samo jak smaczny! Składniki: Tabliczka czekolady 2 banany 250ml śmietanki 30% Kieliszek rumu 1 jajko Parę listków mięty Przygotowanie: 1. Czekolade roztop w kąpieli wodnej. 2. Dodaj 200ml kremówki i kieliszek rumu ciągle gotując. 3. Między czasie zblenduj banany i dodaj żółtko. Połącz dwie masy 4. Ubij biała i dodaj do reszty. 5. Odstaw na 3h do lodówki. 6. Udekruj(...)ubitą kremówką i listkiem mięty. Smacznego
FITBUuKgłówne zasady to 2 warstwy ciasta z nadzieniem z jabłek z odrobiną cynamonu. Składniki na ciasto: 150g masła 250g mąki 50g drobnego cukru do wypieków 6 łyżek śmietany kremówki (bardzo zimnej) Składniki na nadzienie: 6 jabłek pół szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej śmietana kremówka (do podania) Sposób przygotowania: W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj masło oraz śmietanę po czym
wysmienitymięs, serów, owoców morza lub warzyw. U mnie kisz z pomidorami oraz serem. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki pszennej szczypta soli żółtko 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki Składniki na nadzienie: 3 małe pomidory 100g sera żółtego 3 jajka 300ml śmietany kremówki sól i pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i staraj się jak najszybciej
wysmienitymasła 180g cukru 3 jajka 200g mąki łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na mus: 150g białej czekolady jajko 4 łyżki cukru łyżka oleju 150ml śmietany kremówki Dodatkowo: 300g białej czekolady 100g truskawek 4 łyżki dżemu truskawkowego 200ml śmietany kremówki łyżka cukru Sposób przygotowania: Aby przygotować biszkopt miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
wysmienitydużą wysoką temperaturę topnienia nie roztopi nam się tak jak zwykły ser. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki pszennej szczypta soli żółtko 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki Składniki na nadzienie: 300g brokuł 100g sera halloumi średniej wielkości cebulka 2 ząbki czosnku łyżka masła 3 jajka 300ml śmietany kremówki sól, pieprz gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki umieść
wysmienityłyżki cukru 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny Krem waniliowy 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa drip 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki kremówki Dodatkowo 150 g jeżyn 150 g borówek amerykańskich
Wędrówki po kuchniszklanki nektaru bananowego „Hortex” 3 łyżeczki żelatyny Galaretka z czarnej porzeczki: 2 szklanki nektaru z czarnych porzeczek „Hortex” 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 150 g śmietany kremówki 30% 1 płaska łyżka cukru pudru czarna porzeczka do przybrania (opcjonalnie) Przygotowanie: Do rondelka wlać około 1/4 szklanki nektaru bananowego i wsypać żelatynę. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie(...)salaterek przelać trochę bananowej galaretki i wstawić do lodówki aby stężała (salaterki mają być lekko przechylone). Następnie wlać trochę galaretki z czarnych porzeczek i również przechylić. Czynność powtórzyć. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią desery. Można też posypać czarną porzeczką. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz
Oryginalny smakmożna chcieć więcej? Składniki: Na ciasto: * około 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 150 g margaryny * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 300 ml śmietany kremówki * 250 g serka mascarpone * cukier puder do smaku * owoce do dekoracji Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół(...)średnicy 26 cm) wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 20-25 minut. Ciasto schłodzić. W tym czasie ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone, jeszcze chwilę mieszać. Na zimne kruche ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, udekorować owocami. chłodzić około 1 godziny w lodówce
Zrób to smaczniedzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 500 ml mleka migdałowego (ja kupiłam z prażonych migdałów) 1 łyżka cukru 6 łyżek grysiku 250 ml śmietany kremówki Sos malinowy: 1/2 szklanki mrożonych malin 2 łyżki cukru 150 ml wody Dodatkowo: 1 łyżka płatków migdałowych Grysik gotujemy na mleku migdałowym z dodatkiem jednej łyżki cukru. Schładzamy. Ubijamy śmietanę(...)kremówkę (nie na sztywno) stopniowo dodając ugotowany grysik. Sos malinowy: Mrożone maliny zalewamy wodą, wsypujemy dwie łyżki cukru. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Gotowy sos blendujemy i przecieramy przez drobne sitko. Schładzamy. Do słoiczków bądź kubeczków na deser wkładamy część kremu grysikowego, na który następnie wylewamy część sosu malinowego. Powtarzamy tą czynność jeszce raz. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów
mecooksupiekłam pączki pierwszy raz w tym karnawale. Długo szukałam jakiegoś nowego ciekawego przepisu i na jednej z grup kulinarnych znalazłam ten przepis Macieja Kuronia. Zaintrygował mnie dodatek śmietanki kremówki i jeszcze tego samego dnia musiałam go wypróbować. Ze wszystkich dotychczas wypróbowanych te wyszły mi najlepiej, ładnie się usmażyły na złoto i nawet wyszła im oponka. A nadziałam je moim ostatnio(...)sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży 2 łyżki cukru 7 żółtek 150 g masła 125 ml letniego mleka kieliszek spirytusu szklanka śmietanki kremówki płynnej dodatkowo: 2 słoiczki śliwki prażonej z czekoladą o smaku orzechowym Stovit szklanka cukru pudru kilka łyżek wrzątku 150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 2 litry oleju do smażenia (może
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaaromatyczną nutą amaretto. Doskonały by zaskoczyć przyjaciół lub rodzinę podczas spotkania, lub by sączyć niespiesznie wieczorami. Składniki: 150 g białej czekolady 1 jajko 80 g cukru 500 ml śmietany kremówki 30 % 200 ml Amaretto 100 ml białej żubrówki Śmietanę kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy jajko i mieszamy. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy rozpuszczoną na parze białą czekoladę
MojaQchnia.plrozpoczynam deserem z kremem z nutą pomarańczową . Składniki :na 3 porcje 200 g truskawek Kilka biszkoptów Sok z dwóch świeżych pomarańczy 150 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 2 żółtka Gorzka czekolada 1 łyżka cukru pudru Żółtka ubijamy na puszysty krem z cukrem ,dodajemy serek maskarpone i łączymy z masą żółtkową .Oddzielnie ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy
Ladylaura.konfitury z gorzkiej pomarańczy Krem maślany: 5 białek 250 g cukru 300 g masła 2 łyżki wody różanej Polewa: 100 g białej czekolady karmelowej 50 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka bezzapachowego oleju złoty barwnik (opcjonalnie) Dekoracja: makaroniki świeże owoce świeże kwiaty landrynki * PRZYGOTOWANIE Ciasto maślane Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ubij na biały puch, następnie zacznij dodawać(...)pozostaw na kuchennym blacie (nie wkładaj go do lodówki, bo trudno będzie go nakładać). Polewa Polewę przygotuj po schłodzeniu obłożonego tortu. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę wraz z kremówką. Wlej łyżeczkę oleju (najlepiej słonecznikowego lub rzepakowego). Możesz również dodać odrobinę złotego barwnika. Odstaw aż osiągnie temperaturę pokojową. Powinna być gęsta, ale jeszcze lejąca. Najlepiej jej gęstość sprawdzić bezpośrednio
Food SquareDomowe lody czekoladowe, idealny deser na niedzielę. Podaję je z lekko ubitą kremówką…Lubicie bitą śmietanę? Ja uwielbiam! Z czekoladowymi lodami jeszcze bardziej! Domowe lody są najlepsze. Można przyrządzić takie jakie tylko dusza zapragnie. Tradycyjne lody ale i lekkie sorbety , puszyste parfait i dietetyczne lody jogurtowe . Jemy lody przez cały rok. Latem to wspaniały orzeźwiający deser. Zimą pyszny(...)kawą, naleśnikami czy goframi. Deser dla całej rodziny. Domowe lody Składniki: ok. 600 ml 60 g masła 250 ml mleka 2 duże jajka 200 g gorzkiej czekolady 125 ml kremówki + 125 ml do podania 70 g cukru ½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu szczypta soli 2 łyżki liofilizowanych malinami Zagotuj połowę mleka z masłem. Z drugą połową mleka roztrzep jajka
codojedzeniapieczenia Masa orzechowa: 150g herbatników 140-150g orzechów włoskich 3/4 – 1 szkl. coca-coli 200g masła 3-4 łyżki cukru pudru Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: 1/4 szkl. coca-coli do nasączenia ciasta 50g mlecznej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec(...)formie. Nasączamy go połową pepsi/coli i wykładamy cały krem orzechowy, wyrównujemy. Przykrywamy drugą połówką biszkoptu, który również ponczujemy colą. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej (chwilę, tylko do rozpuszczenia) i łączymy z ubitą śmietaną (najpierw do żelatyny dajemy łyżkę
Smaki Na Talerzu