cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 100 g mleka w proszku 170 g brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki soku z cytryny Polewa: 150 g nutelli 75 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła Sposób przyrządzania: Składniki ciasta podzielić na połowę i upiec 2 placki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder, żółtka i wlać(...)Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić na kawałki i dodać do kremu. Placki przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Do garnuszka włożyć nutellę, masło i wlać śmietanę kremówkę, całość podgrzewać tylko do połączenia składników. Lekko ostudzić i wylać na ciasto. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychliściach) niecała szklanka cukru 2 jajka pół szklanki oleju szklanka mąki krupczatki czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa: 50 dag mielonego twarogu 500 ml śmietany kremówki śnieżka 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku cytrynowym dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę do czasu aż się rozpuści(...)pieczenia. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 40 minut. Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier i śnieżkę. Dodajemy porcjami twaróg. Na koniec mieszamy z chłodną galaretką. Czekoladowy i szpinakowy biszkopt przekrawamy na pół, tak żeby powstały
Pobite gary BarbaryWeekend minął..a ciasto na niedzielę oczywiście było..tym razem piekłyśmy kremówkę wg przepisu znajomej Iwonki ..Ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo miałam akurat dwie takie same duże blaszki..Ciasto pyszne..muszą tylko dobrze kruche placki nasiąknąć masą budyniową,aby można było je dobrze ukroić. Razem ze mną kremówkę piekły: Angelika , Iwonka . Ciasto: 30 dag mąki pszennej
Moje domowe kucharzenieświeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka pietruszki - szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz(...)przykrywać (grzyby kipią). Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem. Gotujemy jeszcze ok.10 minut. Ja dodałam także pokrojoną natkę pietruszki i kremówkę. Wody dolewamy tyle, by uzyskać odpowiednią gęstość zupy. Lepiej zawsze wlać jej mniej i dolewać w trakcie gotowania niż wlać jej od razu zbyt dużo. Na drugi dzień wzbogaciliśmy naszą zupkę
Smaczne Zdrowesera na sernik (użyłam z wiaderka) 5 jajek 50 g masła roztopionego 70 ml oleju 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: szklanka wiśni z nalewki Uwaga: - jeśli nie macie wiśni z nalewki można odsączone wiśnie z kompotu zalać wódką i odstawić na noc do lodówki(...)wystudzić. Czekoladę połamać i wsypać do miski ustawionej nad garnkiem z gorącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę, dwie łyżki odłożyć do dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Krem przełożyć na sernik i wyrównać. Na wierzchu ułożyć wiśnie i udekorować pozostałą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazamrażarki - ale one dobre były!!! Ten przepis jest śmiesznie prosty więc każdemu polecam :-)! Lody śmietankowe łatwe przyrządzenie 20 minut mrożenie ok 8 1 litr Składniki: * 300ml śmietany kremówki * 2 jajka oddzielnie żółtka i białka * 12 dag szklanki cukru * jedna łyżka ciepłej wody * dowolne dodatki ( u mnie rodzynki) Szykujemy 3 naczynia. W pierwszym ubijamy kremówkę. W drugim białka z cukrem
sierotka maRysia w kuchniidealnie kremowe. Przy tym czekolada to chyba najpyszniejszy afrodyzjak więc na Walentynki jak znalazł. Trufle migdałowe składniki: 225 g czekolady minimum 70% 3 łyżki masła 2/3 szklanki śmietanki kremówki 2 łyżeczki likieru migdałowego 100 g migdałów grubo posiekanych Do dzieła!!! Drobno posiekaną czekoladę umieszczamy w żaroodpornej miseczce, zalewamy śmietanką i dodajemy masło. Stawiamy na rondelku z gorącą woda(...)Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Gdy masa zgęstnieje formujemy z niej kulki i obtaczamy je w migdałach. Trufle truskawkowe Składniki: 1/2 szklanki śmietanki kremówki 225 g czekolady 2 łyżeczki likieru truskawkowego (można dodać inny likier np wiśniowy) kakao do obtoczenia Do dzieła!!! Postępujemy jak wyżej tylko kulki obtaczamy w kakao. Schładzamy Białe trufle różane
sierotka maRysia w kuchniciasteczek Belvita owoce leśne 60 g roztopionego masła Masa serowa : 1 kg sera białego półtłustego 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 150 ml śmietany kremówki + 2 łyżki cukru 1/2 puszki masy krówkowej 100 g masła 5 jajek 1 budyń waniliowy Winiary 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej. Wykonanie : Masło rozpuścić , ciasteczka zmielić , wszystko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem(...)ciasteczka i delikatnie ubić. Ser zmielić , żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i miękkim masłem , następnie dodać masę krówkową i wymieszać. Dodawać partiami zmielony ser, budyń i mąkę ziemniaczaną . Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru , białka ubić na sztywną pianę . Dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Ser wyłożyć na spód ciasteczkowy . Piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki wody Słodkie, kruche ciasto Krem cytrynowy: 5 średnich jaj 150 g cukry pudru 85 ml soku z cytryny 2 łyżki drobno startej skórki z cytryny 150 ml śmietany kremówki Przygotowanie ciasta kruchego Za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki wymieszać w dużej misce miękkie masło z cukrem, aż powstanie krem. Następnie dodać 2 żółtka. Dodać przesianą mąkę i ucierać(...)dokładnie tyle, co porządnie „ugniecione” i wyciśnięte następnie 2 cytryny. Ale przed wyciśnięciem soku z cytryny, zetrzyjcie ich skórki na tarce – akurat uzyskacie 2 łyżki z 2 cytryn. Kremówka – rzadka, 30%. Często sprzedawane są w opakowania 200 ml i takiej ilości użyłem do kremu cytrynowego. Odpoczywanie ciasta w lodówce - ciasto po 30 minutach jest jeszcze zbyt ciepłe i podczas wałkowania
Right Behind The Kitchendorzucam połówkę średniej, bardzo drobno posiekanej cebuli, którą duszę pod przykryciem kilka minut. Przekładam całość do wyższego pojemnika od blendera, dodaję 4-5 łyżeczek chrzanu , 3 łyżki rzadkiej śmietanki kremówki 30% i całość miksuję na gładki sos (sprawdzam czy jest wystarczająco ostry aby przełamać słodycz marchewki i kremówki). Doprawiony sos wlewam ponownie na patelnię, kładę mięso i delikatnie podgrzewam
Right Behind The Kitchenmiędzy sobą! Sernik jabłkowy bez pieczenia - składniki: 1 kg sera lub trzykrotnie zmielonego twarogu 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny 100 g masła 100 ml śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego Sernik jabłkowy(...)mniejszą użyjemy do wierzchniej warstwy sernika. Większą część jabłek przecieramy przez sito, lub mielimy blenderem na gładkie puree. Do sera dodajemy puree z jabłek, roztopione masło, śmietankę kremówkę i wszystkie dokładnie łączymy między sobą. Pod koniec dodajemy raniej rozpuszczoną w 10 łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dno tortownicy o średnicy
Kuchnia Łukaszamleka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 60 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki śmietany kremówki słoiczek powideł śliwkowych Wykonanie: puree z dynii przygotuj wg tego przepisu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota. Mleko wcześniej podgrzać. zagnieść hakiem sprężyste, lśniące ciasto. Przykryć folią spożywczą i postawić(...)foremce babkowej - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką piec w 180`C 40 minut początkowo studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć i studzić na kratce w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować babkę polewą czekoladową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dyni ( przepis tutaj ) 500 dkg sera białego tłustego 500 dkg mascarpone całe opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 ml śmietany kremówki powidła śliwkowe ( przepis tutaj ) Wykonanie: Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam blendera), masło rozpuścić, a gdy ostygnie połączyć z ciasteczkami. Kwadratową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem i wyłożyć spód ciasteczkami(...)przez praskę. Dodać puree z dyni i zmiksować. Następnie dodać mąkę, cukry i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i kremówkę. Mieszamy. Masę serową wylać na spód z ciasteczek. Na wierzch ciasta dodajemy powidła śliwkowe, które tworzą śliczne nieregularne kształty. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszamy
Ania i Marcin gotująsyty obiad lub kolację. Dzieci na pewno będą zachwycone :) Składniki wystarczą na 5 naleśników o średnicy 28cm. Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone – Składniki: Na nadzienie: 100ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250g mascarpone 3 pełne łyżki cukru 5 bananów Na naleśniki: 100g masła 50g gorzkiej czekolady 1 kopiasta łyżeczka gorzkiego kakao 200ml mleka 3 pełne łyżki cukru(...)150g mąki pszennej tortowej 100ml wody gazowanej olej rzepakowy do smażenia Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone – Wykonanie: Naleśniki usmażyć według tego przepisu: Naleśniki czekoladowe przepis Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać stopniowo po 1 łyżce mascarpone i miksować (do czasu powstania jednolitej masy). Dodać cukier i wymieszać łyżką. Usmażone naleśniki (powinny być lekko ostudzone, żeby krem się
Kulinarne Przebojedyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie(...)warstwę biszkoptów i dobrze je nasączyć). 3. Do serka mascarpone dodać cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. 4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do serka, wymieszać. Połowę kremu rozprowadzić na biszkoptach w blaszce i na wierzchu ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Posmarować je pozostałym kremem. Na końcu
Mała Cukierenka