zupełnie niepotrzebnie!Kakaowa Pavlova z truskawkamiSkładniki:(na bezę o średnicy 20-23 cm)3 białka150 g cukru1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnego2 łyżki kakaododatkowo:200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru pudruziarenka z 1/2laski wanilii300 g truskaweklistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przyrywając ubijania. Dodać mąkę i ocet, szybko zmiksować. Wsypać kakao(...)Piec w 120 st. C. przez 75 minut.Ostudzić.Na bezie położyć talerz, odwrócić całość, delikatnie odkleić papier.Wyłożyć na wierzch ubitą na sztywno z cukrem pudrem i wanilią kremówkę, udekorować truskawkami i listkami melisy.Smacznego!Pogoda ostatnio nie dopisuje. Pochmurno, szaro i nieciekawie. Szczerze mówiąc, zniechęca mnie to do jakichkolwiek kreatywnych działań. Jakieś pomysły na rozwianie letniej chandry
Pożeraczka, czyli raz adobrzebezę 20-22 cm)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoowoce:350 g rabarbaru100 g cukru2 łyżki wody150 g truskawekdodatkowo:300 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliilistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Dodać ocet i mąkę, połączyć.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)kawałki o długośći 5 cm, dodać do karmelu. Gotować, aż rabarbar zmięknie. Zdjąć z ognia, odcedzić. Truskawki odszypułkować, przekroić na pół, dodać do gorącego syropu, wymieszać, odstawić.Kremówkę ubić na sztwyną masę z cukrem pudrem i wanilią. Wyłożyć na bezę, udekorować rabarbarem i truskawkami oraz melisą.Smacznego!Wydaje mi się, że u mnie to już też pożegnanie z rabarbarem
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałkiem spore - na poobiedni deser z tych proporcji spokojnie przygotujecie 6. Trifle z nektarynkami i marakują Składniki: (na 4 porcje) 3 nektarynki 4 owoce marakui 180 ml śmietany kremówki (38%) 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 70 g podłużnych biszkoptów 2 łyżki Cointreau 30 g płatków migdałowych Nektarynki zalać wrzątkiem, wyjąć z wody(...)minutach, obrać ze skórki. Mascarpone zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem i wanilią, wymieszać z mascarpone na gładką masę. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, wymieszać z Cointreau. Rozłożyć do 4 szklanek lub kieliszków. Na to równomiernie wyłożyć 3/4 kremu. Na kremie ułożyć pokrojone w kostkę nektarynki, na każdą porcję wyskrobać miąższ z połowy marakuji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeupały - lekka jak chmurka, delikatna beza sprawdza się idealnie. Pavlova z malinami Składniki: (na bezę o średnicy 25 cm) beza: 7 białek 400 g cukru dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g malin listki mięty Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Na blasze położyć arkusz papieru do pieczenia, narysować koło(...)wyłożyć na papier, formując kopiec. Podpiec w 160 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C. i piec jeszcze przez 90-105 minut. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć na całkowicie ostudzoną bezę, udekorować malinami i listkami mięty. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Tak, wiem, monotematyczna jestem, ale... Jeszcze tylko trzy tygodnie i wakacje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMartynosi oraz Wojciechowi.Potrójnie czekoladowe rożki sernikoweSkładniki:(na 6 rożków)250 g serka kremowego250 g serka mascarpone110 g cukru1 jajko2 łyżeczki ekstraktu z wanilii430 ml śmietany kremówki (38%)5 listków żelatyny80 g białej czekolady80 g mlecznej czekolady orzechowej1 łyżka likieru kawowego80 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka kakaoNajpierw przygotować rożki:Wyciąć z papieru do pieczenia 6 kwadratów(...)Następnie zawinąć drugi koniec dookoła, formując rożek. Skleić końce taśmą klejącą. Tak samo złożyć pozostałe trójkąty.Serek kremowy, mascarpone, cukier i jajko zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać kremówkę, zmiksować krótko raz jeszcze. Podzielić masę na trzy części: 250 ml, 375 ml i 500 ml. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Pierwsza warstwa: z białej czekolady.Czekoladę posiekać, rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłoskiej)Składniki:(na 32 gotowe makaroniki)100 g mielonych migdałów100 g mielonych orzechów laskowych200 g cukru pudru75 ml wody200 g cukru160 g białekkrem:250 g serka mascarpone125 ml śmietany kremówki (38%)150 g nutelliMigdały, orzechy i cukrem puder przesiać przez sitko. Większe kawałki orzechów, które zostaną na sitku, odłożyć do dekoracji.80 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania(...)które zostały na sitku. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka. Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut.Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.Mascarpone ubić z kremówką na sztywną masę, pod koniec dodając nutellę. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego, wycisnąć na połowę makaroników, przykryć pozostałymi, delikatnie dociskając. Podawać od razu.Smacznego!Makaroniki najlepiej przekładać kremem tuż przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałego octu winnegofrużelina wiśniowa:250 g wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika)110 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżka wody2 listki żelatynydodatkowo:150 ml śmietany kremówki (38%)Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać ocet, zmiksować.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na balchę wyłożoną(...)cytryny i wymieszaną z wodą mąkę, podgrzewać jeszcze trochę, zdjąć z palnika.Żelatynę odcisnąć, dodać do masy, wymieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć do środka gniazdek, udekorować frużeliną w taki sposób, aby sok ściekał po ściankach gniazdek.Smacznego!Wczoraj w Danii był sztorm. Ponoć największy od chyba
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowiem. Już sobie wyobrażam, jak będą smakowały latem, przygotowane ze świeżych truskawek...Lody truskawkowe z wanilią i czekoladąSkładniki:(na 1,8 l lodów)250 ml mleka250 ml śmietany kremówki (38%)6 żółtek200 g cukru500 g truskawek, świeżych lub mrożonychsok z 1 cytrynynasionka z 1 laski wanilii100 g czekolady (70%)Truskawki (mrożone rozmrozić na ręczniku kuchennym) zmiksować blenderem z sokiem(...)cytryny na gładką masę. Odstawić.Kremówkę z mlekiem i wanilią zagotować. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania, powoli wlać gorące mleko. Przelać wszystko z powrotem do garnka, podgrzewać, aż krem nieco zgęstnieje. Nie gotować!Zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z truskawkami. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyłożyć nim formę, formując brzeg.Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut.Śliwki rozkroić, wypestkować. Pokroić na ćwiartki, jeśli są duże.Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami.Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczęść się nie rozpadnie. Ostudzić.Herbatę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej krótko biszkopty, pokruszyć i rozłożyć rónomiernie na dnie szklanek. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.Mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Dodać 8-10 łyżek całkowicie ostudzonych jabłek, delikatnie wymieszać.Na migdały wyłożyć jabłka, na wierzch krem.Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Wlać ekstrakt, wymieszać.Płyn wylać do prostokątnego naczynia (10x20 cm) na grubość 1 cm. Wstawić do lodówki do stężenia.Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, dodać kawę, wymieszać.Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.Z zastygniętej galaretki wycinać koła o średnicy 1,5-2 cm.Na spodzie makaronika
Pożeraczka, czyli raz adobrzekasztanowy...? Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Chrupiąca cukrowa skorupka zgra się z każdym wymyślonym smakiem.Jaśminowy creme bruleeSkładniki:(na 6 porcji)4 żółtka40 g cukru1 łyżeczka wody jaśminowej400 ml śmietany kremówki (38%)150 ml mlekadodatkowo:6 łyżeczek jasnego brązowego cukruŻółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec dodać wodę jaśminową. W tym czasie zagotować kremówkę z mlekiem. Powoli wlać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedałabym rady dokładce...Tort kajmakowo-jabłkowySkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)biszkopt:3 jajka120 g cukru70 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanejkrem kajmakowy:200 ml śmietany kremówki (38%)150 g sera ricotta160 g masy kajmakowej z puszki3 listki żelatynymasa jabłkowa:700 g jabłeksok z 1/2 cytryny65 g cukru3 listki żelatynyponcz:sok z 1/2 cytryny50 ml wódki karmelowejkrem maślano-kajmakowy(...)namoczyć w zimnej wodzie.Ricottę zmiksować z kajmakiem na gładką masę. 3 listki żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą kajmakową. Wstawić do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia.Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kajmakową.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. W garnku skarmelizować cukier z sokiem z cytryny, dodać jabłka. Gotować pod przykryciem
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrufli, można nimi obdarować małe stadko Walentynek... Albo jedną, która naprawdę lubi kokos.Przepis znalazłam u Ani.Trufle kokosowe IISkładniki:(na 30-35 sztuk)200 g wiórków kokosowych100 ml śmietany kremówki (38%)70 g masła50 g cukru pudru2 łyżki ekstraktu z waniliiWiórki wymieszać z cukrem pudrem.Masło z kremówką rozpuścić, przestudzić. Dodać ekstrakt. Wlać do wriórek, dokładnie wymieszać. Wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWłoska zupa krem z ciecierzycySkładniki:(na 4 porcje)2 puszki ciecierzycy (2x400 g)1 puszka pomidorów (400 g)2 ząbki czosnku1 gałązka rozmarynu500 ml bulionu1 łyżka masła50 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzCzosnek przeciśnąc przez praskę. Razem z rozmarynem podsmażyć na maśle. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodać pomidory razem z płynem. Całość zalać bulionem, gotować przez 15 minut(...)czasie dodać odcedzoną ciecierzycę, gotować jeszcze 5-10 minut.Odłożyć 4 łyżki ciecierzycy, wyjąć rozmaryn, resztę zupy zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać kremówkę.Podawać gorącą, z odłożoną wcześniej ciecierzycą.Smacznego!Już za trzy tygodnie jedziemy do Polski! Nie mogę się doczekać - mam nadzieję, że pogoda dopisze, i uda nam się zrobić wszystko, co planujemy
Pożeraczka, czyli raz adobrze