ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:158/892)

Dania z makaronem - 20 najlepszych przepisów 102

Makaron z pesto z bobu i szynką parmeńską Pełnoziarnisty makaron tagliatelle podałam z sosem na bazie domowego pesto z bobu, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Czytaj dalej >> 11) Pulpeciki z makaronem w sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym(...)szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Czytaj dalej >> 17) Makaron z kiełbasą i bobem Makaron typu tagliatelle graham z bobem, kiełbasą oraz papryką. Pomysł na szybki obiad na lato. Czytaj dalej

Kuchnia MagdaLeny
Dania z makaronem - 20 najlepszych przepisów 103

Makaron z pesto z bobu i szynką parmeńską Pełnoziarnisty makaron tagliatelle podałam z sosem na bazie domowego pesto z bobu, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Czytaj dalej >> 11) Pulpeciki z makaronem w sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym(...)szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Czytaj dalej >> 17) Makaron z kiełbasą i bobem Makaron typu tagliatelle graham z bobem, kiełbasą oraz papryką. Pomysł na szybki obiad na lato. Czytaj dalej

Kuchnia MagdaLeny
TRUSKAWKOWA KOSTKA 129

truskawkowa: ok 800 g truskawek  2 galaretki truskawkowe Umyte truskawki zmiksować, dodać suche galaretki - masę podgrzewać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić w zimne miejsce. Krem śmietankowy : 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone  1-2 łyżki cukru pudru Płynną kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do gęstego kremu. Dzielimy na dwie części. Biszkopt nasączyłam spirytusem

Niespełnione zdolności kulinarne
Tort truskawkowo rabarbarowy 120

galaretka: 35 dkg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżki cukru krem budyniowy: 1budyń śmietankowy z cukrem 500 ml mleka 4 łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżeczki żelatyny dekoracja: migdały prażone truskawki czekoladki Poncz: 125 ml wina białego 125 ml herbaty Biszkopt makowy:   Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce(...)Resztę czyli 400 ml zagotowuję. Do gotującego mleka dodaję budyń i mieszam aż zgęstnieje. Zdejmuję z ognia przykrywam folią spożywczą żeby nie zrobił się kożuch. Zostawiam do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem na sztywno. Dodaję po łyżce budyniu i na wolnych obrotach mieszam mikserem dalej. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej. Rozpuszczam w kąpieli wodnej,do gorącej żelatyny

wesoła kuchnia
TRUSKAWKOWA PIANKA Z GALARETKĄ NA GOFROWYM SPODZIE 89

wymaga ani dużo pracy ani też czasu. Moja córka uwielbia piankę i już zdążyła zjeść dwa kawałki :) Składniki na kwadratową blachę o boku 22 cm: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * 4 łyżki cukru pudru * 3 gofry * 660 ml wody (jedna miseczka 220 ml, druga 440 ml wody) * około 200 g truskawek Wykonanie: Wodę zagotować. Jedną galaretkę wymieszać(...)wody, drugą w 440 ml wody, odstawić, aby zaczęły tężeć. Na dnie blachy wyłożyć gofry. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dodać zimną galaretkę (tą wymieszaną w mniejszej ilości wody). Wymieszać. Piankową masę wylać na gofry, wyrównać wierzch. Na masie ułożyć połówki truskawek, ciasto wstawić do lodówki. Gdy druga galaretka zacznie tężeć wylać

Zrób to smacznie
Makaron z cukinią 121

szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych. Idealnie komponuje się z makaronem. Całość zwieńcza parmezan, którym(...)cukinia puści sok. Następnie dodajemy posiekany koperek oraz szczypiorek.  Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z cukinią 121

szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych. Idealnie komponuje się z makaronem. Całość zwieńcza parmezan, którym(...)cukinia puści sok. Następnie dodajemy posiekany koperek oraz szczypiorek.  Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy

Kuchnia MagdaLeny
Banoffee na biszkopcie 398

nasączamy naparem z osłodzonej herbaty. Banany kroimy na plasterki i rozkładamy na zimnym biszkopcie. Skrapiamy je sokiem z cytryny, by nie ciemniały. W misie miksera umieszczamy bardzo dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy 3 łyżki masy kajmakowej. Miksujemy krótko, tylko do połączenia (po zmiksowaniu masy kajmakowej wydawało mi się, że jest ona dość(...)pozostałą masę kajmakową (gdyby była zbyt gęsta, twarda należy puszkę podgrzać w ciepłej wodzie i przemieszać dokładnie). Żelatynę zalewamy około 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Żelatynę podgrzewamy na malutkim ogniu (tylko do rozpuszczenia), łączymy z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki

Smaki Na Talerzu
Tort czekoladowy z bitą śmietaną, nutellą i truskawkami 133

Zapraszam na połączenie ciasta czekoladowego z kremem z serka mascarpone i kremówką. Do tego dużo owoców, efekt wspaniały:). Ciasto: 200g masła 150g cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka L 1 i 1/2 szklanki mąki 4 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej  150ml śmietany kwaśnej  Krem z nutellą: 150g nutelli 150g serka mascarpone(...)podobną wysokość. Wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Studzimy. 2. Przygotowujemy kremy: w jednej misce miksujemy ze sobą nutellę i mascarpone. W drugiej ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, na koniec do ubitej już śmietanki dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. 3. Większy blat ciasta układamy na talerzu. Smarujemy go 2/3 kremu z nutellą i 2/3 kremu

Szefowa kuchni
Beza Pavlova doskonała, nie opada 124

osób) 4 białka (ok. 140 g) 200 g cukru (niepełna szklanka) szczypta soli 1 łyżeczka octu białego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 300 g śmietanki kremówki ekstrakt z wanilii fix do usztywnienia śmietany (opcjonalnie) świeże owoce Przygotowanie: Przygotuj arkusz papieru do pieczenia wielkości swojej blaszki od piekarnika, na którym narysuj okrąg o średnicy 18 cm (użyj talerza lub tortownicy). Papier odwróć(...)przełączyłam na grzałkę góra-dół). Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko go uchyl i pozostaw tak bezę do całkowitego ostudzenia. Tuż przed podaniem deseru ubij 300 g zimnej śmietanki kremówki z odrobiną wanilii na sztywną masę. W trakcie ubijania wsyp fix do śmietany. Bezę przełóż na naczynie, na którym będzie podawana i na wierzch wyłóż bitą śmietanę, lekko wyrównaj. Udekoruj

Słodki Blog
Ciasto straciatella z truskawkami 115

upuszczamy w formie na podłogę (podstawiam zawsze drewnianą deskę).  Studzimy, a następnie kroimy na dwie części.  Przygotowujemy krem.  Krem z bitej śmietany: 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 50 g mlecznej czekolady  50 g gorzkiej czekolady  Przygotowanie: Żelatynę namaczamy w łyżce zimnej wody i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie dolewamy 2 łyżeczki gorącej wody i mieszamy żelatynę, aż dokładnie się rozpuści.  Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.  Czekoladę siekamy i delikatnie łączymy z kremem.  Wierzch ciasta: ok. 10-15 świeżych truskawek  50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej  Przygotowanie: Jedną część biszkoptu układamy w tortownicy i zakładamy

bistro mama
GANACHE 118

śmietanka i czekolada, najlepiej o jak największej zawartości miazgi kakaowej w składzie. Do tak przygotowanego kremu można dodać tarte orzechy. SKŁADNIKI: łyżeczka pasty z wanilii 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% 340 g mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Śmietankę kremówkę podgrzewam w garnku razem z łyżeczką pasty. Robię to na mniejszej mocy palnika, uważając by śmietanki nie zagotować. Następnie

Zasmakuj Kuchni
ZIELONE SZPARAGI Z SOSEM MUŚLINOWYM 94

wody. Przygotowanie : 30 min. Gotowanie: 25 min. Porcja dla 4 osób: ● 20 zielonych szparagów ● sól Na sos muślinowy : ● 200 g masła solonego ● 4 żółtka jajek ● 15 cl śmietany kremówki ● 1 cytryna ● 1 pęczek szczypiorku ● sól Przygotowanie : Szparagi umyj, osusz i odłam twarde końcówki (w miejscu, w którym same z łatwością się odłamują). Zielone szparagi nie wymagają obierania. Ugotuj(...)cytryny, mieszaj trzepaczką aż masa zgęstnieje, podwoi objętość i stanie się puszysta. Uważaj, żeby żółtka się nie zważyły. Zdejmij z ognia, dodaj klarowane masło, ubijając trzepaczką. Ubij śmietanę kremówkę (po uprzednim schłodzeniu) i dodaj ją do sosu, delikatnie mieszając, posól i dopraw do smaku sokiem z cytryny, jeśli jest taka potrzeba. Drobno posiekaj szczypiorek i połącz z sosem. Podawaj szparagi

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
tort kilimandżaro 99

trójkątów, w drugim blacie wycinamy kółko o średnicy ok. (otrzymamy mniejszy blat i obręcz) , trzeci blat pozostawiamy cały. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 8 g żelatyny 50 ml syropu z brzoskwiń do namoczenia żelatyny 1 puszka brzoskwiń w syropie (800 g) wykonanie: Brzoskwinie odsączamy(...)namoczenia żelatyny i trochę zalewy pozostawiamy do nasączania ciasta). Jedną połówkę brzoskwini odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy gorącym syropem i mieszamy do rozpuszczenia. Mascarpone, śmietankę kremówkę oraz wanilię miksujemy z cukrem pudrem na gęsty krem. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy ok. 2 łyżeczki kremu, dokładnie mieszamy i wlewamy do kremu, miksujemy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
BISZKOPT ZE ŚMIETANĄ, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ 122

kurczenie się biszkoptu bokami..., sprawdzone po wielokroć (kiedyś wydawało mi się śmieszne, ale działa...) Odstawiamy do wystudzenia Masa śmietanowa: - 250g mascarpone  (schłodzone min. kilka godzin w lodówce) - 250g kremówki 30% (schłodzona min. kilka godzin w lodówce) - 1 galaretka czerwona, na 500ml wody, u mnie malinowa, rozpuszczamy ją w 125g (ml) gorącej wody - 100g malin (świeżych lub mrożonych) W misie(...)miksera ubijamy mascarpone razem z kremówką, do ubitej masy dodajemy maliny świeże lub mrożone, mieszamy całość (maliny się rozpadną). Na samym końcu wlewamy zimną, najlepiej już lekko tężejącą galaretkę. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, przecinamy na 2 części (ostrożnie biszkopt jest bardzo delikatny). Jedną część odkładamy z powrotem do formy, wykładamy na nią 1/2 masy śmietanowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem

Smaczne Zdrowe