biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej nasączenie: sok z 1/2 limonki 2 łyżki cydru bzowego krem: 500 ml śmietany kremówki 150 g białej czekolady ziarenka z 1 granatu galaretka: 500 ml cydru 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki zimnej wody dodatkowo: ziarenka z 1/2 granatu 1 mango Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę(...)Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić na pół. Sok z limonki wymieszać z cydrem. Nasączyć oba blaty. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, powoli wlewać całkowicie ostudzoną czekoladę, cały czas miksując. Odłożyć 3-4 łyżki kremu, resztę wymieszać z nasionkami granatu. Ułożyć blat ciasta na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. Równomiernie
Pożeraczka, czyli raz adobrzelicząc na 500 g około 15 minut. Składniki : polędwiczka wieprzowa około 500 g 2 łyżki masła ghee lub oleju 2 łyżki zielonego pieprzu ze słoiczka 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz Wykonanie : mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiazałam(...)minut polędwiczki wyłożyć na talerz, przykryć folią. Kroić nie wcześniej niż po upływie kilku minut patelnię ustawić na ogniu, wlać śmietanę kremówkę, dodać zielony pieprz. Wymieszać dokładnie zawartość patelni z zeskrobanymi resztkami ze smażenia i pogotować kilka minut do zagęszczenia śmietanki podawć polędwiczki z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne, lekkie o bardzo delikatnym jabłkowym smaku ciasto na biszkoptowym spodzie. Piankę tworzą uprażone jabłka z ubitą śmietana kremówką, całość wzmocniona dodatkiem żelatyny. Ciasto doskonale wygląda i pięknie się porcjuje. Składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 90 g mąki (70 g pszennej i 20 ziemniaczanej) Składniki na mus: 400 g jabłek 120 g cukru pudru 400 ml śmietany(...)kremówki 30% 25 g żelatynt instant 150 ml soku jabłkowego 1 zielone jabłko sok z cytryny 1 łyżka masła Wykonanie: jajka ubić z cukrem na puch. Powoli dodawać przesiane mąki i delikatnie - już ręcznie wymieszać. Wyłożyć na okrągłą blaszkę i piec w 170`C 20 minut. Studzić na kratce 400-500 g jabłek upiec i przetrzeć przez sito
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 160 ml mleka skondensowanego Polewa: 80 g czekolady karmelowej (ewentualnie mlecznej) 80 ml śmietanki kremówki 30% łyżka rumu lub wódki (opcjonalnie) ok. 80 g orzechów włoskich Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym - S posób przygotowania : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem(...)temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 40-50 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy. Gdy babka całkowicie ostygnie możemy przygotować polewę. Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wlewamy alkohol, wrzucamy połamaną czekoladę, ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej kuwertury. Po chwili polewamy czekoladą wierzch babki
Słodka Stronażółtko 1 łyżka zimnej wody masa kawowa: 200 g kajmaku z puszki 80 g miękkiego masła 2 łyżki mocnej, ostudzonej kawy sos: 55 g cukru 2 łyżki śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka masła szczypta soli dodatkowo: 20 g bezików Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach. Wbić żółtko, zagnieść, w razie potrzeby dodać wodę(...)przez 20-25 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Na ostudzonym spodzie rozsmarować masę kawową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Cukier skarmelizować w garnuszku. Dodać kremówkę i masło, wymieszać. Podgrzewać, aż masa nabierze gładkiej konsystencji. Dodać sól, wymieszać. Przestudzić. Na mazurek pokruszyć bezy, polać sosem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! W tle na zdjęciach mój przeuroczy, wielkanocny kurczak. Był
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorzkiej czekolady 150 g cukru pudru 200 g masła 50 g mączki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10g dodatkowo: 50 g czekolady gorzkiej + 50 ml śmietany kremówki Wykonanie: czekoladę zetrzeć na tarce. Orzechy wymieszać z czekoladą. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami(...)ubitą pianą i delikatnie wymieszać ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec 60 minut w temperaturze 180` C. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce śmietanę kremówkę doprowadzic do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować przestudzoną babkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodów) 80 g świeżego imbiru 1/8 łyżeczki soli 250 ml mleka 5 żółtek 165 g cukru skórka otarta 1 cytryny sok z 1,5 cytryny 500 ml śmietany kremówki Imbir obrać, pokroić w plastry. Umieścić razem z mlekiem w garnuszku, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać skórkę otartą z cytryny, odstawić na 30-60 minut. Przecedzić. Żółtka ubić z cukrem(...)cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Przecedzić, odstawić do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej masy jajecznej dodać sok z cytryny i kremówkę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do pojemnika na lody. Zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 15 minut przed podaniem. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki ziemniaczanej Składniki na piankę: 4 białka 200 g cukru 80 g wody 1 czubata łyżeczka agaru laska wanilii Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki Wykonanie : 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki(...)wanilii. Białka ubijać do momentu, aż ostygną na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pedzlem. Kroić po stężeniu polewy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nagrzanego do 180 ° C . Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 ° C i susz przez 70-80 minut . Gotową bezę ostudź w lekko uchylonym piekarniku . Dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 duże dojrzałe mango garść solonych pistacji Kremówkę ubij na sztywno , pod koniec dodając cukier puder i mascarpone . Gotowy krem wyłóż na ostudzoną
Food Squaremąki orkiszowej 150 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Składniki na nałożenie : 200 g mieszanego mięsa mielonego 300 g dynii Hokkaido 1 ząbek czosnku 100 g śmietany kremówki pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/4 kapusty włoskiej parmezan Wykonanie: mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie(...)szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać ze śmietanką kremówką włączyć piekarnik na najwyższą moc ( u mnie 280 `C) razem z kamieniem mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką kostkę cebulką, jajkiem, solą, pieprzem i łyzeczką musztardy kilka liści włoskiej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!część z puszki) 150 g ksylitolu lub cukru 80 g wiórków kokosowych 3 jajka 3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej 4 łyżki Malibu Dodatkowo: 125 g śmietanki kokosowej lub kremówki 150 g gorzkiej czekolady Wykonanie: wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki(...)Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki,środek pozostanie lekko drżący. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, następnie studź go na kratce w rondelku zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij go z kuchenki, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przestudzony sernik posmaruj rozpuszczoną czekoladą. Poczekaj, aż pierwsza warstwa lekko przestygnie i rozprowadź pasami resztę czekolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów i boków biszkoptu: 500g serka mascarpone (2 opakowania) 400ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Ok. 0,5 kg truskawek mrożonych ( w sezonie używamy świeżych) Do nasączenia tortu: 1 szklanka truskawek mrożonych 0,5 szklanki wody(...)wszystko w garnuszku. Gotujemy do momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, studzimy i odcedzamy. Przygotowanie kremu : Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, pozostawiamy chwilkę do napęcznienia, a następnie dokładnie mieszamy.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia mascarpone z kremem (dosłownie
Kolizje Smakówdomowa wersja popularnych pralinek. Z zewnątrz łudząco podobne do oryginału, w rzeczywistości bardziej słodkie jednak równie smaczne. Pralinki charakteryzuje aksamitny krem na bazie białej czekolady z dodatkiem śmietanki kremówki oraz malibu, którego serce stanowi podprażony migdał, a całość zdobią wiórki kokosowe. Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Składniki: (ok. 16-18 pralinek) 200 g dobrej jakości groszków białej czekolady(...)połamanej czekolady) 90 ml śmietanki kremówki 30% łyżka malibu lub wódki ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) garść migdałów ok. 1/3 szklanki wiórek kokosowych Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę, dodajemy alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie przelewamy do mniejszego naczynia. Całość
Słodka Stronasody oczyszczonej 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej cukier waniliowy 50 g orzechów włoskich szczypta soli Polewa: 100 g groszków czekolady pomarańczowej 75 ml śmietanki kremówki ok. 2 łyżki cukru pudru Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku - Sposób przygotowania: Dno formy o wielkości ok. 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem(...)temperaturze 180-190 stopni do suchego patyczka. Uwagi: Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika ponieważ ciasto może opaść. Polewa: Gdy ciasto całkowicie ostudzi się możemy przygotować polewę. Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladowe groszki. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą
Słodka Stronajajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata z łyżeczką aromatu migdałowego (szklanka) 100g płatków migdałów 50g wiórków kokosowych Dzień wcześniej: Mleczko kokosowe należy schłodzić(...)lodówce. Następnie wyciągamy z lodówki, otwieramy i zbieramy powstałą śmietanę do garnuszka. Na dnie powinna zostać woda kokosowa, ona nam nie będzie potrzebna. Do garnuszka dodajemy śmietanę kremówkę, a całość ustawiamy na gazie. Podgrzewamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Wrzucamy połamaną czekoladę i na chwilkę odstawiamy na bok. Następnie mieszamy całość i pozostawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy folią spożywczą
Kolizje Smaków