ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:40/892)

Malinowy obłok - puszysty deser malinowy 867

już chyba najwyższy czas żeby zacząć wyjadać zapas mrożonek :)  Składniki na 4-6 deserów (w zależności od wielkości szklanek/pucharków): na piankę malinową: 1 galaretka malinowa 250 ml kremówki 36 % 2 garści mrożonych (lub świeżych) malin  do dekoracji 150 ml kremówki 36 % kilka świeżych malin  listki świeżej mięty Przygotowanie: PIANKA: Galaretkę rozrobić w 250 ml gorącej wody(...)Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać tężejącą galaretkę i dwie garści świeżych bądź mrożonych malin. Zmiksować. Masę nałożyć do pucharków lub szklaneczek. DEKORACJA: Ubić 150 ml śmietany. Desery ozdobić ubitą kremówką, malinami i listeczkami świeżej mięty.  Schłodzić przed podaniem

Ze smakiem i z pasją
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 197

Ziemniak - niby takie zwyczajne warzywko, a można z niego wyczarować wielce smaczne i aromatyczne danie. Farsz do ziemniaków przygotowałam z filetu indyka z dodatkiem kremówki oraz orzeźwiającej kolendry. Indyk świetnie komponuje się także z innymi ziołami, więc jeśli nie masz kolendry, użyj innego, świeżego zioła. Jeżeli wolisz, aby farsz był mniej zbity, dodaj(...)niego nieco więcej kremówki. Nie przesadź z solą - indyk jest bardzo delikatnym mięsem i bardzo łatwo go przesolić. Obrany, gorący ziemniak, polany masłem smakuje wybornie! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 16 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 5 Farsz z filetu indyka - ilość na 10 ziemniaków Ja zużyłam do 5 ziemniaków połowę jego ilości. Składniki  440 dag filetu

Szybko Szybkowar
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 134

prze 6-7 minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki.MusCzekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz z cukrem i miodem oraz łyżką kremówki i żółtkami wkładam do miski którą ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczam wszystie składniki w kąpieli wodnej, aż do uzyskania jednolitej masy. W tym czasie miksuję masło(...)której dodaję kakao - miksuję aby powstało masło kakaowe. Ubijam śmietanę. Do masła dodaję ciepłą masę czekoladową oraz szczyptę soli i ponownie miksuję do połączenia składników. Następnie dodaje ubitą kremówki i delikatnie mieszam.Keksówkę wykładam folią spożywczą. Na spód wylewam 1/3 masy czekoladowej. Na nią wykładam jeden z wyciętych prostokątów biszkoptowych, na który wylewam ponownie 1/3 masy czekoladowej. Znowu kładę

Magiczna kuchnia Darii
22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 209

połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Z piekarnika wyjmujemy bezę i orzechy, odstawiając do ostygnięcia. Po tym czasie, bezę przekładamy na półmisek.Kremówkę ubijamy z przesianym cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ważne jest, aby kremówka była ubita ale nie całkowicie sztywna. Orzechy zwijamy w ściereczkę i miażdżymy je. Połową orzechów posypujemy bezę(...)polewamy niezgrabie połową ubitej śmietanki i połową sosu czekoladowego. Na wierzchy układamy równo większość gruszek, następnie polewamy ponownie kremówką i czekoladą, posypujemy orzechami, zdobimy puste miejsca resztą gruszek, skórką pomarańczową i świeżą żurawiną.Podajemy natychmiast. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Krem czekoladowo-kokosowy 179

naturalnym smaku. Czas przygotowania: 15minut + schładzanie w lodówce na nocSkładniki:1,5 tabliczki czekolady deserowej bądź gorzkiej 100gr1 tabliczka czekolady białej 100grŁyżka miodu3 łyżki oleju kokosowegoŚmietana kremówka 30% tł. 330mlPrzygotowanie:1/ Łamiemy na kostki do osobnych miseczek czekoladę gorzką i białą, podgrzewamy na kuchence kremówkę2/ Gdy kremówka zacznie wrzeć wrzucamy czekoladę gorzką i na małym gazie chwilę gotujemy(...)cały czas mieszając3/ Ściągamy z kuchenki czekoladę gorzką z kremówką i dodajemy czekoladę białą aż do rozpuszczenia następnie dodajemy olej kokosowy i miód.4/ Przelewamy do słoików, a po ostygnięciu wkładamy do lodówki na noc.5/ Wyjmujemy z lodówki i smarujemy! SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Delikatny sernik waniliowy z puszystym czekoladowym kremem 372

Wyśmienity, i aksamitny- dzięki dodatkowi kremówki i mascarpone- waniliowy sernik.Do tego puszysty, delikatny- i kaloryczny, ale ja takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w 'Diabelskim cieście'), z którego można wyczarować ciekawe wzory- u mnie to fikuśne różki :)Oj, jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest(...)naprawdę banalnie prosty przepis :)Serdecznie zachęcam do upieczenia! Sernik:* twaróg półtłusty- 450 g* mascarpone- 250 g* kremówka- 200 ml* jajka- 4 szt.* cukier- szklanka* kasza manna- 2 łyżki* ziarenka z całej laski waniliiKrem maślano-czekoladowy:* czekolada mleczna- 200 g* kremówka- 50 ml* masło- 150 gSernik:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Twaróg zmielić (2-3 x) i dodać

Kraina Miodem Płynąca
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 410

niecierpiąca zwłoki zachcianka:)) Miałam potworną ochotę na coś mocno kokosowego i truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam Wam zrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie do niej tych mrożonych, też(...)gorącej wody (około 2-3 łyżki)2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżeczka startej skórki z cytrynyziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)KREM KOKOSOWY:500 g serka mascarpone250 g śmietany kremówki 36 %2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)1,25 szklanki wiórków kokosowych2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania)PONCZ

Słodko-Słony Świat Ilony
Lody waniliowe – najlepsze! 146

waniliowe!Takie domowe smakują obłędnie … a do tego mamy pewność z czego zostały przygotowane!Łatwe … szybkie … i niesamowicie smaczne!Polecam!Najlepsze lody waniliowe!SKŁADNIKI :* śmietana kremówka 36% – 300 ml* jajko – 2 szt* drobny cukier – 100 g* woda – 1 łyżka* wanilia – 1 laskaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Skorupki jajek musimy ( koniecznie! ) sparzyć wcześniej wrzątkiem.Przygotowujemy(...)naczynia / miski / garnki.Do jednego wlewamy kremówkę , do drugiego białka , do trzeciego żółtka.Żółtka miksujemy z połową cukru i 1 łyżką przegotowanej wody – masa musi być biała i puszysta.Biała ubijamy na sztywno , dodając pod koniec resztę cukru – mieszamy.Kremówkę również ubijamy na sztywno.Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Dodajemy ubitą kremówkę łyżka

Ostra na Słodko
Tarta z panna cottą, truskawkami i malinami 148

mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180ºC, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić.Panna cotta:400 ml śmietany kremówki 30-36%1 laska wanilii2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyKremówkę przelać do rondelka. Laskę wanilii przeciąć na pół i wybrać ziarenka. Wrzucić wszystko do kremówki. Zagotować. Dodać cukier puder(...)osobnym naczyniu zalać żelatynę odrobiną zimnej wody by napęczniała. Następnie wlać do niej kilka łyżek gorącej śmietanki i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Żelatynę wlać do garnka z kremówką, wymieszać. Garnek wstawić do zimnej wody by schłodzić śmietankę. Następnie wstawić do lodówki na jakiś czas. Gdy panna cotta zacznie tężeć, wylać ją na kruchy spód i wstawić z powrotem

Food Square
Mazurek Czekoladowy z Polewą Kawową i Kardamonem 187

polecam wyciągać ciasta z blaszki, lepiej to zrobić jak już skończymy wszystko, gdyż ciasto jest bardzo kruche, ale to cały urok tego mazurka. POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego 30 g masła 200 g białej czekolady DODATKOWO: 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Wiśnie z Rumem ETERNO albo 2 pomarańcze(...)łyżki cukru, plus ewentualnie kiwi Polewa kawowa: Do rondelka wlałam kremówkę, wsypałam kawę i kardamon, podgrzewając mieszałam sobie co jakiś czas. Jak kawa się rozpuściła i kremówka była gorąca, rondelek zestawiłam z ognia, włożyłam masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę i energicznie mieszałam do czasu rozpuszczenia składników. Wszystko rozpuściło się ładnie i utworzyło gładką masę. Jeśli komuś masa się

Blondynka Gotuje
Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 191

kakao- 3/4 szklanki cukru pudru- 150 g masła- 2 żółtka- pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej)- 2 łyżki kwaśnej śmietany- sól*Krem:- po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady- szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta)- kieliszek likieru kokosowego- 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych- 2 łyżeczki brązowego cukru*Polewa:- czekolada mleczna- czekolada deserowa- 4 łyżki kremówkiPoza tym potrzebne(...)ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Dodać likier i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Ostudzić. Oddzielnie roztopić czekoladę deserową i mleczną, do każdej dodając

W poszukiwaniu inspiracji
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 194

cukru)- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)Do przełożenia:ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej)Polewa czekoladowa- Ganache:- 150g gorzkiej czekolady- 180g śmietany kremówki 30%Ja dałam 100g czekolady i 120g kremówki (dla mnie było wystarczająco)W misie miksera utrzeć na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu, dodawać po jednym żółtku i cały czas(...)podsmażyć kilka minut. Gorącymi smarujemy dolny blat ciasta, przykrywamy górną częścią, również smarujemy powidłami, można także posmarować boki piernika. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Polewa: W rondelku zagotowujemy kremówkę, zestawiamy z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę Po kilku minutach dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Można również czekoladę pokruszyć i wrzucić do rondelka z kremówką i całość podgrzać, tylko

Smaczne Zdrowe
Mega babeczki ze snikersem, bitą śmietaną i karmelem. 254

temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. - 1,5 - 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki - 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej - 2 - 3 łyżki cukru - łyżeczka cukru wanilowego - łyżka żelatyny** Żelatynę zalać 2  łyżkami zimnej wody np w szklance  i poczekać aż napęcznieje. Wstawić szklankę do gorącej wody(...)chwilkę nam się rozpuści. Lub na chwilkę do mikrofali, dosłownie kilka sek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i rozpuszczoną żelatynę. Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym. Mega boski sos karmelowy - 125 g cukru można użyć brązowego- 2 łyżki wody

Malinowe Pocałunki
Creme brulee 114

karmelową skorupkę... ale można do tego celu użyć piekarnika lub mikrofalówki z funkcją grilla :)Składniki:100 ml kremówki2 żółtka1 laska wanilii1 łyżka cukru waniliowego2 łyżeczki cukru brązowegoPrzygotowanie:    Kremówkę przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z ziarenkami laski wanilii. Kremówka musi nam się zagotować. Następnie odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na białą(...)puszystą masę. Ostudzoną kremówkę przelewamy do utartych żółtek i mieszamy. Przelewamy do kokilek i zapiekamy ok. 45 min w 180 stopniach. Schładzamy w lodówce creme brulee. Następnie posypujemy cukrem brązowym i włączamy funkcję grill w piekarniku lub mikrofali i grillujemy do rozpuszczenia się cukru około 1-2 minutek

Aga w kuchni
Mrożona czekolada 161

można znaleźć wiele wspaniałych przepisów na gorące dni... od orzeźwiających sorbetów, lodów po granity,  lodowce i ziemne napoje. Składniki: 50 g mlecznej czekolady, 250 ml mleka, 70 ml kremówki, 70 ml wody, do ozdoby: 50 ml kremówki, kuleczki cukrowe.  Przygotowanie:    Czekoladę łamiemy, zalewamy wodą i podgrzewamy w rondelku. Następnie dolewamy mleko i kremówkę, mieszamy. Jak wszystkie(...)składniki nam się połączą, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie schładzamy w lodówce. Zimną czekoladę przelewamy do szklanki. Kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na mrożoną czekoladę i posypujemy cukrowymi kuleczkami

Aga w kuchni