masła1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanejniepełne 2 szklanki mąki2 jajkaok. 4 łyżki cukru1 łyżka kakaoszczypta soliNadzienie:250 g gęstego serka waniliowego (może być serek homogenizowany)250 g śmietany kremówki 30%olej cukier pudersos czekoladowy, dowolne owoce (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki - Sposób przygotowania:Naleśniki:Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy.Pozostałe składniki na czekoladowe(...)niewielkiej ilości oleju z obu stron (najlepiej wybrać niedużą patelnie o średnicy ok. 20 cm - ciasto jest dość delikatne i na większej możemy mieć problemy z ich przewracaniem).Nadzienie:Kremówkę ubijamy na sztywno (niezbyt długo, aby nie wytrąciło się masło). Ok. 2 kopiate łyżki śmietanki odkładamy na dekorację. Do reszty dodajemy serek waniliowy i mieszamy do połączenia składników.Na przestudzone
Słodka StronaTort "Nutella" - nazwa, której nie trzeba zbyt długo opisywać. Mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem na bazie śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli. Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy czym elegancki i pięknie się prezentujący - czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć.Tort Nutella - Składniki:Ciasto:3 jajka (osobno białka i żółtka(...)mleka125 ml oleju2/3 szklanki brązowego cukruniepełne 1/2 szklanki białego cukrucukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao1/3 łyżeczki sodyplaska łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:400 ml śmietany kremówki (schłodzonej)fix do ubijania śmietany300-350 g Nutelli 50 g zmielonych orzechówok. 50 g orzechów laskowych (całych) Tort Nutella - Sposób przygotowania:Ciasto:Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem
Słodka Stronaefektowny deser. Pięknie się prezentuje i zachęca swoim soczystym żółtym kolorkiem. Mmmm...Deser Jogurtowy z Mango - Składniki: (ok. 6 deserów)2 duże mango300 g jogurtu naturalnego350 g śmietanki kremówki 30% + ok. 100 g na dekoracjęok. 2 łyżki cukru pudruDeser Jogurtowy z Mango - Sposób przygotowania: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
Słodka Stronapieczenia) - Składniki: Masa Budyniowa:1 l mleka2/3 szklanki cukrucukier waniliowy2 budynie śmietankowe2 łyżki mąki ziemniaczanejok. 200 g masłaok. 40 g kawy cappuccino (proszku) Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)kakao do posypaniawiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania:Masa(...)ostygnie chwilę go miksujemy w celu pozbycia się ewentualnych grudek.Masło ubijamy na jasną, puszystą masę razem z cappuccino i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy fix do ubijania śmietany (pamiętajmy, że śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Blaszkę ok. 20 x 30 cm wyścielamy
Słodka StronaWas.Biszkopt:Z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 28 cm należy przygotować biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 równe blaty.Krem:400 ml śmietany kremówki 36%250 ml śmietanki kokosowej500 g mascarpone200 g białej czekolady4-6 łyżek cukru pudru150 g wiórek kokosowychSchłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Następnie powoli dodawać zimną śmietankę kokosową, dalej ubijając. (Można uzyskać
Food Squareminut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Składniki na krem:400 ml kremówki2 łyżki cukru pudruDodatkowo:200 g świeżych malin200 g borówek lub jagód100 g czerwonych porzeczekgarść czereśniZimną kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietaną posmarować wierzch wystudzonej bezy, a następnie układać nań owoce. Podawać od razu.* Sam przepis na bezę zaczerpnąłem z Moich Wypieków
Food Squareśmietany kremówki2-3 łyżki cukru pudruDo nasączenia:2 łyżki miodusok z połówki cytryny120 ml wrzątku lub herbatyDodatkowo:300 g jagód plus trochę do dekoracji100 g borówekpłatki migdałów do posypaniaPrzygotowanie:Kremówkę ubić z mascarpone na sztywno, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Biszkopt pokroić na 3 równe blaty. Na paterze położyć pierwszy z nich i nasączyć go miodowym ponczem. Na biszkopcie
Food Squareszklanka mleka2/3 szklanki cukru2/3 szklanki suchego maku2 łyżeczki proszku do pieczenia80g oleju2 jajkaTrochę skórki pomarańczowejWykończenie babeczek:12 precelków12 wiśni kandyzowanych24 draży w białej czekoladzie½ kostki ciemnej czekoladyKrem:500ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudruW misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki(...)Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz wisienki, jako
Kolizje Smakówmiękkiego masła150 g cukru4 jajka200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonu4 jabłka125 ml ciemnego rumu80 g orzechów laskowychdodatkowo:80 g białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać cynamon i wymieszać.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasiennie i pokroić w kostkę. Zalać połową rumu.Orzechy posiekać.W większej(...)przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię łyżką.Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Szprycą lub łyżeczką ozdobić wierzch ciasta.Smacznego!W poniedziałek i wtorek prąd robił nam psikusy - najpierw wysiadł na półtorej godziny, później na niecałe trzy. Na szczęście wczoraj
Pożeraczka, czyli raz adobrzezresztą, jak pieczony czosnek (w oryginale był tylko podsmażony na oliwie). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. Maggie do swojej zupy dodała mascarpone, ja swoją tylko upstrzyłam kleksem kremówki. Oryginał z pewnością jest wyborny, ale moja wersja zachwyciła i mnie, i C. Dość gęsta, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca. Taka właśnie powinna być jesienna zupa. Zupa krem z pieczonej papryki(...)pomidorówSkładniki:(na 4 porcje)5 strąków czerwonej papryki1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 średnie, dojrzałe pomidory800 ml bulionu2 łyżki masłakilka listków bazyliisólpieprzdodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki (38%)listki bazyliiPapryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Opiekać przez 20-30 minut w 230 st. C., aż skórka się przypiecze.Po tym czasie ułożyć paprykę w misce, dokłądnie przykryć
Pożeraczka, czyli raz adobrzekawę - wtedy będziemy czuli po kolei wszystkie smaki. Kawa po meksykańsku Składniki: (na 2 porcje) 300 ml mocnej kawy 50 g ciemnej czekolady (60%) 50 ml śmietany kremówki (38%) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Czekoladę rozpuścić, wymieszać dokłądnie z gorącą kawą. Przelać do filiżanek, udekorować ubitą na sztywno kremówką. Wierzch posypać gałką muszkatołową. Smacznego! Dzisiaj idziemy z C. na świąteczne zakupy
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki gorącej wody mus czekoladowy: 75 g białej czekolady 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki gorącej wody 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka likieru Amaretto Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Żurawinę umieścić w garnku z sokiem pomarańczowym i cynamonem. Gotować(...)zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Żółtka ubić z 1 łyżką cukru na puszystą, jasną masę. Dodać czekoladę, żelatynę i Amaretto, zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Delikatnie wmieszać łyżką do kremu. W szklankach układać warstwami na przemian
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię rozpuściły i zmieniły w słodki syrop) - gorzki nie był ani odrobinę. Zielony deser z lime curd i kiwiSkładniki:(na 4 porcje)200 g lime curd180 ml śmietany kremówki (38%)80 g bez2 kiwiKremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do lime curd, dokładnie mieszając.W kieliszku lub szklance warstwami układać bezy, krem i owoce. Ostatnią warstwę powinny stanowić owoce.Sch
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuk)300 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży40 g cukru65 ml letniego mleka60 ml letniej wody1 jajko50 g masła1/4 łyżeczki solinadzienie:100 g Nutelli35 ml śmietany kremówki (38%)posypka:100 g cukru pudru35 g mleka w proszkudodatkowo:1 l olejuMąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 10-15 minut.Do zaczynu
Pożeraczka, czyli raz adobrzedawna. Prosty, szybki, zostawia więcej czasu na inne przyjemności. Spróbujcie koniecznie, nie tylko z okazji Walentynek.Waniliowa panna cotta z sosem truskawkowo-balsamicznymSkładniki:(na 4 porcje)200 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka (3,5%)1 laska wanilii40 g cukru3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wodysos truskawkowo-balsamiczny:150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)30 g cukru pudru2 łyżeczki octu balsamicznegoŻelatynę(...)namoczyć w zimnej wodzie.Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka. Kremówkę z mlekiem wlać do garnka, wsypać cukier, dodać ziarenka i laskę wanilii. Całość zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Wyjąć laskę wanilii, masę przelać do silikonowych foremek. Wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny. Truskawki (mrożone rozmrozić na papierowym ręczniku
Pożeraczka, czyli raz adobrze