mojej rodziny jak wiecie daje mi wiele przyjemności- postanowiłam dziś zadowolić ich delikatnym miętowym deserem. SKŁADNIKI: 180 g cukierków miętowych serek mascarpone 250g 125ml ajerkoniaku cukier waniliowy 2 śmietany kremówki 30% galaretka miętowa galaretka malinowa ewentualnie owoce, lub ozdoby kwaiatowe WYKONANIE: cukierki rozpuścić(podgrzewając na wolnym ogniu) w 1/4 szkl. wody, dolać 1/4 wody, dodać galaretkę miętową, rozmieszać(...)wystudzić, mascarpone dokładnie wymieszać z ajerkoniakiem i ubitą kremówką(200ml.) i cukrem waniliowym, wlać w pucharki włożyć do lodówki, 200ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno,łączymy z galaretką miętową, wlewamy do pucharków drugą warstwę, wkładamy do lodówki, ściętą galaretkę malinową kroimy na malutkie "kryształki" wykładamy na wierzch deseru, dekorujemy wg. uznania(takie piękne jadalne kwiatki dostaniecie w sklepach
Kuchnia Beatyupiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły. I tak też powstał mój tort świąteczny(...)budyń śmietankowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 1 łyżka kakao
Amatorka kuchennamieszamy, wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i pieczemy 20 minut w 190 stopniach C (termoobieg). Składniki na masę: 500 g sera białego 330 ml śmietanki kremówki 30 % 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Ubijamy śmietankę kremówkę z 2 łyżkami prawdziwego cukru waniliowego. Ser mielimy na jednolitą masę (użyłam thermomixu ) dodając cukier(...)prawdziwego cukru waniliowego. Wszystko razem miksujemy mikserem. Następnie rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i delikatnie mieszamy łyżką do momentu, aż nasza masa uzyska jednolitą konsystencję. Upieczony wcześniej biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na spód wykładamy serową masę i przykrywamy górną częścią ciasta
noteskulinarnyfigazimnej śmietany rewelacja ! Smaki idealnie się komponują. składniki na 2 małe filiżanki 1 tabliczka gorzkiej czekolady mały kawałeczek imbiru ( wielkość kciuka) 0,5 szklanki mleka 1 łyżka śmietanki kremówki 36% 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu dodatkowo ubita śmietana kremówka 36% ( do dekoracji na wierzch) ubijamy śmietanę nie dodając cukru ! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając mleko. Następnie ścieramy imbir na tarce i dodajemy do czekolady, następnie przyprawy i łyżkę śmietanki kremówki. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Gorącą czekoladę przelewamy do małych filiżanek lub szklaneczek i dekorujemy obficie bitą śmietaną , posypujemy cynamonem
noteskulinarnyfigazachwalać, polecam jak najbardziej:)Dla mnie dodatkowy plus za to, że do ich przygotowania nie potrzebne są jajka;D Spróbujcie a na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: 3 szklanki kremówki 30% 1 1/2 szklanki mleka 3,2 % 16 gram cukru waniliowego 1 1/4 szklanki cukru kryształu 100 gram gorzkiej czekolady syrop miętowy około 10 łyżek garść świeżej mięty pieprzowej (opcjonalnie(...)odrobina spożywczego zielonego barwnika, u mnie obyło się bez) Wykonanie: Mleko zagotować i zaparzyć w nim mięte. Kremówkę podgrzewać z cukrem na małym ogniu aż do jego rozpuszczenia się. Następnie kremówkę wymieszać z mlekiem. Przestygniętą mieszankę wstawić na cała noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć i odcedzić miętę, dodać około 10 łyżek syropu miętowego i wymieszać. Gotowy płyn wstawić
Krakowskie smaki Ani500g dojrzałych i słodkich truskawek 100g cukru 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego 125g serka mascarpone 125ml pełnotłustego mleka Uwaga! jeśli nie macie serka mascarpone, można go zastąpić śmietaną kremówką, którą odrobinę należy ubić, i w takim wypadku zrezygnować też z mleka na rzecz śmietany, czyli użyć 250ml kremówki Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wymieszać w misce z cukrem(...)temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę. Po tym czasie truskawki z octem i cukrem oraz mascarpone i mleko miksujemy w blenderze. Jeśli zamiast mascarpone i mleka użyjecie śmietany kremówki, należy lekko ją ubić i dodać do zmiksowanych truskawek , delikatnie wymieszać. Przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli nie macie maszynki, lody przełożyć do pojemnika
KUCHARNIAnieziemsko pyszny. Najlepiej smakuje wyjadany z pucharków za pomocą dużych kawałków karmelu. Skuście się! Składniki na 6 porcji : 1/2 filiżanki cukru 3/4 filiżanki i 1,5 łyżki śmietany kremówki 36% 2,5 łyżki masła solonego o temperaturze pokojowej (można zastąpić zwykłym masłem i zmieszać z nim 1/4 łyżeczki soli) 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam Lindt(...)jajka, oddzielnie żółtka i białka opcjonalnie 1/2 filiżanki śmietany kremówki do przybrania deseru krokant migdałowy (przepis znajdziecie tu - klik ) Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i dodać 2 łyżki zimnej wody. Nie mieszać. Wstawić na średni ogień i gotować do momentu aż powstanie ciemnozłoty karmel. W oddzielnym naczyniu podgrzać lekko kremówkę, nie doprowadzić do wrzenia, powinna być ciepła. Karmel
KUCHARNIAczekolady o zawartości min. 65% kakao 3 cieniutkie plastry boczku 1,5 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady ok. 350 ml śmietany kremówki 1 filiżanka cukru 1 łyżka masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki curry w proszku 1 -2 łyżki kandyzowanej pigwy 1 łyżka konfitury z malin (użyłam domowej(...)korpusy się studzą możemy przygotować nadzienie z białej czekolady, które wykorzystałam jako bazę do trzech rodzajów pralinek. Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem z ok. 150 ml śmietany kremówki - ilość śmietany zależy od tego jak płynne lubicie nadzienie. Ja wolę takie "pół na pół" i te proporcje pozwoliły mi je uzyskać. W czasie topienia mieszać czekoladą, aby połączyła się
KUCHARNIAukręciły lodów ani nie miały ochoty na kolejne spotkanie. Kiedy? O tym zdecyduje Czas... LODY Z KARMELIZOWANYCH PAPIERÓWEK Z NUTĄ DZIKIEJ MIĘTY I CYNAMONU 250 g śmietany kremówki 250 g mleczka kondensowanego słodzonego 3 duże papierówki garść listków świeżej mięty 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru 1 łyżka masła Papierówki obrać ze skórki. Pokroić(...)Zasypać cukrem i karmelizować do momentu aż staną się ciemno-bursztynowe. Pod sam koniec dosypać cynamon. W czasie, gdy papierówki się karmelizują do rondelka z grubym dnem przelać kremówkę i wrzucić do niej listki mięty. Wstawić na średni ogień i trzymać tak do momentu aż zacznie delikatnie wrzeć. Zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić, a następnie odcedzić z liści
KUCHARNIAłyżki zimnej wody 125 zimnego masła Na nadzienie 1/2 zielonej cukini 1/2 żółtej cukini 1 opakowanie sera feta 1 jajko 1-2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez(...)szklanki mąki szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła Na nadzienie 250 g kremowego serka spora garść świeżej mięty 1 jajko 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % groszek cukrowy (kilkanaście strąków) sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną i schłodzić
KUCHARNIAWiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany(...)najpiękniejszym (wiadomo, jak sama wybierałam, to dla mnie naj! :))- pastelowym niebieskim- kolorze jest mój!!! :))) 3-4 porcje: * mąka pszenna- 130 g * cukier trzcinowy- 100 g * jajka- 4 szt. * kremówka- 4 czubate łyżki * wiśnie- 200 g * laska wanilii- 1 szt. * płatki migdałowe- 30 g * szczypta soli Dodatkowo: * masło- 1 łyżka * cukier puder- do oprószenia Piekarnik nastawić na 175 stopni. Oddzielić żółtka
Kraina Miodem PłynącaTort czekoladowy – krem: 300 g czekolady Horeca Select 50% lub 60% 1 saszetka cukru wanilinowego 2/3 szklanki cukru trzcinowego 2 szklanki mleka (500 ml) 2 szklanki śmietany kremówki 30% (500 g) 2 całe jajka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej (skrobi) 2 czubate łyżki mąki pszennej Tort czekoladowy – ganache: 100 g czekolady Horeca Select(...)szklanki śmietany kremówki 30% 1 czubata łyżeczka masła listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z przepisu należy upiec dwa takie same biszkopty. Jeśli mamy dwie identyczne tortownice (o śr. 22 cm), możemy zrobić od razu podwójną porcję i upiec placki jednocześnie. Gdy posiadamy tylko jedną tortownicę, przygotowujemy jeden placek, a gdy już kończy się piec zaczynamy robić
Poezja smakułyżki mąki 1 jajko Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 100 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego zielony i czerwony barwnik spożywczy + rozpuszczalne gumy do żucia(...)kremu czekoladowego. Na dolną część babeczki nakładamy krążek z brownie, potem kilka kawałków gumy rozpuszczalnej dla dzieci i przykrywamy wierzchnią częścią. Krem przygotowujemy mieszając ze sobą serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa), do mniejszej części dodajemy czerwony barwnik spożywczy do większej zielony i dokładnie mieszamy. Kremy przekładamy do malutkich woreczków strunowych
Ciastkozercykakao 1/2 szklanki cukru dwie szczypty soli łyżka mleka jajko 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego Na krem: 120g miękkiego masła ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 80ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki pełnego mleka w proszku Sposób przygotowania Ciasteczka: Sypkie składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy i sól wymieszać w średniej misce. Osobno zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy(...)wyciąć ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 11-12 min. w 175°C. Dobrze wystudzić, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści. Krem: Miękkie masło utrzeć z kremówką na puszysta masę. Wymieszać mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy i dodawać stopniowo porcjami do masła z kremówką. Ubijać Az masą będzie jednolita. Masę nakładać na wystudzone ciasteczka
Pyry na Gazbiałka ¾ szklanki cukru Aromat waniliowy Szklanka mąki pszennej ¼ szklanki mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 3 płaskie łyżeczki kakao Na krem: 200ml śmietany kremówki 3 łyżeczki cukru pudru 250g serka mascarpone odrobina różowego barwnika w proszku do dekoracji: draże śmietankowe i truskawkowe Wykonanie: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier(...)białka ubić na puszysta masę. Dodać do reszty składników bardzo delikatnie mieszając. Piec przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić. 2. Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru odrobiną barwnika na czubku noża. Gdy kremówka będzie już ubita, ale jeszcze nie sztywna dodawać stopniowe mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej
Pyry na Gaz