odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty. składniki na masę z białą czekoladą: 100 g białej czekolady 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 250 ml śmietanki kremówki 30% wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę umieszczamy w misce nad gotującą się wodą). Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej śmietany z czekoladą dodajemy śmietanę(...)proszku i ubijamy na gładką masę. składniki na masę z serkiem mascarpone: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym
Domowy Smak Jedzeniastrony Candy Company. Składniki: 200 g brązowego cukru ( może być biały, jednak jeśli cukier będzie brązowy karmel będzie miał dużo ładniejszy kolor) 85 g masła 120 ml śmietany kremówki 30 -36 % Przygotowanie: Cukier wsypujemy do garnka i nastawiamy go na średnim ogniu. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu cukru, żeby się nie przypalił. Na początku z cukru zrobią(...)cukier się rozpuści i zrobi się płynny. Kiedy cukier się już rozpuści dodajemy masło i mieszamy aż masa będzie jednolita i wtedy powoli wlewamy śmietanę kremówkę. Mieszamy aż karmel będzie całkowicie gładki. Zestawiamy z palnika i gotowe. SMACZNEGO
Lili w kuchniłyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Wierzch: około 450-500g śmietanki kremówki 36% lub 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany (niekoniecznie) kakao do posypania Biszkopt I: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg(...)kremem posmarować stężałą galaretkę) i położyć go na galaretce stroną posmarowaną kremem. Lekko docisnąć i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Wierzch: 14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton 2A) i ozdobić nią wierzch ciasta (patrz FILM). Na końcu
Mała Cukierenkadyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie(...)warstwę biszkoptów i dobrze je nasączyć). 3. Do serka mascarpone dodać cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. 4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do serka, wymieszać. Połowę kremu rozprowadzić na biszkoptach w blaszce i na wierzchu ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Posmarować je pozostałym kremem. Na końcu
Mała Cukierenkaszklanki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 250g świeżego szpinaku lub 300g mrożonego (użyłam świeżego) Krem: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: pestki granatu do posypania 1. Świeży szpinak umyć(...)Żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia. 9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać. 10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto
Mała CukierenkaBiszkopt: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka lekko kopiasta łyżka mielonych orzechów włoskich 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki śmietany kremówki (30%) 2 szklanki mleka 3 czubate łyżki cukru pudru budyń czekoladowy łyżka kakao 3 czubate łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 4-6 bananów (w zależności od wielkości) sok z cytryny galaretka(...)połączenia. Potem powoli dolewać żelatynę do reszty budyniu cały czas mieszając. Gdyby masa bardzo zgęstniała zanim dodamy do niej śmietanę wystarczy ubić budyń trzepaczką lub rozmieszać mikserem. Schłodzoną kremówkę ubić, dodając pod koniec kakao i cukier puder. Wymieszać z wystudzonym budyniem. Tak powstałą masę rozsmarować na owocach i schłodzić w lodówce przez 20 min. Gdy krem zastygnie, przykryć go resztą
MyCookBook.plgorzkiej czekolady 70% 2 łyżki Cointreau, brandy lub Grand Marnier (opcjonalnie) 4 łyżki wody 30 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 duże jajka 50 g cukru 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Wykonanie: W miseczce umieścić połamaną na kawałki czekoladę, alkohol oraz wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Następnie dodać masło(...)sztywno i dodawać partiami cukier (cały czas ubijając). Do lekko przestudzonej, rozpuszczonej czekoladowej masy dodawać żółtka na zmianę z połową ubitej piany z białek (dla rozluźnienia konsystencji). Ubić schłodzoną kremówkę. Ubitą dodać do czekolady i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i wymieszać, uważając, aby piana nie opadła. Tak przygotowany mus przełożyć do kokilek, szklanek lub pucharków
MyCookBook.plsami, jak wspaniale smakuje! Składniki: Na spód: 140 g maślanych ciasteczek 60 g masła Masa serowa: 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego) 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego 200 g cukru 2 czubate łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody) 250 g czarnej porzeczki 120 g cukru (do warstwy porzeczkowej) Wykonanie: Ciasteczka bardzo dokładnie rozkruszamy(...)średnicy 20-23 cm wyściełamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasteczkową masę i dociskając „wylepiamy” nią spód. Następnie wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy z cukrem, kremówką (lub jogurtem) oraz sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i starannie mieszamy, do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki serowej masy i dokładnie mieszamy, aby się połączyły
MyCookBook.plcukru 50 g mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze (w żelu, paście lub proszku): fioletowy, niebieski, zielony, czerwony, pomarańczowy i żółty Krem śmietanowo-serowy z cytryną: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku) świeżo otarta skórka z 1 cytryny Cytrynowy poncz: sok wyciśnięty z 1-2 cytryn(...)wyjmujemy z formy (uprzednio oddzielając jego boki nożem). W taki sam sposób pieczemy pozostałe 5 blatów (używając oczywiście do każdego innego koloru barwnika). Krem śmietanowo-serowy z cytryną: Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny . Poncz cytrynowy: Sok z cytryn wlewamy do szklanki i dopełniamy wodą
MyCookBook.plpomidorami w sosie śmietanowym. Bo najprościej = najlepiej ! Cudownego dnia ! Składniki (2-4 porcje): makaron penne pełnoziarnisty 1/2 brokuła 100 g suszonych pomidorów – odsączonych, bez zalewy 150 ml śmietany kremówki 7 – 8 plasterków boczku 3 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki startego sera grana padano+ dodatkowo po 1 łyżce na talerz słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, sól himalajska, świeżo(...)pozostał na patelni – podsmaż czosnek. Uważaj, by go nie przypalić. Smaż około 30 – 40 sekund, po czym dodaj suszone pomidory. Smaż całość około 1 minuty, następnie dodaj śmietanę kremówkę. Dopraw paprykami, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pogotuj 2 – 3 minuty, dodaj makaron z brokułem, boczek i tarty ser grana padano. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez około
Moja pasja smaku100g Składniki na masę twaróg mielony, 750g mleko skondensowane słodzone, 1 puszka 400g jajka, 3 sztuki ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 1 łyżka Składniki dodatkowe śmietanka kremówka, 500ml Przygotowanie Ciasteczka miksujemy blenderem lub wrzucamy do woreczka i kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Okruchy mieszamy z roztopionym masłem, powstanie masa a konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy (26cm(...)godzinę. Po upieczeniu sernik całkowicie chłodzimy w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku. Po tym czasie schładzamy sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, możemy dodać 1 łyżkę cukru pudru i śmietan-fix. Wykładamy na sernik i ewentualnie dekorujemy. Z racji tego, że sernik bardzo długo się schładza, musi być robiony dzień
Gotowanie moimi oczamiSkładniki biszkopt z 4 jaj serek homogenizowany waniliowy, 3 sztuki po 125g śmietana kremówka, 400g cukier, 3 łyżeczki mandarynki, 1 puszka żelatyna, 8 łyżeczek galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Żelatynę rozpuszczamy w zalewie z mandarynek. Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodajemy serki, mandarynki i ciepłą, rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie, ale szybko mieszamy, ponieważ żelatyna szybko tężeje w zimnej masie. Wylewamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki biszkopt z 5 jaj na dużej blasze z pieca dżem truskawkowy, 1 słoiczek śmietana kremówka, 400ml żelatyna, 4 łyżeczki cukier, 2 łyzeczki Przygotowanie Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem. Dżem roztrzepujemy widelcem i dodajemy do ubitej śmietany, delikatnie mieszamy. Ciepłą żelatynę dodajemy do masy i szybko mieszamy. Wykładamy 3/4 masy
Gotowanie moimi oczamiblaszkę wykładamy biszkopty, tak aby pokryły dokładnie całe dno. Galaretki cytrynowe wsypujemy do 250ml gorącej wody, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy,aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy, aby delikatnie stężało. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. W osobnej misce miksujemy twaróg, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po trochu ubitą kremówkę. Na końcu zwiększamy obroty miksera i wlewamy galaretkę. Wykładamy masę serową
Gotowanie moimi oczamitemperaturze 180przez 20 minut. Odlać 0,5 szklanki mleka. Resztę zagotować z cukrem , dodać mąkę i cappucino rozrobione w 0,5 szklanki. Zagotować. Wystudzić, zmiksować z masłem. Ubić kremówkę z cukrem waniliowym, dodać2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, następnie ubitą kremówkę. Wierzch posypać kawą cappucino. Schłodzić
Darcia w kuchni