znajdziecie to każda inna suszona śliwka również się nada. Chociaż warto jej poszukać, bo delikatny podwędzany posmak dodaje panna cottcie niezłego kopa. * SKŁADNIKI Panna cotta: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 ml pełnego mleka 3,2% 1 laska wanilii kilka łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny garść suszonych śliwek Do podania: kilka kostek gorzkiej czekolady suszone śliwki świeże owoce * PRZYGOTOWANIE
Food Squarenajważniejsze - smakowe. Niebo w gębie! Polecam Wam ten przepis! :) Składniki na spód: 250 gramów ciasteczek owsianych 100 gramów masła 82% Składniki na masę serową (12 serniczków): 300 gramów śmietany kremówki 300 gramów serka mascarpone 3 łyżki stołowe cukru pudru 6 łyżek stołowych wody 2 łyżki stołowe żelatyny spożywczej do deserów zielony barwnik spożywczy Składniki na dekorację: 100 gramów białej czekolady
Garniec Magaliedzieci - idealny pomysł na lekki wiosenny deser. Kolorowe Ptasie Mleczko z Mleka Skondensowanego i Galaretek (Kolorowa Pianka) - Składniki: 530 g mleka skondensowanego słodzonego (lub niesłodzonego w wersji light, wtedy kremówkę należy dosłodzić cukrem pudrem według własnych upodobań) 4 galaretki o różnych smakach i kolorach (u mnie brzoskwiniowa, malinowa, agrestowa i o smaku owoców leśnych) 330 ml śmietanki
Słodka StronaOstatnio przypomniało mi się, że robiłam kiedyś (sto lat temu) chałkę na kremówce ( klik ), a że potrzebowałam sprawdzonego przepisu na pyszne drożdżówki, wykorzystałam już to, co na blogu było. Nie robiłam jednak jednej dużej bułki, tylko małe - każdą nadziałam owocami. Wybrałam 5 rodzajów, możecie oczywiście zrobić tylko z jednym, choć przyznam szczerze, że polecam wersję przedstawioną poniżej - bułki
Słodkie inspiracjeMasa śmietanowa tę masę przygotowujemy, gdy ciasto jest już upieczone i wystudzone 250 g śmietanki 36% łyżka cukru pudru łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej na tartce Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kakao i zmiksować. Wyłożyć na schłodzone ciasto, posypać z wierzchu gorzką czekoladą. Przechowywać w lodówce
Słodkie inspiracjeWycinać ciasteczka w kształcie serduszek, piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 10 min. Wystudzić. Krem 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 85% kakao) 50 g śmietany kremówki szczypta ostrego chilli w proszku (więcej lub mniej, jak wolicie; można pominąć) Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzać (nie doprowadzić do zagotowania!), zalać nią czekoladę i odstawić na chwilę
Słodkie inspiracjeWystudzić i udekorować kremami. Krem z masła orzechowego 150 g masła orzechowego gładkiego 60 g cukru pudru Zmiksować na jednolitą masę. Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 200 ml kremówki, schłodzonej 2 łyżki kakao Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić. Ostudzić. Śmietanę ubić mikserem, wlać czekoladę i dokładnie zmiksować całość. Dodać kakao, raz jeszcze szybko, lecz dokładnie zmiksować. Przełożyć
Słodkie inspiracjeprzygotowywania masy serowej. Masa serowa wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 1/3 szklanki cukru 500 g tłustego, kremowego serka * 3 łyżki śmietany kremówki łyżka gorzkiego kakao Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ubić mikserem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać serek i szybko zmiksować całość. Wlać czekoladę i śmietankę, wsypać
Słodkie inspiracjemascarpone 2 łyżki rumu Nasącz: 1/3 szkl. wody 1/3 szkl. rumu Dodatkowo: 140 g orzeszków ziemnych, nie solonych Dzień wcześniej przygotowujemy sobie obie masy. W tym celu śmietankę kremówkę umieszczamy w rondelku i doprowadzamy ją do wrzenia. Od razu zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy połamaną na kostki białą czekoladę oraz
Smaki Na Talerzułączy ludzi! Fondue czekoladowe to deser, do którego idealnie pasują truskawki, maliny, borówki amerykańskie, melon lub arbuz. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 200 gram śmietany kremówki Świeże owoce Sposób przygotowania: Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem naczynia do fondue wykorzystaj je! Czekoladę musimy połamać na małe kawałki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę. Następnie do tego dodajemy śmietanę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnecukru 90 g masła w temp. pokojowej 50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody 100 g wiórków kokosowych 150 ml śmietanki kremówki skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki 5 ml ekstraktu waniliowego 3 łyżki marmolady różanej Na polewę
vaniliowoczekoladowaopakowanie ciasta filo (270 g – 7 arkuszy 480 mm x 255 mm) - ok. 150 g rozpuszczonego masła - 500 g serka mascarpone - 500 ml schłodzonej śmietany kremówki - cukier puder (ilość według uznania) - owoce – u mnie kiwi i mandarynki z syropu, ale mogą być inne - skórka z cytryny do dekoracji Ciasto filo wieczorem przekładamy z zamrażarki do lodówki. Rano ciasto rozwijamy
mojewypiekiinietylko175g cukru plus trochę do wysypania formy 2 łyżki oleju 6 jajek 115 g masła plus trochę do wysmarowania formy 1 cukier z wanilią 3/4 łyżeczki soli 230g śmietany kremówki 115g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem i masłem. Z 4 jajek oddzielić żółtka i białka. Białka ubić z solą
Pociąg Do Kuchnibudżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec 150-200 ml śmietany kremówki 150 g pieczarek - opcjonalnie sól, pieprz musztarda natka pietruszki Wykonanie: polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokroić w cienkie plastry, a następnie w paski szerokości 1 cm cebulę obrać, pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni dodajemy kurki ( większe kroimy w kostkę ). Gdy grzyby przesmaż ą si ę wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypta tymianku oraz cukru. Podgrzewamy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu (nie gotuj emy). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśną śmietanę . Makaron gotujemy
Słodka Strona