Dziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień ! Składniki: 2 dojrzałe banany sok z cytryny śmietana kremówka- szklanka szklanka crunchy bananowo jabłkowych z ciasteczkami karmel na wierzch- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Banany kroimy w plastry, spryskujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Kremówkę ubijamy na sztywno
Z Majeczką w kuchnipełni, więc trzeba korzystać :) I tak właśnie powstało ciasto truskawkowa poezja. Pyszne, przełożone kremem i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pychotka ;) Składniki: * biszkopt kakaowy (przepis tutaj) * 500 ml śmietany kremówki 36% * 2 galaretki truskawkowe * około 700 g truskawek * pół szklanki cukru pudru * 1/4 szklanki przegotowanej wody+ łyżeczka cukru do nasączenia biszkoptu * 700 ml przegotowanej wody do galaretki Wykonanie: Upiec biszkopt(...)wystudzeniu skroić wierzch biszkoptu, nasączyć wodą wymieszaną z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 700 ml przegotowanej wody, odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder do smaku. Na biszkopt wyłożyć cienką warstwę śmietany, na wierzch ułożyć obok siebie wcześniej umyte i oczyszczone truskawki (część truskawek odłożyć, będą potrzebne
Zrób to smaczniePrzepis jest prosty i przyjemny. To co... skusisz się?? ;) Polecam! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, dobrej jakości 250 g jogurtu naturalnego 300 g śmietany kremówki 30% 3 jajka 100 g cukru pudru (lub więcej) 2 łyżki naturalnego kakao 100 g posiekanej mlecznej czekolady lub groszków czekoladowych (opcjonalnie) Przygotowanie: Gorzką czekoladę połamać(...)rozpuścić w kąpieli wodnej . Przestudzić. Jajka sparzyć wrzątkiem (opcjonalnie, ja tego nie robię). Przygotować trzy miski. Białka oddzielić od żółtek. W pierwszej misce ubić na sztywno kremówkę, wlewając pod koniec jogurt naturalny, przestudzoną czekoladę oraz wsypując przesiane kakao. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodając pod koniec połowę cukru pudru, a w trzeciej ubić
Nastoletnie Wypiekanietortownicy i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Twaróg miksujemy z cukrem na puszystą masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy stopniowo po 1 łyżce ubitą kremówkę cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu mała strużką wlewamy wystudzoną galaretkę i cały czas miksujemy. Gotową masę wylewamy na czekoladowo- herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tabliczkę czekolady(...)topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z kilkoma łyżkami kremówki i wylewamy na stężałą masę. Wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada zastygnie dekorujemy ciasto truskawkami. Smacznego
DefinicjaSmakumój ulubiony Eton Mess. Składniki na 2 porcje Eton Mess: Truskawki (ok. 1 szklanki pokrojonych na ćwiartki) + kilka do dekoracji 1 czubata łyżeczka cukru pudru 300 ml śmietanki kremówki 30% mini bezy, ok. 10 sztuk + kilka do dekoracji Przygotowanie: Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki, posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy aby owoce puściły sok. Schłodzoną w lodówce śmietankę kremówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchłodzi ! Składniki: 180 g masła 1 duża butelka soku marchwiowo bananowego 4 opakowania budyniu śmietankowego 6 łyżek cukru 1 opakowanie kakaowych herbatników 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru maliny, winogrona, borówka amerykańska- do dekoracji Wykonanie: Na dno tortownicy układamy herbatniki.Odlewamy szklankę soku, rozpuszczamy w niej budynie, resztę soku zagotowujemy z cukrem, kiedy zacznie się(...)gotować wlewamy rozpuszczony proszek. Kiedy budyń jest gotowy studzimy go a następnie dodajemy łyżkami masło i miksujemy na jednolitą masę, którą wykładamy na herbatniki. Kremówki ubijamy na sztywno z pudrem, wykładamy na masę budyniową, na wierzch wykładamy owoce. odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchniwyrośnie. Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku, następnie przenieść na kratkę i wystudzić. Krem waniliowy (Cr è me P â tissi è re): 250 ml mleka 250 g śmietany kremówki 36% 100 g drobnego cukru 4 duże żółtka (L) 1 laska wanilii 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej oraz : 100 g śmietany kremówki 36% 350 g owoców typu
maniapieczeniamasła 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka zimnego mleka BUDYŃ RABARBAROWY: 500 g rabarbaru 1/3 szklanki cukru 2 łyżki soku malinowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki kremówki 1 opakowanie budyniu malinowego BEZA: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem(...)Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać w garnku cukrem, podlać wodą i sokiem. Smażyć na małym ogniu, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Można dodatkowo zmiksować blenderem. Kremówkę wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do bulgoczącego rabarbaru. Gorący budyń wylać na upieczone ciasto i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch w trakcie przygotowywania bezy. Schłodzone białka ubijać
https:KKuchniaMniamktóry tak mi się spodobał, że postanowiłam przy najbliższej okazji go wykonać. A, że okazja się natrafiła to i torcik powstał. Inspiracja Alessandra Frisoni. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 625 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego (ja użyłam syrop kokosowy) Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę przełożyć do miseczki i ubić
Krakowskie smaki Anicukru 500 g mąki pszennej chlebowej 1 jajko duża szczypta soli 60 g masła, rozpuszczonego nadzienie: 1,5 szkl. migdałów ze skórką 1 jajko 60 ml śmietanki kremówki 100 ml cukru 1 łyżeczka amaretto do posmarowania: 1 jajko łyżka śmietanki kremówki płatki migdałowe Z mleka odrobiny cukru i drożdży robimy zaczyn. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie
Dzieje kuchennej WiewiórySKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem: 200 g serka mascarpone, 250 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: mały słoik drylowanych wiśni, pół tabliczki gorzkiej czekolady, 1 kieliszek wiśniówki WYKONANIE 1. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Mąkę przesiewamy(...)mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu wykładamy na ściereczkę i rolujemy. Zostawiamy do wystygnięcia. 2. Krem: kremówkę ubijamy, dodajemy serek, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy śmietan-fix z cukrem. 3. Ciasto nasączamy wiśniówką. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Roladę smarujemy kremem, (część zostawiamy do dekoracji
słodki bratekszklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem: 400-500 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFix + woda z cytryną na poncz lub dowolna herbata owocowa, kolorowe cukierki do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko(...)Podczas pieczenia wierch i brzegi tortu lekko się zarumienią i kolor będzie mniej widoczny. W czasie kiedy ciasto jest w piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serek mascarpone. Po upieczeniu odstawiamy blaty ciasta do całkowitego ostudzenia. Ostrym nożem
Ciastkozercytradycyjny tort orzechowy z masą kawową. Orzechowe blaty są delikatne, a jednocześnie mają intensywny orzechowy smak. Jednak zamiast klasycznej kawowej masy na bazie masła czy margaryny wolałam użyć śmietany kremówki i przygotować z niej krem z dodatkiem cappuccino, który ustabilizowałam niewielką ilością żelatyny. Zarówno ciasto, jak i krem, nie są bardzo słodkie, dlatego cienka warstwa kajmaku na wierzchu ciasta jest(...)orzechów włoskich 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek bułki tartej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem cappuccino: 600 ml śmietany kremówki (36%) 5 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Do naponczowania: 1/2 szklanki bardzo mocnej herbaty 1 plasterek cytryny Dodatkowo
Trzeci talerzłyżki mleka w proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 200 ml mleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Krem z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka wiśni ze słoika Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć(...)Wstaw do piekarnika na grzanie góra dół na temp 140*c i piecz 70 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystudzenia. Krem z białej czekolady: Kremówkę podgrzej w rondelku, ale nie gotuj, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie. Do całkiem zimnej masy dodaj ser mascarpone i zmiksuj blenderem
Wanilia i Kardamonczasie wyciągnąć i ostudzić. Brzoskwiniowy puch: 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego lub z wiaderka 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń 600 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Brzoskwinie z puszki wyjąć i osuszyć. Sok z brzoskwiń zagotować, zdjąć z palnika i rozpuścić w nim 2 galaretki brzoskwiniowe. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę przelać do misy miksera zostawiając
Kulinarna (nie)codzienność