ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:149/892)

Dyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka 121

kurczaka 400 g miąższu dyni odmiany Hokkaido 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku ekologicznego 300 ml bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła klarowanego PRZYPRAWY 1 łyżczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru sól i mielony pieprz garść posiekanej świeżej kolendry(...)wlej szklankę gorącego bulionu oraz wsyp wszystkie sypkie przyprawy . Całość duś pod lekko uchyloną przykrywką przez 20 minut, do miękkości dyni. Kiedy składniki curry nabiorą miękkości, danie zakłóć śmietanką kremówką . Podawaj udekorowane świeżą kolendrą lub natką pietruszki . Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Dyniowe

ProstePesto.pl
Krem pistacjowy z białą czekoladą 138

Ingredients Pasta pistacjowa 200 g łuskanych pistacji mogą być solone (300g = ok. 1,5szklanki) 100 g białej czekolady parę kropel oliwy z oliwek opcjonalnie Krem śmietanowy 150 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu 150 g serka mascarpone Instructions Pasta pistacjowa Obłuskaj pistacje. Gotowe orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15min. W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli(...)minutes Servings 500 ml Calories 600 kcal Author Ewa Wajs Equipment waga kuchenna duża miska szpatułka silikonowa wysokie i wąskie naczynie Ingredients 150 g białej czekolady 150 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu 2 łyżki pasty pistacjowej Instructions Czekoladę posiekaj drobno i zalej śmietanką. W kąpieli wodnej połącz białą czekoladę i śmietankę razem. Mieszaj tak długo, aż prawie cała

SmartBake.pl
Naleśniki żytnie z mascarpone, masłem orzechowym i bananami 110

soli Nadzienie: 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki masła orzechowego (gładkiego) 3 łyżki cukru pudru banany Polewa czekoladowa: 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 40 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej(...)ogniu. Nadzienie: Do miseczki przekładamy serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy 2 – 3 minuty, aż krem zrobi się lekko puszysty. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i układamy plasterki banana. Zwijamy w rulony

Oryginalny smak
SERNIK ZE ŚLIWKAMI 124

pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 1kg zmielonego sera  1 budyń waniliowy bądź śmietankowy 25 dag cukru 6 jajek 1 szklanka śmietany kremówki Żółtka utrzeć z cukrem , dodać ser, budyń oraz ubitą śmietanę kremówkę. Na końcu delikatnie wymieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Dodatkowo: 1 1/2 kg śliwek  10 dag cukru

Niespełnione zdolności kulinarne
Bazyliowy sernik na zimno z arbuzem 122

średnicy  24 cm Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki Masa owocowa: 700 ml zblendowanego arbuza 1-2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny Masa serowa: 200 ml kremówki 30% listki z 5-6 gałązek bazylii 700 g serka z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny     Wykonanie: Masa owocowa Żelatynę wsypujemy do 1/2 szklanki wody(...)szklanki wody. Namaczamy przez 10 minut, po czym delikatnie podgrzewamy w mikrofali przez kilkanaście sekund, mieszamy, aż się rozpuści. Hartujemy ją kilkoma łyżkami sera i miksujemy z pozostałym serem. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dodajemy to masy serowej i mieszamy aż się połączy z  serem. Wylewamy na masę owocową. Foremkę wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin

Kulinarne przygody Gatity
Beza Pavlova z mascarpone, truskawkami i porzeczkami 123

oraz mus owocowy. Składniki: BEZA 5 białek 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny NADZIENIE 150 g serka mascarpone 200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek 50 g czerwonej porzeczki Sposób przygotowania: CHRUPIĄCE BEZY Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubij je na pianę(...)zmiksuj z 2 łyżkami cukru pudru tworząc gładki mus. KREM Serek mascarpone zmiksuj do rozluźnienia jego konsystencji. Pod koniec wymieszaj z nasionkami wydłubanymi z laski wanilii. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, mniej więcej w połowie ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Kiedy słodka śmietanka nabierze sztywności, dodawaj stopniowo po niewielkiej ilości mascarpone z wanilią. Porcją kremu nadziej bezy

ProstePesto.pl
Mini ptysie 97

umiejętności. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mini ptysie Składniki Składniki na ciasto: 150 g mąki 250 ml wody 100 g masła 4 jajka + 1 1 łyżka cukru 50 ml śmietanki kremówki 30 % 8 kostek czekolady gorzkiej Składniki na krem truskawkowy: serek mascarpone 250 ml garść truskawek mrożonych 2 łyżki cukru pudru Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietanki kremówki

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto drożdżowe z serem i malinami 100

mąki 100 g miękkiego masła 300 g sera białego (z wiaderka) 200 g jogurtu naturalnego 30 g drożdży 3 jajka ½ szklanki cukru 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szklanki malin Instrukcje W małej miseczce mieszamy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy pozostałe składniki, wyrośnięte drożdże(...)sól, cukier i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Serek mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną kremówką. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Jeśli się klei możemy podsypać odrobiną mąki. Nożem robimy nacięcia na brzegach. Na środku rozsmarowujemy połowę serka i układamy połowę malin. Paski ciasta zaplatamy

To co lubię - gotuję i polecam
Tort z kremem truskawkowym 108

push({}); Drukuj Tort z kremem truskawkowym Składniki Składniki na biszkopt rzucany: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru Składniki na krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % 100 g gorzkiej czekolady 100 g mascarpone Składniki na krem truskawkowy: 400 g mascarpone 250 g truskawek do zmiksowania 150 g truskawek pokrojonych na małe kawałki 1 łyżeczka żelatyny(...)łyżek cukru pudru 350 ml śmietanki kremówki 36 % Składniki na krem śmietankowy z mascarpone: 400 ml śmietanki 36 % 350 ml serka mascarpone Składniki na poncz: 0,5 szklanki przegotowanej wody sok z połówki cytryny w wersji dla dorosłych dodatkowo 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo: 220 g dżemu truskawkowego truskawki do dekoracji starta czekolada do posypania boków Instrukcje Biszkopt rzucany: Tortownicę

To co lubię - gotuję i polecam
Torcik z malinami i bitą śmietaną 131

malinami i bitą śmietaną Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki cukru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % lub 36 % opakowanie malin 1 galaretka malinowa 1-2 łyżki cukru pudru Instrukcje Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami, łyżka po łyżce cukier(...)stopni i pieczemy około 30-40 minut do tzw.suchego patyczka. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Biszkopt kroimy na pół, nasączamy odrobiną ponczu (esencja herbaciana). Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 1 lub 2 łyżki cukru pudru (ilość w zależności jak słodkie ciasto lubimy). Ciasto wkładamy do tortownicy, w której się piekł, na wierzch wykładamy ubitą

To co lubię - gotuję i polecam
Śnieżny puch 122

wymiarach 24×36 cm: 20 herbatników (petitki) 1 kg sera śmietankowego (lub z wiaderka) 3 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym 500 ml gorącej wody 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36% 3 łyżki cukru pudru Posypka kokosowa: 8 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Instrukcje Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do czasu, aż wystygną. Blaszkę(...)wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy ciasteczka. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser cały czas ubijając na najniższych obrotach miksera. Kiedy składniki się połączą wlewamy zimną galaretkę cały czas miksując. Masa zrobi się rzadsza ale taka ma być. Masę delikatnie wylewamy na wcześniej przygotowane herbatniki, wstawiamy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto kostka malinowa 117

szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Galaretka malinowa: 2 malinowe galaretki 700 ml wrzątku 400 g malin Masa śmietanowa: 400 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki   Wykonanie: W misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo(...)Chowamy do lodówki, aż stężeje. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy na 10 minut, po czym bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę z mascarpone ubijamy w misce na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder i cienka strużką chłodną żelatynę. Miksujmy do połączenia składników. Masę przekładamy na galaretkę, wyrównujemy i układamy herbatniki

Kulinarne przygody Gatity
DRIP Z BIAŁEJ CZEKOLADY 166

inny kolor po dodaniu odpowiedniego barwnika. Uwielbiam torty z dripem, kiedy to czekolada spływa po bokach tortu tworząc efekt sopli.  Składniki: * 100 g białej czekolady * 50 g śmietany kremówki najlepiej 36% Wykonanie: W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, nie powinno się doprowadzić do jej zagotowania. Do śmietany dodać połamaną w kostki czekoladę, mieszać, by czekolada się rozpuściła. Na tym etapie

Zrób to smacznie
Ciasto „Borówkowe szaleństwo” 101

szkl. drobnego cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 op. cukru wanilinowego (16g) 3 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa śmietanowa na gorąco: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 200 g białej czekolady 50 g płatków migdałowych pokruszony biszkopt (górna warstwa upieczonego biszkoptu) Warstwa śmietanowa z borówkami: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka niebieska 1-2 szklanki

Smaki Na Talerzu
Ciasto z malinami i kremem cappuccino 295

słonecznikowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Żelka malinowa: 800 g malin 2 galaretki malinowe 4 - 5 łyżek cukru lub więcej/mniej - do smaku Krem cappuccino: 700 ml śmietanki kremówki 30% 10 g żelatyny + 100 ml wody lub mleka 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 2,5 łyżki cappuccino w proszku ( smak(...)podgrzewać mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia ( należy uważać, aby nie zagotować żelatyny, straci ona wówczas swoje właściwości żelujące ). Żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietankę kremówkę umieścić w naczyniu, dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią , przesianą przez sitko kawę rozpuszczalną oraz cappuccino w proszku. Wszystko razem ubić na sztywno.  Do przestudzonej żelatyny dodać

Opowieści z piekarnika