ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:284/892)

Tarta z brukselką 216

mąka 25 dag jajka 4 szt kremówka 4 łyżki masło 12 dag olej 2 łyż mielone orzechy laskowe 5 da brukselka 80 dag ser żółty 10 dag cebula 4 szt kwaśna śmietana 15 dag musztarda 2 łyżeczki płatki migdałów 5 dag sól pieprz  Mąkę, 1 jajko, kremówkę, szczyptę soli, rozdrobniony tłuszcz i mielone orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut

Camilla w kuchni
Ciasto „Letnia Bryza” owocowe z jogurtem 482

soli 1 jajko 1 żółtko 200g masła Krem: 800g jogurtu naturalnego 2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii (możemy zastąpić aromatem waniliowym lub cukrem wanilinowym) 700g śmietanki kremówki 30% lub 36% około 6-9 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 12 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców(...)gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (może być ciepła, ale nie gorąca). 4. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i miąższem wanilii. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z jogurtem. Na końcu cały czas miksując, powoli wlewać żelatynę. Gotowy krem wylać na kruche ciasto i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut

Mała Cukierenka
Tort z czereśniami 179

smakują świetnie. Dziś połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi czereśniami. Temu nie da się oprzeć ;) Składniki na biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie   Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień(...)wcześniej. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie w ciasto. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix i miksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie

Ciastkozercy
Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską 154

borówką amerykańską Czas przygotowania:  5 godzin + chłodzenie Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki Spód: 120 g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 250 g mascarpone 300 ml kremówki 30% 1/2 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wody 50 g świeżej bazylii Wierzch: 1 galaretka niebieska 400 g borówki amerykańskiej 350 ml wrzącej wody Wykonanie: Bazylię płuczemy(...)swoje właściwości. Dokładnie mieszamy, aby żelatyna się całkowicie rozpuściła, odstawiamy do przestudzenia. Do miski wkładamy mascarpone i cukier. Ubijamy mikserem przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy kremówkę i ubijamy do uzyskania gęstej puszystej masy. Do ubitej masy dodajemy letnią żelatynę, wlewając ją małym strumieniem i cały czas miksując.  Odłożoną bazylię drobno siekamy i dodajemy do masy, mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Egzotyczny krem z dyni 140

łyżczeka cynamonu – 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej – 0,5l mleka – szczypta soli – rozdrobnione orzechy ziemne – 2 łyżki wiórków kokosowych, najlepiej uprażonych – śmietana kremówka – do dekoracji – świeża mięta – do dekoracji – 2 łyżki masła – garść rodzynek – opcjonalnie 2 marchewki   Dynię (i marchewkę) pokroić w kostkę. Dusić z masłem(...)miseczkach lub głębokich talerzach. Dekorujemy szczyptą wiórków kokosowych i posiekanych orzechów (w niektórych sklepach z azjatycką kuchnią można dostać gotowe mieszanki orzechów z wiórkami), szczyptą cynamonu, kleksem z kremówki i świeżą miętą.   Podobne przepisy Krem z pieczonej marchewki Zupa ogórkowa nie tylko na zimę Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Zupa wiśniowa z jagodami .yuzo_related_post img{width:180px

Pociąg Do Kuchni
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 195

suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich) – 1 bułka – 4 szalotki – 1-2 ząbki czosnku – 4 jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szkl kremówki (lepiej 36% niż 30%) – 400 g boczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs(...)mielenia) mięsa, wątróbkę, seler, szalotkę, marchew, gruszkę, posiekany rozmaryn, czosnek i bułkę (bułkę warto przepuścić przez maszynkę na koniec, żeby zebrała resztki mięsa ze ścianek). Do masy dodać żółtka, kremówkę, pistacje, grzyby, śliwki i przyprawy. Białka ubić na sztywno (przypominam, że muszą być w temperaturze pokojowej). Do masy pasztetowej powoli dodać ubite białke i bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką

Pociąg Do Kuchni
Ptysie z kremem pina colada 247

talerzu z kolekcji Ksenia Platin Porcelana Bogucice. Składniki: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szkl mąki pszennej 3 duże jajka lub 4 małe Krem  500 ml kremówki 30% 1/4 szkl gorącej wody 3,5 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru Canari pina colada 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Trzymać(...)piec około 30-35 minut. W trakcie pieczenia przez co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika. Upieczone ptysie wystudzić na metalowej kratce. Krem: W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując wlewać powoli zimny likier. Na końcu wlewać małym strumieniem letnią żelatynę. Jeśli krem będzie za rzadki włożyć go na kilka minut do lodówki

Ala piecze i gotuje
Lody malinowe z serkiem mascarpone 187

Robię ostatnio lody z dodatkiem serka mascarpone. Wydaje mi się, że dzięki dodaniu serka są bardziej kremowe. Te dzisiejsze na pewno nie należą do dietetycznych. Serek + kremówka. Ale są przepyszne. Może to w ogóle najlepsze lody owocowe jakie zrobiłam? Sama już nie wiem, koniecznie zróbcie. składniki 500 g malin (ok 400 ml po przetarciu) 4 łyżki  ksylitolu ( lub cukru(...)szklanki śmietanki kremówki 30% 130 g serka mascarpone przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją. Maliny opłukać, odsączyć, zmiksować, przetrzeć przez sitko (jeżeli nie przeszkadzają Wam pestki, można nie przecierać). Mus malinowy zmiksować ze śmietanką serkiem i ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą

Stare Gary
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 494

czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki z czarnej porzeczki 100 ml przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno(...)pergaminowym formy o wym 25/30 cm piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 30 minut.Wystudzić w formie, po czym wyjąć i przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony

Wanilia i Kardamon
Lody truskawkowe bez maszynki 158

Zero sztucznych dodatków, 100% naturalnego smaku. Domowe lody po prostu nie mają konkurencji. SKŁADNIKI: (na około 1l) 300g truskawek 100ml wody 80g cukru 330ml śmietanki kremówki WYKONANIE:   Owoce myjemy, odszypułkowujemy i rozkrawamy na pół. Do garnka wlewamy wodę i cukier i zagotowujemy (cukier powinien się całkowicie rozpuścić). Do syropu dodajemy truskawki i gotujemy na sporym ogniu przez 3 minuty(...)Miksujemy na gładko, studzimy następnie chłodzimy w lodówce. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy zmiksowane, schłodzone owoce. Jeśli lubimy bardziej zwarte lody możemy śmietanki nie ubijać. Ja lobię puszyste więc ubijam ;) masę przelewamy do przygotowane wcześniej pojemnika. Masę mieszamy co 30 minut do momentu aż całkowicie się zamrozi. Im częściej będziemy mieszać tym mniejsze kryształki lodu się utworzą

Pyry na Gaz
Tort dyniowo-śmietanowy 173

szkl. mąki pszennej, 4 łyżeczki sody 4 łyżeczki cynamonu 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. oleju  5 szkl. dyni starej na małych oczkach krem: 1l. śmietanki kremówki (30%) 2 op. żelatyny-fix deserowej polewa: 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie: Najpierw wymieszałyśmy jajka z z cukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki i wymieszałyśmy ze sobą. Duuużą blachę wyłożyłyśmy papierem(...)temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto przekroiłyśmy na pół (w szerz, tworząc dwa osobne placki) i znowu na pół (na wysokości) w ten sposób otrzymałyśmy 4 blaty. Kremówkę ubiłyśmy, a żelatynę rozpuściłyśmy wg instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru). Blaty przełożyłyśmy masą śmietanową i odstawiłyśmy na 30 min. w chłodne miejsce. Następnie na wierzchu rozsmarowałyśmy kajmak, a za pomocą patyczka

Motylkowa Kuchnia
Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą 220

śmietany i serka mascarpone, polany białą czekoladą a całość ukoronowana jagodami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą Składniki: 250 g masła, 375 g herbatników, 330 ml kremówki, 250 g mascarpone, łyżka cukru pudru, 100 g białej czekolady, jagody do udekorowania. Wykonanie: Herbatniki mocno kruszymy (ja użyłam w tym celu rozdrabniacza). Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy(...)herbatnikami. Tak powstałą masę przekładamy do formy na tartę i wkładamy na godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę, dodajemy cukier puder oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Powstały krem przekładamy na spód tarty. Do garnuszka wlewamy wodę (bardzo niewielką ilość- tylko na dno naczynia) i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Cały czas mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekoladą dekorujemy

paapilotkaa
Ciasto Czekoladowo – Buraczkowe z Maślanym Kremem Czekoladowym 228

nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut lub to tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem maślany: 200 g cukru pudru 150 g masła 100 ml śmietany kremówki 36% 50 g kakao Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy śmietanę. Ucieramy. Następnie kakao. Ucieramy do połączenia. Ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki

Made By Mom And Son
Ciasto kokosowe kapitańskie 211

łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na masę kokosową: 200 g białej czekolady 20 g wiórek kokosowych 50 ml rumu 500 ml śmietany kremówki 36% 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżka cukru 1-2 opakowania śmietan-fix Na nasączenie: 1 torebka białej herbaty (ewentualnie zielonej lub cytrynowej(...)kokosowe muszą być zimne z lodówki.  Do garnuszka wlać rum, dodać połamaną białą czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu mieszając. Do gorącej masy dodać kokos i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić dodając do niej cukier i cukier waniliowy. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać mleczko kokosowe i wszystko razem robrze wymieszać. Masę kokosową stopniowo dodawać do ubitej śmietany i zmiksować

Passions hobbies life
Malinowa pianka 207

Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki  pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Pianka 2 galaretki malinowe 700 ml wody 500 ml kremówki Dodatkowo 1 galaretka malinowa 1,5 szkl malin Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały i czas miksować do momentu(...)rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Pianka: Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i miksując na małych obrotach małym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę. Na biszkopt wylać 1/3 pianki rozsypać po całości maliny i wylać resztę pianki. Włożyć do lodówki

Ala piecze i gotuje