truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki 30% lub 36% (w wersji light dajemy 0,5 l śmietany kremówki i 0,5 litra jogurtu greckiego) schłodzonych 1,5 – 2,5 łyżki żelatyny (jeżeli chcemy robić
moj przepis nakruchy spód. Wykładamy galaretkę z owocami i równomiernie ją rozprowadzamy. Wstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sobie masę śmietanową. krem śmietanowo-waniliowy: - 500g schłodzonej kremówki - 250g mascarpone - 3 łyżki ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego W misie miksera ubijamy mascarpone razem z kremówką i ksytitolem z wanilią lub cukrem waniliowym. Ubitą masę wykładamy na stężałą galaretkę
Smaczne Zdrowechwil . Zawsze się udaje :) Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków. Składniki na krem czekoladowy : * 300 ml śmietany kremówki 36% * 250 g czekolady mlecznej * 120 g serka mascarpone Wykonanie: Śmietanę kremówkę wlać do garnka, podgrzać. Wsypać połamaną na kostki czekoladę, podgrzewać całość do rozpuszczenia się czekolady. Co chwilę mieszając
Zrób to smacznienasmarowanymi olejem wyrównać warstwę nugatową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Warstwa karmelowa: 350 g cukru 1,5 łyżki miodu 100 ml wody 100 g masła 100 ml śmietany kremówki 30% 1,5 szklanki prażonych solonych orzeszków ziemnych W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy(...)mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo – złoty. Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, około minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki, wymieszać. Masę delikatnie przestudzić (powinna być w dalszym ciągu ciepła
moj przepis nadrobnych oczkach Dodatkowo: 4-5 łyżek konfitury wiśniowej Do nasączenia: 150ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 250g schłodzonego serka mascarpone 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 fix do śmietany 2 łyżeczki cukru z wanilią 300g masy krówkowej (może być schłodzona) Wierzch: 160g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 300ml śmietanki kremówki
Mała Cukierenkaosoby: 1 kurczak około 1,2 kg lub 4 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka granulowanego czosnku 9-10 średnich pieczarek brązowych ( białe też mogą być ) 200 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml bulionu drobiowego lub w ostateczności wodę z kostką bulionową 2 średniej wielkości cebule 2 łyżki masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej ( dosłownie, porcja na czubku noża) sól, pieprz(...)zbyt często ich nie mieszać, a wszystko będzie ok . ;). Zrumienione pieczarki dosyp do reszty składników, nakryj pokrywką i duś na wolnym ogniu do miękkości. Sos zagęści samoczynnie jeśli użyłeś kremówki 30 % , jeśli jednak użyłeś chudszej śmietany może zajść konieczność dogęszczenia go mąką. Danie serwuj tego samego dnia lub następnego, doprawione pieprzem do smaku, koniecznie na gorąco z dowolnymi dodatkami Smacznego
Ogrodnik w podróżyMiękkie, puszyste i aromatyczne ciasto bez pieczenia z masą budyniową przygotowaną na soku Kubuś. Składniki duża butelka soku Kubuś masło 1/2 kostki – 2x 3 opakowania budyniu śmietankowego kremówka 2 kubki po 200 mil 30% żelatyna 1 i 1/2 łyżeczki ciastka herbatniki – 2 paczki coś do dekoracji Przygotowanie Sok wlewamy do garnka trochę zostawiamy, aby rozpuścić budyń. Gdy lekko(...)budyniem. Jak masło się rozpuści wlewamy budyń i szybko mieszamy. Będzie gęste. Ciastka kruszymy i dodajemy pół kostki masła roztopione. Na tortownice wykładamy i dokładnie rozprowadzamy po całości. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie w małej ilości. Jak ostygnie wlewamy do śmietany. Na ciastka wlewamy jeszcze ciepły budyń i czekamy jak ostygnie wlewamy śmietanę, a wierzch
Wasze Przepisyserową, na spodzie herbatnikowym oraz kremową polewą chałwową na wierzchu. Posiada zbitą i kremową konsystencję. Jest naprawdę pyszny! Masa serowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki oraz dużej ilości chałwy waniliowej. Natomiast polewa to połączenie chałwy i śmietanki kremówki. Dla mnie genialny smak, gdyż jestem wielką wielbicielką chałwy i wszystkiego co chałwowe... Sernik jest też szybki
Kuchnia MagdaLenyoliwek 10-12 ząbków czosnku 1 łyżka maki pszennej 200 g ziemniaków 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego 1 prostokątny serek topiony 100 ml śmietany kremówki sól pieprz Dodatkowo: grzanki z razowego chleba świeży tymianek Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na rozgrzanym wraz z oliwą maśle(...)trzepaczką. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy serek. Zupę dokładnie blendujemy, wlewamy kremówkę i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy, podajemy posypaną listkami tymianku i grzankami
Kulinarne przygody Gatity100g rozpuszczonego masła rurki waflowe 2 paczki Ciasteczka rozgnieść na pył i połączyć z masłem. Wylepić dno tortownicy. Boki obłożyć rurkami i do lodówki. Biała masa: 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 płaskie łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (20 g) 4 serki homogenizowane po 150 g Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do przestygnięcia. Ubić śmietanę(...)kremówkę z cukrem pudrem. Serki wymieszać mikserem i powoli wlać żelatynę. Masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie wyrównać. Wierzch: 1 puszka brzoskwiń w zalewie 2 galaretki brzoskwiniowe Puszkę brzoskwiń odsączyć. Brzoskwinie zblendować na gładki mus i włożyć do garnka wsypując 2 galaretki brzoskwiniowe. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia galaretki. Następnie ostudzić i gdy zacznie tężeć wylać na masę. Autor przepisu
Wasze Przepisygarnka po meksykańsku . Gęsta i aromatyczna czekolada do picia na gorąco Czekolada na gorąco do picia składniki na cztery filiżanki 500 ml mleka 200 ml śmietanki kremówki 30% albo 36% 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 g posiekanej mlecznej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, ale możesz zastąpić cukrem waniliowym możesz też dodać 2 łyżki stołowe dobrej(...)waniliowy i bardzo dobre kakao VanHouten są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata . Przepis na domową czekoladę na gorąco 1. Do rondelka z grubym dnem wlej mleko i śmietankę kremówkę i zagotuj. 2. Zmniejsz płonień do średniego, dodaj ekstrakt waniliowy, posiekane czekolady, kakao (jeśli masz) i cały czas mieszając podgrzewaj, aż składniki całkowicie się rozpuszczą. 3. Po rozpuszczeniu się czekolady
Cztery Fajerylodami. Waniliowy sos można łatwo ugotować ale jeśli nie mam czasu to robię go na zimno. To nic trudnego. Wystarczy zmiksować żółtka z cukrem i wanilią oraz schłodzoną kremówką. Waniliowy sos na zimno ubijam lekko aby łatwo można nim było polać ciasto. Jakoś nie mam obaw co do surowych jajek. Trzymam je na wierzchu jak to robiła moja babcia. Zresztą(...)łyżki zimnej wody szczypta soli do smaku 4 jabłka średniej wielkości, obrane ze skórki, nasiona wydrążone 1 łyżka cynamonu 3 łyżki cukru Sos waniliowy bez gotowania 300 ml śmietanki kremówki, 36% tł. 2 żółtka 1 łyżka waniliowego ekstraktu 3 czubate łyżki cukru pudru lub wedle smaku Wszystkie składniki na spód oprócz wody posiekaj nożem. Kiedy zrobi się kruszonka dodaj zimną
codojedzeniaszklanka napoju kokosowego – użyłam Alpro łyżka cukru pudru szczypta soli 1 jajko 4 łyżki stopionego masła 3 łyżki wiórków kokosowych Na nadzienie: opakowanie naturalnego serka Skyr 250ml śmietanki kremówki 1/2 łyżeczki naturalnego aromatu migdałowego cukier puder do smaku Do podania: 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania 3 łyżki płatków migdałowych do posypania kulki pralinek Rafaello – opcjonalnie Zaczynamy(...)rozgrzanej, teflonowej patelni. Przed wylaniem ciasta za każdym razem mieszamy, aby złapać w każdej porcji wiórki kokosowe, które opadają w cieście na dno. Przygotowujemy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. W osobnej misce mieszamy serek Skyr z aromatem migdałowym i cukrem pudrem. Następnie, łączymy go delikatnie ze śmietaną, dodając ją porcjami do serka i mieszając. Odstawiamy
Smaczna StronaKremówka na krakersach to pyszne ciasto bez pieczenia, które zasmakuje wszystkim miłośnikom budyniowych kremów. Składniki 4 budynie bananowe 1 litr mleka 8 łyżek cukru 3 łyżki masła krakersy cukier puder Przygotowanie Gotuję budyń. Na litr mleka daje 4 budynie bananowe do tego 8 łyżek cukru i gotuję budyń. Zdejmuje z ognia i dodaje 3 łyżki masła mieszam do połączenia się(...)budyniem. Ciepły budyń wykładam na krakersy i na wierzch także kładę krakersy, posypuje cukrem pudrem. Autor przepisu: Edyta Jaskowska Artykuł Kremówka na krakersach pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyzielone , grubościenne, duże 1 puszka, krojonych pomidorów 2 cebule, średniej wielkości 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku śmietana kremówka 30 % smalec do smażenia, najlepiej kurzy ale wieprzowy też może być ( smalec w kuchni węgierskiej jest powszechny i nadaje daniom specyficzny smak ) sól do smaku galuszki ( kluski do gulaszu(...)dolejcie ponownie 1/2 szklankę wody. Gotowego kurczaka, wyciągnij z sosu . Sos przelej przez sitko, najlepiej metalowe, przecierając przez nie rozgotowane warzywa. Do przecedzonego, przetartego sosu, wlej 200 ml śmietany kremówki i doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu aż sos samoczynnie się zagęści poprzez redukcję-odparowanie. Ponownie umieść udka w sosie i trzymaj jeszcze chwilę na ogniu, żeby się zagrzały
Ogrodnik w podróży