powrót do wspólnego kucharzenia. Udostępnij Składniki na sernik dyniowy ze śliwkami Masa serowa: 1 kg białego sera 4 jajka (wielkości L) 300 g puree z dyni 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g suszonych śliwek 3 łyżki wódki Czekoladowe ciasto na spód: 350 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 150 g cukru(...)minut. Masa serowa: Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i zalać wódką, odstawić. Do białego sera dodać puree z dyni, kremówkę, cukier, jajka, budyń waniliowy. Zmiksować na niewielkich obrotach do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wsypać śliwki, wymieszać łyżką. Wykonanie Ciasto czekoladowe wyjąć z lodówki, piec w piekarniku nagrzanym
niecodziennikparynich drożdżowe pampuchy, a tak sosem kurkowym został polany makaron. Składniki na sos kurkowy 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml wywaru wołowego 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurki krótko opłukać, najlepiej partiami, aby dobrze wypłukać zanieczyszczenia. Większe(...)pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Wsypać kurki, krótko obsmażyć. Następnie wlać wywar wołowy oraz kremówkę, gotować ok. 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej wody, dodać kilka łyżek sosu z kurek, a następnie zawiesinę wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować. Sos kurkowy doprawić
niecodziennikparyłyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka z jajek wielkości L 3 łyżki wody Śliwkowy sernik: 750 g białego sera 2 kg śliwek węgierek 200 g cukru 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 cukier wanilinowy 30 g żelatyny Orzechowa beza: 3 białka z jajek wielkości L 150 g cukru pudru 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szczypta(...)uważać, żeby nie zagotować, bo żelatyna straci swoje właściwości. Wmieszać ją w gorące śliwki, odstawić do przestudzenia i lekkiego stężenia. Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać kremówkę i ubić na puszystą masę. Powoli, miksując na niskich obrotach, wlewać tężejącą galaretkę śliwkową. Wykonanie Na kruche ciasto wylać śliwkowy sernik, wstawić na 2 godziny do lodówki, aby masa stężała
niecodziennikparypietruszki 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 4 średnie ziemniaki 2 zielone łodygi selera naciowego 2 gałązki natki selera 4 gałązki natki pietruszki 4-5 łyżek śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 5 ziarenek kozieradki 3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: koperek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki(...)minut. Po tym czasie do garnka wrzucić różyczki kalafiora, natkę selera oraz pietruszki. Gotować kolejne 15 minut, następnie wyjąć łodygi selera i pietruszki, wlać do zupy śmietankę kremówkę. Na koniec zupę kalafiorową doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę z kalafiora przed podaniem posypać posiekanym świeżym koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa kalafiorowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyBeza: 5 białek z jajek wielkości L 250 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 1 szczypta soli Krem z rurkami waniliowymi: 330 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 śmietan-fix 1 / 2 laski wanilii 12 rurek z kremem waniliowym Dodatkowo: 6 kostek gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Beza: Białka ubić(...)termoobiegiem ), suszyć 2 godziny . Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Krem z rurkami waniliowymi: Wanilię przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożem wydrapać czarne ziarenka. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii na sztywno, wmiksować śmietan-fix. Wmieszać pokrojone na kawałki rurki waniliowe, dwie rurki zostawić do dekoracji. Wykonanie Na jeden blat bezy wyłożyć krem z rurkami waniliowymi
niecodziennikparywspaniałym dodatkiem do mięs, makaronów, klusek śląskich czy kasz. Składniki na sos grzybowy 1 / 2 kg świeżych leśnych grzybów (np. podgrzybków) 1 cebula 2 łyżki masła 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby dokładnie oczyścić z listków, gałązek i ściółki. Opłukać szybko(...)minut. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec, wlać 125 ml wody. Patelnię przykryć pokrywką, dusić grzyby ok 15 minut. Po tym czasie do sosu wlać śmietankę kremówkę, gotować jeszcze 5 minut. Sos grzybowy z podgrzybków doprawić do smaku solą i pieprzem, przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sos grzybowy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparycukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 1 szczypta soli 100 g płatków migdałowych Krem dyniowy: 300 g puree z dyni 400 ml śmietany kremówki 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kardamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej Dyniowy syrop na polewę: 2 łyżki puree z dyni 2 płaskie(...)pianą z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 o C ( z termoobiegiem ), suszyć 2 godziny . Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Krem dyniowy: Śmietankę kremówki ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, delikatnie wmieszać puree z dyni wraz z przyprawami. Jeżeli krem jest zbyt luźny, należy do niego dodać jedną łyżkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości
niecodziennikparyszklanki mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa waniliowa: 2 waniliowe serki homogenizowane (po 150g) 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 1 / 2 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki margaryny 4 łyżki kakao 4 łyżki wody Dodatkowo: 500 g miękkich owoców (mogą(...)zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce lub podgrzać na ogniu (należy uważać, aby jej nie zagotować, gdyż straci swoje żelujące właściwości). Przestudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Delikatnie wmieszać serki waniliowe oraz przestudzoną żelatynę. :Polewa czekoladowa Do garnka wsypać cukier puder i kakao, dodać margarynę oraz wodę. Postawić
niecodziennikparysłodki deser przywrócił wspomnienia z gorących letnich dni. Składniki na tartę z owocami leśnymi Owoce: 125 g malin 125 g borówek 125 g jeżyn Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 250 ml gorącej wody Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta(...)ciasta. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Galaretkę wsypać do 250 ml gorącej wody, dokładnie rozpuścić proszek. Odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, ubić kremówkę na sztywno. Wlewać do niej cienkim strumieniem galaretkę, miksując na minimalnych obrotach. Wykonanie Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę śmietanową, na niej porozkładać maliny, jeżyny i borówki. Tartę z leśnymi
niecodziennikparyciasteczek Oreo 45 g masła Masa serowa z kasztanami(składniki w temperaturze pokojowej): 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 350 g puree z kasztanów 350 ml śmietany kremówki 30% 100 g drobnego cukru 5 jajek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Spód z ciasteczek Oreo: Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Do miski malaksera wrzucić całe ciasteczka Oreo, zmiksować. Wlać masło, ponownie(...)Mieszankę wsypać do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa z kasztanami: Do miski robota wlać kremówkę, dodać ser oraz puree kasztanowe, zmiksować na najniższych obrotach. Gdy składniki się połączą, wsypać cukier i wbić jajka, krótko zmiksować. Wykonanie Piekarnik rozgrzać do 160 o C ( z termoobiegiem
niecodziennikparyliście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 / 2 łyżeczki cząbru 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 / 2 łyżeczki suszonego tymianku 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia 1 / 2 natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia(...)cebulą, dodać wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić potrawę pod przykryciem przez 60-80 minut. Gdy żołądki będą miękkie, w szklance rozmieszać mąką z kremówką, dodać trzy łyżki wywaru z garnka, wlać do gulaszu i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi
niecodziennikparykawałki. Składniki na sernik kajmakowy Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej) 4 jajka (wielkości L lub M, w temperaturze pokojowej) 250 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej) 100 g drobnego cukru 400 g masy krówkowej 1 opakowanie budyniu wanilinowego Kruchy spód: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 125 g drobnego cukru 1 żółtko(...)rozgrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 15-20 minut . Wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Masa serowa: Do misy miksera przełożyć ser oraz 3 / 4 masy krówkowej, wlać kremówkę, wsypać cukier oraz budyń, zmiksować na niewielkich obrotach do połączenia się składników. Wbijać po jednym jajku, w dalszym ciągu miksując na niskich obrotach. Wykonanie Na upieczone kruche ciasto wylać masę
niecodziennikparyzupa będzie tak samo dobrze smakowała. Składniki na zupa krem z kalafiora 1 kalafior 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l wywaru warzywnego 100 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kalafior umyć, podzielić(...)wrzucić cebulę, ziemniaki i czosnek, podsmażać, aż warzywa się zeszklą. Wlać wywar warzywny, gotować wszystko 10 minut, po czym dodać kawałki kalafiora i gotować zupę do jego miękkości. Śmietankę kremówkę rozrobić z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, wlać ją do garnka, przegotować. Rozdrobnić blenderem do uzyskania gęstego kremu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę krem z kalafiora można podać
niecodziennikparygęstego jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Polewa z białej czekolady: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ubijać przez 5-10 minut z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę(...)minut . Po upieczeniu babkę jogurtową wyłożyć na kratkę do studzenia ciasta, pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować polewę z białej czekolady. W garnku na małym ogniu rozpuścić w kremówce białą czekoladę. Odstawić do wystygnięcia, po czym połowę rozprowadzić pędzelkiem na wystudzonej babce jogurtowej. Odczekać, aż polewa czekoladowa stężeje, posmarować resztą polewy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka jogurtowa pochodzi
niecodziennikparytalerzy. Składniki na marchewkę z groszkiem 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mrożonkę marchewki z groszkiem przesypać do garnka, dodać masło, wlać szklankę wody, wsypać trochę soli, gotować pod przykryciem, na średnim ogniu(...)miękkości marchewki. W szklance wymieszać kremówkę z mąką pszenną, wlać trochę wody z gotowania marchewki i wymieszać, następnie przelać ją do garnka, przemieszać. Dodać sok z cytryny oraz cukier, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę pogotować, aby powstał gęsty sos. Marchewkę z groszkiem podawać do obiadu na gorąco. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Marchewka z groszkiem pochodzi z serwisu
niecodziennikpary