Makaron z pesto z bobu i szynką parmeńską Pełnoziarnisty makaron tagliatelle podałam z sosem na bazie domowego pesto z bobu, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Czytaj dalej >> 11) Pulpeciki z makaronem w sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym(...)szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Czytaj dalej >> 17) Makaron z kiełbasą i bobem Makaron typu tagliatelle graham z bobem, kiełbasą oraz papryką. Pomysł na szybki obiad na lato. Czytaj dalej
Kuchnia MagdaLenyMakaron z pesto z bobu i szynką parmeńską Pełnoziarnisty makaron tagliatelle podałam z sosem na bazie domowego pesto z bobu, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Czytaj dalej >> 11) Pulpeciki z makaronem w sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym(...)szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Czytaj dalej >> 17) Makaron z kiełbasą i bobem Makaron typu tagliatelle graham z bobem, kiełbasą oraz papryką. Pomysł na szybki obiad na lato. Czytaj dalej
Kuchnia MagdaLenytruskawkowa: ok 800 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Umyte truskawki zmiksować, dodać suche galaretki - masę podgrzewać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić w zimne miejsce. Krem śmietankowy : 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Płynną kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do gęstego kremu. Dzielimy na dwie części. Biszkopt nasączyłam spirytusem
Niespełnione zdolności kulinarnegalaretka: 35 dkg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżki cukru krem budyniowy: 1budyń śmietankowy z cukrem 500 ml mleka 4 łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżeczki żelatyny dekoracja: migdały prażone truskawki czekoladki Poncz: 125 ml wina białego 125 ml herbaty Biszkopt makowy: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce(...)Resztę czyli 400 ml zagotowuję. Do gotującego mleka dodaję budyń i mieszam aż zgęstnieje. Zdejmuję z ognia przykrywam folią spożywczą żeby nie zrobił się kożuch. Zostawiam do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem na sztywno. Dodaję po łyżce budyniu i na wolnych obrotach mieszam mikserem dalej. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej. Rozpuszczam w kąpieli wodnej,do gorącej żelatyny
wesoła kuchniawymaga ani dużo pracy ani też czasu. Moja córka uwielbia piankę i już zdążyła zjeść dwa kawałki :) Składniki na kwadratową blachę o boku 22 cm: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * 4 łyżki cukru pudru * 3 gofry * 660 ml wody (jedna miseczka 220 ml, druga 440 ml wody) * około 200 g truskawek Wykonanie: Wodę zagotować. Jedną galaretkę wymieszać(...)wody, drugą w 440 ml wody, odstawić, aby zaczęły tężeć. Na dnie blachy wyłożyć gofry. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dodać zimną galaretkę (tą wymieszaną w mniejszej ilości wody). Wymieszać. Piankową masę wylać na gofry, wyrównać wierzch. Na masie ułożyć połówki truskawek, ciasto wstawić do lodówki. Gdy druga galaretka zacznie tężeć wylać
Zrób to smacznieszybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych. Idealnie komponuje się z makaronem. Całość zwieńcza parmezan, którym(...)cukinia puści sok. Następnie dodajemy posiekany koperek oraz szczypiorek. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy
Kuchnia MagdaLenyszybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych. Idealnie komponuje się z makaronem. Całość zwieńcza parmezan, którym(...)cukinia puści sok. Następnie dodajemy posiekany koperek oraz szczypiorek. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy
Kuchnia MagdaLenynasączamy naparem z osłodzonej herbaty. Banany kroimy na plasterki i rozkładamy na zimnym biszkopcie. Skrapiamy je sokiem z cytryny, by nie ciemniały. W misie miksera umieszczamy bardzo dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy 3 łyżki masy kajmakowej. Miksujemy krótko, tylko do połączenia (po zmiksowaniu masy kajmakowej wydawało mi się, że jest ona dość(...)pozostałą masę kajmakową (gdyby była zbyt gęsta, twarda należy puszkę podgrzać w ciepłej wodzie i przemieszać dokładnie). Żelatynę zalewamy około 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Żelatynę podgrzewamy na malutkim ogniu (tylko do rozpuszczenia), łączymy z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki
Smaki Na TalerzuZapraszam na połączenie ciasta czekoladowego z kremem z serka mascarpone i kremówką. Do tego dużo owoców, efekt wspaniały:). Ciasto: 200g masła 150g cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka L 1 i 1/2 szklanki mąki 4 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150ml śmietany kwaśnej Krem z nutellą: 150g nutelli 150g serka mascarpone(...)podobną wysokość. Wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Studzimy. 2. Przygotowujemy kremy: w jednej misce miksujemy ze sobą nutellę i mascarpone. W drugiej ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, na koniec do ubitej już śmietanki dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. 3. Większy blat ciasta układamy na talerzu. Smarujemy go 2/3 kremu z nutellą i 2/3 kremu
Szefowa kuchniosób) 4 białka (ok. 140 g) 200 g cukru (niepełna szklanka) szczypta soli 1 łyżeczka octu białego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 300 g śmietanki kremówki ekstrakt z wanilii fix do usztywnienia śmietany (opcjonalnie) świeże owoce Przygotowanie: Przygotuj arkusz papieru do pieczenia wielkości swojej blaszki od piekarnika, na którym narysuj okrąg o średnicy 18 cm (użyj talerza lub tortownicy). Papier odwróć(...)przełączyłam na grzałkę góra-dół). Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko go uchyl i pozostaw tak bezę do całkowitego ostudzenia. Tuż przed podaniem deseru ubij 300 g zimnej śmietanki kremówki z odrobiną wanilii na sztywną masę. W trakcie ubijania wsyp fix do śmietany. Bezę przełóż na naczynie, na którym będzie podawana i na wierzch wyłóż bitą śmietanę, lekko wyrównaj. Udekoruj
Słodki Blogupuszczamy w formie na podłogę (podstawiam zawsze drewnianą deskę). Studzimy, a następnie kroimy na dwie części. Przygotowujemy krem. Krem z bitej śmietany: 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Żelatynę namaczamy w łyżce zimnej wody i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie dolewamy 2 łyżeczki gorącej wody i mieszamy żelatynę, aż dokładnie się rozpuści. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Czekoladę siekamy i delikatnie łączymy z kremem. Wierzch ciasta: ok. 10-15 świeżych truskawek 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Jedną część biszkoptu układamy w tortownicy i zakładamy
bistro mamaśmietanka i czekolada, najlepiej o jak największej zawartości miazgi kakaowej w składzie. Do tak przygotowanego kremu można dodać tarte orzechy. SKŁADNIKI: łyżeczka pasty z wanilii 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% 340 g mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Śmietankę kremówkę podgrzewam w garnku razem z łyżeczką pasty. Robię to na mniejszej mocy palnika, uważając by śmietanki nie zagotować. Następnie
Zasmakuj Kuchniwody. Przygotowanie : 30 min. Gotowanie: 25 min. Porcja dla 4 osób: ● 20 zielonych szparagów ● sól Na sos muślinowy : ● 200 g masła solonego ● 4 żółtka jajek ● 15 cl śmietany kremówki ● 1 cytryna ● 1 pęczek szczypiorku ● sól Przygotowanie : Szparagi umyj, osusz i odłam twarde końcówki (w miejscu, w którym same z łatwością się odłamują). Zielone szparagi nie wymagają obierania. Ugotuj(...)cytryny, mieszaj trzepaczką aż masa zgęstnieje, podwoi objętość i stanie się puszysta. Uważaj, żeby żółtka się nie zważyły. Zdejmij z ognia, dodaj klarowane masło, ubijając trzepaczką. Ubij śmietanę kremówkę (po uprzednim schłodzeniu) i dodaj ją do sosu, delikatnie mieszając, posól i dopraw do smaku sokiem z cytryny, jeśli jest taka potrzeba. Drobno posiekaj szczypiorek i połącz z sosem. Podawaj szparagi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatrójkątów, w drugim blacie wycinamy kółko o średnicy ok. (otrzymamy mniejszy blat i obręcz) , trzeci blat pozostawiamy cały. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 8 g żelatyny 50 ml syropu z brzoskwiń do namoczenia żelatyny 1 puszka brzoskwiń w syropie (800 g) wykonanie: Brzoskwinie odsączamy(...)namoczenia żelatyny i trochę zalewy pozostawiamy do nasączania ciasta). Jedną połówkę brzoskwini odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy gorącym syropem i mieszamy do rozpuszczenia. Mascarpone, śmietankę kremówkę oraz wanilię miksujemy z cukrem pudrem na gęsty krem. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy ok. 2 łyżeczki kremu, dokładnie mieszamy i wlewamy do kremu, miksujemy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniakurczenie się biszkoptu bokami..., sprawdzone po wielokroć (kiedyś wydawało mi się śmieszne, ale działa...) Odstawiamy do wystudzenia Masa śmietanowa: - 250g mascarpone (schłodzone min. kilka godzin w lodówce) - 250g kremówki 30% (schłodzona min. kilka godzin w lodówce) - 1 galaretka czerwona, na 500ml wody, u mnie malinowa, rozpuszczamy ją w 125g (ml) gorącej wody - 100g malin (świeżych lub mrożonych) W misie(...)miksera ubijamy mascarpone razem z kremówką, do ubitej masy dodajemy maliny świeże lub mrożone, mieszamy całość (maliny się rozpadną). Na samym końcu wlewamy zimną, najlepiej już lekko tężejącą galaretkę. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, przecinamy na 2 części (ostrożnie biszkopt jest bardzo delikatny). Jedną część odkładamy z powrotem do formy, wykładamy na nią 1/2 masy śmietanowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem
Smaczne Zdrowe