bójcie się nowego. Próbujcie, testujcie, doświadczajcie! Niech klasyczny creme brulee stanie się podstawą do Waszego poszukiwania nowych smaków! Składniki na 4 – 5 porcji 4 żółtka 400 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki wody różanej ziarenka z 1 laski wanilii 100 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru kilka łyżeczek brązowego cukru Wykonanie Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem
Raj dla Podniebienianiej podgotowanych 2 ząbki czosnku 250 ml cydru jabłkowego sól i pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek parmezan 100-150 ml śmietanki kremówki 30% Wykonanie Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy przecięte ząbki czosnku i wsypujemy ryż. Podsmażamy go dosłownie przez minutę, a następnie podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym
Raj dla PodniebieniaPolecam. Jedzcie do woli. Składniki na 2 porcje 250 g zielonego makaronu szpinakowego (foglie d’ulivo agli spinaci) 100 g wędzonego boczku garść startego parmezanu 100 g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 300 g mleka szczypta pieprzu / sól do smaku / szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy
Raj dla Podniebieniapudru 9 łyżek mąki pszennej 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli KREM 750 g serka mascarpone 200 g masła orzechowego 1 kubek śmietanki kremówki 36% ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g orzechów laskowych drobno posiekanych 1/2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny PONCZ 2 filiżanki mocnej kawy kilka kropel likieru amaretto opcjonalnie
Raj dla Podniebieniawyborny. Przepis na bouef strogonow Składniki: Około 300 gramów wołowiny stekowej – najlepiej polędwicy, ale może być też antrykot lub rostbef, 1 cebula, 150 gramów pieczarek, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżeczki gładkiej musztardy, łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz. Jak zrobić bouef strogonow? Przepis wideo: Ten przepis mamy też dla was w wersji tradycyjnej: Bouef strogonow według oryginalnego
Kulinarna Polskawilgotne brownie z orzechami pekan i sosem karmelowym. Brownie z prawdziwą gorzką czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: SOS KARMELOWY 130 g cukru kryształ 60 g masła 80 g śmietanki kremówki 36 % BROWNIE 200 g masła 300 g gorzkiej czekolady 150 g sosu karmelowego 2 łyżki masła orzechowego 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 50 g cukru pudru 70 g orzechów
ProstePesto.plkremu czekoladowego typu nutella lub innego) 2 łyżki kakao gorzkiego 1 szklanka mleka w proszku 100 g mielonych orzechów (użyłam laskowych) Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 120 ml śmietanki kremówki słoik wiśni drylowanych (np z kompotu) – odsączonych Wykonanie: Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Do garnka wrzucamy: 250 ml śmietanki, cukier, masło
Relaxtimeobiad z wykorzystaniem schabu wieprzowego. Spróbujcie pysznych roladek w sosie ziołowym. Przepis na roladki w sosie ziołowym Składniki: 800 gramów schabu wieprzowego, 1 kulka mozzarelli, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., mąka pszenna do obtoczenia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki ziół prowansalskich lub innej ulubionej mieszanki, olej, czosnek granulowany, sól, pieprz. potrzebne będą też wykałaczki. Jak zrobić
Kulinarna Polskamasę wyłożyć na biszkopty. Odstawić do przestygnięcia. Gdy masa budyniowa ostygnie, umieścić na niej delicje. Dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić. Dodać do niej przestygniętą galaretkę rozpuszczoną w 500 ml wody. Dokładnie wymieszać, umieścić na delicjach. Wstawić do lodówki by masa stężała. Dwie galaretki rozpuścić
Alle Dobre!Składniki: Biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki gorzkiego kakao Krem: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 30-36% 5 łyżek cukru pudru Frużelina wiśniowa: ok 400g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody
Blog z Apetytemszklance wraz z trzema łyżkami mleka i łyżką mąki na jednolitą pastę. Zostawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie do dużej misy (np. miksera) wsypujemy mąkę, drobny cukier, dolewamy kremówkę i dodajemy żółtka. Masło rozpuszczamy i do gorącego dodajemy zimne mleko – mieszania będzie lekko ciepła – taką wlewamy do misy z pozostałymi składnikami. Wraz z wyrośniętymi drożdżami zagniatamy
Poezja smaku