczenia galaretki Wykonanie : UWAGA wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. SER, JAJKA i ŚMIETANKĘ wyjmujemy wcześniej z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. 1.Herbatniki, masło oraz kakao miksujemy w malakserze do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku, Formę o wymiarach
vaniliowoczekoladowaprzepis na pierniczki. Jeśli upieczecie je jutro lub pojutrze to zdążą jeszcze zmięknąć do Wigilii. Na przepis natknęłam się u Iwonki ( klik ). A ponieważ zalegała mi w lodówce śmietana kremówka stwierdziłam, że nie będzie teraz lepszej opcji niż wykorzystać ją do tych pierniczków. Zrobiłam je z połowy porcji. Możecie je dowolnie ozdobić - czy to lukrem królewskim czy kolorowymi posypkami(...)czasu, by się bawić w dekorowanie. Zresztą, mi najbardziej i tak smakują te "gołe" :D Składniki: 180 g miodu 150 g cukru 125 g masła 150 g śmietany kremówki 30 % 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 750 g mąki pszennej szczypta soli W garnku umieszczamy masło, cukier i miód. Rozpuszczamy na małym
My simple kitchenprzyjaciółką - wtedy wyrzuty sumienia będą mniejsze hehe :) Karmelowa czekolada idealnie komponuje się z kawową i cynamonową nutą. I wygląda jak duuuuży kielich alkoholu haha :D Składniki: 250 ml śmietany kremówki 150 ml mleka 70 g czekolady karmelowej 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka klasyczna 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru pudru 150 ml śmietany kremówki i mleko wlać do garnka(...)dodać do mleka. Podgrzewać na ogniu (nie gotować!) aż czekolada się rozpuści. Następnie dodać kawę Inkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W międzyczasie ubić 100 ml śmietany kremówki. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz cynamon. Gorącą czekoladę przelać do szklanki. Na wierzch nałożyć cynamonową śmietankę a wierzch posypać szczyptą cynamonu. Przepis dodaję do akcji
My simple kitchenmasła masa serowa: 200 g serka mascarpone 400 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka mus czekoladowo-piernikowy: 250 ml śmietany kremówki (38%) 90 g ciemnej czekolady (58%) 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo: 1 kostka białej czekolady laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu Pierniczki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać(...)wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec kolejne 30-40 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. 75 ml kremówki zagotować z dodatkiem przyprawy do piernika. Zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Pozostałą kremówkę ubić, delikatnie połączyć z czekoladą. Mus wyłożyć na całkowicie ostudzony sernik, wyrównać wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki mleka 300 g masy kajmakowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1/2 krokantu KREM ŚMIETANKOWO-KAJMAKOWY: 100 g masy kajmakowej 2 szklanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1/2 krokantu Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i odstawić. Białka(...)garnka i podgrzewać razem z kajmakiem. Mieszając trzepaczką połączyć na jednolitą masę i zagotować. Dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić w gorącym kajmaku. Odstawić do wystudzenia kontrolując gęstość.Pozostałą kremówkę (1 szklankę) dobrze schłodzoną, ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kajmaku. Krem wyłożyć na biszkopt i oprószyć krokantem. Odstawić ciasto do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty
https:KKuchniaMniamStudzić w lekko uchylonym piekarniku. Serniki dobrze schłodzić. Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Szklankę kremówki podgrzać i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość. Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mleczkiem kokosowym. Połączyć(...)gęstym kremem czekoladowym i dodać wiórki kokosowe. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w krem kokosowy. Gęstym kremem kokosowym przekładać naprzemiennie krążki ciasta czekoladowego i serniki. Na wierzchu powinien znaleźć się najmniejszy krążek czekoladowy, który posmarowałam kremem, oprószyłam okruchami ciasta i nałożyłam na środek tortu. Brzegi obsypałam wiórkami kokosowymi i ułożyłam pralinki czekoladowe. Tort można składać w formie
https:KKuchniaMniamkozaki. Wszystko zapieczone w kremowym sosie serowym. 250 g makaronu rigatoni lub penne 1 duża cebula 1 szklanka grzybów leśnych 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g sera pleśniowego 100 g sera żółtego sól pieprz czarny majeranek masło klarowane do smażenia Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi(...)usmażyć. Moje grzyby były wcześniej obgotowane. Dodać do makaronu, wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Ser pleśniowy rozkruszyć i rozłożyć równomiernie po zapiekance. Jajka rozmącić ze śmietaną i kremówką, doprawić dobrze majerankiem, solą i pieprzem. Zalać wszystko, posypać startym, żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 min. Wierzch dobrze jest przykryć folią aluminiową
https:KKuchniaMniamPani Ewy. Przepis na miśki znajdziecie tutaj- klik . Galaretki z waniliowymi sercami Składniki: (na 4 porcje) Waniliowe serca: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl śmietanki kremówki 30% 1 laska wanilii 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 3 1/2 szkl gorącej wody 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)serduszka mogą się odkleić). Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, gdy wystygną, wlać je do szklanek z serduszkami, a następnie schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć ją na stężałe galaretki. Deserki udekorować podprażonymi na suchej patelni migdałami lub orzechami. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniepieczenia 1 łyżeczka sody 200 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej PIANKA KAWOWA: 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g) 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżki kopiaste żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/4 szklanki(...)gorącego naparu z kawy parzonej i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, uważając aby całkiem nie zastygło. Mleko skondensowane rozmieszać i połączyć z przestudzoną kawą. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić w misie miksera i porcjami wmieszać w krem kawowy. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której się piekł i wyłożyć gęsty krem. Wyrównać i przykryć drugim ciastem czekoladowym
https:KKuchniaMniamspód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch: 400 g świeżych fig 50 g cukru 2 łyżki wody 50 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać(...)ułożyć figi, zalać wodą. Podgrzewać z każdej strony przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam je jeść, a jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna ten proces pominąć, wtedy lody w przygotowaniu będą jeszcze prostsze :) Warto skorzystać, kiedy sezon na jeżyny w pełni. 400 g jeżyn 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki kremówki 1 szklanki mleka skondensowanego Jeżyny wsypać do garnka, podlewając sokiem z cytryny. Na małym ogniu smażyć, aż puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko(...)Odstawić do wystudzenia. Mleko skondensowane i kremówkę dobrze schłodzić w lodówce. Śmietankę ubić i stale miksując wlewać cienkim strumykiem mleko. Na końcu dodać mus jeżynowy i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć mieszankę do pojemnika na lody i wstawić do zamrażarki. Lody dobrze jest przemieszać co jakiś czas. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Desery , Dla dzieci , Lody
https:KKuchniaMniamszybko. Osłodzony głównie przez bezy, więc miękkie, kwaskowate maliny i jeżyny sprawdzają się tutaj rewelacyjnie. Deser najlepiej podać tuż po przygotowaniu, ponieważ bezy są jeszcze chrupiące. 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 50 g bez 50 g czekolady gorzkiej maliny jeżyny ciasteczka Dobrze wysuszone bezy, takie bez piankowatej części w środku, rozkruszyć na niezbyt drobne kawałki. Czekoladę(...)zetrzeć na tarce. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wsypać czekoladę i pokruszone bezy. Wymieszać i nakładać do pucharków naprzemiennie ze świeżymi owocami. Maliny przed nałożeniem można trochę rozgnieść. Wierzch udekorować ciasteczkami typu oreo, jeżynami, malinami i listkami mięty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Bezy i ciasta bezowe , Desery , Dla dzieci , Na specjalne
https:KKuchniaMniam