łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej na krem: 200 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g drobnego kokosu 150 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny dekoracja: koronka z czekolady perełki i serduszko z czekolady z napisem (można(...)Całkowicie wystudzić. Z ciasta ściąć "górkę" a resztę przekroić na trzy blaty. Mleko z kokosem i łyżką cukru pudru zagotować, zdjąć z ognia kiedy kokos całkowicie wciągnie mleko, wystudzić. Kremówkę ubić z pozostałym cukrem pudrem. Wymieszać z mascarpone. Odłożyć cztery łyżki masy do dekoracji a do reszty dodać kokos i na końcu żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Na paterze
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKrólowej Wiktorii: 4 jajka 225 g mąki 225 g cukru 225 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 100 g galaretki pomarańczowej dodatkowo: 1/2 pomarańczy banan kilka małych truskawek kilka plastrów ananasa z puszki syrop z ananasa z puszki łyżka wiórek kokosowych galaretka(...)około 50 minut. Upieczone ciasto porządnie wystudzić, ściąć mocno wyrośnięty wierzch a całość podzielić na dwa blaty. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w szklance wody. Ser zmielić lub zblenderować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i zmiksować z serem. Dodać tężejącą galaretkę i dokładnie połączyć. Połowę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim ciastem, wylać resztę masy. Na wierzchu ułożyć pokrojone
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialitra lodów. Ja masę podzieliłam na połowę i do jednej części dałam truskawki. Jednak bardziej nam smakowały te jagodowe. Składniki: 2 opakowania śnieżki szklanka śmietanki kremówki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody szklanka jagód 1,5 szklanki zimnego mleka Śnieżki ubić z mlekiem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno kremówkę. Cukier i wodę zagotować. W misce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamisce i dzięki temu miał idealny kształt. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek kwaśnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki) na dekorację: 300 g masła 3 łyżki(...)wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Z jednego blatu biszkopta wyciąć kółko wielkości dna miseczki i umieścić je na spodzie. Nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pozostałe blaty ciasta posmarować dżemem. Kremówkę ubić na sztywno a następnie dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie ale krótko zmiksować. Masę podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem dżemem do dołu. Biszkopt od góry
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapuszysty. A do tego łatwy i bardzo szybki do zrobienia. Składniki na 3 porcje: 12 podłużnych biszkoptów opakowanie serka Almette Fruit wiśnia i żurawina 200 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki dżemu wiśniowego owoce: czereśnie, jagody, morele mleko do nasączenia biszkoptów Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z serkiem. Biszkopty pokroić na połówki i nasączyć w mleku. Układać warstwami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 300 ml śmietanki kremówki 36% 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 4 łyżki kwaśnego dżemu wiśniowego 500 g truskawek 1/2 szklanki poziomek 1/2 szklanki jagód kilka moreli szklanka lekko posłodzonej herbaty z cytryną na dekorację: duża(...)miski. W rondelku zagotować wodę, zdjąć z ognia. Na garnku umieścić miskę z czekoladą tak, żeby dno miseczki nie dotykały wody. Zostawić na chwilę aby czekolada się rozpuściła. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i wlać czekoladę. Dokładnie zmiksować. Połowę kremu wyłożyć na owoce i przykryć biszkoptem. Drugą warstwę przygotować tak samo. Biszkopt-poncz- dżem-owoce-krem. Przykryć trzecim blatem biszkopta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaużyłam Master Cook 2 galaretki agrestowe (150 g)- użyłam Master Cook 1 kostka masła 5 szklanek wody dodatkowo: 200 g pierniczków nadziewanych 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kremówki W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszać rózgą. Przelać do formy wyłożonej papierem i piec w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu(...)puch dodając po łyżce budyniu. Przekrojone ciasto przełożyć 1/2 kremu. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu. Pierniczki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazwykłych) na krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szklanki wody 200 g masła na piankę miętową: 330 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 75 g czekolady deserowej 2 opakowania galaretki jabłko-mięta dodatkowo: opakowanie galaretki jabłko-mięta 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka Foremkę wyłożyć folią aluminiową(...)mleko, wrzucić czekoladę i trzymając nad parą roztopić. Rozsmarować na kremie miętowym. Wstawić do lodówki, żeby czekolada stwardniała. Czekoladę przeznaczoną do pianki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować. Na końcu dodać startą czekoladę i delikatnie wmieszać. Piankę wyłożyć na warstwę czekolady. Ostatnią galaretkę rozpuścić w szklance
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrobnego cukru 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 150 ml jogurtu 5 łyżek oleju na wierzch: 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 duży wafelek z nadzieniem orzechowym 30 g czekolady łyżka mleka Przygotować ciasto na muffinki: mąkę przesiać, wszystkie(...)składniki mokre. Połączyć wszystko razem za pomocą rózgi. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 180*C około 20 minut. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Wafelek i orzechy posiekać i posypać po bitej śmietanie. Czekoladę i mleko rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabezę: 8 białek 400 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na krem: 350 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubić w wysokim naczyniu na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać po trochę cukru. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną(...)piec jeszcze pół godziny. Po tym czasie obniżyć grzanie do 90*C i suszyć bezy jeszcze koło godziny. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka, pozostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Tuż przed podaniem krążki bezowe przełożyć kremem. Można dodatkowo wierzch posypać kawą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 6 jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej łyżka cukru na masę śmietanową: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 wafelki Prince Polo ( w sumie 100 g) lub inne wafelki w czekoladzie Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i ubić na puszystą(...)rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt. Kiedy zastygnie całkowicie przygotować masę śmietanową. Wafelki posiekać. Kremówkę ubić na sztywno ze śnieżką i wymieszać z wafelkami. Delikatnie rozłożyć na masie jabłkowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaproszku do pieczenia na bezę: 4 białka 1 szklanka cukru 150 g kokosu szczypta soli na krem kokosowy: 3/4 szklanki mleka 100 g drobnego kokosu 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru łyżka żelatyny dodatkowo: 1/3 szklanki wódki Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka(...)krem: łyżkę kokosu odłożyć do dekoracji, resztę zalać mlekiem i powoli gotować przez kilka minut aż kokos wciągnie mleko. Na końcu dodać cukier. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone i zimnym kokosem. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie ale powoli wymieszać. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny nasączyć wódką. Z kremu odłożyć dwie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki 45 g gorzkiego kakao 1/3 szklanki mleka 125 ml jogurtu naturalnego 100 g czekolady mlecznej 250 g cukinii (1 niewielka sztuka) szczypta soli na krem: 350 ml kremówki 250 g serka mascarpone 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 100 g małych biszkopcików szklanka posłodzonej kawy łyżka gorzkiego kakao Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i jeśli jest bardzo soczysta(...)termoobiegu) przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Przygotować krem: czekoladę połamać i rozpuścić w miseczce nad gorącą wodą. Zimną kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z mascarpone a następnie z czekoladą. Odłożyć z kremu 2 łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na cieście, poukładać biszkopty nasączone kawą i przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernik: 750 g sera na sernik 5 jajek 200 g masła 120 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej na piankę truskawkową: 350 ml śmietanki kremówki 400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi truskawkami łyżka żelatyny Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale krótko(...)większej tortownicy (użyłam 26 cm) i zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę dżemu zmiksować blenderem na mus. Drugą połowę odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z musem truskawkowym i żelatyną. Wylać do tortownicy najpierw wokół sernika a później na wierzch. Górę udekorować pozostałym dżemem. Wstawić do lodówki, żeby stężało
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaborówki , 2 mandarynki, 2 gruszki z syropu , 1 brzoskwinia z syropu Masa serowa : 250 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 300 g śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki wody 300 ml mleka 1 krem śmietankowy do tortów Dr. Oetkera mała paczuszka biszkoptów okrągłych 1 paczuszka groszków kakaowych(...)dobrze wymieszać odstawić do przestygnięcia .Owoce umyć , banany , brzoskwinie , gruszki mandarynki pokroić w kostkę , wszystkie owoce dodać do galaretki i wymieszać. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki letniej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka ricotta .Napęczniałą żelatynę lekko podgrzać dodać do niej 2 łyżki masy serowej i zahartować ,następnie przełożyć do sera
Sama słodycz i szczypta chili