mąki pszennej 4 jajka 200 gram masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: tabliczka białej lub karmelowej czekolady 1/5 szklanki kremówki gotowe kwiatki do ozdoby Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodawać powoli obie mąki z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Gotową(...)foremki wlewamy na przemian masę jasną i ciemną. Pieczemy ok. 45 minut w temp. + 180 st.C. Patyczkiem sprawdzamy czy babka się upiekła. Polewa W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy kremówkę i dokładnie mieszamy. Gotową masą czekoladową smarujemy babkę. Ozdabiamy. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comPączki z konfiturą i kremowym nadzieniem chodziły za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam je wypróbować, bo kiedy jak nie teraz. Poszalałam z nadzieniem, konfitura porzeczkowa, krem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę. Pączki są puszyste, mięciutkie a nadzienie zaskakuje…. Czego chcieć więcej… Polecam Składniki na około 15 sztuk: 50 g świeżych drożdży(...)Odstawiamy do napuszenia. Smażymy na rozgrzanym do 170 stopni tłuszczu. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym. Ostygnięte pączki nadziewamy dżemem i kremem. Posypujemy cukrem pudrem. Krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła orzechowego pół słoiczka konfitury np. porzeczkowej Śmietanę, serek, cukier i masło umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnego
Made By Mom And Sonłyżka cukru waniliowego z wanilią 110 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g suchego maku zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego Krem bakaliowy: 250 ml kremówki 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g mieszanki studenckiej koktajlowej ale-raj Dekoracja: orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać(...)stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia. Krem bakaliowy: Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Do reszty kremu dodać mieszankę bakali i wymieszać. Odłożyć na godzinę do lodówki by krem trochę stężał
Ala piecze i gotujebędzie też piękna ozdoba stołu. Składniki : * 2 szklanki mąki krupczatki * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 1 szklanka oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 450 g szpinaku rozdrobnionego * 400ml śmietanki kremówki * 250 g serka mascarpone * 2 śmietan fixy * 4 łyżeczki cukru wanilinowego * 1 granat Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak(...)rozmrożony i dobrze odciśnięty. Piec ciasto 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone. Na połowę ciasta wyłożyć krem. Drugi blat pokruszyć i posypać ciasto. Pestkami granatu udekorować wierzch ciasta
Magiczne Życie Martymasła 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 100 g masy marcepanowej szczypta soli Nadzienie: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 70 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki likieru amaretto Do dekoracji: 1 łyżka płatków migdałowych około 80 g masy marcepanowej barwniki spożywcze Przygotowanie: Kruchy spód: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli(...)blaszkę do pieczenia i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Następnie wyjmujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Nadzienie: Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki się połączą. Wyłączamy gaz i wlewamy likier amaretto. Mieszamy. Na upieczony
Oryginalny smakbiałej czekolady 250 g mąki tortowej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 100 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 30% 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Sposób przyrządzania: Mleko, połamaną białą czekoladę i masło włożyć do garnuszka i podgrzewać, aż składniki(...)piec jeszcze 10 minut do suchego patyczka. Zostawić w formie przez 15 minut, po czym wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą ze śmietaną kremówką, lekko przestudzić i udekorować polewą babkę. Posypać skórką pomarańczową. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychświeżego szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona 200 ml śmietany kremówki 1/2 szklanki drobno startego grana podano + dodatkowo 1 – 2 łyżki 1/2 natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Filet z kurczaka opłucz i pokrój w kostkę – około(...)rozgrzej olej, dodaj cebulę i kurczaka, dopraw go solą, pieprzem i paprykami. Mięso obsmaż z każdej strony. Gdy cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minutę. Dodaj kremówkę, smaż 2 – 3 minuty, następnie dodaj grana padano. Gdy ser się rozpuści – dodaj liście szpinaku i smaż do momentu, aż liście ‚ zwiędną’. Dodaj makaron, wymieszaj i patelnię zdejmij
Moja pasja smakuwówczas tak nie obsycha, choć ta babka jest wyjątkowo wilgotna, my takie właśnie lubimy najbardziej. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewą smarujemy jeszcze letnią babkę i odstawiamy do wystudzenia, choć to niestety trudne
Smaczne Zdrowełyżce masy, wyrównujemy. Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego (np. twaróg Sernikowy Mielony Piątnica ) 2 jajka 140 g brązowego cukru 180 g masła orzechowego 45 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę(...)upieczeniu serniczki studzimy. Składniki na polewę czekoladową: 85 g mlecznej czekolady 55 ml śmietany 30% 10 g masła Dodatkowo: orzeszki ziemne solone pokruszone krakersy W rondlu umieszczamy kremówkę oraz masło. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną na małe kawałki czekoladę, odstawiamy na 5 minut. Następnie mieszamy i ciepłą polewę rozprowadzamy na wierzchu serniczków
Słodkości na talerzugram mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania (ja nie potrzebowałam) szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 1/3 szklanki cukru pudru Czekoladowy krem: 400 ml śmietany kremówki 200 gram czekolady gorzkiej (lub jeśli ktoś jest łasuchem to 100 gram czekolady gorzkiej + 100 gram czekolady mlecznej) 250 gram mascarpone dwie łyżki masła Do ozdoby: suszone daktyle suszone figi(...)nagrzewamy do 200 stopni, ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Studzimy. Krem czekoladowy Śmietankę kremówkę podgrzewamy w garnuszku razem z masłem nie doprowadzając do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Następnie schładzamy do temperatury pokojowej
Mango Papajapieczenia. Składniki na tortownicę 23 cm: Warstwa czekoladowa: 500 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka President) 130 g gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej, jeszcze ciepłej 90 g śmietany kremówki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dawałam) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia posmarować masłem, wyłożyć papierem(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka President) 130 g gorzkiej lub mlecznej czekolady roztopionej, jeszcze ciepłej 90 g śmietany kremówki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dawałam) 500 g sera twarogowego (u mnie z wiaderka President) 300 g konfitury/dżemu porzeczkowej zblendowanej
moj przepis naWAFELKACH Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM. Składniki: Spód: 125 g masła 200 g wafelków kakaowych Masa serowa: 600 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g śmietany kremówki 30% 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 90 g cukru pudru Mus: puszka brzoskwiń w syropie 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa Sposób przyrządzania(...)gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby stężała. Z drugą galaretką na masę serową postąpić tak samo, ale rozpuścić ją w 500 ml gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę (tę z większą ilością wody). Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i wylać na spód z wafelków, schłodzić w lodówce. Brzoskwinie osączyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychkrem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki na ganache z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła + maliny liofilizowane (można je kupić przez internet lub wybrać z płatków musli ciii.. :), płatki migdałowe, kokos, woda z cytryną na poncz, obrane ze skórki migdały(...)tacę i obsypujemy brzegi kokosem (można też go nie przekładać, ale wtedy kokos będzie na całym stole ;) ). Odstawiamy ciasto do schłodzenia. W tym czasie przygotowujemy ganache (polewę) czekoladowy. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną czekoladę, dodajemy miękkie masło i mieszamy. Do dekoracji przygotowałam sobie z papieru do pieczenia szablon zajączka. Na wierzch ciasta nakładamy polewę i rozsmarowujemy równomiernie. Przyklejamy
Ciastkozercyomijany szerokim łukiem, jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej. Z drugiej jednak strony właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu mascarpone może zastąpić w niektórych sytuacjach oleje, masło lub śmietanę kremówkę. Co zatem można z tego mascarpone? Ano cuda można :) Lody Można dodać do mrożonych owoców i zmiksować super lody, które niczym nie będą ustępowały kalorycznym odpowiednikom – lodom śmietankowym(...)aluminiową, by roladki nie spiekły się za bardzo. *Jeśli zamiast mascarpone do ciasta użyjemy masła (ok. 50 g) to ciasto bardziej wyrośnie i będzie też bardziej puszyste. Ciasta/desery Śmietanę kremówkę, jeśli nie jest to bita śmietana, to z powodzeniem można zamienić na mascarpone. Jeśli chcemy zamienić tłuszcz typu masło/olej, to raczej tylko połowę ilości, resztę niech stanowi tłuszcz wyszczególniony
Kucharzycamarchewką: * twaróg- 220 g * świeża marchewka- 200 g * jajako- 1 szt. * mąka pszenna- 2,5 szklanki (+ do podsypania) * skórka z pomarańczy- 1 łyżka * cukier- 1 łyżka Sos cynamonowy: * kremówka- 200 ml * cukier typu muscovado- 1 łyżka * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * maliny- garść * podprażone płatki migdałowe- po 1 łyżce na porcję Kluski leniwe z marchewką: Twaróg, marchewkę oraz cukier umieścić(...)ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować małe kuleczki- takie na jeden kęs. Kuleczki wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 1,5 minuty od wypłynięcia. Sos cynamonowy: Kremówkę zagotować wraz z dodatkiem cukru oraz cynamonu. Składanie: Ugotowane kuleczki przełożyć do pucharka, polać sosem cynamonowym, posypać podprażonymi płatkami migdałowymi oraz malinami. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca