cukru 8g cukru pudru 1 szklanka (250ml) mąki 6 łyżek oleju 6 łyżek ciepłej wody 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa: 500g serka mascarpone 200ml kremówki 3 łyżki cukru pudru śmietan fix polewa: 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao Przygotowanie: Jasny biszkopt: Jajka ubijamy z cukrami do białości(...)punkt pierwszy w przygotowaniu ciemnego biszkoptu, pamiętając aby do mąki wmieszać kakao. Biszkopty studzimy, następnie odkrawamy przypieczone krawędzie. Każdy biszkopt kroimy na 5-6 pasków po długości. Przygotowujemy masę: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem, następnie partiami dodajemy mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Smarujemy bok jednego paska i przykładamy do niego pasek ciasta w innym kolorze
Tagebuch po polskudomowe są najlepsze, a te z czereśniami - rewelacja. Chyba nie da się tego określić słowami, więc sami spróbujcie! Wtedy będziecie wiedzieli co mam na myśli. 200 ml śmietanki kremówki (na jlepiej 36%) 180g czereśni (bez pestek) 80 g cukru pudru 1 łyżka mocnego alkoholu (użyłam wódki z zalanych skórek pomarańczowych) Czereśnie umyć, wydrylować i rozdrobnić blenderem (z cukrem pudrem(...)Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z musem czereśniowym. Na koniec wlać alkohol i całość dokładnie wymieszać. (Alkohol sprawi, że lody będą miały bardziej delikatniejszą konsystencję i nie będą zbyt twarde.) Masę przelać do plastikowego, zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na co najmniej 6-8 godzin. Co 2 godziny (3 razy) lody przemieszać mikserem. (Bez mieszania lody
Di gotujeprosty deser, łatwiejszego chyba nie ma ;) Galaretka, podana z ubitą śmietanką, u mnie bez owoców, ale jak najbardziej możecie je dodać ;) Polecam! Składniki: 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietanki kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru owoce Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, schłodzić, przelać do salaterek/słoiczków, do połowy ich wysokości i włożyć do lodówki, aż całkiem stężeje. Kremówkę
Domowa cukiernia EwyCukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka // PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO Składniki: Spód: 20 ciastek oreo 4 łyżki roztopionego masła szczypta soli Masa serowa: 500g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 200g białej czekolady 10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki Polewa czekoladowa: 60ml(...)masło, szczyptę soli, wymieszać. 2. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód w blaszce i wyrównać. Masa serowa: 3. Białą czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. 4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Następnie do masy serowej wlać czekoladę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach
Mała Cukierenkaskładniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g margaryny 100 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu greckiego 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem jasny: 400 ml śmietany kremówki 15 g cukru waniliowego łyżka żelatyny krem ciemny: 400 ml śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów orzechy w karmelu
6niebodość słodki, choć nie dodajemy do niego cukru. Składniki do dekoracji tortu średnicy 21 cm (śmietana i serek muszą być dobrze schłodzone): 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36% 2-3 duże łyżki kremu czekoladowego typu Nutella owoce do dekoracji Śmietanę kremówkę miksujemy w dużej misce. Dodajemy do niej mascarpone oraz krem czekoladowy i dokładnie miksujemy. Gotowy krem
Trzeci talerzmałym nakładem pracy. Dzisiaj proponuję wam truskawkowy sernik bez pieczenia na herbatnikowym spodzie. Składniki: 250 g herbatników kakaowych 160 g masła 700 g twarogu z wiaderka 250 ml kremówki 30% 150 g cukru pudru 350 g truskawek 4 łyżki żelatyny ale -raj 100 ml mleka 2 galaretki truskawkowe 800 ml wody 400 g truskawek Przygotowanie: Blachę o wymiarach(...)zmiksować w blenderze na proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno blachy. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Wlać zmiksowane na mus truskawki (350 g) i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać lub zmiksować na wolnych obrotach z masą truskawkową. Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy i miksować. Masę truskawkową wylać
Ala piecze i gotujePuszka masy krówkowej/kajmakowej (ok. 400 g) 750 ml mleka (3 szklanki) + 50 ml do nasączenia herbatników 2 łyżki krochmalu 1 łyżka mąki 150 g masła 250 ml kremówki 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny (15 g) Garść orzechów włoskich Jak zrobić ciasto ,,Krówka" bez pieczenia? Żelatynę zalewamy 80 ml zimnej wody, mieszamy i odstawiamy w bok. W rondelku(...)gotując energicznie mieszamy, aby powstał gęsty budyń. Budyń zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż masło roztopi się. Gotową masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na prawie na sztywno. Po tym do śmietanki dodajemy całkowicie wystudzony budyń i miksujemy ponownie kilka minut, aż powstanie gładki, puszysty krem. Napęczniałą żelatynę topimy w kąpieli wodnej
Kuchnia Łukaszamaszyny, tylko w czasie mrożenia trzeba mieszać od czasu do czasu. 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 żółtek 0,5 szkl. śmietany kremówki 300 ml. zmiksowanych truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mleko, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy zagotować. Żółtka z pozostałą resztą cukru dokładnie roztrzepać. Do żółtek wlewać powoli gotujące się mleko ciągle(...)możemy ją uratować szybkim blendowaniem). Masa powinna delikatnie oblepiać łyżkę, wtedy jest gotowa. Tak powstały krem należy schłodzić w lodówce. Gdy jest już zimny wymieszać go z zimną kremówką i zmiksowanymi truskawkami. Następnie włożyć do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji. Lody można również zrobić bez maszyny - całość włożyć do zamrażalnika i mieszać co pół godziny. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePuszysty, lekki blat bezowy udekorowany delikatnym kremem kokosowym przygotowanym na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Z nasączonymi w rumie lub likierze malibu wiórkami kokosowymi. Z cienko pokrojonymi plasterkami świeżego ananasa, które wcześniej macerowały się w limonkowo-cukrowym syropie. Prosty krem łatwo się przygotowuje a w połączeniu z kwaskowatym ananasem świetnie przełamuje słodycz bezy. Tort jest dobrze wyważony(...)sokiem z limonki i posiekanymi listkami świeżej mięty. Powstałym syropem polewamy ananasy. KREM KOKOSOWY : Wiórki kokosowe wkładamy do miseczki i zalewamy 4 łyżkami likieru kokosowego. Śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dodajemy nasączone wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Do czasu wyłożenia na blat bezowy, przechowujemy w lodówce
cool and mintygórze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera Gruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy(...)świeżo mielonymi czarnym pieprzem i ewentualnie solą (boczek jest słony, więc spróbować) . Śmietanę, jaja oraz żółtka zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu. 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Posypać połową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać
Moja DelicjaPyszny mazurek przygotowany na rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bzie maskarpone i ubitej na sztywno kremówki, ze świeżymi truskawkami i warstwą czekoladowego ganache. Całość wykończyłam listkami mięty i cienkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany. Spód ciasta można upiec jeden(...)rozprowadzamy na kruchym spodzie, wyrównujemy wierzch. KREM : Do miseczki wkładamy serek mascarpone, dodajemy ziarenka wanilii i rozcieramy widelcem, lekko napowietrzając masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem i w 2 -3 częściach dodajemy do mascarpone. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Gotowy krem wykładamy na warstwę czekolady ( najlepiej przed samym podaniem). Na kremie układamy
cool and mintykawałki orzechów- świetna słodycz do przygotowania w kilka chwil. Składniki: 50 gotowych korpusików czekoladowych ze sklepu CUKIETERIA krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej ) 250 ml śmietany kremówki cukier puder- ok łyżki tabliczka mlecznej czekolady dodatkowo: posiekane orzechy - krokant orzechowy ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić
Z Majeczką w kuchniDegistive. Ciasto można wykonać z dowolnymi owocami i z jogurtem o ulubionym smaku :) Składniki: Na spód: * 300 g ciastek degistive * 120 g roztopionego masła Na piankę: * 500 ml śmietany kremówki * 5 serków homogenizowanych truskawkowych po 150 g każdy * 400 g truskawek * 3 łyżki żelatyny namoczonej w 6 łyżkach wody * cukier puder do smaku Dodatkowo 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone(...)wstawić do lodówki na 15- 20 minut. Galaretki wymieszać w 700 ml przegotowanej wody, odstawić do wystudzenia.W tym czasie można zająć się wykonaniem pianki jogurtowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder do smaku. Dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, serki truskawkowe, 6-7 łyżek schłodzonej galaretki i żelatynę namoczoną w wodzie, wszystko wymieszać
Zrób to smacznieśmietan- fixy 1 łyżka cukru pudru maliny do dekoracji Przygotowanie: Czekolady umieścić w metalowej misce, miskę nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuścić czekolady w kąpieli wodnej. Przestudzić. Kremówkę ubić, powoli, cienkim strumykiem wlewać czekoladę do ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Przełożyć do kubeczków/ miseczek/ szklaneczek. Schłodzić. Resztę kremówki ubić, pod koniec ubijania wsypać śmietan - fix i cukier puder, ubitą przełożyć
Cakes By Kejt