ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:247/892)

Malinowa pianka 174

pianka  Składniki: Biszkopt jajka-6 szt ocet - 1 łyżeczka olej - 2 łyżki cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Pianka : śmietana kremówka - 250 ml cukier puder - 1 łyżka maliny mrożone - 200 g galaretka malinowa - 2 opak woda - 2 szkl Poncz woda - 3/4 szkl cukier - 1 łyżka sok z połowy cytryny(...)łyżki Polewa: czekolada w pastylkach - 100 g  CUKIETERIA.pl masło - 2 łyżki śmietana kremówka - 4 łyżki Dekoracja : konfetti gwiazdki , choinki  CUKIETERIA.pl Przygotowanie: Biszkopt  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.  Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać,  wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop.  Ciasto

Kuchnia Danusi
Śląska kopa 186

wymieszać. Masę kokosową przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić. Masa: 500 ml kremówki 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 1 puszka brzoskwiń 50 g rodzynek 50 g migdałów 50 ml wódki 50 ml soku z brzoskwiń owoce granatu Brzoskwinie odsączyć, pokroić(...)kostkę. Migdały zblanszować, pokroić w słupki. Sok z brzoskwiń wymieszać z wódką, nasączyć nim kokosowy blat, podzielić go na mniejsze części. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać. Na duży talerz warstwami wykładać poszczególne masy - najpierw ubitą śmietanę, następnie pokruszone kawałki kokosowego blatu, brzoskwinie, ziarenka granatu rodzynki i migdały. Całość

Domowa cukiernia Ewy
Samotna, zimowa, brukselkowa zupa, której nie musisz jeść sam 167

niej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście, aby je „dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała świeżym, posiekanym koperkiem (lub suszonym w zimie). Był to tzw. „zastrzyk witamin”. Tak i oto powstawała warzywna zupa z kulinarnych „śmieci” mojego dzieciństwa. Choć(...)samotnymi Brukselkami smakowała tamtego dnia. Tak więc pamięci tych dwóch, samotnych brukselek prezentuję niniejszy przepis. Samotna Brukselkowa Zupa Składniki (4 porcje) : 1/2 kg brukselek (jak najmniejszych) 1/3 szklanki śmietany kremówki 1 szklanka kaszy orkiszowej 1 mały pęczek koperku (grube końce drobno posiekane) sól i pieprz do smaku W średnim garnku, zagotować 1,5-2 litry wody (mniej, jeśli wolicie gęstszą

Jem więc Jestem
Tort dla Ewy 109

Jutro imieniny Ewy i też tort z tej okazji. Taki na szybko - dekoracja z tego co miałam. Mam nadzieję, że smakował.  Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 800ml śmietany kremówki  * 3 łyżki cukru pudru * 4 śmietan-fix-y * dżem brzoskwiniowy  * szklanka wrzątku  * sok z połowy cytryny  * do dekoracji biszkopty, draże w dwóch smakach oraz kwiaty(...)opłatka Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blaty. Wrzątek wymieszać z sokiem z cytryny. Nasączyć biszkopty. Przełożyć dżemem i kremem z ubitej kremówki z cukrem pudrem. Ozdobić tort drażami i obłożyć biszkoptami

Magiczne Życie Marty
Tarta z masłem orzechowym i bitą śmietaną/ Peanut Butter Tart 320

cream cheese) -300 g masła orzechowego -pół szklanki cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód.  Bita śmietana: -500 ml śmietany kremówki -3 łyżki cukru -1 śmietanka fix  dodatkowo: -orzechy - gorzka czekolada Należy ok. pół godziny wcześniej włożyć śmietanę kremówkę do zamrażalnika. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy śmietana będzie

Receptura smaku
Pralinki bounty. Świąteczne życzenia 141

jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki: 200 g wiórków kokosowych 80 ml kremówki 50 g cukru 50 g masła 200 g mlecznej czekolady Masło rozpuścić w rondelku, dodać kremówkę, połączyć i zdjąć z ognia. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, wlać do nich rozpuszczone

Domowa cukiernia Ewy
Sernik "Śnieżka" 136

czekolada deserowa (90g) + 3 łyżki mleka  2 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1/2 szklanki gorącej wody 200 g serka homogenizowanego (naturalnego) 300 ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: "śnieżki" Dr Oetker do ozdoby Przygotowanie: Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy - wkładamy do woreczka i ubijamy tłuczkiem(...)wsypujemy do dużego kubka, zalewamy zimną wodą i mieszamy - odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie gotujemy wodę (1/2 szkl.) -  wlewamy do kubka z żelatyną i całość mieszamy - odstawiamy. Kremówkę ubijamy "na sztywno", dodajemy cukier puder i serek - mieszamy. Wystudzoną żelatynę wlewamy do miski - mieszamy. Z lodówki wyjmij foremkę. Ok. 2/3 przygotowanej masy nakładamy na warstwę nr 1, do pozostałej

Alutka-Gotuje
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 192

przestudzenia. Ja polewam swoje (po wystudzeniu) delikatnie lukrem marcepanowym i obsypuję rozdrobnionymi migdałami. Lukier marcepanowy: - 4-5 łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i stopniowo dolewamy kremówkę, cały czas mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukrem polewamy delikatnie ciasto i obsypujemy rozdrobnionymi migdałami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kostka śniegowa zaspa 174

250g masła 275g cukru 40g kakao 90g mąki pszennej 3 jajka Pianka 3 białka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 50ml bardzo ciepłej wody, ale nie wrzątku 200g śmietany kremówki 36% Do rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką oraz masło, na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, konsystencja niczym(...)mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy do połączenia. Pod koniec wlewamy powoli ostudzoną żelatynę, miksujemy. Śmietankę ubijamy na kremówkę, łączymy ją z masą białkową za pomocą szpatułki. Piankę wykładamy na schodzone ciasto, lekko dociskamy, wstawiamy blaszkę do lodówki na dwie godziny

Gotowanie i blogowanie
Świąteczny wieniec bezowy 188

wnętrza.  Składniki: 200g białek (5 białek) 320g cukru pudru 2,5 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu dodatki granat świeża żurawina gałązki świeżego rozmarynu 200g śmietanki kremówki 36% cukier puder Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubijamy je na sztywno z małą szczyptą soli - nie ubijamy zbyt długo by nie przebić białek, wystarczy gdy masa będzie sztywno(...)Kremówkę ubijamy na sztywno (nie słodzimy, beza nada wystarczającej słodyczy), granat obieramy, żurawinę myjemy i dokładnie osuszamy. Upieczony wieniec układamy na paterze, nakładamy warstwę bitej śmietany i dekorujemy owocami granatu oraz świeżą żurawiną. Wtykamy małe gałązki rozmarynu. Całość obsypujemy cukrem pudrem

Gotowanie i blogowanie
Tort makowy z kremem marcepanowym 160

łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki maku ½ szklanki posiekanych bakalii Dodatkowo: 50 g płatków migdałów tuzin kartofelków marcepanowych Krem marcepanowy: 200 g marcepanu 200 g sera mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie) Syrop pomarańczowy: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka łyżek miodu * PRZYGOTOWANIE Biszkopt makowy Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną(...)patelni lub garnku o dużej powierzchni, gotując na małym ogniu. Pod koniec posłodź miodem. Krem marcepanowy Marcepan zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Mascarpone zacznij ubijać, dodając stopniowo marcepan. Kremówkę ubij na sztywno w osobnym naczyniu, a następnie zacznij do niej dodawać łyżka po łyżce masę marcepanową, delikatnie ubijając. Na sam koniec możesz dodać odrobinę aromatu. Przygotowanie tortu Na paterze

Food Square
CIASTO PIERZYNKA 225

szklanki cukru kryształu 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Składniki masy śmietankowej: 25 dkg masła 1/2 l śmietany kremówki 36 % cukier puder do smaku Składniki pierzynki: 1/2 l śmietany kremówki 1 galaretka czerwona 1-2 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody    Dodatki: twarda czekolada lub inna posypka

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Piernik z Inką. 118

opakowanie naturalnej przyprawy do piernika - 20 g 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki Inki Klasycznej  230 ml mleka 2 jaja 300 g mąki pszennej polewa: 70 ml śmietany kremówki 30% 100 g dobrej mlecznej czekolady płaska łyżka Inki Klasycznej orzechy, migdały, skórka pomarańczowa do ozdobienia wierzchu Do przełożenia - 200 g dżemu z leśnych owoców. Wykonanie: Masło wraz z cukrem(...)piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 55 minut (lub do suchego patyczka). Kiedy ciasto przestygnie dzielimy je na 3 części i przekładamy dżemem.  W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę, połamaną czekoladę oraz płaską łyżkę Inki. Podgrzewać do rozpuszczenia i jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto. Udekorować migdałami, skórką pomarańczową i orzechami. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rolada piernikowo żurawinowa 335

mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej galaretka żurawinowa 20 dkg żurawiny świeżej 1 pomarańczo 3 łyżki cukru 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody 1 płaska łyżeczka żelatyny 350 ml śmietany kremówki 36 % polewa: 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej 1/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Jajka dobrze żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wbijam białka, dodaję odrobinę soli

wesoła kuchnia
świąteczny sernik na czekoladowym spodzie 383

pieczenia). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. dodatkowo: polewa czekoladaowa kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji składniki na masę serową: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 5 jajek 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, za każdym(...)razem miksujemy do połączenia się z serem. Następnie dodajemy kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę serową przelewamy na upieczony spód. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą. Sernik wkładamy na półkę środkową. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 80 min. Po upieczeniu, wyciągamy blaszkę z wodą, sernik

Domowy Smak Jedzenia