śmietanka i czekolada, najlepiej o jak największej zawartości miazgi kakaowej w składzie. Do tak przygotowanego kremu można dodać tarte orzechy. SKŁADNIKI: łyżeczka pasty z wanilii 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% 340 g mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Śmietankę kremówkę podgrzewam w garnku razem z łyżeczką pasty. Robię to na mniejszej mocy palnika, uważając by śmietanki nie zagotować. Następnie
Zasmakuj Kuchniwody. Przygotowanie : 30 min. Gotowanie: 25 min. Porcja dla 4 osób: ● 20 zielonych szparagów ● sól Na sos muślinowy : ● 200 g masła solonego ● 4 żółtka jajek ● 15 cl śmietany kremówki ● 1 cytryna ● 1 pęczek szczypiorku ● sól Przygotowanie : Szparagi umyj, osusz i odłam twarde końcówki (w miejscu, w którym same z łatwością się odłamują). Zielone szparagi nie wymagają obierania. Ugotuj(...)cytryny, mieszaj trzepaczką aż masa zgęstnieje, podwoi objętość i stanie się puszysta. Uważaj, żeby żółtka się nie zważyły. Zdejmij z ognia, dodaj klarowane masło, ubijając trzepaczką. Ubij śmietanę kremówkę (po uprzednim schłodzeniu) i dodaj ją do sosu, delikatnie mieszając, posól i dopraw do smaku sokiem z cytryny, jeśli jest taka potrzeba. Drobno posiekaj szczypiorek i połącz z sosem. Podawaj szparagi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatrójkątów, w drugim blacie wycinamy kółko o średnicy ok. (otrzymamy mniejszy blat i obręcz) , trzeci blat pozostawiamy cały. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 8 g żelatyny 50 ml syropu z brzoskwiń do namoczenia żelatyny 1 puszka brzoskwiń w syropie (800 g) wykonanie: Brzoskwinie odsączamy(...)namoczenia żelatyny i trochę zalewy pozostawiamy do nasączania ciasta). Jedną połówkę brzoskwini odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy gorącym syropem i mieszamy do rozpuszczenia. Mascarpone, śmietankę kremówkę oraz wanilię miksujemy z cukrem pudrem na gęsty krem. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy ok. 2 łyżeczki kremu, dokładnie mieszamy i wlewamy do kremu, miksujemy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. dodatkowo
Domowy Smak Jedzeniakurczenie się biszkoptu bokami..., sprawdzone po wielokroć (kiedyś wydawało mi się śmieszne, ale działa...) Odstawiamy do wystudzenia Masa śmietanowa: - 250g mascarpone (schłodzone min. kilka godzin w lodówce) - 250g kremówki 30% (schłodzona min. kilka godzin w lodówce) - 1 galaretka czerwona, na 500ml wody, u mnie malinowa, rozpuszczamy ją w 125g (ml) gorącej wody - 100g malin (świeżych lub mrożonych) W misie(...)miksera ubijamy mascarpone razem z kremówką, do ubitej masy dodajemy maliny świeże lub mrożone, mieszamy całość (maliny się rozpadną). Na samym końcu wlewamy zimną, najlepiej już lekko tężejącą galaretkę. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, przecinamy na 2 części (ostrożnie biszkopt jest bardzo delikatny). Jedną część odkładamy z powrotem do formy, wykładamy na nią 1/2 masy śmietanowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem
Smaczne ZdrowePyszne muffinki na śmietance kremówce z kawałkami czekolady i jagodami kamczackimi. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag gorzkiej czekolady 50 ml oleju pół szklanki kaszy manny 200 ml śmietanki kremówki 30 % półtorej szklanki mąki tortowej 1 szklanka jagód kamczackich
Izabelawkuchnipszennej (użyłam tortowej) 80g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 220ml wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 5-6 łyżek cukru pudru 250g serka mascarpone 250g naturalnego jogurtu 400g umytych truskawek bez szypułek 12g żelatyny + 120ml wody w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wierzch(...)boki: 800-850ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Polewa: 120g białej czekolady czerwony barwnik spożywczy do czekolady Dodatkowo: 240g konfitury malinowej posiekane pistacje do dekoracji połówki truskawek do dekoracji Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg lub na funkcji góra-dół 180oC. 2. Białka ubić
Mała Cukierenkaczas studzenia 2 hours Total Time 2 hours 15 minutes Servings 500 ml kremu Calories 455 kcal Equipment garnuszek waga kuchenna szpatuła silikonowa blender ręczny Ingredients 200 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu 175 g cukierków truflowych posiekanych 80 g ciemnej czekolady 64% zawartości kakao 100 g serka mascarpone Instructions Odmierz śmietankę, odważ czekoladę gorzką, trufle. Serek mascarpone zostawiamy(...)Time 2 hours 15 minutes Servings 500 ml kremu Calories 343 kcal Equipment waga kuchenna rondelek mały lub miska mikser ręczny lub blender szpatułka silikonowa Ingredients 200 ml śmietanki kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady gorzkiej lub mlecznej 60 g masła 50 ml rumu 20 ml spirytusu skórka otarta z jednej pomarańczy mała torebka cukru wanilinowego ok 16 g Instructions
SmartBake.plPomysł powstał pod wpływem chwili. Skład jest prosty, wykonanie także. Polecam- zwłaszcza na lato! Co nam trzeba? Tradycyjna okrągła blacha 400g ciasteczek maślanych- herbatników 500ml śmietany kremówki 200g mascarpone 200g serka waniliowego łyżeczka curku z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny+100ml wody posiekane daktyle: około 15 sztuk orzechy włoskie- garść posiekanych Polewa: Czekolada-tabliczka plus(...)łyżka oleju kokosowego Robimy! Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dokładnie rozrabiamy i studzimy . Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dzielimy na 2 części :3/4 do 1/4 Jedną mieszamy z mascarpone i posiekanymi daktyalmi, drugą z serkiem waniliowym i waniliowym cukrem i orzechami. Do każdej dajemy żelatynę – po3/4 i 1/4 . Na dno blachy kruszymy 1/2 naszych herbatników. Drugą część
Latosiowydomkakao bez cukru 100ml oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 180ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 150ml mleka 200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 120g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią 300g mleka w proszku (użyłam mleka pełnego o zawartości tłuszczu 27%) 250g masła(...)temperaturze pokojowej 80g naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej, najlepiej typu greckiego Polewa: 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa
Mała Cukierenkagęstej ukwaszonej Żelka rabarbarowa: 50 dkg rabarbaru 250 ml wody 2 torebki herbaty owocowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki galaretki truskawkowej 2 łyżki cukru dekoracja: 200 ml śmietany kremówki 30 % 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru Ciasteczka: Składniki na ciastka przełożyć do miski i zagnieść ciasto szybko. Ciasto kruche im krócej zagniatamy tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki(...)galaretkę i zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 50 ml wody i wlewam do gotującego musu. Mieszam aż lekko zgęstnieje. Odstawiam do lekkiego ostudzenia. Zimne ciasteczka napełniam żelką jeszcze ciepłą. Kremówkę ubijam na sztywno. Jak żelka będzie zimna dekoruję śmietaną. Rabarbar kroję na kawałki 2 cm, przekładam na patelnię, dodaję cukier i przesmażam. Dekoruję nim ciasteczka jak ostygnie
wesoła kuchniaryżowych Kupiec (np. slim) śmietana 36% 500ml opakowanie Mascarpone 250g 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 3 tabliczki mlecznej czekolady +50ml śmietany 36% polewa np. toffi Robimy! Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Dodajemy mascarpone. Schładzamy w lodówce godzinę. Do każdej kanapki bierzemy dwa krążki wafli. Nakładamy czubatą łyżkę masy śmietankowej, wyrównujemy po całości i przykrywamy drugim(...)waflem. Wkładamy nasze krążki do zamrażarki. Gdy już zamarzną szykujemy im kąpiel w czekoladzie. Rozpuszczamy czekoladę w kremówce, studzimy i obtaczamy nasze zamarznięte krążki. I lądują znów w zamrażarce. Gotowe krążki zdobimy polewą np. tofii, ale można dać dowolną! Zajadamy! Pychota!!! Synek poleca! Share 0 Tweet 0 Pinterest 3 3 Shares
Latosiowydomsłodkie pieczywo może otrzymać drugie życie. Lody smakują naprawdę pysznie, a kawałki drożdżówki świetnie współgrają ze śmietankową masą. Polecam! 3-składnikowe lody z drożdżówką - składniki: 400g śmietanki kremówki 30-36% 4-5 łyżek syropu z agawy (można użyć dowolnego słodzidła) 150-200g czerstwej drożdżówki 3-składnikowe lody z drożdżówką - przygotowanie: Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec miksowania(...)stopniowo dodając dowolne słodzidło (u mnie tym razem syrop z agawy). Podsuszoną drożdżówkę rozdrobnić na mniejsze kawałki oraz delikatnie wmieszać do ubitej kremówki. Całość przełożyć do pojemnika (*), przykryć i wstawić minimum na kilka godzin do zamrażarki. Wyjąć 5-7 minut przed podaniem. Lody pysznie smakują polane syropem z agawy lub miodem. 3-składnikowe lody z drożdżówką - dodatkowe informacje: (**) Użyłam
Di gotujecukier (2 łyżki) woda zimna (50 ml.) mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) sok z cytryny (1 łyżka) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (80 ml.) Krem straciatella : śmietanka kremówka 35% (600 ml.) mascarpone (500 g) czekolada gorzka (100 g) cukier puder (7 łyżek kopiastych) żelatyna sypka (5 łyżeczek) + gorąca woda (około 100 ml.) Dodatkowo : truskawki do dekoracji (około(...)stężenia frużeliny. Żeby przyśpieszyć proces tężenia frużeliny można ją wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut. 3.) Krem straciatella. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascaarpone i posiekaną czekoladę. Na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem przekładamy na stężałą frużelinę
RITA food channelkcal Ingredients Beza: 6 sztuk białek w temperaturze pokojowej 250 g cukru (1,5 szklanki) 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka octu winnego ½ łyżeczki soli Krem: 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 100 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich posiekanych 10 sztuk daktyli pokrojonych Instructions Przygotowanie i pieczenie bezy: Nasze ciasto rozpoczynamy(...)wyciągamy i studzimy w temperaturze pokojowej. Wykonanie kremu: Serek mascarpone mieszamy z masą krówkową (masę wykonuję sama — przepisem podzielę się jutro) — krem musi być jednolitej konsystencji. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę, na koniec dodając łyżeczkę cukru pudru. Za pomocą łyżki lub szpatułki mieszamy oba składniki ze sobą pamiętając, że łączymy śmietanę z serkiem, nie na odwrót. Na koniec dodajemy posiekane orzechy
Zufi.plnaleśników, deserów, lodów czy tak po prostu do wyjadania łyżeczką wprost ze słoiczka. Jak zrobicie to nie pożałujecie. Warto. Potrzebujemy: 200 g cukru 80 g masła 125 ml śmietanki kremówki 30 % pół łyżeczki soli himalajskiej Wykonanie pysznego solonego karmelu: 1. Cukier przekładamy do garnka lub głębokiej patelni z grubym dnem. Następnie podgrzewamy cały czas mieszając aż się rozpuści i zrumieni(...)gruba warstwa, która nie rozpuści się z masłem. 2. Następnie do rozpuszczonego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko i energicznie mieszamy, gdy masło się rozpuści wlewamy śmietankę kremówkę i ponownie szybko i energicznie mieszamy, gotujemy tak kilka chwil, aż połączą się składniki. 3. Następnie gorący karmel zdejmujemy z ognia wsypujemy sól i mieszamy aż się rozpuści. Karmel przelewamy
Izabelawkuchni