obsypania boków tortu. Krem maślano – nutellowy: 340 g masła 200 g cukru pudru 255 g nutelli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 3 – 4 łyżki śmietany kremówki Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo cukier puder. Do dobrze utartego masła dodajemy nutellę, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Ucieramy. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i ponownie ucieramy. Wykonanie
Made By Mom And Son250g śmietany kremówki 30% opakowanie serka waniliowego/ serka mascarpone opakowanie cukru wanilinowego aromat waniliowy płatki migdałowe/ opcjonalnie do posypania Do miski wsypałam mąkę i dodałam pokrojone w kostkę miękkie masło. Rozcierałam i połączyłam składniki. Wbiłam jajko i wsypałam sól. Wyrabiałam ciasto aż było gładkie i podzieliłam na dwie części. Do mojej tarty wystarczyła jedna część. Obie zawinęłam w przeźroczystą folię(...)przez około15 minut, w piekarnika w temperaturze 190 stopni. Następnie zdjęłam papier i jeszcze kolejne 10 minut. Gdy ciasto stygło, zajęłam się kremem. Śmietanę kremówkę schłodziłam i zmiksowałam. Wsypałam cukier wanilinowy i wkropiłam aromat waniliowy. Miksując dodawałam po łyżeczce serka waniliowego. Idealny jest serek mascarpone. Wszystko wymieszałam i odstawiłam do lodówki na około 30 minut
potrawyregionalneowocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać w mikserze lub ręcznie. Wsypałam mąkę do miski. Rozmieszałam ją z cukrem pudrem. Miękkie masło pokroiłam(...)temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę do tarty. Ponakłuwałam go widelcem. Piekłam około 30 minut na złoty kolor. Odstawiłam do wystygnięcia. Pora na krem. Zmiksowałam śmietanę kremówkę ( bardzo schłodzoną) Można wsypać opakowanie śmietan - fix, aby utrzymać gęstą konsystencję kremu. Wsypałam cukier puder. Ja dodałam jedną łyżkę. Jak wolicie bardziej słodką to można oczywiście więcej. Następnie stopniowo dodawałam
potrawyregionalnełyżczeka cynamonu – 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej – 0,5l mleka – szczypta soli – rozdrobnione orzechy ziemne – 2 łyżki wiórków kokosowych, najlepiej uprażonych – śmietana kremówka – do dekoracji – świeża mięta – do dekoracji – 2 łyżki masła – garść rodzynek – opcjonalnie 2 marchewki Wykonanie: Dynię (i marchewkę) pokroić w kostkę. Dusić z masłem(...)miseczkach lub głębokich talerzach. Dekorujemy szczyptą wiórków kokosowych i posiekanych orzechów (w niektórych sklepach z azjatycką kuchnią można dostać gotowe mieszanki orzechów z wiórkami), szczyptą cynamonu, kleksem z kremówki i świeżą miętą. Zupa krem z dyni smakuje i na ciepło i na zimno. Post Egzotyczna zupa krem z dyni pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnipudru 4 jajka 200 g masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka borówek amerykańskich (lub jagód) na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru na wierzch: 1 galaretka fioletowa Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę wyłożyć papierem, piekarnik nastawić na 180*C. Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)wymieszać z budyniem, solą i proszkiem, przesiać i dodać do masy. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć do blaszki. Na wierzchu rozłożyć owoce. Piec około 45 minut, wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i połączyć z mascapone. Wyłożyć na ciasto. Na kremie także można ułożyć borówki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą zalać ciasto. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaowoce sezonowe i bitą śmietanę. I deser gotowy. Szybko i efektownie. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie galaretki niebieskiej 1 opakowanie galaretki turkusowej 4 białka 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru maliny jagody Galaretkę niebieską rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Przelać do czterech pucharów i odstawić do stężenia. W międzyczasie turkusową galaretkę rozpuścić w szklance wody(...)Kiedy przestygnie i zacznie tężeć ubić pianę z białek i wymieszać z galaretką. Wylać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wyłożyć na deser i udekorować owocami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki octu lub soku z cytryny krem: 3 małe cytryny 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g cukru 1 łyżka oleju 125 g mascarpone 125 g kremówki borówki do dekoracji Białka ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około(...)wycisnąć sok. Przelać do rondelka, dodać cukier, żółtka, jajka, mąkę ziemniaczaną i olej, Gotować powoli, mieszając aż zgęstnieje, ostudzić. Zmiksować krem cytrynowy z mascarpone, a następnie dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Krążki bezowe przekładać kremem a na wierzchu położyć borówki.Tort można także udekorować plasterkami cytryny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g ) 320 ml cukru 320 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia' na przełożenie: 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu (w zasadzie wystarczy połowa) Szpinak rozmrozić, odcisnąć i zblenderować (więcej o tym pod przepisem). Jajka ubić z cukrem na gęstą puszstą białą masę(...)przez około godzinę do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu. Ciekawostka: Robiąc małe rozeznanie przed pieczeniem, przejrzałam kilka przepisów na to ciasto. Proporcje
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastylu włoskiej panna cotty. Jest bardzo lekki i kremowy w smaku, doskonały aby podać go po sytym obiedzie lub na romantyczną kolację. Składniki na 5 sztuk: 125 ml śmietanki kremówki 125 ml mleka 40 g cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 granatu Połowę galaretki rozpuścić w nieco ponad połowie szklanki wody. Na dnie silikonowych foremek do muffinek lub w małych(...)filiżankach ułożyć pestki granatu i zalać wystudzoną galaretką, odstawić do stężenia. Resztę galaretki rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Kremówkę, mleko i cukier zagotować mieszając, zdjąć z ognia, wlać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić na następnie przelać do foremek. Odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem przełożyć na małe talerzyki i udekorować granatem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki masła roztopionego 30 g drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru na sos jagodowy: 200 g mrożonych jagód (oczywiście w sezonie świeże) 1,5 łyżki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać do przesianej maki, wsypać sól i cukier, wymieszać. Wbić jajko i wyrabiać chwilę a następnie wlać ostudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło(...)ciasto będzie wyrastać, przygotować sos jagodowy. Wcześniej rozmrożone jagody zasypać cukrem i w rondelku wstawić na niewielki ogień, gotować kilka minut aż woda odparuje a sos będzie dość gęsty. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z połową jagód. Do dość dużego garnka nalać wody do połowy. Góre garnka obwiązać gazą lub bawełnianą ściereczką. Kiedy woda się zagotuje na ściereczce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na mus bananowy: 4 duże banany 150 g masła 2 galaretki cytrynowe na piankę: 250 ml kremówki 2 opakowania galaretki czerwonej na wierzch: 2 duże banany 2 opakowania galaretki agrestowej Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)szklance wody i też przestudzić. Galaretkę, banany i masło razem zmiksować i odstawić, kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt. Galaretki czerwone rozpuścić w szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, wlać wystudzoną galaretkę i wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Zielone galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na piance. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 3 szklanki mleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru 200 g masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym 50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić(...)biszkopcie. Na masie rozłożyć herbatniki i posmarować je kajmakiem, przyłożyć drugą warstwą herbatników. Rozsmarować masę budyniową i przykryć biszkoptem. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej galaretkę. Wyłożyć na biszkopt. Posypać startą czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolewach- tzw. pocałunki piankowe) na piankę kokosową: 200 g białej czekolady 2 galaretki cytrynowe 2 opakowania śnieżki 350 ml mleka 150 g kokosu na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kokosu Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na nich poukładać ciepłe lody. Galaretki rozpuścić(...)ubić w 300 ml mocno schłodzonego mleka. Do śnieżek dodać czekoladę, galaretki i kokos, wymieszać, przelać do foremki kiedy masa zacznie tężeć. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy całkiem stężeje kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i posypać kokosem. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapucharki, ponieważ masa miała dość rzadką konsystencję. Taki deser jest doskonały na każdą okazję. Składniki na 6 porcji: 24 podłużne biszkopty 350 g mascarpone (lub więcej) 300 ml kremówki 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru (lub więcej) szklanka mocnej posłodzonej kawy (wystudzonej) 50 ml amaretto łyżka kakao Mascarpone i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej a śmietanka mocno(...)schłodzona. Żółtka z cukrem pudrem ubijać tak długo, aż powstanie puszysta, gęsta i jasna masa. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serkową. Amaretto połączyć z kawą. Biszkopty krótko maczać w kawie i ułożyć na dnie pucharków po dwie sztuki (moje pucharki były za małe i biszkopty musiałam trochę dociąć). Na biszkoptach ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianawet to nie jest w stanie powstrzymać przed sięgnięciem po następny kawałek. *foremka 25*34 cm Składniki: 1 kg sera białego w kostce 8 jajek 500 ml śmietanki kremówki 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 opakowania budyniu toffi 1,5 szklanki cukru szczypta soli paczka okrągłych biszkoptów puszka kajmaku 200 g orzechów włoskich łyżka masła 50 g gorzkiej(...)czekolady Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć herbatniki. Ser zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, kremówkę i olej. Budynie rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do sera. Masę serową wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia