cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 65 g zimnego masła galaretka: 500 g malin 2 galaretki malinowe 600 ml wrzątku krem: 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii beza: 2 białka 100 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych Kruchy(...)tężeć. Na upieczony spód wyłożyć maliny, zalać tężejącą galaretką(jeśli tortwonica nie jest zupełnie szczelna, owinąć ją najpierw z zewnątrz folią aluminiową). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kremówkę ubić z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią na puszystą, jasną masę, niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła. Wyłożyć na całkowicie stężoną galaretkę, przykryć bezą. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzepół szklanki oleju 3/4 szklanki mleka pół szklanki wiórek kokosowych 100 gram czekolady tofii Krem serkowy: pół kostki miękkiego masła 250 g serka typu philadelphia 200 ml kremówki 36% cukier- wedle uznania Wykonanie: W miseczce połączyć suche składniki to jest: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. W drugiej miseczce połączyć składniki mokre czyli(...)przez około 30 minut w 180 stopniach. Z podanego przepisu wyszło mi 13 babeczek. W czasie gdy muffiny stygną przygotować krem. Ser typu philadephpia umieścić w miseczce wraz z kremówką i całość ubić na sztywno. Następnie dodać cukier, wedle uznania i połowę kostki miękkiego masła- wymieszać, przyozdobić wystudzone babeczki. Smacznego
Krakowskie smaki Aniwytwarzania lodów. Lody Waniliowe z poniższego przepisu są proste w przygotowaniu, o wyjątkowym smaku i aromacie - idealne na letnie dni. Najlepsze Domowe Lody Waniliowe bez Maszynki - Składniki: 300 ml kremówki 250 ml mleka 6 żółtek 2/3 szklanki cukru laska wanilii Najlepsze Domowe Lody Waniliowe bez Maszynki - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z cukrem do jego rozpuszczenia. Żółtka ucieramy, a następnie(...)dodajemy do mleka i energicznie mieszamy do zgęstnienia (nie doprowadzamy do wrzenia - inaczej masa się zetnie). Następnie dodajemy kremówkę oraz ziarenka z jednej laski wanilii. (laskę możemy wrzucić do kremu na czas studzenia - lody będą wtedy miały jeszcze większy aromat). Całkowicie studzimy, a następnie umieszczamy w zamrażalce. Co ok. 30-40 minut wyciągamy przygotowane lody i miksujemy w celu pozbycia
Słodka Stronarozkosz! Nie wierzycie...? Sprawdźcie koniecznie. Lody karmelowe z solą morską Składniki: (na 1 l lodów) 200 g cukru 500 ml mleka 1/2 łyżeczki soli morskiej 250 ml śmietany kremówki (38%) 5 żółtek Cukier wsypać do garnka o grubym dnie i podgrzewać, aż nabierze ciemnozłotej barwy (kolor powinien być głęboki, ale należy uważać, żeby karmel się nie przypalił), mieszając(...)wlewać karmelowe mleko, cały czas mieszając. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, cały czas mieszając, aż nieco sgętsnieje (nie gotować!). Posolić, ostudzić. Ostudzononą masę karmelową wymieszać z kremówką, schłodzić. Przelać do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do pojemnika na lody. Zamrozić. Smacznego! Ogólnie rzecz biorąc, mimo niesprzyjającej aury, nie mogę się powstrzymać przed kręceniem coraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaletą jest to, że tak naprawdę wiemy co jemy więc bez obawy możemy je podać naszym najmłodszym. Polecam ;) Składniki: 500 g rabarbaru 5 łyżek cukru 330 ml kremówki 400 ml mleka 4 żółtka 100 g cukru pół łyżeczki soli Wykonanie: Rabarbar obrać wymyć i pokroić na mniejsze części, przełożyć go do rondelka i zasypać 5 łyżkami cukru(...)odstawić na 30 minut. Po tym czasie rondelek postawić na gazie i gotować do czasu aż rabarbar będzie miękki. Następnie zblendować do uzyskania konsystencji rabarbarowego puree i wystudzić. Mleko, kremówkę, cukier i szczyptę soli umieszczamy w garnuszku- podgrzewamy aż mieszanka zacznie wrzeć. W między czasie roztrzepujemy z 2 łyżkami cukru żółtka. Gdy masa mleczna zacznie się gotować, odlewamy około szklanki
Krakowskie smaki Animinut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone mufinki studzimy na kratce. Ja swoje przełożyłam kremem i ozdobiłam owocami miechunki (physalis). Krem: 250 g mascarpone 165 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Podane powyżej składniki należy zmiksować. W zależności od upodobań do gęstości kremu możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość kremówki. Smacznego
Plate of Joylekkiego. Dziś zapraszam Was na pyszne lody jogurtowo - truskawkowe. Bardzo proste do przygotowania, a taaaakie dobre :) Polecam z całego serca! Składniki: 250 g truskawek 150 g śmietany kremówki 30% 10 łyżek cukru 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego Truskawki umyć i oczyścić, włożyć do pojemnika blendera, dodać cukier i całość dobrze zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane truskawki(...)przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny i wymieszać. W drugiej misce należy ubić śmietankę kremówkę na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do truskawek i delikatnie wmieszać w masę. Całość wlać do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie ze wskazówkami producenta zawartymi w instrukcji obsługi. Smacznego
Plate of Joylodów, arbuzów i dużo mocno schłodzonych lemoniad! Mam dla Was dzisiaj pyszne lody jagodowe, mocno jagodowe! Składniki: 300 g jagód, 10-12 łyżek cukru, 200 g + 50 g śmietanki kremówki, 200 g jogurtu typu greckiego, 100 g mascarpone Umyte i oczyszczone jagody umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy cukier i całość dokładnie miksujemy. W misce mieszamy za pomocą trzepaczki jogurt, mascarpone(...)śmietanki kremówki, dodajemy zmiksowane jagody dalej mieszając. W drugiej misce ubijamy śmietanę, gotową dodajemy do masy jagodowej, całość wlewamy do maszynki do lodów dalej postępując zgodnie ze wskazówkami producenta. Smacznego
Plate of Joypieczenia i wysypać zawartość miseczki, wyrównując i przyciskając łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 7 minut. 500 g twarogu, 250 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 200 g roztopionej, gorzkiej czekolady, 225 g cukru, 20 g kakao, 2 jajka Do miski włożyć twaróg i mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia, następnie dodać śmietanę kremówkę na dwa razy
Plate of Joytruskawkowa, malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g dowolnych owoców (np. jeżyny, maliny, borówki, truskawki) 200 ml mleka ok. 180 g pianek marshmallow 350 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% Deser Piankowy (Deser z Piankami Marshmallow) - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Gdy przestygnie rozlewamy ją do pucharków i wrzucamy owoce. Umieszczamy w lodówce(...)stężenia. Mleko podgrzewamy i wrzucamy pianki marshmallow - nadal podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło) - kilka łyżeczek pozostawiamy do dekoracji. Do ubitej śmietany dodajemy mleko z roztopionymi piankami - mieszamy do połączenia składników. Na zastygniętą galaretkę wykładamy przygotowany krem
Słodka Stronadużej użyjemy, biszkopt wyrośnie wyższy bądź niższy, nie ma to większego znaczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni C na 25 minut. Masa: - 325 ml śmietanki kremówki 30% - 1/3 szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia się i odstawiamy na czas ubijania śmietany. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę(...)biszkopt. Biszkopt przecinamy na pół i nasączamy zimną herbatą, jeden i drugi blat, od strony masy. Biszkopty następnie przekładamy bitą śmietaną i wkładamy do lodówki. Polewa: - 75 ml śmietanki kremówki - 10 kostek ptasiego mleczka, u mnie waniliowe Śmietankę podgrzewamy w rondelku do momentu wrzenia i ściągamy z ognia, natychmiast wrzucamy posiekane ptasie mleczko i energicznie mieszamy. Środek ptasiego mleczka
MamaOskarkapozostawiać lekko ostry smak na końcu języka. Pycha! Lody czekoladowe z chilli Składniki: (na 1 l lodów) 4 żółtka 90 g cukru 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady (75%) 60 g mlecznej czekolady 1 papryczka chilli Papryczkę przeciąć na pół oczyścić z pestek. Wrzucić do mleka, zagotować. Zdjąć z palnika, odstawić(...)żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas miksując. Masę przelać z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Ostudzić. Czekolady posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Wymieszać z masą jajeczną, schłodzić w lodówce przez noc. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, a gdy ta skończy
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawek 4 listki żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny krem do przełożenia tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem maślany na bezie: 100 g truskawek 80 g rabarbaru 1 łyżka cukru 250 g miękkiego masła 3 białka 200 g cukru dekoracja(...)owoce zaczną się rozpadać. Mąkę wymieszać z wodą, dodać do owoców. Gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z palnika, dodać namoczoną i dobrze odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem: Mascarpone i kremówkę ubić z cukrem na puszystą masę. Układać na zmianę blat ciasta, krem i mus owocowy. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie docisnąć i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeosobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa Śmietanowa: 250 ml mocno schłodzonej kremówki 30% lub 36% fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) ok. 100 g konfitury z róży ok. 300 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu ) Polewa Czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej(...)formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 20-30 minut do "suchego patyczka" . Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przekrawamy na trzy części. Kremówkę ubijamy pod koniec dodając fix (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Masę marcepanową dzielimy na trzy części (dwie mniejsze - jedną większą na pokrycie całego
Słodka Stronamąki krupczatki 40 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 50 g cukru pudru wanilia - cukier lub pasta 2 surowe żółtka szczypta soli Składniki na mus: 300 ml śmietany kremówki 150 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 150 g śliwek suszonych 100 ml rumu Śliwki przekroić na pół lub mniejsze cząstki, zalać rumem i pozostawić na noc. Wykonanie: do miski przesiać obie(...)Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec w 200`C 20 minut, do zrumienienia ciasta czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką ostudzoną czekoladę mus czekoladowy rozprowadzić na ostudzonym mazurku. Śliwki rozłożyć wg uznania, zatapiając w musie czekoladowym lub rozłożyć na wierzchu, lekko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!