Masa budyniowa : * 4 budynie waniliowe bez cukru * litr mleka * 3 łyżki cukru * cukier waniliowy Masa śmietanowa : * pół litra słodkiej śmietany 30% * cukier puder * 3 fix-y do kremówki * kakao do posypania ciasta Przygotowanie : kruche ciasto , jabłka , dżem wiśniowy cynamon budyń waniliowy Zagnieść kruche ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , bądź wysmarować masłem i obsypać bułką tartą(...)ćwiartki. Wyłożyć na ciasto. Posmarować dżemem wiśniowym i posypać cynamonem. Przygotować budyń i ciepły wylać na jabłka. Piec około 70 minut w 180 stopniach. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ubić kremówkę. Wyłożyć na zimne ciasto. Posypać kakao. Odstawić do lodówki. W Listopadowym Wyzwaniu Blogerek - wariacje na temat szarlotki wzięły udział dziewczyny z blogów Paulina z bloga mojapasjasmaku Monika z bloga
Magiczne Życie Martypieczenia Masa jabłkowa : * kg jabłek * galaretka cytrynowa * łyżka masła Masa jogurtowa : * litr jogurtu owocowego - u mnie truskawkowy z owocami * galaretka truskawkowa * łyżka żelatyny Bita śmietana : * pół litra kremówki * 2 łyżeczki żelatyny * 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo 24 delicje z dowolnym nadzieniem Przygotowanie : Upiec biszkopt. Miksować jajka z cukrem na gęstą masę przez około 5 minut. Miksując dosypać(...)delicje czekoladą do góry. Rozpuścić żelatynę i galaretkę truskawkową w połowie szklanki wrzątku. Dodać do jogurtu i tężejący jogurt wylać na delicje. Rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki wrzątku. Ubić kremówkę, dolać przestudzoną żelatynę i miksować dodając puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki. Odstawić na noc do lodówki
Magiczne Życie Martyswoją wersję zrobiłam w domu i myślę że to świetny pomysł na coś słodkiego do kawy. Kto jeszcze zrobi swoja piankę w czekoladzie? Składniki :* opakowanie serka mascarpone* mała śmietana kremówka* opakowanie serka waniliowego* 2 łyżki cukru pudru* 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wrzątku* łyżeczka przyprawy do sernika bądź laska wanilii * tabliczka gorzkiej czekolady* 2 łyżki masła Przygotowanie(...)kąpielą wodną podgrzewać kremówkę z serkami aż się rozpuszczoną. Dodać laskę wanilii bądź przyprawę do sernika. Dosłodzić do smaku. Całość dobrze wymieszać, można użyć miksera ale nie jest to konieczne. Dodać żelatynę, wymieszać i całość wylać do niskiego, prostokątnego pojemnika. Odstawić do wystygnięcia a później na trzy godziny do lodówki. Czekoladę roztopić razem z masłem. Piankę dowolnie pokroić, polewać czekoladą
Magiczne Życie MartyOstateczna wersja to kokosowe kuleczki z migdałem w środku. Coś jak popularne kuleczki Rafaello. Składniki :* 21 herbatników* pół kostki masła* 200 g wiórków kokosowych* tabliczka białej czekolady* mała śmietana kremówka* migdały Przygotowanie :Herbatniki pokruszyć. Masło rozpuścić z czekoladą i kremówką. Zalać herbatniki, dodać 150 g wiórków kokosowych, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Z powstałej masy formować kuleczki
Magiczne Życie Martydałam, bo zapomniałam. Wymieszać na zmianę z mąką połączoną z solą i proszkiem oraz maślanką. Połączyć z barwnikiem. Piec 20 minut w 180 stopniach. Krem : * mała śmietanka kremówka * łyżka żelatyny * pół szklanki wrzątku * 2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie : Kremówkę ubić z cukrem, dodać dobrze rozmieszaną żelatynę we wrzątku. Ubić. Ozdobić babeczki. Przełożyć do lodówki. Do dekoracji używałam cukrów kolorowych
Magiczne Życie Martymiało być. Przy dzisiejszym upale pewnie ciężko będzie włączyć Wam piekarnik by coś piec, dlatego ciacho na zimno będzie idealne. Polecam, nie tylko na Dzień Mamy. Składniki : * 2 śmietanki kremówki * pół kg truskawek * 2 galaretki truskawkowe Winiary Przygotowanie : Jedną galaretkę rozpuścić we wrzątku według wskazówek na opakowaniu. Wylać do płaskiego naczynia i odstawić do całkowitego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić(...)szklance wrzątku, wymieszać. Kremówkę lekko ubić, przestudzoną galaretkę wymieszać ze śmietanką, dodać pokrojone truskawki oraz kosteczki galaretki. Całość przelać do pojemnika, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Podawać zimne. Mam dla Ciebie bukiet życzeń, moja MAMO ukochana! Niech Twa buzia będzie zawsze tylko roześmiana! Niech Ci szczęście oraz zdrowie nieustannie dopisują, nich się Twoje marzenia w każdym dniu realizują
Magiczne Życie MartyczekoladoweGalaretki rozpuściłam w 2/3 wody podanej na opakowaniu. Banany pokroiłamw plasterki. Ułożyłam w szklanych salaterkach, zalałam zimną galaretką i wstawiłamdo lodówki.Żelatynę rozpuściłam w 4-5 łyżeczkach wrzątku. Ostudziłam. Kremówkę ubijałam, w połowie ubijania dodałam cukier puder. Wlałam lekkostężałą żelatynę i dokładnie ubiłam na sztywno. Wyłożyłam na stężałą galaretkę,posypałam płatkami czekoladowymi, wstawiłam do lodówki. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkicałym mieszkaniu.A ja? Staram się stłumić ból. Zajadam na prędce wymyśloną pocieszajkę. POCIESZAJKA JOGURTOWA. (przepis własny;) 2 paczki "Piegusków" 600g jogurtu truskawkowego 200g mrożonych truskawek 4 galaretki truskawkowe 200ml kremówki 1/2 galaretki agrestowej czekoladowe gwiazdki Pieguskami wyłożyłam spód małej tortownicy. Galaretki truskawkowe rozpuściłam w 1/4 zalecanej dawki wody, odstawiłam do stężenia. Truskawki odmroziłam, zmiksowałam na mus. Połączyłam z jogurtem. Dodałam(...)ostudzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszałam. Masę wylałam na ciasteczka. Galaretkę agrestową rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudziłam. Kremówkę ubiłam na sztywno, delikatnie wlałam galaretkę i wymieszałam. Wylałam na masę truskawkową, posypałam gwiazdkami i wstawiłam do lodówki na około 1-2h, do całkowitego stężenia. Smacznego! Pozdrawiam wszystkich dzisiaj smutnych. I tych, z krwawiącym serduszkiem
W kuchni Karmel-itkikońca. Nie chcę. Kto lubi truskawki? To zapraszam na deser! GALARETKA TRUSKAWKOWA. (no, chyba każdy zna ten deser ;P ) na 4 porcje 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 375ml kremówki (1 kartonik) 3 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Galaretki przyrządziłam według przepisu z tyłu opakowania. Truskawki opłukałam pod bierzącą wodą, oderwałam szypułki * i pokroiłam w plasterki. Grube, nieregularne. Porcje owoców(...)umieściłam w salaterkach. Lekko przestudzoną galaretką zalałam owoce. Odstawiłam do wystygnięcia, po czym schowałam do lodówki, aby porządnie się schłodziły. Kremówkę wlałam do garnuszka, ubijałam mikserem. Kiedy nabrała sztywności, dosypałamcukru pudru i ubijałam jeszcze ok. 2 minuty. Sztywną piankę wyłożyłam na zimne galaretki. Posypałam posypką. Podałam od razu. * Przypominam, że truskawki myjemy z szypułkami, a te odrywamy dopiero w chwili
W kuchni Karmel-itkikostkę i dodałam go do galaretek. Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Kiedy galaretki zaczęły tężeć, gęste wyłożyłam na krem. Wstawiłam do lodówki, na ok. 2-3h. wierzch: 500ml kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżek cukru łyżka kakao Żelatynę rozpuściłam z cukrem w odrobinie wrzątku, przestudziłam. Tym czasem ubiłam na sztywno kremówkę. Ciągle ubijając, dodałam zimną i tężejącą żelatynę
W kuchni Karmel-itkiczekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna) 2 czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody 3-4 łyżki cukru pudru biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam razem.. Białka(...)spód, układam osączone wiśnie i przykrywam resztą kremu. Przykrywam też drugim blatem ciasta i lekko dociskam. śmietana: Rozpuszczam 2 czubate łyżeczki żelatyny w odrobinie ciepłej wody, studzę. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę.Dodaję żelatynę, a do wymieszanej masy wrzucam wiórki czekolady i delikatnie mieszam łyżką Wykładam na wierzch drugiego blatu biszkoptu, wygładzam i zostawiam
W kuchni Karmel-itkijeden blat biszkoptu, przyciskam drugim, znów wykładam porcję masy, dociskam i znów ta sama czynność (zależy od ilości blatów / ja zrobiłam tort z dwóch blatów). wierzch: 2 kartoniki kremówki (2 x 375 ml) 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody i studzę, odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę ubijam na sztywno
W kuchni Karmel-itkiprzyprawami i całość zagotowuję. Zmniejszam płomień, dodaję pokrojoną kiełbasę i gotuję ok. 20-30 minut, aby aromaty się wzajemnie "przeszły". Mąkę rozrabiam z pozostałym wywarem i kremówką - dobrze razem mieszam, aby nie mieć żadnych grudek mąki, najlepiej kwirlejką. Dodaję delikatnie do bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki, wedle upodobania
W kuchni Karmel-itkirozwiązanie. RYŻ NA MLEKU Z TRUSKAWKAMI. /inwencja własna na podstawie tradycyjnego ryżu na mleku;/ 2-4 porcje (w zależności od stopnia łasuchowania) szklanka ryżu 2 szklanki mleka szklanka kremówki czubata łyżka masła 1/2 szklanki cukru 1/2 laski wanilii 500g świeżych truskawek cynamon do podania Ryż wsypuję do garnka o grubym dnie. Zalewam szklanką mleka, wsypuję cukier, stawiam na średnim(...)płuczę, odcinam szypułki i kroję w kostkę. Kiedy ryż zaczyna wpijać mleko, uzupełniam jego ubytek. Wlewam połowę drugiej szklanki, ciągle mieszam. Kiedy znów ryż wciągnie płyn, dodaję tym razem kremówki. Resztę mleka zostawiam jako rezerwę, w razie gdyby potrzebny był jeszcze płyn. Ryż gotuję do miękkości. Gdy wchłonie większość płynu i zmięknie odpowiednio, dodaję masło, dobrze rozprowadzam, by się całe
W kuchni Karmel-itkiosób 1 galaretka Winiary o smaku Pink Margherita 1 galaretka Winiary o smaku Mojito 1 galaretka Winiary o smaku Blue Curacao 2 opakowania żelek JOJO I Like Fun szklanka kremówki 1/2 szklanki cukru pudru Każdą galaretkę rozpuszczam osobno w 1 szklance gorącej wody. Pozostawiam do wystudzenia. Na dno szklaneczek / pucharków wykładam żelki (nie te pastelowe, lecz(...)czekam, aż zastygnie. W ten sposób nie wypłyną nam żelki na wierzch. Kiedy już stęgnie ta warstwa, zalewam pozostałą galaretką różową i wstawiam do lodówki na godzinę. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywno, dekoruję nią całkowicie stężałe galaretki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki