ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:349/892)

Wiśniowy torcik brownies z bitą śmietaną 117

cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę i czekoladę oraz wiśnie - delikatnie połączyć.Przelać do tortownicy, piec w 220 stopniach,  około 20 minut.Ostudzony placek przekroić na pół.Śmietankę kremówkę ubić z cukrem, przełożyć placek. Udekorować. Smacznego

kolorowotorcikowo
Dwukolorowy sernik na zimno 159

owoce leśneWykonanie:Masło/margarynę rozpuścić.Płatki kukurydziane, krakersy, cukier - zblendować. Dodać tłuszcz - miksować.Powstałą masę wyłożyć do tortownicy - mocno ugnieść.Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody - odstawić.Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser i cukier - miksować.Ser podzielić na 2 części.Do jednej dodać zmiksowane jeżyny.Żelatynę rozpuścić, uważając, żeby się nie zagotowała.Do jeżynowej masy dodać trochę

kolorowotorcikowo
Bezowy torcik z truskawkami ( lekko mrożony ) 293

Także moi mili, bez obaw pieczcie bezę i szykujcie bezowy torcik !  SkładnikiBeza:6 białek300 g drobnego cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 30%3-4 łyżki cukru pudru200 g truskawekWykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych dodawać po łyżce cukru. Białka z cukrem ubijać(...)przez 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec 90 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w uchylonym piekarniku, do ostygnięciaTruskawki umyć, pokroić w kosteczkę.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.Dodać mascarpone i cukier - ubijać, aż składniki się połączą.Do kremu dodać truskawki i wymieszać.Bezę pokruszyć.W tortownicy średnicy 24cm ułożyć warstwę bezy, formując niski rant. Następnie

kolorowotorcikowo
Pomysł na... Panna Cotta z sosem truskawkowym (Winiary) - opinia 268

tego słynnego deseru. Na szczęście nie jest tak źle, lecz czego można się spodziewać po deserze z torebki ;) Składniki: opakowanie "Pomysł na...Panna Cotta z sosem truskawkowym" 250 ml kremówki 250 ml mleka 50 ml wody Wykonanie: Zawartość większej torebki wymieszać z kremówką. W garnku zagotować mleko, zestawić z ognia, połączyć ze śmietanką i zagotować. Rozlać do foremek i wstawić

Pasja Smaku
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 225

babkę najlepiej polukrować, wówczas nie wysycha.Przepis na lukier:- cukier puder trzcinowy (lub zwykły)- kilka kropli olejku migdałowego- kremówka1. Do pudru dodać kilka kropli olejku migdałowego oraz mieszając dodajemy  kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji)Jest to nasz ulubiony lukier, polecam gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego.  wersja wielkanocna wersja z nutellą (do części ciasta dodałam 1 łyżeczkę nutelli

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 494

prostu nie fermentuje tak jak cukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam .Można go także polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka zdecydowanie preferuje zwykły lukier.Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki tortowej  (dałam 255g orkiszowej)-125g masła-1 łyżeczka proszku do pieczenia-5 łyżek ksylitolu

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE 551

następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Składniki na masę: - 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem) -0,5kg białego sera do serników -0,5l kremówki -1-2 łyżeczki żelatyny Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Do sera dodać ubitą kremówkę i przestudzoną galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na upieczony spód biszkoptowy. Składniki

Smaczne Zdrowe
CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 282

galaretką i ugotować budyń(z wyglądu przypomina kisiel). Ostudzić. Do miękkiego masła stopniowo dodawać przestudzony budyń z galaretką i zmiksować na gładki krem.  Krem śmietanowy: -500ml kremówki(ja dałam 36%) -1 łyżka ksylitolu -1 śmietan-fix (nie trzeba)  Dobrze schłodzoną kremówkę ubić ze śmietan-fixem i cukrem lub ksylitolem na sztywno.  Ponadto: -gorzka lub mleczna czekolada

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI MARGARYTKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 163

dopiec z drugiej strony. Odsączać na papierowym ręczniku. Następnie nadziać je szprycka lub strzykawką, polukrować i odstawić do wystygnięcia. Lukier: -zmielony cukier trzcinowy -kilka kropli olejku migdałowego -kilka łyżeczek kremówki(lub mleka) Do cukru dodać olejek i mieszając dolewać kremówkę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego

Smaczne Zdrowe
QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI 197

wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-)SKŁADNIKI:-4 jajka-200ml kremówki-serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek)-250g pomidorków koktajlowych-tymianek ( świeży lub suszony)-sól i pieprz do smakuJajka roztrzepać , dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1724

piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem do tortu:- 250g mascarpone- 300ml kremówki- 150g masy karmelowej "krówki"- 100g orzechów włoskich- 10 daktyli , pokrojonych na kawałkiWymieszać masę karmelową z serkiem mascarpone. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie połączyć obydwie masy, na końcu dodając pokruszone

Smaczne Zdrowe
QUICHE Z ŁOSOSIEM I ZE SZPINAKIEM 167

quiche , tym razem z łososiem i ze szpinakiem. Również w wersji light - bez ciasta. Inspiracją quichów jest moja B.Dobra Znajoma. Polecam bo warte wypróbowania :-)Składniki :- 4 jajka- 200 ml kremówki- 100g łososia wędzonego ( u mnie w cienkich plastrach )- szpinak baby ( 2-3 garście )- sól i pieprz do smakuew.koperekJajka roztrzepać, dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną formę przesmarować

Smaczne Zdrowe
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 162

szkl ksylitolu- 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią)- 400g mąki orkiszowej białej (750)- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia- 5 łyżek słodkiej śmietany ( dałam 6 łyżek kremówki)- kilka kropli aromatu waniliowego ( nie trzeba)Można dodać aromaty cytrynowe itp. dla mnie jej smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-)+ dodatkowo puder do posypania ( ja moją(...)tego jak zwykle malakser). Dodać także śmietanę. Ja dodałam wpierw 5 łyżek , ale stwierdziłam, że skoro wychodzi bardzo gęsta, to troszkę ją rozrzedzę i dodałam jeszcze jedną łyżkę kremówki. I to było idealne rozwiązanie, bo dzięki temu i dzięki mące orkiszowej ciasto było luźniejsze.Masę wylać do przesmarowanej formy ( można wysypać bułką tartą , ja piekłam w silikonowej formie, dlatego tylko

Smaczne Zdrowe
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 286

drugiej połowy dodać kajmak rozmieszany w mleku. Wylać trzecią warstwę.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut.Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Z pudru, kremówki i kilku kropli olejku( u mnie śmietankowy) przygotować lukier i posmarować nim ciasto. Na wierzch rozkruszyłam jeszcze 2 krówki. Taki świeży jest ok. ale smaku tak naprawdę nabiera po dwóch dniach

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 483

szczypta drożdży- kilka kropli olejku migdałowego- 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można  dowolnie, np.skórka , rodzynki, orzechy, migdały+ dodatkowo: puder trzcinowy,kremówka i cięte migdały Mak mielony zalać wrzątkiem w ilości 0,5l wody na 0,5kg maku. Zamieszać i odstawić do przestygnięcia.Gdy używamy maku w całości trzeba go zalać wrzątkiem(...)termoobieg) ok 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia.Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest bardzo delikatne, może się kruszyć, na drugi już jest bardziej zwarte. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania