łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania Biszkopt I: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg(...)kremem posmarować stężałą galaretkę) i położyć go na galaretce stroną posmarowaną kremem. Lekko docisnąć i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Wierzch: 14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton 2A) i ozdobić nią wierzch ciasta (patrz FILM). Na końcu
Mała Cukierenkatwarogu (użyłam półtłustego) 8 dużych jajek 1 i ¾ szklanki (280 g) cukru pudru (można dać 2 szklanki jeśli lubimy słodszy sernik) 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca(...)włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po 2 łyżki cukru pudru i ucierać. I tak aż do wykorzystania wszystkich żółtek i cukru. Do utartej masy dodawać
w mojej kuchnitemperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Krem z mlecznej czekolady i kawy: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 350 g mlecznej czekolady, posiekanej 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Śmietanę kremówkę wlałam do rondelka i doprowadziłam do wrzenia. Po tym czasie zdjęłam z palnika
Blondynka Gotujesernik pozostawiamy go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do przestudzenia a następnie wkładamy do lodówki na noc. składniki na białą polewę czekoladową: 100 g białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki wykonanie: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej czyli wkładamy ją do miseczki, dodajemy kremówkę i umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Mieszamy od czasu
Domowy Smak JedzeniaBiszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Krem bananowy - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - 2 bardzo dojrzałe banany - 2 łyżki soku z cytryny Śmietanę ubić. Banany wraz z sokiem z cytryny ugnieść widelcem. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać banany(...)wydaje nam się mało słodki - proponuję dodać 1 łyżkę cukru pudru. Ja miałam tak słodkie banany, że było to zbędne Krem truskawkowy: - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - mały słoik dżemu truskawkowego* ( ok. 300 ml ) * ja użyłam domowego, jeżeli nie macie - szukajcie takiego z jak największą zawartością owoców Śmietanę ubić. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego
kawawszklanceMówię wam jest obłędne. Składniki: 2 opakowania budyniu śmietankowego 0.5 litra mleka 2 łyżki cukru 150g miękkiego masła 200g herbatników 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) 330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 100g gorzkiej czekolady Proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było(...)budyń się zagotuje i zgęstnieje, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć mikserem aż będzie kremowe i białe, stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i fixy. Blaszkę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową (puszkę zanurzyć w gorącej wodzie aby masa
W kuchennej krainieorzeźwiająco kwaskowaty, pachnący malinami...po prostu lato na talerzu. Słodki czekoladowo karmelowy spód wspaniale dopełnia całości. Proporcja na blachę 24x30 cm. - 800 gr sera trzykrotnie mielonego - 500 ml śmietanki kremówki - 2 galaretki cytrynowe + 1 czubata łyżka żelatyny - skórka z 1 średniej cytryny + sok z połowy cytryny spód: - 3 szklanki czekoladowych płatków kukurydzianych - puszka masy krówkowej ( moja miała(...)wyłożyć folią spożywczą. Płatki pokruszyć*. Wymieszać z masą krówkową, Wyłożyć masą blaszkę. Śmietankę ubić na sztywno. W drugiej misce ubijać serek. Kiedy jego konsystencja delikatnie się rozluźni dodawać porcjami kremówkę, następnie skórkę, sok z cytryny i tężejącą galaretkę. Wyłożyć na karmelowy spód. Kiedy masa zacznie się ścinać ułożyć na wierzchu maliny. Chłodzić ok 2 godzin. * płatki można pokruszyć za pomocą
kawawszklancejajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 86 g mąki tortowej 2 łyżki kakao 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 700 ml kremówki 30 % 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 krem mascarpone Dr. Oetkera 1 mała paczka okrągłych biszkoptów 3 galaretki czerwone 800 ml przegotowanej wody 1 łyżka kawy cappuccino(...)stopni do suchego patyczka . Ciasto odstawiam do przestygnięcia następnie przecinamy na pół. Wykonanie kremu : 3 galaretki czerwone rozpuszczamy w 800 ml przegotowanej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę lekko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone , krem tiramisu i łyżkę kawy cappuccino orzechowe. W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier i kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
Sama słodycz i szczypta chiliurodziny. Głowiłam się jaki tort upiec w końcu doszłam do wniosku, że będzie to tort gruszkowy. Pomimo ze ma w sobie krem toffi to wcale nie jest słodki, lekka kremówka o smaku gruszek i ich kawałki powodują, że słodycz równomiernie się komponuje. Delikatny, puszysty.. Czego chcieć więcej? Składniki : -krem: 1 1/2 puszki krówki kostka margaryny"Kasia" - warstwa gruszkowa(...)około 10-15 minut. Margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce krówki. Odrobinę kremu pozostawić do dekoracji Warstwa gruszkowa : Gruszki pokroić w kostkę - pare gruszek zostawić do dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno, podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy pokrojone gruszki, 1/3 szkl syropu z gruszek i rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wymieszać delikatnie. Biszkopt przeciąć
Garnkowe fanaberiełyżeczki proszku do pieczenia 5ml olejku cytrynowego 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) Masa kremowa: 250g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 3 śmietan fixy 660ml śmietany kremówki 30% (lub 36%) Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera(...)stopni i piec ciasto przez ok. 40 minut (do zarumienienia). Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić je. W 700ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i cukier puder (najlepiej przesiać je przez sitko, by nie powstały grudki), miksować jeszcze chwilę do połączenia składników. Następnie dodawać partiami
Kulinarne Przebojeszklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem straciatella: 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej 1 łyżka kopiata żelatyny +1/3 szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone(...)śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów
Maślane ciasteczkoadvocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki (330 g) śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Do posypania: 30 g czekolady startej na tarce Przygotować formę keksówkę o wymiarach około 10x35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na spodzie(...)wyłożyć na nie tężejący mus malinowy (fot.2) . Na musie ułożyć kolejne herbatniki. Ostatnią warstwą jest masa śmietanowa. Żelatynę zalać 4-5 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu (nie zagotować!). Wlać żelatynę do śmietany jednocześnie miksując masę. Gotową masę wyłożyć na przygotowaną ostania warstwę
Świat Ciastamasła 1 żółtko 18 dag.cukru Na krem : ***************************** 3 łyżki cukru 3 żółtka cukier waniliowy po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej 3/8 litra mleka 1/8 kremówki 2 duże jabłka Rodzynki Cynamon Alkohol 50 ml. Miód wrzosowy Borówki ******************************* Przygotować ciasto kruche z przygotowanych produktów.Wylepić nim 12 foremek na babeczki, piec 15 minut w 220 stopniach. Robimy krem - żółtka(...)utrzeć , wsypać mąkę Zagotować mleko z cukrem waniliowym .Dodać żółtka i kremówkę . Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Rodzynki namoczyć w kieliszki alkoholu.Jabłka przeważyć na patelni na odrobinie masła dodać cukier ,cynamon i rodzynki z alkoholem .Chwilę smażymy ,Studzimy.Dodajemy miód i mieszamy.Kruche koszyczki napełniamy jabłuszkami i obkładamy kremem.Na środek położyć odrobinę borówek w syropie.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepyszne, mięciutkie muffiny z dodatkiem mnóstwa wiórków kokosowych. Przyozdobione aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Obsypane kolorowymi cukierkami. Idealne jako prezent na wyjątkowe okazje :) Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/4 mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju(...)Połączyć zawartość misek i wymieszać delikatnie ciasto. Rozłożyć równomiernie pomiędzy foremki silikonowe lub papierowe. Piec 30-40 minut w 175*C. Krem: 500 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Schłodzone składniki zmiksować razem na sztywny krem. Udekorować wystudzone babeczki. Posypać kolorowymi cukierkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkremówki 30 % 1 cukier waniliowy 2 galaretki cytrynowe(...)średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Galaretki rozpuścić w szklance przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym . Następnie dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.Na końcu dodać posiekaną czekoladę.Ja do masy dodałam jeszcze kilka malin . Z ciasta wydrążamy łyżką środek zostawiając
Sama słodycz i szczypta chili