ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:164/892)

PIERNIK Z DŻEMEM MANDARYNKOWYM bez jajek 112

olej (1/2 szkl.) dżem mandarynkowy (3 łyżki) cukier (3 łyżki) kakao (2 łyżki) soda oczyszczona (1/2 łyżeczki) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) przyprawa do piernika (2 łyżki) Polewa: śmietanka kremówka 30% (60 ml.) czekolada gorzka (60 g) Dodatkowo: dżem mandarynkowy (3-4 łyżki) krem czekoladowy (3-4 łyżki) Potrzebne gadżety: mikser keksówka 28 x 10 x 7 cm. szklanka(...)minut. Upieczony piernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzone ciasto przekrawamy 2 razy. Jedną część ciasta smarujemy kremem czekoladowym,  a drugą dżemem mandarynkowym. 2.) Polewa: Śmietankę kremówkę mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Dodajemy czekoladę i dobrze mieszamy aż składniki się połączą. Polewamy ciasto i zostawiamy stężenia.  | TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na wypieki bożonarodzeniowe.   Jeżeli

RITA food channel
Kurczak w sosie paprykowym 198

koniecznie do wypróbowania. Składniki (na 2-3 porcje): 2 małe filety z kurczaka 2 czerwone papryki mały słoik marynowanej papryki 1 duża cebula 3 garści świeżego szpinaku 200ml śmietanki kremówki 50ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól i pieprz do smaku szczypta chili pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki oleju   Zaczynamy od przygotowania papryk – nastawiamy piekarnik(...)gotujemy wszystko pod przykryciem, do czasu do czasu mieszając, przez około 8-10 minut, aż sos zacznie gęstnieć.   Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum i dolewamy śmietanki kremówki. Mieszamy i dodajemy szpinak – chwilę pozwalamy mu się dusić na wierzchu, aż zwiotczeje, po czym mieszamy. Dorzucamy kurczaka i całość dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 minut

Smaczna Strona
Sernik dyniowy bez pieczenia 234

smaku, lekko korzenny deser do kawy. Spód: 250 g herbatników 120 g masła Sernik: 1 kg sera na serniki z wiadereczka 300 g musu z dyni 2 szkl kremówki 2 szkl cukru pudru 1/2 szkl wody 3 łyżki żelatyny łyżeczka przyprawy korzennej czekolada mleczna Spód: herbatniki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia(...)lodówki. Sernik: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia.  Do miski dodać ser, mus z dyni i cukier puder, zmiksować do połączenia składników. Zimną kremówkę ubić na puch. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec cały czas miksując wlewać żelatynę. masę serową wylać na schłodzony spód z herbatników. wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą

Smakołyki Asi
Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi 272

szklanka oleju 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 80 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: 2 łyżki orzechów włoskich (uprażonych i posiekanych) Przygotowanie: Ciasto: Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć sok i odlać. Odmierzyć 2 szklanki. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni(...)góry) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby polewa trochę zgęstniała. Następnie polać ciasto i posypać

Oryginalny smak
Kremowy sernik z musem cytrynowym 180

Spód ciasta: ok 200g herbatników Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus cytrynowy: sok wyciśnięty z 2 cytryn skórka otarta z 2 cytryn 250g cukru 4 żółtka 120g miękkiego masła 250ml śmietany kremówki 20-36%     *** Blaszkę

Blog z Apetytem
Piernik dojrzewający/staropolski 123

czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik. Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć. Polewa czekoladowa (miękka): 100 ml śmietany kremówki  36% 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia

W garach u Gosi
Zupa krem z selera z ziarnami 120

Prosty składnik a w efekcie zyskujemy bardzo elegancką zupę krem, a do tego super smaczną. Składniki (na 3-4 porcje): 2 duże bulwy selera 1l bulionu warzywnego 200ml śmietanki kremówki 30% 150 ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku po 2 łyżki pestek z dyni i słonecznika oliwa z oliwek do skropienia(...)pozwalamy się wszystkiemu podusić razem około 10 minut.   Po tym czasie ściągamy zupę z ognia i blenderem dokładnie, na gładko blendujemy. Stawiamy jeszcze chwilę na mały ogień, dolewamy kremówkę, mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy aż zupa będzie gorąca.   Gorącą zupę podajemy posypaną chrupiącymi ziarnami i skropioną z wierzchu oliwą z oliwek.   Powrót

Smaczna Strona
Słodkie naleśniki bakaliowe 139

brązowego cukru szczypta soli Nadzienie: 100 g orzechów laskowych 30 g migdałów 30 g cukru pudru brzoskwinie lub morele z puszki 60 g rodzynek Sos: 3/4 szkl.  śmietanki kremówki 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą miksujemy. Odstawiamy na około 30 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie smażymy cienkie(...)kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z rodzynkami. Na każdy naleśnik wykładamy część moreli z rodzynkami oraz część orzechów z cukrem, zawijamy w roladki. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Kremówkę łączymy z cukrem waniliowym oraz żółtkami, mieszamy rózgą kuchenną. Powstałym sosem zalewamy naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy na złoty kolor (ja zapiekałam przez około

Smaki Na Talerzu
BABKA TWAROGOWA 192

Przed podaniem posypujemy pudrem lub jeszcze letnią babkę smarujemy lukrem, u mnie marcepanowy. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego (lub dowolnego innego) i mieszając dolewamy kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowym lukrem smarujemy babkę i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kisz loratyński 145

mnie często na szybki obiad, świetna na ciepło i zimno. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g surowego, wędzonego boczku 1 cebula 250ml śmietanki kremówki 4 duże jajka pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 100g startego parmezanu   Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w drobną kostkę.   Na zimną patelnię(...)zlecić do widelcem. Spód ciasta nakłuwamy obficie widelcem. Na ciasto wykładamy większość boczku z cebulą, zostawiamy około łyżki.   Do miski wbijamy jajka, rozkłócamy widelcem. Do nich wlewamy kremówkę, doprawiamy do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową – pamiętajmy że zarówno boczek jak i parmezan są słone, dlatego do zalewy nie dodaje już soli. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników

Smaczna Strona
Sernik jak puszek 148

Sernik, który upiekłam powstał z dwóch rodzajów sera, jakie miałam w lodówce. Dodałam mleko w proszku, kremówkę i wyszedł pyszny, puszysty sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach. Żeby to sprawdzić  i się przekonać  pozostaje Wam tylko upiec go i ... rozkoszować się jego smakiem (tortownica średn. 28 cm) Składniki: 400 g sera „Mój ulubiony” 250 g serka mascarpone(...)śmietany kremówki (30%) 60 g mleka w proszku 80 g  mąki pszennej tortowej 100 g  cukru pudru 6 jajek (dużych) 10 dag suszonej Żórawiny ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (brak na zdjęciu) Wykonanie: Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam je (żółtka) na puszystą masę. Następnie dodałam oba serki i ponownie zmiksowałam. Kiedy masa była już  dobrze utarta, dodałam przesianą

Kuchnia u Krysi
Tort urodzinowy Honda 177

Składniki Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem Toblerone białe 300 g czekolady białej Toblerone 300 śmietany kremówki 250 mascarpone 100 g płatków migdałowych Krem malinowy 200 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 300 g malin * 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny

Wędrówki po kuchni
Tort bezowy z kremem speculoos 139

speculoos: 7 dag herbatników korzennych 4 dag mlecznej białej czekolady 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka prawdziwego miodu 50 ml mleka 2 łyżki oleju kokosowego –płynnego Dodatkowo ½ litra śmietany kremówki Domowe pierniczki do dekoracji Sposób przygotowania: Blaty bezowe: Białka jaj o temperaturze pokojowej ubić   na gęstą puszystą masę, miksując wsypywać  stopniowo partiami po łyżce cukru(...)białą czekoladę i wymieszać aż czekolada się rozpuści, na sam koniec wlać leciutko podgrzany olej kokosowy i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masę można włożyć do lodówki. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem, dodać schłodzony krem speculoos, delikatnie wymieszać. Tak przygotowanym kremem podzielonym na dwie części przełożyć blaty bezowe udekorować pierniczkami, schłodzić chwilę w lodówce i od razu podawać

Wanilia i Kardamon
TORT TIRAMISU 180

200g) Poncz : kawa ostudzona (3/4 szkl. wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) likier amaretto (60 ml.) Krem : mascarpone (500 g) serek waniliowy homogenizowany (600 g) cukier puder (200 g) śmietanka kremówka 30% (600 ml) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca kawa (6 łyżek)  ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) Dodatkowo : gorzka czekolada starta (ok.50 g) do posypania wierzchu torcika. kakao do posypania(...)zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone i serek waniliowy ubijamy, dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy.  Gdy składniki się połączą odstawiamy na chwilę na bok.  Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy masę serową i całość jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec wlewamy ostudzoną kawę z żelatyną i miksujemy do połączenia się składników.  Masę kremową

RITA food channel