łyżki mąki ryżowej (ok. 35 g) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki cukru pudru (ok. 450 g) na krem mascarpone: 400 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 130 g cukru pudru sok z 1 cytryny 1 opakowanie fixu do śmietany lub 1 łyżeczka żelatyny nasączenie tortu: sok z 2 cytryn 500 ml wody(...)nagrzanym do 175 C stopni przez około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy zimną kremówkę oraz dodajemy cukier i mascarpone. Ubijamy do momentu, aż uzyskamy konsystencję kremu. Następnie dodajemy fix do śmietany lub żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku ( przestudzoną) i ubijamy krótko, przez
Wiszniówkawanilii 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 5 goździków DYNIOWE LATTE 60 ml syropu korzenno – dyniowego 2 podwójne espresso 200 ml mleka 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru cynamon mielony starta mleczna czekolada (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PUREE DYNIOWE Rozpocznij od przygotowania puree dyniowego. Dynię pokrój na mniejsze cząstki, wydrąż miąższ. Jeśli(...)kielichu blendera umieść syrop korzenno dyniowe, 4 x espresso i mleko. Całość zblenduj na wysokich obrotach do uzyskania puszystości i pianki. Przelej do 2 wysokich szklanek. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Bitą śmietankę nałóż na wierzch do filiżanek z latte. Udekoruj tartą białą czekoladą i mielonym cynamonem. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe
ProstePesto.plkultowy deser w wydaniu z musem kiwi i mini kiwi. Deser bezowo śmietankowy z dojrzałymi, słodkimi owocami kiwi. Składniki: 100 jogurtu greckiego lub naturalnego 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 50 g ciastek bezowych 4 kiwi zwykłe, dojrzałe 200 g mini kiwi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na dno każdego z 4 pucharków wlej odrobinę jogurtu greckiego lub naturalnego. Dzięki(...)pomocą łyżeczki wydrąż zielony miąższ. Zblenduj go na gładki mus, jeśli jest kwaśny możesz dosłodzić go niewielką ilością cukru pudru. Połowę musu wylej na jogurt. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp do niej pokruszone ciasta bezowe i wymieszaj szpatułką. Bezową śmietankę rozłóż do pucharków. Wierzch polej pozostałą częścią musu kiwi. Mini kiwi pokrój
ProstePesto.plrozkosznie! Składniki: BEZY 4 białka jaj 200 g cukru drobnego, do wypieków 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soku z cytryny KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 100 g mascarpone 200 g białej czekolady Milka (1 tabliczka) DEKORACJA 2 kiwi zwykłe 100 g mini kiwi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: PIECZENIE GNIAZDEK BEZOWYCH Białka jaj koniecznie(...)gorącą (ale nie gotującą) wodą, uważając by woda nie wlała się do czekolady. Pozostaw na kilka minut, w ten sposób czekolada rozpuści się w kąpieli wodnej. Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ubij przez chwilę mascarpone, rozluźniając jego zbitą konsystencję. Mascarpone przełóż do śmietanki i teraz zmiksuj już razem, do połączenia. Płynną, rozpuszczoną czekoladę przelej
ProstePesto.plowoc mango musi być dojrzały i słodki. Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej. Masa mango lassi: 250 g serka mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, 150 g jogurtu waniliowego typu skyr, 150 g dojrzałego mango na mus, 2 płaskie łyżki cukru pudru, szczypta kardamonu. Dodatkowo: 1 duże dojrzałe mango. Zaczynamy od usmażenia naleśników. Mleko(...)składników wychodzi około 10 sztuk dużych naleśników. Mango obrać i pokroić na grubą kostkę. Odłożyć 150 g owocu i zblendować na mus. Do miski przełożyć schłodzony serek i śmietanę kremówkę. Za pomocą miksera ubić całość na gęsty krem. Odstawić robot. Dodać skyr, mus z mango, cukier i kardamon. Wymieszać całość najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Na każdy usmażony wcześniej
Świat Domowej KuchniNutella z rozpuszczonymi pralinami Lindt white chocolate. Aksamitny krem z pistacjami i białą czekoladą. Składniki: 200 g niesolonych pistacji 200 g pralin Lindt z białą czekoladą 30 ml śmietanki kremówki 30 % 30 g oleju kokosowego rafinowanego, bez zapachu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pistacje obierz ze zdrewniałych łupin. W garnuszku zagotuj wodę, obrane pistacje gotuj we wrzątku przez 10 minut(...)pistacje przełóż do blendera i zmiel jak najdrobniej. Powinien powstać miałki proszek, bez większych cząstek pistacji. W kąpieli wodnej na metalowej misce umieść praliny z białej czekolady Lindt, śmietankę kremówkę i olej kokosowy. Podczas podgrzewania, mieszaj silikonową szpatułką i doprowadź do rozpuszczenia. Płynny krem zdejmij z garnka z wrzątkiem, przesyp do niego zmielone pistacje i wymieszaj. Przełóż do słoiczka
ProstePesto.plszklanki wody 2 łyżki mocnej kawy (zaparzam 1 łyżeczkę kawy w 70 ml wrzątku i odmierzam 2 łyżki) odrobina masła do wysmarowania formy Składniki nadzienia: 1,5 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, najlepiej takiego 2 łyżeczki likieru amaretto Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej (dodatkowo 1 rządek czekolady(...)mlecznej – można pominąć) 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) odrobina mleka (w ilości takiej, aby uzyskać lśniącą polewę) Przygotowanie czekoladowej rolady: Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Zaparzyć kawę, ostudzić. Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem a następnie ponownie papier posmarować masłem (można delikatnie obsypać mąką
Moja Delicjagórze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi(...)świeżo mielonymi czarnym pieprzem i ewentualnie solą (boczek jest słony, więc spróbować) . Śmietanę, jaja oraz żółtka zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu. 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Posypać połową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką “podziabać” w kilku
Moja Delicjałyżeczki soli Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotować sos gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić drobno posiekaną(...)będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola Przyprawić białym mielonym pieprzem i mieloną gałką. Zdjąć z ognia. Odstawić. 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotować karmelizowane orzechy: Orzechy
Moja Delicjafeta sól i pieprz do smaku łyżka masła łyżka siekanych świeżych ziół – u mnie oregano, tymianek i odrobina mięty Na zalewę: 3 jajka 100ml tłustego mleka 250ml śmietanki kremówki sól i pieprz do smaku Obieramy ziemniaki i kroimy nożem lub mandoliną na bardzo cienkie plasterki. Zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień tylko do zagotowania. Gdy zaczną się(...)minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy do nich posiekane zioła, mieszamy i ściągamy z ognia. Robimy zalewę – do miski wbijamy jajka, które rozkłócamy z mlekiem, kremówką oraz przyprawami – solą i pieprzem. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia – jednym dużym kawałkiem, aby nie wypłynęła nam zalewa. Dzielimy ugotowane ziemniaki
Smaczna Stronałyżka ekstraktu z wanilii 2 płaskie łyżki kakao 150 gram mąki pszennej tortowej 6 jaj składniki na polewę: 100 gram mlecznej czekolady 50 gram gorzkiej czekolady 125 g śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasto brownie – sposób wykonania: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem, mlekiem oraz ekstraktem. Pilnujemy,aż powstanie jednolita masa. W misie miksera należy należy wbić(...)poziom piekarnika i pieczemy około 50 – 60 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem. Gdy się upiecze wyciągamy z piekarnika. Przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy czekoladę wraz śmietanką kremówką, cały czas mieszając do powstania jednolitej masy. Na koniec przygotowaną polewą pokryć całe ciasto. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto ,, Soczyste” Brownie pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!się do domowego menu. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasto Czeska wiśnia – składniki: Na spód- herbatniki kakaowe 120 gram ( około 17 sztuk dużych herbatników ) 500 ml śmietanki kremówki (36% ) 2 czubate łyżki cukru pudru 2 słoiki wiśni drylowanych ( u mnie około 720 gram wypestkowanych wiśni) 800 ml kompotu 2 cytrynowe galaretki 2 szklanki wrzątku 2 galaretki wiśniowe cukier(...)rozkładamy na spodzie herbatniki. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. ostudzoną galaretkę włożyć do lodówki,aby się schłodziła tak do temperatury śmietanki. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na dość sztywną masę. Schłodzoną galaretkę cytrynową dolewać do śmietany i ubijać do połączenia się składników. Włożyć na jakiś czas do lodówki, aby nieco stężała
Olcia gotuje!kurczaka 400 g miąższu dyni odmiany Hokkaido 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku ekologicznego 300 ml bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła klarowanego PRZYPRAWY 1 łyżczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru sól i mielony pieprz garść posiekanej świeżej kolendry(...)wlej szklankę gorącego bulionu oraz wsyp wszystkie sypkie przyprawy . Całość duś pod lekko uchyloną przykrywką przez 20 minut, do miękkości dyni. Kiedy składniki curry nabiorą miękkości, danie zakłóć śmietanką kremówką . Podawaj udekorowane świeżą kolendrą lub natką pietruszki . Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Dyniowe
ProstePesto.plIngredients Pasta pistacjowa 200 g łuskanych pistacji mogą być solone (300g = ok. 1,5szklanki) 100 g białej czekolady parę kropel oliwy z oliwek opcjonalnie Krem śmietanowy 150 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu 150 g serka mascarpone Instructions Pasta pistacjowa Obłuskaj pistacje. Gotowe orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15min. W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli(...)minutes Servings 500 ml Calories 600 kcal Author Ewa Wajs Equipment waga kuchenna duża miska szpatułka silikonowa wysokie i wąskie naczynie Ingredients 150 g białej czekolady 150 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu 2 łyżki pasty pistacjowej Instructions Czekoladę posiekaj drobno i zalej śmietanką. W kąpieli wodnej połącz białą czekoladę i śmietankę razem. Mieszaj tak długo, aż prawie cała
SmartBake.plsoli Nadzienie: 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki masła orzechowego (gładkiego) 3 łyżki cukru pudru banany Polewa czekoladowa: 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 40 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej(...)ogniu. Nadzienie: Do miseczki przekładamy serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy 2 – 3 minuty, aż krem zrobi się lekko puszysty. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i układamy plasterki banana. Zwijamy w rulony
Oryginalny smak