Delikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne babeczki z delikatnym, aksamitnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować. Babeczki ozdobione uroczymi jajeczkami idealnie wpasowują się Wielkanocny klimat w prosty sposób tworząc piękne, świąteczne mini wypieki. Wielkanocne Babeczki z Jajeczkami - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka odrobina soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru cukrowe jajeczka cukier per l isty lub posypka (opcjonalnie) Wielkanocne Babeczki z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Słodka Stronaczasem takie ciasta są niemniej efektowne niż te z długą listą produktów i masą rzeczy do wykonania. Do przygotowania będziecie potrzebować kilku kolorowych galaretek, jogurtu naturalnego oraz śmietanki kremówki oraz paczkę herbatników. Zatem do dzieła. Składniki : Paczka ok 120 g herbatników 600 g gęstego jogurtu naturalnego 6 galaretek w różnych kolorach woda(...)śmietanki kremówki ulubiona posypka (u mnie maczek cukrowy) Wykonanie : 1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody i zostawiam do momentu aż zacznie tężeć ale pozostanie lekko pół płynna. W tym momencie każdą galaretkę miksujemy na piankę przy pomocy blendera. 2. Mikserem elektrycznym ubijamy lekko jogurt . Następnie jogurt w równych częściach dzielimy pomiędzy wszystkie 6 galaretek
vaniliowoczekoladowasamej śmietance. Krem z dodatkiem mascarpone, który jest bardziej kremowy, polecam do cięższych ciast i kremów, które użyjecie w torcie. Składniki: 160 g batoników Bounty, pokrojonych 80 ml śmietanki kremówki 36% 7 g żelatyny (1 i 3/4 łyżeczki)+ 2 łyżki zimnej wody 150 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia(...)rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone batoniki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę. Ciepłą żelatynę dodajemy do ciepłej masy z batonikami i energicznie mieszamy całość. Masę z batonikami
Słodki Pomysłherbatników 60 g masła roztopionego 1 kg sera przynajmniej trzykrotnie zmielonego 80 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym 5 dużych żółtek 200 g śmietanki kremówki 100 ml nektaru z czarnej porzeczki Hortex 2 łyżki wody różanej 180 g cukru Na piankę : 200 g śmietanki kremówki 250 g mascarpone(...)Przygotowujemy spód. Herbatniki mielimy w robocie i dolewamy przestudzone masło. Masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Blachę wykładamy papierem, i równomiernie wykładamy masę. 2.Ser mielimy i mieszamy z śmietanką kremówką oraz sokiem. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Masy łączymy. 3.Dwa budynie przesiewamy i mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy wodę różaną i mieszamy do połączenia. Masę wylewamy
vaniliowoczekoladowaszczypta soli PIANKA WIŚNIOWA: 450 g wiśni mrożonych Hortex 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie galaretki wiśniowej KREM MICHAŁKOWY: 250 g serka mascarpone 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 250 g cukierków białych Michałków 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody OZDOBY: bita śmietana cukierki orzeszki wiśnie dekoracje cukiernicze Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić(...)dzięki temu powstanie puszysty mus. Krem z Michałkami. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na ok 10 min. Cukierki posiekać nożem i wsypać do garnuszka. Zalać 1 szklanką śmietanki kremówki. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukierki całkiem się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Po rozpuszczeniu odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość kremu. Pozostałą, dobrze schłodzoną kremówkę (1/2 szklanki
https:KKuchniaMniamcukru. Polewa ta jest dość szybka w wykonaniu, chociaż nie aż tak bardzo, jak tradycyjna prosta polewa czekoladowa z czekolady , gdzie wystarczy połamać czekoladę na kawałki, dodać trochę śmietanki kremówki i całość roztopić w garnuszku na małej mocy palnika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Błyszcząca polewa czekoladowa z żelatyną – Składniki: 4 łyżki cukru pudru – ok. 50 g (lub 4 łyżki(...)drobnego cukru do wypieków) 6 łyżek (90 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki kakao – ok. 20 g 60 g masła 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny – ok. 5 g 2 łyżki (30 ml) gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na polewę czekoladową z żelatyną: Jak zrobić błyszczącą polewę czekoladową z kakao i żelatyny? Żelatynę zalać 2 łyżkami
Kulinarne Przebojełyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 2 jajka 3 łyżki mleka 3 batoniki Milky Way Krem: 6 batoników Milky Way 400 ml kremówki 36% 250 serka mascarpone 1 fix do śmietany Dodatkowo do dekoracji: 2 batoniki Milky Way małe opakowanie Magic Stars Na początku każdy batonik dzielimy na 4 kawałki. Masło ucieramy z cukrem(...)umieszczamy kawałek batonika. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przygotowujemy krem. 150 ml śmietanki kremówki podgrzewamy i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę batoniki. Uważamy, żeby nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Ściągamy krem z ognia, przykrywamy i odstawiamy
PatiGotujełyżeczki soli Na masę sernikową : 1 kg sera przynajmniej trzykrotnie mielonego 3 łyżki wrzątku 5 dużych jajek (L) 120 g masła 200 g śmietanki kremówki 36% 175 g cukru 1 budyń czekoladowy 1 budyń śmietankowy 200 g kremowego masła orzechowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego Na wierzch : 150 g orzechów ziemnych(...)cukru ok.100 ml śmietanki kremówki 30% 0,5 szklanki wody sól gruba morska wg własnego uznania. Wykonanie : 1. Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładką masę. Przesiewamy mąkę i łączymy z masą maślaną dodając ekstrakt waniliowy oraz sól. Wbijamy również 1 całe jajko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Chłodzimy
vaniliowoczekoladowaSkładniki: 1 szklanka cukru 4 jajka 200 g masła 1 kg mielonego twarogu 2 opakowania budyniu waniliowego 1 laska wanilii 200 ml mleka 300 g herbatników 100 ml śmietany kremówki 30% 200 g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: W dużym garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do tego cukier oraz ziarenka z laski wanilii i całość mieszamy. Do tego(...)herbatnikami i na nie wylewamy połowę masy serowej. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę masy serowej. Na górę układamy ponownie herbatniki. Wykonujemy polewę czekoladową. W rondelku podgrzewamy kremówkę. Następnie do tego podajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy tak długo, aż się czekolada rozpuści i połączy z kremówką. Gotową polewę wylewamy na wierzch sernika. Gotowy sernik schładzamy przez kilka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKrem orzechowy: 500 g serka mascarpone ok 350-400 g nutelli (dałam mniej) 100 g mlecznej czekolady 60 g drobno posiekanych, uprażonych orzechów laskowych Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 g mlecznej czekolady 13-4 łyżki kremówki Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając na początku szczyptę soli(...)ponownie krótko miksujemy. Do powstałej masy wsypujemy podprażone i posiekane orzechy laskowe. Połowę przygotowanego kremu rozprowadzamy na jednym biszkoptowym blacie. Pozostały krem odkładamy na bok, lub do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z mascarpone aż do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Całą masę śmietanową rozprowadzamy na kremie orzechowym. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozprowadzamy odłożony
Smaki Na Talerzudeseru, jednak zamiast biszkoptów użyłem holenderskich ciastek korzennych Speculaas i również nasączyłem je w Amaretto (już bez kawy) i przełożyłem je powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone (oczywiście można też zrobić klasyczny krem z jajek). Brzmi pysznie, co nie? Takie tiramisu można zaserwować na Święta w pucharkach lub w blaszce i pokroić na kawałki. Wybór(...)należy do Was. Bo w każdej wersji z pewnością będzie świetnie smakować! * SKŁADNIKI na 6 pucharków 500 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 200 g powideł śliwkowych 200 g ciasteczek korzennych Speculaas lub pierniczków Pepparkakor* 100 ml Amaretto 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki cynamonu * PRZYGOTOWANIE Śmietanę kremówkę ubij wraz z mascarpone, cukrem pudrem i 2 łyżeczkami cynamonu
Food Squareprzepisami i czytając składniki stwierdziłam, że musi być pyszny. Po kilku drobnych przeróbkach tak właśnie jest Pomimo, że zawiera dużo masy nie jest ciężki. Jego głównym składnikiem jest śmietana kremówka połączona z kajmakiem i zatopionymi biszkopcikami. Smak jest doskonale zrównoważony dzięki czekoladowemu biszkoptowi i bitej śmietanie z adwokatem. Toffinek Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki czekolady rozpuszczalnej(...)łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa toffi: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) puszka kajmaku/masy krówkowej (510g) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki żelatyny Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżki adwokatu/ajerkoniaku Dodatkowo: opakowanie podłużnych biszkoptów typu Lady Fingers (140g
PatiGotujebieg lub im się nie chce siedzieć w kuchni ;) Tortownica 26 cm Składniki: 1 opakowanie biszkoptów 500 g winogron (najlepiej bezpestkowych) 1 kg twarogu z wiaderka 150 ml śmietany kremówki 6 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny opcjonalnie - sok i skórka z jednej limonki 2 galaretki winogronowe lub agrestowe Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami (ja łamałam dodatkowo jeszcze kawałki biszkoptów(...)zakrywałam tzw. luki, które się wytworzyły). Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Dodać skórkę i sok z limonki. Następnie dodać ubitą kremówkę i wszystko dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzać i gdy się rozpuści połączyć dokładnie z masą serową. Wylać ją na wyłożone biszkopty i wstawić
My simple kitchenSkładniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła Mus: 200 g malin 1 galaretka malinowa (75g) 350 g serka mascarpone 320 ml śmietanki kremówki 30-36% 40 g cukru pudru Galaretka z owocami: 1 galaretka malinowa 2 garście malin Przygotowanie ciasta z musem malinowym: Rozpuścić pierwszą galaretkę malinową(...)pominęłam). Do malin dodać rozpuszczoną galaretkę i ponownie zmiksować. Masę malinową dodać do serka mascarpone i dokładnie połączyć za pomocą miksera. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy malinowej. Delikatnie połączyć całość za pomocą łyżki. Mus przelać do formy i równo rozsmarować. Na wierzch
KuchniaWeDwoje.pl