tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka Nadzienie: 90-80g kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam Nutelli) 50g waniliowego serka homogenizowanego Krem: 200ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 120g serka mascarpone 3/4 łyżeczki cynamonu po szczypcie zmielonych goździków i gałki muszkatołowej Dodatkowo(...)wydrążyć środek przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 8. Środek babeczek napełnić nadzieniem. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 9. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem (można pominąć fix). Dodać serek mascarpone, wymieszać. Na końcu dodać przyprawy. Gotowy krem przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam
Mała Cukierenkaczosnku 1 cukinia 2 łyżki czerwonej pasty curry ze słoiczka 1 łyżka kurkumy kawałek imbiru pieprz cayenne papryczka chili 1/2 łyżeczki cukru olej 250 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki sól, pieprz zielenina Wykonanie: kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance soli, pieprzu, papryki i kurkumy z dodatkiem oleju. Kurczaka możesz marynować przez całą noc w lodówce lub przynajmniej(...)imbir obierz i zeszlikj na łyżce oleju, dodaj kurczaka i podsmaż całość. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i podsmażaj przez kilka minut. Dolej mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę, dodaj pastę curry i cukier, duś około 15 minut. Pod sam koniec dodaj do potrawy pokrojona w kostke cukinię przed podaniem posyp zielenina
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki mleka lub wody gazowanej * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia Sos : 100g sera pleśniowego np. Lazur, pół szklanki śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Przygotowanie : Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami i przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju(...)złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Zagrzać kremówkę, rozpuścić w niej ser, przyprawić i polać kwiaty tak przygotowanym sosem. Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut, podawać na ciepło
Magiczne Życie MartyTRUSKAWKOWA TARTA DELIKATNE TRUSKAWKOWE NADZIENIE NA KRUCHYM SPODZIE IDEALNA NA CIEPŁE DNI SKŁADNIKI: 300g TRUSKAWEK 1/3 SZKL. CUKRU SOK Z JEDNEJ CYTRYNY 2 ŁYŻKI ŻELATYNY W PROSZKU 300g SCHŁODZONEJ KREMÓWKI 250g MĄKI 150g MASŁA LUB MARGARYNY 70g CUKRU PUDRU CUKIER WANILIOWY 2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 1 ŻÓŁTKO PRZYGOTOWANIE: Z MĄKI,CUKRU,ŚMIETANY,CUKRU PUDRU,CUKRU WANILIOWEGO,MASŁA(...)OBIERAM Z SZYPUŁEK,MIKSUJĘ Z SOKIEM Z CYTRYNY I CUKREM ZAGOTOWUJEMY NASZ MUS,,WYŁĄCZAMY I MIESZAMY Z ŻELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ WCZEŚNIEJ W 1/4 SZKL. ZIMNEJ WODY UBIJAMY ŚMIETANĘ KREMÓWKĘ I DODAJEMY OSTUDZONY MUS, MIESZAMY DELIKATNIE ŁYŻKĄ WYLEWAMY NA CIASTO,DAJEMY DO LODÓWKI NA OK 1-2 GODZ, DEKORUJEMY I MOŻEMY ZAJADAĆ SMACZNEGO
Swojskie jedzonkocukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek 1 łyżka masła 1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej) Dodatkowo: około 210g podłużnych biszkoptów 2 czerwone galaretki 300ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru wiórki czekoladowe do posypania (można zastąpić kakao lub startą czekoladą) Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC(...)galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. 13. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć. 14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków
Mała CukierenkaTwaróg biały – 50 dag Truskawki – 15 dag Śmietana gęsta – 15 dag Śmietana kremówka – 10 dag Cukier waniliowy – 1 op Cukier – 4 łyżki Mleko – 2 łyżki Kakao słodkie – 2 łyżki Żelatyna – 2 łyżeczki Posypka cukrowa różowa Twaróg utrzeć z 3 łyżkami cukru. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z twarogiem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko lekko podgrzać z kakao
Camilla w kuchnipiekłam, to niestety się nie udało, tak do końca. Musiałam je piec około 2 godziny, aby było do zjedzenia. Ciasto jest nietypowe, bo podstawowym składnikiem jest śmietana kremówka 30%, a nie masło lub margaryna. Zmodyfikowałam przepis i ciasto smakuje teraz przepysznie. Jest to ciasto ucierane, więc szybkie i proste do wykonania. W smaku nie za słodkie, lekko kwaśne za sprawą(...)śliwek. Życzę Wam miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie! CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I PISTACJAMI. Składniki: 400 g śliwek węgierek 250 ml śmietany kremówki 30% 270 g cukru 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 1 czubate łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 50 g pistacji obranych (użyłam solonych
Zakątek rozkoszy kulinarnychzrobić trufelki bardzo przypominające przepyszne Raffaello. Można wzbogacić je migdałem i pokruszonymi wafelkami typu princessa. Na pewno powtórzę wyrób, wtedy już z dodatkami :) Składniki: 200g białej czekolady 60ml kremówki 2 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka masła wiórki kokosowe do obtoczenia EWENTUALNIE: 1 wafelek kokosowy typu princessa zmielony na mniejsze kawałki migdały blanszowane Przygotowanie: Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać(...)rondelka, zalać kremówką i podgrzewać w kąpieli wodnej lub na maleńkim gazie, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Kiedy masa będzie gładka, dolać likier i dodać masło, rozmieszać, aby masło się rozpuściło (teraz można dosypać wafelek). Masę przelać np. do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą, schować do lodówki na 1-2 godziny*. Kiedy masa będzie ściślejsza, nabierać łyżką
Cakes By Kejtzrobiłam z biszkoptu, na który przepis linkuję poniżej, w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt Składniki na krem: 400 g serka na sernik 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od tego jak słodki lubicie krem) 2 płaskie łyżki żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +3 dojrzałe figi na mus do przełożenia ciasta(...)ostudzenia, będzie łatwiej go pokroić na spody, kiedy będzie zimny. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody – około 3 łyżki, powinna być cała zakryta. Odstawiamy do napęcznienia. Ubijamy śmietanę kremówkę, można wcześniej włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, żeby była dobrze schłodzona. Łączymy śmietanę z twarożkiem, dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodajemy do niej
Ciastkozercypieczenia 2 łyżki kakao Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Bita śmietana: 500ml śmietanki kremówki 30% 1,5 opakowania Śnieżki Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk(...)Słodzimy i studzimy. Biszkopt nasączamy około 12 łyżkami kawy. Następnie smarujemy masą, wyrównujemy i układamy warstwę jasnych herbatników. Smarujemy je powidłami i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników. Bita śmietana: Schłodzoną kremówkę ubijamy. Następnie dodajemy Śnieżki. Ubitą śmietanę wykładamy na ciemne herbatniki. Chłodzimy. Następnego dnia wierzch posypujemy kakao (typu Nesquik lub Puchatek) lub startą czekoladą. SMACZNEGO! ;) Podany przepis pochodzi z bloga
Czerwona Porzeczkalodówki na około godzinę i dopiero jak ją twarde obtaczam w czekoladzie. Teraz jednak skupię się na wypełnianiu foremek czekoladowych. Składniki: 100 g wiórków kokosowych 50 ml śmietany kremówki 35 g cukru pudru 35 g masła 1 łyżka likieru kokosowego, typu mlecznego ja użyłam Canari Dodatkowo: ok. 100 g czekolady do rozpuszczenia ( ja użyłam ok.70 g gorzkiej(...)miałam niski poziom cierpliwości i pokryłam jedną :) W czasie, w którym czekolada zastygała w lodówce ja do miski wsypałam wiórka kokosowe, cukier puder i wymieszałam. Do rondelka wlałam śmietankę kremówkę, podgrzałam ją nawet do momentu wrzenia, rondelek zestawiłam z ognia i włożyłam masło podzielone na kawałeczki i mieszałam do czasu całkowitego rozpuszczenia masła. Następnie wlałam mieszankę do kokosu,dodałam likier
Blondynka Gotujepodwieczorku torcik z kremem i trzema świeczkami, z wypisanym na wierzchu różowym lukrem imieniem i... - Ach, prawda, przypominam sobie - powiedział Krzyś. Pralinki Bounty 200g wiórków kokosowych 100 ml kremówki (śmietanka 30%) 70g cukru pudru 70g masła 200g gorzkiej lub mlecznej czekolady Wiórki kokosowe wymieszać z przesianym przez sitko cukrem pudrem. W rondelku podgrzać delikatnie śmietankę kremówkę i rozpuścić w niej
Przepysznik - BLW i nie tylko170C. Mus truskawkowy i smietanowy - składniki; 1 kg truskawek ( z czego zostawić kilka do dekoracji) 2 galaretki truskawkowe 3 łyzki cukru 400 g. smietany kremówki ( ja uzyłam 30%) 1 "smietan- fix" 2 łyżeczki żelatyny ( normalnie daje jedna łyzeczke ale w trakcie upałów najlepiej dać dwie) pół szklanki cukru pudru herbata z sokiem z cytryny do ponczowania(...)rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Truskawki należy zmiksować blenderem, dodac do nich rozpuszczone galaretki oraz rozpuszczoną zelatyne. Dokładnie wymieszać. Z musu należy odlać 1 szklanke. Odstawić. Kremówkę ubić, w trakcie ubijania dodac cukier puder oraz smietan fix. Miksowac jeszcze chwile, jednak należy uwazac aby nam się nie zważyła. Na samym końcu dodac szklanke musu i delikatnie wymieszać
Radość kipiąca uśmiechem.Biedronce, zapakowanie ko koszyka kilku fig, mascarpone i do domu. Niedziela? No to co! Upiekłam. Wyszło fajnie, bo spód jest niesłodki i taki żytni, a serek wzbogaciłam sobie kremówką, oczywiście słodki i figi, a cały smak podbiły pojawiające się gdzieniegdzie jeżyny. Jest to coś innego i dla mnie rewelacja, bo nie jest mega słodkie. Po pierwszym kęsie pomyślałam, hmm dziwne(...)podziurkowałam spód i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Odstawiłam do wystudzenia. Dodatkowo: świeże figi świeże jeżyny Krem : 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem miksowałam do momentu, w którym mieszadła pozostawiały wyraźny ślad na kremie. Czyli do zgęstnienia. Nie można
Blondynka Gotujeksylitolu 80 g mąki pszennej 30 g kakao 40 g mączki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 250 g musu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka gorącej wody Składniki na nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżki rumu lub wódki(...)Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Namoczoną żelatynę wymieszać z łyżką gorącej wody do rozpuszczenia, nastepnie połączyć z musem jeżynym mascarpone umieścić w misce i ubijając wlewać porcjami śmietankę kremówkę. Masa początkowo rozrzednie, by po kilku minutach ubijania zgęstnieć. Na koniec wmieszać przestudzony mus jeżynowy z żelatyną. Skosztuj krem, gdy jest za mało słodki dodaj cukier puder. Odstaw do lodówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!