Pasztet ten postanowiłam zrobić z okazji nadchodzących Świąt i podarować go rodzinie w małych słoikach. Do przygotowania pasztetu, poza foie gras wykorzystałam cebulę szalotkę, białe wino, tymianek i śmietankę kremówkę. Pasztet wyszedł mi cudownie kremowy, po prostu pyszny w smaku. Muszę się bardzo hamować żeby go nie zjeść całego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks(...)Składniki na pasztet foie gras. 60 dkg wątróbki foie gras (kacza lub gęsia) 1 i 1/4 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu 5 dkg cebuli szalotki 150 ml śmietanki kremówki (36%) 4 łyżki masła klarowanego 2 gałązki świeżego tymianku 50 ml białego wina półwytrawnego 10 dkg miękkiego masła Jak zrobić pasztet foie gras. Wątróbkę oczyścić, pokroić na duże kawałki, oprószyć
MeCooksNajlepsza rolada dyniowa , którą zrobić można w kilka minut. Posmakuje każdemu łasuchowi. Roladę przygotowałam na bazie domowego puree z dyni zwyczajnej . Masa do rolady powstała z połączenia śmietany kremówki z serkiem kremowym, odrobiną cukru pudru i wanilii. Koniecznie upieczcie tę roladę, jest pyszna Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Rolada z dyni Składniki na roladę(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 25 dkg puree z dyni 11 dkg mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika Masa serowa: 100 ml śmietany kremówki (36%) 15 dkg serka kremowego e.g. Philadelphia 2 łyżki cukru pudru + odrobina do oprószenia rolady 2-3 krople ekstraktu z wanilii Jak zrobić roladę dyniową. Do miski włożyć jajka, szczyptę soli
MeCookspalonej czekolady. Obserwuj Słodki Pomysł również na INSTAGRAMIE. Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm: 115 g mlecznej czekolady 30 g gorzkiej czekolady 110 ml śmietanki kremówki 30/36% 4 g żelatyny (1 łyżeczka) + 1 łyżka zimnej wody 230 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. W rondelku, na małym(...)ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone czekolady i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę. Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość. Masę czekoladową
Słodki Pomysłłyżki proszku budyniowego (dowolny smak) 4 duże jajka 15 dkg kwaśnej śmietany 12 dkg cukru pudru szczypta soli Mus czekoladowy: 10 dkg gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki (36%) 15 dkg serka mascarpone Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji (u mnie jeżyny) Jak zrobić sernik czekoladowy. Herbatniki zmiksować, dodać płynne masło i kakao. Wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia(...)wlać do formy wyłożonej herbatnikami po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 155 stopni Celsjusza na godzinę i dwadzieścia minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Do garnka wlać 100 ml kremówki, zagotować. Następnie zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Wystudzić. W misce ubić 100 ml kremówki. Dodać mascarpone oraz
MeCooksjajek (wielkości L) 160 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 1 szczypta soli Karmelowy krem mascarpone: 500 g serka mascarpone (z lodówki) 330 ml śmietanki kremówki 30% 180 g karmelowej czekolady Do nasączenia: 100 ml mleka 1 łyżka rumu (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić na podłogę z wysokości ok. 35-40 cm. Odstawić do wystygnięcia. Karmelowy krem mascarpone: Do garnka wlać kremówkę, dodać połamane na kawałki czekolady, podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści – nie doprowadzić do wrzenia kremówki. Pozostawić do wystygnięcia, po czym wstawić do lodówki, aby masa dobrze
niecodziennikparyoczekiwań, duża ilość kryształków wody skutecznie zniechęciła do kolejnych prób. Jednak teraz, wraz Moim Bartkiem, podjęliśmy się odczarowania tych wspomnień. Efekty przeszły nasze oczekiwania – lody waniliowe na kremówce są kremowe, delikatne, jedwabiste i o intensywnym waniliowym smaku. Koniecznie musicie sami spróbować. Składniki na lody waniliowe 200 ml śmietanki kremówki 30% 200 ml mleka 3,2% 6 żółtek(...)laska wanilii szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się kremowa i puszysta. Do garnka wlać mleko i kremówkę, zagotować, następnie część wlać do utartych żółtek, delikatnie wymieszać do połączenia. Przelać z powrotem do garnka z gorącym mlekiem, gotować 5-7 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Można to sprawdzić
niecodziennikparypszennej 125 ml wody 2 łyżki oleju szczypta soli dodatkowa mąka do oprószenia Nadzienie: 2 małe czerwone cebule 80 g wędzonego boczku 2-3 duże pieczarki 250 ml śmietanki kremówki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać, dodać do niej wodę, sól i olej, zagnieść ciasto. Blat(...)Nadzienie: Cebule pokroić na cienkie krążki, wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, żeby lekko zmiękły. Boczek pokroić w małą kostkę, pieczarki w cienkie plastry. Kremówkę doprawić 2-3 szczyptami soli i pieprzem. Wykonanie Całą powierzchnię ciasta pokryć kremówką, następnie rozłożyć plastry pieczarek, krążki cebuli, posypać boczkiem. Wsunąć na najniższy poziom do piekarnika nagrzanego
niecodziennikparychoć wszystkie smakowały wyśmienicie. Składniki Beza: 3 białka 180 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki cukier do smaku Dodatkowo: 1 granat (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli – pod koniec stopniowo dosypywać cukier puder. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet(...)wyglądał atrakcyjniej, kółka można zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego z gwiaździstą tylką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 o C (z termoobiegiem), suszyć ok. godziny. Wystudzić. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Dosłodzić do smaku. Wykonanie Na połowę bez wyłożyć krem, posypać nasionami granatu i przykryć drugą bezą. Deser bezowy
niecodziennikparycukru Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe 500 ml soku jabłkowego 250 ml białego wytrawnego wina Jabłkowa pianka: 250 g soku jabłkowego 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, rozdrobnić ją palcami. Wbić jajka, zagnieść jednolite ciasto. Blachę do pieczenia(...)zimne ciasto, równomiernie rozprowadzić. Odstawić do wystygnięcia. Jabłkowa pianka: Do garnka wlać sok jabłkowy, zagotować, zestawić z ognia, wsypać żelatynę i ją rozpuścić. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę jabłkową i wymieszać ją z kremówką. Jabłkową piankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wycisnąć na wierzch ciasta. Winną szarlotkę wstawić
niecodziennikparykorzystam z gotowego, który regularnie przysyła mi Siostra Agata, za co serdecznie Jej dziękuję. Jakiś czas temu poznaliśmy z Bartkiem sposób na zrobienie domowego karmelu bazującego na cukrze i kremówce. Był on tak prosty, że kilka razy robiliśmy go w domu, a tym razem dzielimy się sposobem jego wykonania z Wami. Do naszego karmelu dodaliśmy brendy, przez co zyskał wyrazistego(...)wanilii, pieprzu lub innego alkoholu. Taki domowy karmel świetnie nadaje się do popcornu, jako polewa do lodów, naleśników i ciast. Składniki na karmel 200 g cukru 300 g śmietanki kremówki (36%) 1 łyżeczka brendy (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Na dużą patelnię z grubym dnem wysypać równo cukier, postawić na średnim ogniu i nie mieszając cukru, czekać, aż się rozpuści
niecodziennikparyczekolada, która zawróci w głowie każdemu.Jak mus, to mus…! Deser ten jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania. Wystarczą nam tylko 2 główne składniki, czyli biała czekolada oraz kremówka i mus mamy gotowy. Często przygotowuję mus z białej czekolady na małe przyjęcia w gronie znajomych, które z wielką radością zastępuję ciasta. Mus jest przepyszny a i też wygląda zjawiskowo(...)Przygotujcie go u siebie w domu a wszyscy będą zachwyceni. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery . Składniki: 100 g białej czekolady 120 ml śmietany kremówki 2 jajka 25 g masła Szczypta soli Pianki (do ozdoby) Opis przygotowania: Zaczynamy od rozpuszczenia białej czekolady. Kruszymy ją na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie do płynnej czekolady dodajemy pokrojone
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepuszyste. Wciąż testuję nowe połączenia smakowe, tak więc przepis ten będzie zupełnie inny niż ten poprzedni. Tym razem bez jajek, za to bazą jest jogurt naturalny oraz śmietanka kremówka. Mojej córce, jak i mężowi bardzo smakowały a w tym roku moich ogrodowych truskawek miałam dość sporo. I jeszcze nie zdarzyło mi się, by wykorzystać wszystkie owoce w sezonie(...)przepis. Składniki : 500 g świeżych truskawek 120 g cukru jasnego trzcinowego sok z 1/2 cytryny 250 g jogurtu typu greckiego 200 g śmietanki kremówki 36% Wykonanie : 1. Truskawki myjemy i zdejmujemy szypułki. Wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem, oraz dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na ogniu do momentu aż owoce zaczną się rozpadać
vaniliowoczekoladowaowocami? Skuś się koniecznie na ten bardzo szybki i pyszny torcik jogurtowy. Limonkowy torcik na zimno z porzeczkami i kokosem Podstawą torciku jest jogurt grecki, który połączyłam ze śmietaną kremówką i sokiem z limonki. Spód i wierzch torciku powstał z uprażonych wiórków kokosowych a całość udekorowałam świeżymi porzeczkami. Dzięki wykorzystaniu soku z limonki torcik ma lekko kwaskowaty smak, który delikatnie(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania torciku na zimno. 300 ml śmietanki kremówki (36%) 2,5 łyżki żelatyny w proszku 45 dkg jogurtu greckiego 100 ml wody 15 dkg cukru pudru sok i skórka z 1 dużej limonki 10 dkg wiórków kokosowych 1 łyżka topionego
mecookszimno z borówkami Deserki na zimno mogą mieć różną formę jak i sposób podania. Łączy je jedna wspólna cecha, ich temperatura. Do przygotowania deserków na zimno wykorzystać można jogurt, kremówkę, mascarpone, ser biały czy serek homogenizowany. Bardzo często deserki na zimno mają w sobie także owoce. To jakie owoce spotkać możemy w deserku zależy od tego jakie owoce w danym(...)Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania deserku jogurtowego z owocami. 30 dkg jogurtu greckiego 10 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietanki kremówki (36%) 12,5 dkg świeżych borówek kilka listków mięty cytrynowej 6 dkg ciasteczek Amaretti Jak przygotować deserek z borówkami . W kubku wymieszać jogurt grecki , sok pomarańczowy oraz cukier puder. Odstawić
mecooksdopełniają całość. Było pysznie :) Tortownica 24 cm Składniki: Spód: 150 g herbatników maślanych 90 g masła 50 g wiórków kokosowych Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 250 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 100 g cukru 5 łyżeczek żelatyny 3 wafelki Princessa kokosowa Polewa: 100 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 2 wafelki Princessa(...)blenderze i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Dodać wystudzone masło i dokładnie ze sobą połączyć. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy dociskając mocno dłońmi i wstawić do lodówki. Masa serowa: Śmietanę kremówkę wlać do garnka. Mocno podgrzać (ale nie zagotować). Zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Chwilę odczekać aż czekolada się rozpuści i całość wymieszać. Ser przełożyć do miski
My simple kitchen