owoc mango musi być dojrzały i słodki. Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej. Masa mango lassi: 250 g serka mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, 150 g jogurtu waniliowego typu skyr, 150 g dojrzałego mango na mus, 2 płaskie łyżki cukru pudru, szczypta kardamonu. Dodatkowo: 1 duże dojrzałe mango. Zaczynamy od usmażenia naleśników. Mleko(...)składników wychodzi około 10 sztuk dużych naleśników. Mango obrać i pokroić na grubą kostkę. Odłożyć 150 g owocu i zblendować na mus. Do miski przełożyć schłodzony serek i śmietanę kremówkę. Za pomocą miksera ubić całość na gęsty krem. Odstawić robot. Dodać skyr, mus z mango, cukier i kardamon. Wymieszać całość najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Na każdy usmażony wcześniej
Świat Domowej KuchniNutella z rozpuszczonymi pralinami Lindt white chocolate. Aksamitny krem z pistacjami i białą czekoladą. Składniki: 200 g niesolonych pistacji 200 g pralin Lindt z białą czekoladą 30 ml śmietanki kremówki 30 % 30 g oleju kokosowego rafinowanego, bez zapachu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pistacje obierz ze zdrewniałych łupin. W garnuszku zagotuj wodę, obrane pistacje gotuj we wrzątku przez 10 minut(...)pistacje przełóż do blendera i zmiel jak najdrobniej. Powinien powstać miałki proszek, bez większych cząstek pistacji. W kąpieli wodnej na metalowej misce umieść praliny z białej czekolady Lindt, śmietankę kremówkę i olej kokosowy. Podczas podgrzewania, mieszaj silikonową szpatułką i doprowadź do rozpuszczenia. Płynny krem zdejmij z garnka z wrzątkiem, przesyp do niego zmielone pistacje i wymieszaj. Przełóż do słoiczka
ProstePesto.plszklanki wody 2 łyżki mocnej kawy (zaparzam 1 łyżeczkę kawy w 70 ml wrzątku i odmierzam 2 łyżki) odrobina masła do wysmarowania formy Składniki nadzienia: 1,5 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, najlepiej takiego 2 łyżeczki likieru amaretto Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej (dodatkowo 1 rządek czekolady(...)mlecznej – można pominąć) 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) odrobina mleka (w ilości takiej, aby uzyskać lśniącą polewę) Przygotowanie czekoladowej rolady: Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Zaparzyć kawę, ostudzić. Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem a następnie ponownie papier posmarować masłem (można delikatnie obsypać mąką
Moja Delicjagórze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi(...)świeżo mielonymi czarnym pieprzem i ewentualnie solą (boczek jest słony, więc spróbować) . Śmietanę, jaja oraz żółtka zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu. 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Posypać połową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką “podziabać” w kilku
Moja Delicjałyżeczki soli Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotować sos gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić drobno posiekaną(...)będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola Przyprawić białym mielonym pieprzem i mieloną gałką. Zdjąć z ognia. Odstawić. 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Przygotować karmelizowane orzechy: Orzechy
Moja Delicjafeta sól i pieprz do smaku łyżka masła łyżka siekanych świeżych ziół – u mnie oregano, tymianek i odrobina mięty Na zalewę: 3 jajka 100ml tłustego mleka 250ml śmietanki kremówki sól i pieprz do smaku Obieramy ziemniaki i kroimy nożem lub mandoliną na bardzo cienkie plasterki. Zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień tylko do zagotowania. Gdy zaczną się(...)minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy do nich posiekane zioła, mieszamy i ściągamy z ognia. Robimy zalewę – do miski wbijamy jajka, które rozkłócamy z mlekiem, kremówką oraz przyprawami – solą i pieprzem. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia – jednym dużym kawałkiem, aby nie wypłynęła nam zalewa. Dzielimy ugotowane ziemniaki
Smaczna Stronałyżka ekstraktu z wanilii 2 płaskie łyżki kakao 150 gram mąki pszennej tortowej 6 jaj składniki na polewę: 100 gram mlecznej czekolady 50 gram gorzkiej czekolady 125 g śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasto brownie – sposób wykonania: Połamaną czekoladę rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem, mlekiem oraz ekstraktem. Pilnujemy,aż powstanie jednolita masa. W misie miksera należy należy wbić(...)poziom piekarnika i pieczemy około 50 – 60 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem. Gdy się upiecze wyciągamy z piekarnika. Przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy czekoladę wraz śmietanką kremówką, cały czas mieszając do powstania jednolitej masy. Na koniec przygotowaną polewą pokryć całe ciasto. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto ,, Soczyste” Brownie pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!się do domowego menu. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasto Czeska wiśnia – składniki: Na spód- herbatniki kakaowe 120 gram ( około 17 sztuk dużych herbatników ) 500 ml śmietanki kremówki (36% ) 2 czubate łyżki cukru pudru 2 słoiki wiśni drylowanych ( u mnie około 720 gram wypestkowanych wiśni) 800 ml kompotu 2 cytrynowe galaretki 2 szklanki wrzątku 2 galaretki wiśniowe cukier(...)rozkładamy na spodzie herbatniki. Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. ostudzoną galaretkę włożyć do lodówki,aby się schłodziła tak do temperatury śmietanki. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na dość sztywną masę. Schłodzoną galaretkę cytrynową dolewać do śmietany i ubijać do połączenia się składników. Włożyć na jakiś czas do lodówki, aby nieco stężała
Olcia gotuje!kurczaka 400 g miąższu dyni odmiany Hokkaido 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku ekologicznego 300 ml bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła klarowanego PRZYPRAWY 1 łyżczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru sól i mielony pieprz garść posiekanej świeżej kolendry(...)wlej szklankę gorącego bulionu oraz wsyp wszystkie sypkie przyprawy . Całość duś pod lekko uchyloną przykrywką przez 20 minut, do miękkości dyni. Kiedy składniki curry nabiorą miękkości, danie zakłóć śmietanką kremówką . Podawaj udekorowane świeżą kolendrą lub natką pietruszki . Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Dyniowe
ProstePesto.plIngredients Pasta pistacjowa 200 g łuskanych pistacji mogą być solone (300g = ok. 1,5szklanki) 100 g białej czekolady parę kropel oliwy z oliwek opcjonalnie Krem śmietanowy 150 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu 150 g serka mascarpone Instructions Pasta pistacjowa Obłuskaj pistacje. Gotowe orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15min. W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli(...)minutes Servings 500 ml Calories 600 kcal Author Ewa Wajs Equipment waga kuchenna duża miska szpatułka silikonowa wysokie i wąskie naczynie Ingredients 150 g białej czekolady 150 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu 2 łyżki pasty pistacjowej Instructions Czekoladę posiekaj drobno i zalej śmietanką. W kąpieli wodnej połącz białą czekoladę i śmietankę razem. Mieszaj tak długo, aż prawie cała
SmartBake.plsoli Nadzienie: 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki masła orzechowego (gładkiego) 3 łyżki cukru pudru banany Polewa czekoladowa: 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 40 g śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej(...)ogniu. Nadzienie: Do miseczki przekładamy serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy 2 – 3 minuty, aż krem zrobi się lekko puszysty. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i układamy plasterki banana. Zwijamy w rulony
Oryginalny smakpieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 1kg zmielonego sera 1 budyń waniliowy bądź śmietankowy 25 dag cukru 6 jajek 1 szklanka śmietany kremówki Żółtka utrzeć z cukrem , dodać ser, budyń oraz ubitą śmietanę kremówkę. Na końcu delikatnie wymieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Dodatkowo: 1 1/2 kg śliwek 10 dag cukru
Niespełnione zdolności kulinarneśrednicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki Masa owocowa: 700 ml zblendowanego arbuza 1-2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny Masa serowa: 200 ml kremówki 30% listki z 5-6 gałązek bazylii 700 g serka z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny Wykonanie: Masa owocowa Żelatynę wsypujemy do 1/2 szklanki wody(...)szklanki wody. Namaczamy przez 10 minut, po czym delikatnie podgrzewamy w mikrofali przez kilkanaście sekund, mieszamy, aż się rozpuści. Hartujemy ją kilkoma łyżkami sera i miksujemy z pozostałym serem. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dodajemy to masy serowej i mieszamy aż się połączy z serem. Wylewamy na masę owocową. Foremkę wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin
Kulinarne przygody Gatityoraz mus owocowy. Składniki: BEZA 5 białek 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny NADZIENIE 150 g serka mascarpone 200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek 50 g czerwonej porzeczki Sposób przygotowania: CHRUPIĄCE BEZY Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubij je na pianę(...)zmiksuj z 2 łyżkami cukru pudru tworząc gładki mus. KREM Serek mascarpone zmiksuj do rozluźnienia jego konsystencji. Pod koniec wymieszaj z nasionkami wydłubanymi z laski wanilii. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, mniej więcej w połowie ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Kiedy słodka śmietanka nabierze sztywności, dodawaj stopniowo po niewielkiej ilości mascarpone z wanilią. Porcją kremu nadziej bezy
ProstePesto.plumiejętności. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mini ptysie Składniki Składniki na ciasto: 150 g mąki 250 ml wody 100 g masła 4 jajka + 1 1 łyżka cukru 50 ml śmietanki kremówki 30 % 8 kostek czekolady gorzkiej Składniki na krem truskawkowy: serek mascarpone 250 ml garść truskawek mrożonych 2 łyżki cukru pudru Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietanki kremówki
To co lubię - gotuję i polecam