wędzonego boczku 160 g tartego sera mozzarella 120 g sera camembert 1 łyżka mąki 3 jajka 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 30% Przygotowanie ✅ Spód: Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli, następnie dodać jajko i zagnieść składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię(...)będzie lekko zarumieniona. Przekładamy do miski. ✅boczek kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. ✅ W oddzielnej misce roztrzepać rózgą jajka z dodatkiem mleka, śmietanki kremówki, mąki, soli i pieprzu. Jajeczną mieszankę przelać do miski gdzie znajduje się cebula, kiełbasa i boczek. Dodajemy starty ser mozzarella i gotową mieszankę przelewamy na wcześniej upieczony spód. Na górę
Niezły Młynektortownica o średnicy 26 cm 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz: 600 ml śmietany kremówki 36% słoik dżemu truskawkowego 2 tabliczki białej czekolady (200 g) serek mascarpone 3 łyżki cukru pudru pół szklanki przegotowanej wody z cytryną lub likierem owocowym Białka oddzielamy od żółtek.Następnie ubijamy(...)możemy zagotować!!! Zdejmujemy z ognia,studzimy a następnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na parę godzin.Najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy śmietanę na sztywno. Pozostałe 300 ml kremówki ubijamy z cukrem pudrem .Możemy dodać kilka kropli barwnika spożywczego- u mnie różowy. Jeden biszkopt nasączamy 1/3 wody z cytryną.Smarujemy połową dżemu oraz połową masy z białą czekoladą.Przykrywamy
Przepisy mojej mamyurodzinowo-imieninowy który zrobiłam dla mojej mamy.Biszkopty przełożone dżemem malinowym i puszystym kremem kokosowym. Wszystkim bardzo smakował.Palce lizać! Składniki: biszkopt z 6 jaj 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 czekolady białe -razem 200 g 200 ml śmietanki kokosowej 100 g wiórek kokosowych 8 łyżek dżemu malinowego opcjonalnie cukier puder pralinki rafaello, maliny i wiórki kokosowe(...)dekoracji Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka,dodajemy połamaną czekoladę i połowę śmietanki kokosowej.Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się czekolady.NIE GOTUJEMY!! Studzimy i wkładamy do lodówki ,najlepiej na całą noc.Śmietana musi dobrze się wystudzić aby ubiła się na sztywno.Dlatego najlepiej zrobić to DZIEŃ WCZEŚNIEJ!! Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno.Jeśli ktoś lubi słodkie
Przepisy mojej mamymamy pomysłu na coś słodkiego do kawy. Proponuję szybki deser z ulubioną galaretką i bitą śmietaną 🥰🍨 Nie tylko dla dzieci ☺ Składniki: galaretka o ulubionym smaku ok.200 ml śmietany kremówki 36% Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy ostygnie podlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Śmietankę kremówkę ok.200 ml ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dekorujemy pucharki i smacznego
Przepisy mojej mamymąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao - dałam czarne 1 słoik konfitury czereśniowej lub wiśniowej 20 dag czekolady Toblerone ciemnej 200 ml śmietany kremówki 30 % 100 gram białej czekolady Śmietanę z białą czekoladą rozpuszczamy dzień wcześniej, by spędziła noc w lodówce. Ubijamy na sztywno i wykładamy na ciasto na chwilę przed degustacją(...)opada po wyciągnięciu z piekarnika. Po zupełnym wystudzeniu smarujemy wierzch grubą warstwą czekolady Toblerone ( kolejne 100 gram ) rozpuszczonej z dwoma, trzema łyżkami śmietanki. Jak już wspomniałam, dzień wcześniej śmietanę kremówkę podgrzewamy na małym ogniu, aż do wrzenia. Wrzucamy tabliczkę połamanej na kostki białej czekolady i mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia. Studzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Przed podaniem ciasta, śmietanę
Kronika Piekarnikajajko 30 gram cukru 3 łyżki miodu lub golden syropu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa: 1 kg sera wiaderkowego 2/3 szklanki kremówki 30 % 2 - 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżeczki 3/4 szklanki cukru pudru Wkładka wiśniowa: 1/2 słoika konfitury wiśniowej lub czereśniowej 2 łyżki galaretki malinowej(...)proszku Polewa ajerkoniakowa: 2/3 szklanki ajerkoniaku 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto miodowe: Masło roztapiamy w rondelku z miodem i cukrem, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem, solą, cynamonem, wbijamy jajko i wlewamy wystudzoną masę miodową. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około godzinę, by stwardniało. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkowujemy na dwa cienkie
Kronika Piekarnikakąpieli wodnej lub w mikrofalówce i studzimy. Miękkie masło wkładamy do miski i miksujemy na aksamitną masę z kukułkowym kajmakiem. Wlewamy czekoladę, ponownie miksujemy. Na koniec powoli wlewamy kremówkę, miksujemy jeszcze przez krótką chwilkę. Gotową masę wkładamy do lodówki. Masa nr 2 - kawowa: 250 gram mascarpone 200 gram śmietany kremówki 30 % 2 - 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy
Kronika Piekarnikamianem subtelnego. Smak i puszystość biszkopta, nie mającego nic wspólnego z suchością. Różowa, nie za obfita warstwa słodkiego rabarbaru w galaretce z własnego soku i równie subtelna warstwa ubitej kremówki. W zasadzie to tort, po odpowiednim wykończeniu boków i góry, śmiało można wbić w niego świeczki urodzinowe. Smak ciasta, jego lekkość i pastelowy przekrój są bardzo wdzięczną, wiosenną kompozycją(...)przestudzenia. Składniki masy rabarbarowo - śmietanowej: 3 gałązki rabarbaru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru sok z jednej cytryny ( połowa do ponczu, połowa do rabarbaru ) 1 kubeczek śmietany kremówki 30 % 1/2 tabliczki białej czekolady Wykonanie: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy na 5 min do napęcznienia. Po tym czasie rozpuszczamy ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej
Kronika Piekarnikapołowy cytryny, łyżka cukru, 1/2 szklanki wody Składniki masy serowej: 1 szklanka czerwonego agrestu 1 łyżka cukru 4 łyżeczki żelatyny 250 gram sera mascarpone 1 mały kubeczek śmietanki kremówki 30 % - 200 gram 1/2 szklanki cukru pudru Składniki polewy czekoladowej: 1 mały kubeczek śmietanki kremówki 30 % - 200 gram 50 gram czekolady kawowo - białej ( kupuję w Aldi ) 100 gram białej czekolady
Kronika Piekarnikamąki pszennej * pół szklanki cukru * 100 g masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kakao * 2 jajka * 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany Składniki na krem: * 600 ml śmietany kremówki 36% * 3 łyżki cukru pudru * kilka kropel niebieskiego barwnika spożywczego Dodatkowo: * kilka ciastek (wykorzystałam ciasta, które upiekłam z gotowego mixu od Baking Concept , wpis na temat ciastek(...)babeczek ułożyć papilotki. Do każdej wylać ciasto na 3/4 wysokości foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 30 minut. Babeczki wystudzić. W misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i kilka kropel niebieskiego barwnika, wymieszać. Krem śmietanowy przełożyć do worka cukierniczego z ulubioną tylką. Przestudzone babeczki udekorować na całej powierzchni kremem
Zrób to smaczniewykonaniu i efektownie wygląda :). Bardzo polecam :). Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka opcjonalnie - 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie budyniu waniliowego ( opakowanie 40 g ) 80 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub cukru z prawdziwą wanilią Składniki na ciasto czekoladowe: 250 g mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masa serowa: Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i krótko zmiksować, tylko do połączenia. UWAGA: Użycie śmietanki kremówki nie jest konieczne, jednak jej dodatek powoduje, że masa serowa jest delikatniejsza ( śmietanka również powinna być w temperaturze pokojowej ). Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić
Opowieści z piekarnikadużych) mąka pszenna (125 g) cukier (200 g) orzechy laskowe zmielone ( 100 g) sól (szczypta) Krem kokosowy : biała czekolada (200 g) mleko kokosowe z puszki (50 ml.) śmietanka kremówka 36% dobrze schodzona (500 ml.) mascarpone w temperaturze pokojowej (250 g) cukier puder (40 g) wiórki kokosowe (50 g) ekstrakt kokosowy opcjonalnie (1 łyżeczka) Składanie i Dekoracja : mleko kokosowe z puszki(...)wodnej lub mikrofali. Studzimy. W dużej misie miksujemy mascarpone na gładką masę. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Można też dodać opcjonalnie ekstrakt kokosowy . W drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy do masy mascarpone, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około pół godziny, żeby krem się schłodził. 3.) Składanie tortu
RITA food channelnutellą: 250 g miękkiego masła 400 g kremu czekoladowo-orzechowego (dałam mniej) 125 g serka mascarpone Dodatkowo: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych 120 g deserowej czekolady, posiekanej 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku, zalewamy rumem i doprowadzamy do wrzenia. Gdy rum zabulgocze, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do czasu aż cały(...)śliwki, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów kakaowych nasączamy połową mieszanki kawowej. Rozprowadzamy na nim cienką warstwę powideł. Wykładamy krem ze śliwkami, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy go resztą ponczu. Kremówkę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy (wierzch można dodatkowo udekorować polewą
Smaki Na Talerzuherbatniki kakaowe (około 60 szt.) Krem budyniowy: budyń kokosowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki masła (w temp. pokojowej) Warstwa śmietanowa: 3/4 litra śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) 3 opakowania Śmietan-fix 1/2 puszki masy kajmakowej 1 łyżka cukru pudru Do posypania: wiórki kokosowe Ugotować budyń na bazie 1,5 szklanki mleka, z 4 łyżkami cukru(...)wyścielonej papierem do pieczenia lub folią rantową ) ułożyć 1 warstwę ciastek. Posmarować je kremem budyniowym (fot.1) . Następnie na warstwie kremu ułożyć drugą warstwę ciastek. Ubić śmietanę kremówkę ze Śmietan-fix-em na sztywno. Odłożyć 1/4 śmietany na bok - a do 3/4 ilości dodać masę kajmakową. Posmarować nią ciastka (fot.2) i ponownie ułożyć warstwę ciastek. Do odłożonej śmietany
Świat Ciastaczekolada rozpuści się. Mleko podgrzewamy do temp. około 60 stopni C, a następnie spieniamy za pomocą spieniacza, miksera, blendera lub ubijaczki do białek. Wlewamy do kawy. Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Gotową bitą śmietaną dekorujemy wierzch kawy i posypujemy tartą czekoladą. 2) Latte z nutellą i bitą śmietaną Kawa z mlekiem, dodatkiem nutelli(...)krem rozpuści się. Mleko podgrzewamy do temp. około 60 stopni C, a następnie spieniamy za pomocą spieniacza, miksera, blendera lub ubijaczki do białek. Wlewamy do kawy. Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Gotową bitą śmietaną dekorujemy wierzch kawy i posypujemy posiekanymi orzechami. 3) Latte macchiato z cynamonem Latte macchiato z cynamonem oraz miodem
Kuchnia MagdaLeny