ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:158/892)

Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową 101

Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 2 jajka 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Pianka ajerkoniakowa: 500 g śmietany kremówki 30% 1 i 1/2 szklanki ajerkoniaku 3 i 1/2 łyżki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: pokruszone ciasteczka kakaowe do dekoracji Przygotowanie: Spód: Ciastka włożyć do woreczka(...)całkowicie ostudzić. Pianka ajerkoniakowa: Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny ( nie wolno zagotować!), wlać ajerkoniak i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do ajerkoniaku z żelatyną (nie odwrotnie!), wymieszać i całość dodać do pozostałej masy. Przełożyć na ostudzony sernik, wyrównać i wstawić do lodówki

Oryginalny smak
Lekki śnieżkowy deser z musem truskawkowym 97

Pyszny i prosty deser w wykonaniu. Idealny po schłodzeniu. Można użyć kremówki, ale nie będzie już tak lekki. Polecam póki jeszcze trwa sezon truskawkowy. Uwielbiamy takie desery, zwłaszcza, że przygotowuje się je dokładnie w 15 minut. A jeszcze jak są domowe truskawki...mniam :) Potrzebujemy: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' zimne mleko potrzebne do ubicia śnieżki (200 ml ) 50 dag świeżych truskawek(...)truskawkowym. 4. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy. 5. Smacznego życzę. Moje rady: Z przepisu wychodzi 4 porcje. Zamiast śnieżki można ubić kremówkę

Izabelawkuchni
Lody truskawkowe 139

bitą śmietaną jak w tym przepisie. Werdykt jednoznaczny ten przepis wysuwa się na prowadzenie... 😁 Link do filmu z przepisem: 052 Lody truskawkowe domowej roboty Składniki: 450g truskawek 400ml śmietany kremówki 36% ewentualnie jakieś "słodzidło", ilość zależy od słodkości truskawek Przygotowanie:       Z truskawek ściągamy szypułki, dokładnie myjemy, osuszamy i blendujemy. Przekładamy do pojemnika i wkładamy(...)zamrażarki (pamiętając co jakiś czas przemieszać, aby równomiernie się zmroziły). Truskawki trzymamy w zamrażarce do momentu, aż zaczną się pojawiać kryształki.      Śmietanę kremówkę przed ubiciem należy dobrze schłodzić (włożyć na 15 minut do zamrażarki). Miskę w której będziemy ubijać śmietanę należy włożyć do lodówki i wyjąć ją dopiero przed samym ubijaniem. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Puszyste Ciasto z Truskawkami, Mascarpone i Galaretką 95

truskawkami, mascarpone i galaretką. Składniki na biszkopt: 4 średnie jaja, 120 g mąki, 70 g cukru, 2 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę: 250 ml śmietanki kremówki 30%, 25 dag serka mascarpone, 10 dag cukru pudru, 300 g truskawek. Składniki na galaretkę: 2 galaretki truskawkowe, 800 ml wody, 300 g truskawek. Przygotowanie: Biszkopt: Jajka wyciągamy z lodówki(...)Biszkopt pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra dół). Po upieczeniu wyciągamy na tackę i odstawiamy do ostygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem: Serek mascarpone oraz śmietanka kremówka, powinny być schłodzone. Wszystkie składniki miksujemy na sztywną pianę, do uzyskania, gładkiego i puszystego kremu. Galaretka: Galaretkę należy przygotować i odstawić do przestudzenia, zaraz po upieczeniu biszkoptu. Do wrzątku wsypujemy

Przepiski.pl
Dania z makaronem - 20 najlepszych przepisów 94

Makaron z pesto z bobu i szynką parmeńską Pełnoziarnisty makaron tagliatelle podałam z sosem na bazie domowego pesto z bobu, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Czytaj dalej >> 11) Pulpeciki z makaronem w sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym(...)szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Czytaj dalej >> 17) Makaron z kiełbasą i bobem Makaron typu tagliatelle graham z bobem, kiełbasą oraz papryką. Pomysł na szybki obiad na lato. Czytaj dalej

Kuchnia MagdaLeny
Dania z makaronem - 20 najlepszych przepisów 95

Makaron z pesto z bobu i szynką parmeńską Pełnoziarnisty makaron tagliatelle podałam z sosem na bazie domowego pesto z bobu, z dodatkiem szynki parmeńskiej oraz śmietanki kremówki. Całość posypałam po wierzchu świeżą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Czytaj dalej >> 11) Pulpeciki z makaronem w sosie bazyliowym Mini pulpeciki z mięsa indyczego pieczone w piekarniku, podane z aromatycznym(...)szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Czytaj dalej >> 17) Makaron z kiełbasą i bobem Makaron typu tagliatelle graham z bobem, kiełbasą oraz papryką. Pomysł na szybki obiad na lato. Czytaj dalej

Kuchnia MagdaLeny
TRUSKAWKOWA KOSTKA 126

truskawkowa: ok 800 g truskawek  2 galaretki truskawkowe Umyte truskawki zmiksować, dodać suche galaretki - masę podgrzewać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić w zimne miejsce. Krem śmietankowy : 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone  1-2 łyżki cukru pudru Płynną kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do gęstego kremu. Dzielimy na dwie części. Biszkopt nasączyłam spirytusem

Niespełnione zdolności kulinarne
Tort truskawkowo rabarbarowy 116

galaretka: 35 dkg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżki cukru krem budyniowy: 1budyń śmietankowy z cukrem 500 ml mleka 4 łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżeczki żelatyny dekoracja: migdały prażone truskawki czekoladki Poncz: 125 ml wina białego 125 ml herbaty Biszkopt makowy:   Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce(...)Resztę czyli 400 ml zagotowuję. Do gotującego mleka dodaję budyń i mieszam aż zgęstnieje. Zdejmuję z ognia przykrywam folią spożywczą żeby nie zrobił się kożuch. Zostawiam do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem na sztywno. Dodaję po łyżce budyniu i na wolnych obrotach mieszam mikserem dalej. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej. Rozpuszczam w kąpieli wodnej,do gorącej żelatyny

wesoła kuchnia
TRUSKAWKOWA PIANKA Z GALARETKĄ NA GOFROWYM SPODZIE 84

wymaga ani dużo pracy ani też czasu. Moja córka uwielbia piankę i już zdążyła zjeść dwa kawałki :) Składniki na kwadratową blachę o boku 22 cm: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * 4 łyżki cukru pudru * 3 gofry * 660 ml wody (jedna miseczka 220 ml, druga 440 ml wody) * około 200 g truskawek Wykonanie: Wodę zagotować. Jedną galaretkę wymieszać(...)wody, drugą w 440 ml wody, odstawić, aby zaczęły tężeć. Na dnie blachy wyłożyć gofry. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Na koniec dodać zimną galaretkę (tą wymieszaną w mniejszej ilości wody). Wymieszać. Piankową masę wylać na gofry, wyrównać wierzch. Na masie ułożyć połówki truskawek, ciasto wstawić do lodówki. Gdy druga galaretka zacznie tężeć wylać

Zrób to smacznie
Makaron z cukinią 113

szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych. Idealnie komponuje się z makaronem. Całość zwieńcza parmezan, którym(...)cukinia puści sok. Następnie dodajemy posiekany koperek oraz szczypiorek.  Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z cukinią 113

szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych. Idealnie komponuje się z makaronem. Całość zwieńcza parmezan, którym(...)cukinia puści sok. Następnie dodajemy posiekany koperek oraz szczypiorek.  Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy

Kuchnia MagdaLeny
Banoffee na biszkopcie 390

nasączamy naparem z osłodzonej herbaty. Banany kroimy na plasterki i rozkładamy na zimnym biszkopcie. Skrapiamy je sokiem z cytryny, by nie ciemniały. W misie miksera umieszczamy bardzo dobrze schłodzoną kremówkę i mascarpone. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy 3 łyżki masy kajmakowej. Miksujemy krótko, tylko do połączenia (po zmiksowaniu masy kajmakowej wydawało mi się, że jest ona dość(...)pozostałą masę kajmakową (gdyby była zbyt gęsta, twarda należy puszkę podgrzać w ciepłej wodzie i przemieszać dokładnie). Żelatynę zalewamy około 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Żelatynę podgrzewamy na malutkim ogniu (tylko do rozpuszczenia), łączymy z ubitą śmietaną. Masę śmietanową wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki

Smaki Na Talerzu
Tort czekoladowy z bitą śmietaną, nutellą i truskawkami 127

Zapraszam na połączenie ciasta czekoladowego z kremem z serka mascarpone i kremówką. Do tego dużo owoców, efekt wspaniały:). Ciasto: 200g masła 150g cukru 1 op. cukru waniliowego 2 jajka L 1 i 1/2 szklanki mąki 4 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej  150ml śmietany kwaśnej  Krem z nutellą: 150g nutelli 150g serka mascarpone(...)podobną wysokość. Wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Studzimy. 2. Przygotowujemy kremy: w jednej misce miksujemy ze sobą nutellę i mascarpone. W drugiej ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, na koniec do ubitej już śmietanki dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. 3. Większy blat ciasta układamy na talerzu. Smarujemy go 2/3 kremu z nutellą i 2/3 kremu

Szefowa kuchni
Beza Pavlova doskonała, nie opada 114

osób) 4 białka (ok. 140 g) 200 g cukru (niepełna szklanka) szczypta soli 1 łyżeczka octu białego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 300 g śmietanki kremówki ekstrakt z wanilii fix do usztywnienia śmietany (opcjonalnie) świeże owoce Przygotowanie: Przygotuj arkusz papieru do pieczenia wielkości swojej blaszki od piekarnika, na którym narysuj okrąg o średnicy 18 cm (użyj talerza lub tortownicy). Papier odwróć(...)przełączyłam na grzałkę góra-dół). Po tym czasie wyłącz piekarnik, lekko go uchyl i pozostaw tak bezę do całkowitego ostudzenia. Tuż przed podaniem deseru ubij 300 g zimnej śmietanki kremówki z odrobiną wanilii na sztywną masę. W trakcie ubijania wsyp fix do śmietany. Bezę przełóż na naczynie, na którym będzie podawana i na wierzch wyłóż bitą śmietanę, lekko wyrównaj. Udekoruj

Słodki Blog
Ciasto straciatella z truskawkami 109

upuszczamy w formie na podłogę (podstawiam zawsze drewnianą deskę).  Studzimy, a następnie kroimy na dwie części.  Przygotowujemy krem.  Krem z bitej śmietany: 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 50 g mlecznej czekolady  50 g gorzkiej czekolady  Przygotowanie: Żelatynę namaczamy w łyżce zimnej wody i odstawiamy(...)minut. Po tym czasie dolewamy 2 łyżeczki gorącej wody i mieszamy żelatynę, aż dokładnie się rozpuści.  Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.  Czekoladę siekamy i delikatnie łączymy z kremem.  Wierzch ciasta: ok. 10-15 świeżych truskawek  50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej  Przygotowanie: Jedną część biszkoptu układamy w tortownicy i zakładamy

bistro mama