białka z jaj ekologicznych 100 gram cukru pudru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego 1 szkl. śmietany kremówki 30% do przybrania - listki mięty i owoce (truskawki, borówka amerykańska, maliny, jeżyny) Przygotowanie Schłodzone białka i szczyptę soli ubić na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać(...)minut, gdy wierzch był już suchy i zaczęły pojawiać się na nim spękania (widoczne na zdjęciach), wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam lekko uchylone drzwi, aby beza wystygła. Bardzo zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wystudzoną bezę przełożyć na paterę, na górę bezy (w uformowane wgłębienie) nałożyć bitą śmietanę, udekorować owocami i listkami mięty. Smacznego
Codziennik Kuchennydanie z popularnego,taniego produktu czyli-dziś w roli głównej "Podroby". 1 kg.drobiowych żołądków 1 marchewka pół pęczka koperku 1 cebula 1/2 szkl.bulionu drobiowego 4 łyżki smietanki kremówki 30 % po 1 łyżce mąki i masła sol pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żołądki czyścimy.Zalewamy je wodą,gotujemy 10 min.Odcedzamy.Zalewamy znów świeżą wodą,solimy.Gotujemy 1.5 godz.Warzywa obieramy.Marchewkę ścieramy,a cebulę siekamy.Oba składniki(...)podsmażamy na maśle.Oprószamy mąką.Mieszamy cały czas i wlewamy po trochu bulion/Sos gotujemy 15 min.Łączymy z posiekanym koperkiem i kremówką.Doprawiamy solą i pieprzem.Ugotowane żołądki odcedzamy ,przekładamy do sosu.Podajemy z ziemniakami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚrodkowa warstwa (custard): 150 ml mleka 150 ml słodkiej śmietanki 1 laska wanilii 4 duże żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Górna warstwa: 150 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 9 malin Wykonanie: Biszkopty pokroić na ćwiartki i poukładać na dnie pucharków. Dżem wymieszać z whisky lub likierem (ja wybrałem drambuie) i wyłożyć na biszkopty(...)ciągle mieszając aż zacznie gęstnieć (5 - 10 minut). Nie pozwolić na wrzenie. Przelać (przetrzeć) custard przez sitko do miski i odstawić do schłodzenia. Wyłożyć do pucharków jako środkową warstwę. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na custard. Odstawić deser do lodówki do schłodzenia na 1/2 do 1 godziny. Udekorować malinami
zadanie-gotowanie20da.zmielonych orzechów laskowych 5dag.cukru pudru 6dag.masła puszka masy makowej 1 kostka twarogu 5dag.rodzynek 1 łyżka startej skórki pomarańczowej Sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 100g.czekolady 50g.kakao 120g.cukru 1 żółtko 0.5szkl.śmietany kremówki 20g.mąki 2 łyżki mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Składniki na ciasto miksujemy z 0.5szkl.wody. Odstawiamy na 15 min.,po czym smażymy cienkie naleśniki,zwinąć.Masło ucieramy z cukrem,mieszamy z resztą składników masy(...)smarujemy nią naleśniki,znów zwijamy.W naczyniu trzymanym nad parą roztapiamy czekoladę,dodajemy kakao,cukier,mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu,a gdy zgęstnieje,wlewamy śmietankę kremówkę wymieszaną z mąką,zagotowujemy.Zdejmujemy z ognia,podprawiamy żółtkiem.Odsmażamy naleśniki.Podajemy z sosem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSłodki, ale przepyszny torcik, który zrobiłam dla męża koleżanki z pracy. Prezentuje się i smakuje świetnie! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 4 śm ietan y kremówki * 3 tabliczki mlecznej czekolady * łyżka cukru pudru * p ół szklanki soku pomarańczowego * 200-300g dowolnych wafelków z orzechami Przygotowanie : Czekoladę połamać na kostki, zagrzać dwie śmi etany i wymieszać(...)dstawić do wystygnięci a i ubić masę na krem. Biszkop t przekroić na trzy części , ka żdy blat nasączyć sokiem pomarańczowym. Tort przekłada ć kremem czekoladowym. Wierzch posmarować ubitą kremówką z cukrem. Udekorować tort wa fe lkami
Magiczne Życie Martycukru kokosowego 50 g cukru Składniki mokre: 250 g ugotowanych buraczków 200 ml oleju rzepakowego 3 duże jajka 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej Krem: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru wiórki czekoladowe Przygotowanie: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiego naczynia zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki(...)pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Krem: Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta, brzegi posypać czekoladowymi wiórkami. Ja piekłam ciasto w tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem więc
Ala piecze i gotujeMaksymalnie wciągający sos karmelowy o waniliowej nucie, dodatkowo 'podkręcony' cukrem muscovado, który naturalnie ma karmelowy posmak. Dzięki sporej ilości kremówki i masła ma kremową i aksamitną konsystencję, jak również jest odpowiednio gęsty- po schłodzeniu fajnie gęstnieje i ma strukturę słodkiego smarowidła, ale kiedy nabiera temperatury staje się lejący. Zamiast cukru waniliowego można pokusić się o szczyptę soli, wtedy zamiast posmaku(...)wanilii uzyskacie solony karmel- równie ciekawy. Sos należy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. około 280 ml: * cukier trzcinowy- 1 szklanka * cukier muscovado- 1 łyżka (można pominąć) * kremówka- 200 g * masło- 50 g * cukier waniliowy- 1 łyżka Cukier trzcinowy przesypać do rondelka (najlepiej z grubym dnem), wyrównać i wstawić na bardzo mały ogień. Podgrzewać (nie mieszają), aż cukier się
Kraina Miodem Płynącajajka 180 g cukru 130 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Krem: 1 łyżka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny Najpierw należy przygotować ciasto: całe jajka ubić z cukrem na gładką, jasną masę. Nie przestając miksować dodawać(...)przez ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu powoli ostudzić. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, zostawić do ostudzenia. W tym czasie śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodając ostudzoną żelatynę, wstawić do lodówki do stężenia. Z ostudzonego ciasta odciąć wierzchołek i pozostawiając nieruszony
Simply Foodcukru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, olejek arakowy Krem czekoladowy: 0,5 l śmietany kremówki, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 2 łyżki cukru pudru, Krem kokosowy: 1 szkl. śmietanki 36%, 2 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki cukru pudru Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny(...)warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą : składniki na polewę zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników
słodki bratekszkl kartoflanki 1szkl mąki 3/4szkl cukru 2 łyzeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek wody 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Krem: 500 ml kremówki 100g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 puszka kajmaku 1 puszka gruszek w zalewie 1 tabliczka gorzkiej czekolady- zimnej Polewa: 250g cukru 3 łyzki kakao 250ml śmietany(...)gorącej wody na około 15 minut by kajmak się roztopił. Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie by napęczniała następnie rozpuścić w 50 ml gorącej nie wrzącej pozostawić do wystudzenia. Kremówkę, mascarpone ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Gruszki pokroić w kostkę dodać do masy. Pierwszy krążek ciasta wkładamy do tortownicy, nasączamy sokiem z gruszek( robimy
Garnkowe fanaberieosołu lub bulionu z kurczaka 2 szklanki puree z dyni 1-11/2 ziemniaka (obranego i pokrojonego w kostkę ") 1 łyżka oregano 1 łyżeczka kminku 1/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżka kolendry Wykonanie Puree z dyni. Piekarnik nagrzać do 180C.W żaroodpornym(...)oregano i kminek i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i ostudzić przez około 5 minut,wymieszać z kremówką . Nalać zupę do talerza i posypać z wierzchu posiekaną kolendrą -nie miałam świeżej ,więc dałam susz
w mojej kuchnimasła Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 0,5 litra mleka śmietanka kremówka gęsta do deserów, najlepiej 36% 2 łyżki cukru pudru śmietan-fix Polewa: 1 łyżka wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 3 łyżki masła WYKONANIE: Ciasto miodowe Z podanych składników(...)wszystkie składniki się połączą. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Masa budyniowa Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do wysokiego naczynia dodajemy śmietanę kremówkę i cukier puder. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy śmietan-fix i miksujemy, aż do uzyskania gęstej masy śmietanowej. Do ostudzonego budyniu dodajemy masę śmietanowa i miksujemy. Polewa czekoladowa
W kuchennym oknie Ewymasła 150g mąki pszennej Składniki na galaretkę z malinami: 600g malin (mogą być świeże lub mrożone) 3 galaretki malinowe 3 szklanki wrzątku (750ml) Składniki na krem śmietankowy: 500g śmietany kremówki (30 lub 36%) – dobrze schłodzonej 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Składniki na bezę: 3 białka (schłodzone) 150g cukru drobnego do wypieków (lub pudru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)lodówce). Jeśli mamy mrożone maliny to wtedy galaretka bardzo szybko nam stężeje. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy stężałą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Schłodzoną kremówkę umieścić w misce i zacząć miksować. Powoli po jednej łyżce dodawać serek mascarpone i cukier. Krem będzie gęsty, jednak uwaga - nie ubijać za długo, gdyż wtedy może się zważyć. Krem
Mania Wypiekaniaśrednicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 300 g mlecznej czekolady (u mnie Milka ;) ) 2 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci(...)Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Moje biszkopty upiekłam w dwóch foremkach. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy
Ciastkozercyowoce z puszki na przykład mandarynki lub brzoskwinie. Składniki: okrągłe biszkopty 1 kg sera twarogowego chudego Emilki 9 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml kremówki 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa maliny i jeżyny Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkoptami. Do misy z miksera przełożyć ser, dodać(...)esencję waniliową, cukier puder i zmiksować na jednolitą masę. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodawać porcjami do sera i miksować na najwolniejszych obrotach lub mieszać silikonową łopatką. W ciepłym ale nie gorącym mleku rozmieszać żelatynę. Wlewać powoli do masy serowo śmietanowej i również miksować na wolnych obrotach. Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Galaretkę przygotować
Ala piecze i gotuje