szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g suchego maku masa 500 g serka mascarpone 500 g śmietany kremówki 36% 2 opakowania śmietan-fixu 3/4 szklanki cukru pudru 300 ml kawy rozpuszczalnej lub parzonej (ostudzonej) + 2 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku ( do mascarpone ) 100 g okrągłych biszkoptów(...)następnie nasączamy wystudzoną kawą około pół szklanki. Do miski przekładamy serek mascarpone dodajemy, rozpuszczoną kawę i wszystko miksujemy do połączenia się składników. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i wszystko krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie równe części
Smakowite Danianasmarowanymi olejem wyrównać warstwę nugatową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Warstwa karmelowa: 350 g cukru 1,5 łyżki miodu 100 ml wody 100 g masła 100 ml śmietany kremówki 30% W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu(...)momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo – złoty. Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, około minuty, mieszając. Masę delikatnie przestudzić (powinna być w dalszym ciągu ciepła, ale już nie wrząca). Przelać na warstwę nugatową, wyrównać, wstawić do lodówki
moj przepis nabył prosty jak stół. Górkę pokruszyć. A pozostały blat przekroić na pół (wyjdą dwa blaty o grubości około 1,5 – 2 cm). Składniki na krem: 330 ml śmietany kremówki 30 % schłodzonej (min 5 godzin w lodówce) 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wrzątku 1 łyżka cukru pudru W kubeczku we wrzącej wodzie rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno
moj przepis natruskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki 30% lub 36% (w wersji light dajemy 0,5 l śmietany kremówki i 0,5 litra jogurtu greckiego) schłodzonych 1,5 – 2,5 łyżki żelatyny (jeżeli chcemy robić
moj przepis naowoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się
moj przepis nakoniec miksowania dodać sok z cytryny, krótko zmiksować. Składniki na polewę czekoladową: 150 g cukru (u mnie 50 g) 50 ml wody 50 g kakao 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżeczki żelatyny (8g) lub 2 listki żelatyny Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5-10 min do napęcznienia. W garnuszku umieścić wodę, cukier, kakao, wymieszać(...)wyraźny grubszy polewa będzie Żelatynę zalać małą ilością zimnej wodą, tylko do przykrycia, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać kakao, kremówkę, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, zagotować. Nie mieszać zbyt długo i nie ubijać – powstaną trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Przelać przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek. Do bardzo
moj przepis naświętami. Mowa tutaj o żółtym i zielonym kolorze oraz oczywiście o jajkach. Udostępnij Zapiekanka szpinakowa z jajkami – składniki 500 g świeżego szpinaku 600 g ziemniaków 250 ml śmietany kremówki 30% 4-5 jajek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 50 g żółtego sera w kostce czubek łyżeczki gałki muszkatołowej czubek łyżeczki imbiru szczypta chili sól, pieprz do smaku Dodatkowo(...)samą patelnię wsypać łodyżki szpinaku, smażyć je 2-3 minuty, dołożyć liście szpinaku. Całość smażyć jeszcze kilka minut, aż liście się skurczą i zmienią kolor na ciemnozielony. Wlać kremówkę, wymieszać, doprawić do smaku gałką muszkatołową, imbirem, chili, solą i pieprzem. Gotować 5 minut. Dno naczynia żaroodpornego posmarować masłem, wyłożyć plastry ziemniaków, oprószyć je solą oraz pieprzem. Następnie rozprowadzić przygotowany wcześniej
niecodziennikparycukru drobnego lub cukru pudru 3 czubate łyżki masy kajmakowej z puszki (takiej ok 400g) Kajmak reszta masy karmelowej z puszki 100 g masła 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% posypka: kawałeczki karmelu (można kupić) lub posiekajcie cukierki karmelowe Robimy! Ciastka kruszymy na drobno. Masło topimy, studzimy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy. Wyrównujemy(...)piekarniku rozgrzanym do 170 C (opcja grzania góra-dół) przez 80 min. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Polewa: Rozpuść masło, dodawaj po łyżce kajmaku i mieszaj ciągle. Na koniec dodaj kremówkę i mieszaj by nie było grudek. Przestudź. Polej wystudzony sernik tak by na brzegi lekko spływała polewa. Posyp wierzch karmelowymi drobinkami. Schłodź w lodówce przez noc. Smacznego! Share
Latosiowydommuszkatołowej 1,5 łyżeczki cukru lub miodu sól i pieprz do smaku 1,5 l bulionu cielęcego ( lub inny o delikatnym smaku, może być z kostki ) 50 ml słodkiej kremówki 30 % lub innej słodkiej śmietany 2 garście, nasion słonecznika Topinambur umyj w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Skórka jest jadalna, ale u niektórych jej spożycie powoduje nadmiarowe gazy, więc(...)dodaj przyprawy, cukier, sól do smaku i gotuj do czasu, aż warzywa zmiękną na tyle, że dadzą się rozgnieść widelcem. Trwa to zazwyczaj do 10 minut. Na koniec zabiel kremówką, dopraw pieprzem, zmiksuj blenderem na gładki krem i serwuj z uprażonymi na suchej patelni, nasionami słoneczka. To naprawdę zupa petarda . Smacznego ! Artykuł Kremowa zupa z topinamburu i słonecznika pochodzi
Ogrodnik w podróżydodać jajka ,cukier ,olej oraz jogurt naturalny ,składniki dokładnie ale krótko zmiksować.Ciasto dajemy do tortownicy i pieczemy 180 st 30 min .Zimny biszkopt przekroić . masa składniki 300 ml kremówki 36 % 500 g mascarpone 1 słoiczek konfitury ja miałam śliwkowe przygotowanie Kremówkę ubijamy na sztywno następnie dodajemy mascarpone .Potem masę dzielimy na połowę.Do jednej dajemy 2 łyżki powideł
Moje Wyrobyżółtko 1 / 3 łyżeczki soli 100 g zimnego masła Cukiniowe nadzienie: 400 g cukinii 2 l wody 1 łyżka soli 2 średnie pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki sól, pieprz do smaku 200 g żółtego sera Dodatkowo: mąka do podsypania masło do posmarowania formy na tartę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtko(...)Cukinie umyć, pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do wrzącej, posolonej 1 łyżką soli wody. Gotować 3 minuty, odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Do miseczki wbić 2 jajka, dolać kremówkę, dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki, usnąć miękki środek z nasionami. Wykonanie Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek wielkości trochę
niecodziennikparygorzkiej czekolady 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem: 100 g masła 125 g margaryny 3 jajka 3 łyżki cukru 5 łyżek śmietanki kremówki 3 łyżki miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu np. wiśniowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać nożem(...)masłem. Ciasto wlać do formy, piec z termoobiegiem 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C . Odstawić do ostygnięcia. Krem: Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Śmietanę kremówkę zagotować z miodem i ekstraktem waniliowym, powoli wlewać ją do jajecznej piany, ciągle miksując. Wszystko przelać do garnka, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje
niecodziennikparyśmietanowym 1 / 2 kg mięsa mielonego 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 200 g groszku konserwowego 25 g topionego serka śmietankowego 150 ml kremówki 1 ząbek czosnku 1 / 2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 / 3 szklanki wody sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchew i korzeń pietruszki obrać, umyć(...)pietruszki, sól i pieprz, dokładnie wymieszać i lepić małe kuleczki. Podsmażyć je na złoto na patelni, na której wcześniej były warzywa. Do mięsa wlać wodę z rozrobioną mąką ziemniaczaną, kremówkę, dodać serek topiony, wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę natki pietruszki, podsmażoną marchew i korzeń pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zagotować i trzymać na ogniu jeszcze kilka
niecodziennikpary