ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:217/892)

kostka kawosza 1365

szklanka mleka 30 g kakao 300 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej szklanka świeżo zaparzonej wrzącej kawy na krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g serka ricotta 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 14 podłużnych biszkoptów 1/2 szklanki likieru kawowego słoiczek dżemu wiśniowego Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem i kakao(...)górką" więc należy ją ściąć i pokruszyć a resztę ciasta przekroić na dwa blaty.  Dolny blat ciasta posmarować połową dżemu. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. . Wmiksować ricottę a następnie przestudzoną żelatynę.  Podzielić krem na 3 części. Jedną wyłożyć na warstwę dżemu. Biszkopty moczyć w likierze i układać na kremie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gofry z bitą śmietaną, sosem krówkowym i orzeszkami. 202

szklanka mleka 2 i pół szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią Bita śmietana: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Sos krówkowy: 30 dag cukierków krówek 4 łyżki mleka Dodatkowo: 10 dag orzeszków ziemnych Wykonanie: 1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą(...)prażymy na suchej i gorącej patelni, podczas prażenia cały czas mieszamy i uważamy, żeby ich za mocno nie przypiec, mają być ładnie zrumienione. Studzimy. 3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 4. Sos krówkowy: Do garnka dajemy mleko i zagotowujemy, następnie wrzucamy krówki

Izabelawkuchni
Cynamonowe pancakes z karmelowymi jabłkami 238

cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant szczypta soli karmelowe jabłka 4 kopiate łyżki cukru trzcinowego Dry DemeraraDiamant 4 łyżki wody 50g masła 50ml śmietanki kremówki 2 duże soczyste jabłka 1 łyżeczka cynamonu sok z 1/2 cytryny dodatkowo serek kremowy prażony słonecznik SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Masło topimy i łączymy(...)dnem, z każdej strony na złoty kolor. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Cukier i wodę wlewamy na patelnię. Czekamy aż cukier się całkowicie roztopi, dodajemy masło i kremówkę (uwaga reakcja będzie gwałtowna). Całość mieszamy. Wrzucamy pokrojone jabłka, cynamon i sok z cytryny i prażymy do momentu aż jabłka będą lekko zrumienione i miękkie, ale zachowają swój kształt. Placuszka

DefinicjaSmaku
Złoty sernik z dynią pieczoną w cynamonowym oleju 233

mąki ziemniaczanej 4 jajka spód 350g herbatników skórka i sok z 1/2 pomarańczy 70g masła 30 g masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu polewa 2 białe czekolady 50 ml śmietanki kremówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA  Dynię kroimy w drobną kostkę. Olej słonecznikowy Wielkopolski łączymy z cynamonem i wylewamy na pokrojoną dynię. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystudzenia. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dolewamy stopniowo ciepłą kremówkę i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Całość wylewamy na upieczony sernik i rozsmarowujemy. Żeby podkreślić złoty kolor sernika udekorowałam go jadalnym złotym pudrem. Sernik wstawiamy do lodówki na conajmniej

DefinicjaSmaku
Makaron orzo z kurczakiem w kremowym sosie z suszonymi pomidorami 188

czosnku – drobno posiekane 10 suszonych pomidorów – pokrojone w mniejsze kawałki masło, olej z suszonych pomidorów sól, świeżo zmielony pieprz, ostra i słodka papryka mielona 200 g śmietany kremówki 2 – 3 łyżki startego sera grana padano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Makaron orzo ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw. Na dużej patelni rozgrzej(...)pieprzem, ostrą i słodką papryką mieloną. Kurczaka przełóż na talerz, odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej dodatkową łyżeczkę masła. Dodaj czosnek i suszone pomidory, smaż około minuty, mieszając. Dodaj kremówkę i ser grana padano, mieszaj do momentu aż się rozpuści. Dodaj ponownie kurczaka i gotuj jeszcze chwilę. Dodaj makaron, całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp natką pietruszki. Smacznego! Artykuł

Moja pasja smaku
Piernik 150

łyżki kakao 2 łyżeczki sody 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 filiżanka espresso 2 łyżki przyprawy do piernika + ok. 400 g powiedeł śliwkowych, 100 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietany kremówki Wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru mieszamy razem w misce: mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i filiżanką espresso. Masło z miodem odstawiamy(...)suchego patyczka” w temperaturze 170 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na zrobienie polewy. Pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę podgrzewamy na małym ogniu razem z kremówką, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczone ciasto wyciągamy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrawamy na 3 blaty i nakładamy do środka powidła śliwkowe. Wierzch ciasta smarujemy przestudzoną

Ciastkozercy
Kawowiec bez pieczenia 329

Składniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej cukier puder do smaku 1/2 l kremówki kilka kostek gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny podwójne espresso łyżka likieru amaretto kilka ziarenek kawy do ozdoby Sposób Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać 1/2 szkl. wrzątku, zostawić do wystygnięcia. Przygotować podwójne espresso, pozostawić do wystygnięcia.  Biszkopty nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej sporządzonym z dodatkiem(...)łyżki likieru amaretto, ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 24 cm.   Żelatynę zalać niewielka ilością zimnej wody, Po napęcznieniu rozpuścić w 1/2 szkl, wrzątku, wystudzić.  Kremówkę ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier puder i żelatynę (trochę śmietany odłożyć do dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut.  Masę przelać na biszkopty, odstawić

Kuchenne aromaty
Piernik dyniowy. Prosty, bez ucierania 161

szklanka puree z dynii (200 g) 1/2 szklanki oleju (80 ml) 1/2 szklanki mleka 1 jajko - opcjonalnie Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietany kremówki cynamon - opcjonalnie Wykonanie: odważyć lub odmierzyć szklanką suche składniki, wymieszać. Posiekać orzechy, odłożyć w drugiej misce odmierzyć składniki mokre i wymieszać mokre składniki dodać do suchych, następnie wymieszać. Na koniec dodać(...)minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest upieczony początkowo studzić w foremce, następnie wyjąć piernik z foremki i studzić na kratce zagotować śmietankę kremówką, dodać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie zamieszać. Polać piernik polewą i posypać resztą posiekanych orzechów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 699

pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 100g wiórków kokosowych 1 puszka ananasa w plastrach Krem śmietanowy: 350ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 galaretka w proszku (na 500ml wody) 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 80g wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru bita śmietana, marcepan do ozdoby srebrny barwnik spożywczy(...)się rozpuszczą. Dodać wiórki kokosowe (80g) i prażyć je, aż się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerz i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 13. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie stopniowo wlewać lekko tężejącą galaretkę ( patrz FILM ) cały czas ubijając mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi wiórkami

Mała Cukierenka
Zupa czosnkowa z chipsem serowym 155

olejem rydzowym. Było pysznie.  Porcelana Bogucice Składniki: 1 litr bulionu mięsno warzywnego 15 ząbków czosnku 4 ziemniaki 1 średniej wielkości cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 100 ml kremówki 30% 0,5 łyżeczki suszonego tymianku Do smaku: sól biały pieprz gałka muszkatołowa olej rydzowy Chipsy serowe: 100 g żółtego sera  Przygotowanie: Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę(...)Dodać czosnek, ziemniaki i całość jeszcze chwilę podsmażamy nie zapominając o mieszaniu. Wlać bulion dodać tymianek i gotować do miękkości ziemniaków. Po ugotowaniu całość zmiksować blenderem na krem. Wlać kremówkę ponownie zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chipsy serowe: Ser zetrzeć na dużych oczkach. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu) i nałożyć na płasko niewielkie porcje sera. Smażyć do momentu

Ala piecze i gotuje
Bezowy wieniec z kremem i konfiturą. 148

słowem ,,bomba kaloryczna'', ale co tam od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkie szaleństwo. Zapraszam :) Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku Dodatkowo: 1 słoiczek konfitury truskawkowej ( użyłam od Łowicz ) kilka listków melisy do dekoracji ( niekoniecznie ) Wykonanie: 1. Beza: Białka ubijamy na sztywno(...)przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia, następnie zimną zdejmujemy z papieru. 3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i ubijamy do połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. 4. Przekładanie: Na dobrze wystudzoną bezę nakładamy krem

Izabelawkuchni
Ciasto Czekoladowe z Kremem Adwokatowym 637

ajerkoniakow y : 3 żółtka 3/4 szklanki cukru budyń waniliowy 500 ml mleka łyż ka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 40 ml advocatu Polewa: 125 ml śmietanki kremówki 30% 60 g mlecznej czekolady 65 g czekolady gorzkiej łyżka wódki   Ciasto Czekoladowe z Kremem Adwokatowym - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki(...)części . Dół umieszczamy w formie, wykładamy połowę kremu ajerkoniakowego, na niego górną część ciasta czekoladowego, a na wierzch pozostały krem. Umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przestudzamy i przygotowaną czekoladą polewamy wierzch ciasta. Umieszczamy

Słodka Strona
Tort w męskim stylu 155

ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części. Krem 600 ml śmietany kremówki 250 mascarpone 300 g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki) 3 łyżki cukru pudru, lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie  Wszystkie produkty oprócz owoców włóżcie do misy miksera(...)posmarowanym torcie zafarbowałam trzy łyżki kremu maślanego barwnikiem czerwonym i 1 łyżką kakao.  Polewa czekoladowa 75 g cukru 25 g wody 25 g kakao  50 g śmietany kremówki 1 łyżeczka żelatyny Namoczyć żelatynę w 1 łyżce wody i odstawić aby napęczniała.  W garnku zagotować wodę z cukrem aż się rozpuści.  Dodać śmietanę kakao i zamieszać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rocher- czekoladowy sernik 312

Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piec 10 minut.  Po tym czasie wyjąć i wystudzić Masa twarogowa 500 g twarogu zmielonego (użyłam quark) 125 ml śmietany kremówki 400 g nutelli  5 dużych jaj 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej 2/3 szklanki drobnego cukru Polewa  60 ml śmietany kremówki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Porzeczkowiec, szybkie ciasto bez pieczenia 145

dużą ilością czarnych  porzeczek skutecznie pobudzi nas do życia i doda energii na cały dzień.  Składniki na kwadratową formę 25x25 cm. Masa śmietankowa: - 1/2 litra śmietany kremówki 30 % - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag - 6 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanka gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 2 pełne szklanki  czarnych porzeczek Poltino Galaretka: - 2 galaretki porzeczkowe(...)pieczenia, a następnie na spodzie układamy ciastka. 2. Żelatynę rozpuszczany w gorącej wodzie, studzimy ale tak żeby nam nie stężała, trzeba często do niej zaglądać.  3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy do połączenia się składników. 4. Porzeczki rozdrabniamy blenderem i dodajemy do masy śmietankowej, a na końcu wlewamy przestudzoną

Apetyczna babeczka